Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

EVALUAREA BENEFICIILOR, RISCURILOR SI ACCIDENTELOR DATORATE FOLOSIRII CONTRACEPTIVELOR ORALE SI A PREZERVATIVULUI

sanatate


EVALUAREA BENEFICIILOR, RISCURILOR SI ACCIDENTELOR DATORATE FOLOSIRII CONTRACEPTIVELOR ORALE SI A PREZERVATIVULUI

PROBLEMATICA LUCRARII

Prezervativul 

Prezervativul este o membrana din latex destinata sa acopere penisul in erectie. El colecteaza lichidul spermatic si actioneaza ca o bariera ce impiedica intrarea spermatozoizilor in vagin.

Majoritatea prezervativelor sunt confectionate din latex natural, foarte subtire; unele sunt facute din tesut animal sau din poliuretan. Daca este folosit corect la fiecare contact sexual, prezervativul reprezinta o metoda contraceptiva destul de eficienta.

Prezervativele din latex contribuie si la reducerea riscului bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV (nu elimina, insa, total riscul).

Exista numeroase sortimente de prezervative. Prezervativele difera prin:

- forma (simplu sau cu rezervor)
- culoare (opac, transparent, diferite culori)
- lubrifiere (cu ulei de silicon, geluri, pudra sau nelubrifiate)
- grosime (de la foarte fin la standard)
- textura (neted sau cu striuri)
- cu sau fara spermicide

Indicatii

Prezervativele sunt recomandate in mod special cuplurilor care se hotarasc sa foloseasca metode de bariera si mai ales cand este necesara sau dorita protectia impotriva BTS, inclusiv SIDA

Alte indicatii de folosire a prezervativelor sunt :
- ejacularea precoce
- partenera cu leziuni cervicale

Alegerea prezervativului

- prezervativele lubrifiate comparativ cu cele nelubrifiate: Cele fara lubrifiere au un risc mai mare de rupere intravaginala daca vaginul nu este suficient lubrifiat.
- prezervativele foarte subtiri sunt mai expuse la rupere

Avantaje: Este usor accesibil, usor de folosit si nu necesita supraveghere medicala; nu are efecte secundare; este foarte eficient, daca este utilizat cu atentie; barbatul poate sa isi asume responsabilitatea contraceptiei; este singura metoda care protejeaza ambii parteneri impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.
Dezavantaje: Necesita o folosire atenta pentru a fi eficient; intervine in desfasurarea actului sexual; necesita aprovozionare prealabila.
Efecte secundare
Utilizrea prezervativelor se insoteste rar de aparitia efectelor secundare.
Uneori partenerii sunt alergici la latexul din cauciuc sau la lubrifiantii si spermicidele folosite odata cu prezervativul. Daca apar asemenea situatii este recomandata schimbarea tipului de prezervativ:prezervativ fara spermicide daca apare alergie la acestea, sau prezervativ din poliuretan sau din tesut animal, insa
prezervativele din tesut animal nu ofera protectie impotriva HIV .

Istoria prezervativului

Primele incercari de a introduce contraceptia au avut loc in antichitate. Pescarii foloseau vezica cu aer de la pesti iar comerciantii foloseau materiale textile fine.
    Dupa cum sustinea un medic italian care traia in sec. 16. 'imbracamintea' era o metoda eficienta de prevenire a 'bolii franceze'.
    Denumirea engelezeasca 'condom' provine probabil de la un anume John Condom sau colonelul Condum. Ultimul dintre acestia aproviziona unitatea sa militara cu prezervative pentru a proteja sanatatea soldatilor sai. Totodata exista un mic orasel pe nume Condom in regiunea Armagnac, unde s-au cheltuit 5 milioane dolari pentru a infiinta Muzeul Prezervativului.
    La inceputul secolului 19. noi materiale, cum ar fi cauciucul, incep sa fie folosite pentru fabricarea prezervativelor. Prezervativele de cauciuc sunt foarte eficiente in contraceptie si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, dar neplacute in folosire. Mijlocul secolului 19. a constituit momentul de cotitura in fabricarea prezervativelor. Pentru prima data s-a folosit latexul obtinut din arborele de cauciuc brazilian ( hevea brasiliensis )..
    Latexul natural este si astazi cel mai bun material din care se poate fabrica prezervativul. Multumita acestui material, se pot fabrica produse subtiri, foarte rezistente care nu afecteaza senzatiile sexuale. Asigura totodata o foarte buna contraceptie si protectie maxima impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
    In ultimii ani au existat incercari de a introduce pe piata noi materiale, altele decat latexul, de exemplu poliuretanul dar, prezervativele produse din acest material nu sunt elastice .
    Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza intr-un raport: 'Prezervativul este cea mai buna metoda de contraceptie si de prevenire a bolilor venerice, inclusiv SIDA.' O.M.S. a contribuit activ prin activitatile sale la popularizarea folosirii prezervativelor. In zilele noastre, anual se folosesc pana la 15 miliarde de prezervative.


