Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Discopatia lombara si hernia de disc lombara - recuperarea cu fiziokinetoterapeut

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROGRAME DE MENTINERE CU ANTAGONISTI LA OPIACEE
CAUZE VARIATE DE ISCHEMIE MEZENTERICA ACUTA
Boli prin expunere Ia radiatii electromagnetice (REM)
Complexul Major de Histocompatibilitate (MHC)
MOLA HIDATIFORMA (VEZICULARA)
INFARCTUL MIOCARDIC ACUT
PARAZITI
Glucagonul semnalizeaza hipoglicemia
CRESTEREA SI DEZVOLTAREA SOMATICA SI NEUROPSIHICA A COPILULUI
Arsurile - test grila

Discopatia lombara si hernia de disc lombara inferioara, atit prin frecventa si implicatiile medicale, reprezinta o problema de larg interes.

Examenul clinic medical efectuat la timp atit de medicul de familie, cit si de cel de specialitate, pune un diagnostic corect si stabileste daca este nevoie doar de recuperare sau bolnavul trebuie sa ajunga la operatie si apoi la recuperare. „Insa, in ambele cazuri, factorul esential care poate asigura o reusita terapeutica pe termen mediu si lung, reducerea reala a riscurilor de recidiva sint date de adaptarea riguroasa a unui program de recuperare, program ce trebuie stabilit in functie de elementele generatoare de suferinta ale bolnavului“, spune dr. Sorin Stratulat, sef lucrari, seful Clinicii de Recuperare Medicala, Balneofizioterapie din cadrul Spitalului CFR Iasi.
Ce urmareste recuperarea 

* educarea bolnavului in sensul acordarii importantei juste durerii sale lombare (durere de spate); 

* profilaxia activa a recidivelor (atunci cind durerile reapar); 

* reducerea riscurilor de complicatii radiculare si a sindromului dureros lombar; 

* excluderea prin diagnostic corect a tratamentelor empirice si de 'ultima noutate' care nu au baza stiintifica relevanta.

Ce trebuie sa faca bolnavii care nu necesita inca operatie

Tratamentul recuperator in lombosciatalgia fara indicatie operatorie se adreseaza durerii, care este invalidanta si se exacerbeaza la mobilizare (creste in intenstitate in timpul miscarilor). 

* La domiciliu, bolnavul va trebui sa fie asezat in postura antalgica clasica - asezat pe spate, pe un pat tare cu genunchii flectati sau decubit lateral, tot cu genunchii flectati. 'Adeseori este indicat ca bolnavul sa-si aleaga singur pozitia cea mai convenabila, care sa fie mentinuta cit mai mult timp si sa se mobilizeze doar pentru a merge la toaleta', explica dr. Sorin Stratulat. 

* Tratamentul fizical kinetic in acest stadiu de evolutie se limiteaza la posturarea descrisa anterior si la unele proceduri de termoterapie locala.

* „Electroterapia cu curenti de joasa si medie frecventa (curent galvanic, curent diadinamic sau curenti interferentiali) se aplica in functie de experienta medicului recuperator si a particularitatilor fiecarui caz in parte. Durata procedurii trebuie sa fie suficient de mare pentru a se simti efectul antalgic si decontracturant', spune dr. Stratulat.

* „Ultrasonoterapia, laser-terapia, terapia cu lumina polarizata se asociaza pe durata a 5-6 zile de tratament. Bineinteles, tratamentul antalgic si cu antiinflamatorii se asociaza in scheme care sint la latitudinea fiecarui medic', precizeaza medicul Sorin Stratulat. 

* Atit in perioada acuta, cit si in perioada subacuta, pe linga obiectivele principale enumerate, pentru parezele periferice (durere pe traiectul nervilor periferici de la nivelul membrelor inferioare) sint necesare programe de electrostimulare musculara cu curenti de joasa frecventa adaptate fiecarui pacient in parte.

Ce trebuie sa evitam

Specialistii atentioneaza ca este esentiala instruirea bolnavului asupra principalilor factori de risc care trebuie sa-i contracareze tot timpul:

frigul, umezeala, miscarile bruste necontrolate, ridicarea de greutati, cresterea in greutate;

purtarea de greutati care afecteaza biomecanica coloanei vertebrale (cap, mina, pe umar);

educarea bolnavului de a realiza gesturile uzuale corecte in timpul efortului fizic sustinut sau la unele miscari de flexie, extensie sau rotatie in ax a coloanei vertebrale;

Ce inseamna recuperarea pentru pacientii care s-au operat

Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are 2 sau chiar 3 etape: tratamentul post-operator imediat, tratamentul in perioada de pina la 4 saptamini de la operatie si tratamentul recuperator de pina la 6-12 luni de la operatie.

* Sindromul radicular restant postoperator are ca expresie clinica reaparitia unor dureri sub forma de furnicaturi, arsuri si parestezii cu topografie si intensitate mai redusa pe traiectul vechii suferinte radiculare.

Simptomatologia clinica este legata de pragul de sensibilitate al bolnavului, tipul sau de reactivitate si nivelul sau de instruire.

Simptomatologia dureroasa este data de noile raporturi postoperatorii si de fenomenele de refacere biologica la nivelul radacinii decomprimate', continua dr. Stratulat.

Din punct de vedere recuperator, adauga el, acesti bolnavi sint abordati ca si bolnavii cu lombosciatica de etiologie discala, o atentie in plus acordindu-se aspectului psihosomatic si ca atare tehnicile utilizate pot fi: 

* cimpuri electromagnetice de joasa frecventa;

ultrasonoterapia pe traiectul radicular;

tehnici de relaxare generala.

Rolul fiziokinetoterapeutului este deosebit de importantPentru deficitul motor postoperator (deficit motor la ridicarea genunchiului, a gleznei, a degetelor de la picioare) strict limitat la radacina nervoasa pentru care s-a facut interventia, rolul fiziokinetoterapeutului este deosebit de important.

Pentru acest deficit motor postoperator programul de recuperare va fi axat pe electrostimulare selectiva cu curenti exponentiali cu panta variabila, tehnici de kinetoterapie particulare ce utilizeaza facilitatea periferica si centrala a activitatii neuromusculare. Astfel se poate recurge la:

tratamentul postural;

mobilizari pasive;

proceduri de termo si electroterapie;

masaj;

laser-terapia, lumina polarizata.

'Aceste proceduri enumerate mai sus se vor aplica in functie de specificitatea simptomatologiei clinice a fiecarui pacient. Rolul esential este al echipei complexe medic recuperator, kinetoterapeut, fizioterapeut si psiholog care impreuna vor realiza programul recuperator', subliniaza dr. Stratulat.

Cicatricile post-operatorii pot cauza dureri cronice

Un rol aparte in programul recuperator al bolnavilor operati de hernie de disc este reprezentat de cicatricile duro-radiculare post-operatorii care apar chiar daca indicatia operatorie a fost corecta si chiar daca tactica si tehnica operatorie au fost corect executate.

'Cicatricea duro-radiculara este o reactie secundara actului chirurgical, determinind compresii asupra radacinilor nervilor. In perioada de recuperare, poate sa apara sub forma unei simptomatologii de hernie de disc: dureri care apar la o perioada de la o luna pina la citiva ani de la operatie. Sau in unele cazuri chiar dupa interventia chirurgicala, simptomatologia mentinindu-se cu intensitati si topografie (bolnavul mentine paresteziile pe acelasi teritoriu ca si inainte de operatie ) limitate. Trebuie sa existe din acest punct de vedere o colaborare strinsa intre medicul neurochirurg si medicul recuperator pentru realizarea unui program adaptat fiecarui pacient in parte. O parte din bolnavii operati devin bolnavi cronici. Acestia, din cauza acestor cicatrici, au dureri cornice si necesita o dispensarizare activa, atit de catre medicul de familie, cit si de serviciile de recuperare balneara', explica dr. Stratulat.

Ce se intimpla daca nu facem recuperare sau daca oprim mai repede decit ar trebui procedurile

* Nerealizarea tratamentului recuperator in cele trei perioade poate determina reactii locale si generale pentru pacient care-i accentueaza gradul de invaliditate. Recidivele apar atunci cind efortul fizic efectuat de bolnav la domiciliu nu respecta indicatiile medicului, fiind necesara in unele cazuri reinterventia operatorie', subliniaza dr. Stratulat. De asemenea, atentioneaza el, sint de evitat procedurile care sint prezentate ca avind rezultate imediate si deosebit de bune cum ar fi: 

* manipularile vertebrale („intinderea' manuala sau mecanica a coloanei vertebrale) fara indicatii corecte si imagistica (examen radiologic, CT, RMN) realizate si analizate de echipa multidisciplinara de medici;

infiltratiile radiculare repetate fara obiectivare clinica si paraclinica.

Diagnosticul corect pus si realizarea programului recuperator complex au evidentiat urmatoarele:

in cazul tratamentului conservator (fara interventie neurochirurgicala) al lombosciatalgiilor, rata de succes este de 80-90%, dupa un an procentajul recidivelor ajungind pina la 55%. 

* in cazul tratamentului chirurgical cu indicatie corecta, in aproximativ 90% din cazuri rezultatele sint satisfacatoare, cu o rata a reinterventiei de 27% si a discitei postoperatorii (inflamatia locala postoperatorie) de 0,1-3%. 

* Un rol aparte il are stabilirea corecta a necesitatii unei interventii chirurgicale, a tipului de patologie. 'Daca aceste lucruri sint respectate, bolnavul realizeaza toate etapele programului de recuperare in cunostinta de cauza. De asemenea, cazurile particulare, stenozele de canal spinal lombar, trebuie prezentate corect bolnavilor pentru a fi constienti de unele evolutii postoperatorii. Gradul de satisfactie a bolnavului, avind ca indicatori posibilitatea de a-si desfasura viata familiala si profesionala, reprezinta de fapt adevaratul indicator al reusitei tratamentului', incheie prof.dr. Stratulat.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3625
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site