    Prezervativele sunt permanent imbunatatite..
    In final, iata unele dintre etapele dezvoltarii in timp a prezervativelor:

- aparitia prezervativului cu un rezervor pentru sperma
- implemetarea lubrifierii
- introducerea unor lubrifianti cu substante spermicide sau substante care prelungesc erectia
- intruducerea asa numitei 'forme anatomice'
- introducerea unei mari varietati de dimensiuni, culori, arome, efecte luminescente noaptea, forme comice

Contraceptivele orale


Istoricul pilulei
Experimentate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pilulele au inceput sa fie utilizate pe scara larga incepand din 1965, intai in SUA si apoi in Anglia. In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie, mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosului decret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina. Ilegal, in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSS si Bulgaria.

Parerile sunt impartite

Biserica este de parere ca folosirea CCO este lipsita de etica in aceeasi masura ca si un avort pentru ca ovulatia se produce in ciuda pilulelor de orice fel , dar ovulul fecundat nu are conditii de nidare la nivelul mucoasei uterine si astfel moare de foame
Cercetatorii dovedesc prin studii clinice ca femeile care au urmat tratament cu CCO o perioada indelungata au sanse mai mari sa ramana insarcinate dupa ce renunta la tratament, comparativ cu alte femei, care au folosit alte mijloace de contraceptie.
La aceasta se aduga faptul ca pilulele au efecte curative in urmatoarele afectiuni:
- cancerul de ovare (contraceptivele orale reduc riscul de cancer de ovare cu 40-80% dupa un singur an de utilizare si creste direct proportional cu durata utilizarii)

- cancerul de endometru (contraceptivele orale scad riscul acestui tip de cancer cu 50%)
- inflamatiile pelviene
- chisturile ovariene functionale
- endometrioza
- sarcini ectopice (incidenta sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa )
- tulburari menstruale ( ciclu regulat, mai putin abundent si mai putin dureros)
- acnee
Fiecare medic cu parerea lui
In privinta anticonceptionalelor, medicii au pareri diferite. Daca ginecologii sustin ca anticonceptionalele sunt foarte indicate, generalistii sunt mai rezervati. 'Utilizarea anticonceptionalelor poate provoca, in timp, fenomene de insuficienta circulatorie periferica, asa-numitul sindrom Raynaud', spune dr. Daniela Enea, medic primar de medicina generala la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament din Bucuresti. 'Aceste tulburari de circulatie, mai ales daca femeia fumeaza, pot conduce, in unele cazuri, la arteroscleroza, la infarct miocardic.'

Toti medicii sunt, insa, de acord ca un chiuretaj implica mult mai multe riscuri decat anticonceptionalele.

Pilulele au faima proasta
'Pilulele'anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna. Se spune ca ingrasa, provoaca diverse tipuri de cancer si perturba functionarea intregului organism. Ce e adevar si ce e exagerare in aceste afirmatii? Cu aproximativ 30 de ani in urma, pilulele aveau intr-adevar cateva efecte neplacute, printre care si ingrasarea, data fiind, probabil, si cantitatea de hormoni de 5 ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, lucrurile s-au schimbat.

In Romania, dupa 1967, faima proasta a pastilelor anticonceptionale a fost intretinuta in mod deliberat de catre autoritatile care interzisesera avortul si orice mijloace moderne de contraceptie. Cea mai grava acuza la adresa anticonceptionalelor hormonale era aceea ca ele pot produce cancer. Mai ales cancer de san si de ficat. Ceea ce s-a dovedit totalmente neintemeiat.


Medicamentul bun la toate In ultimii ani, lumea medicala din SUA traieste revelatia descoperirii ca pilula are mult mai multe avantaje decat se credea pana acum. 'Anticonceptionalele orale actuale ofera mult mai mult decat o contraceptie solida. Pentru ca efectele lor benefice care nu sunt legate de contraceptie sunt atat de importante, le prescriu si femeilor care nu au nevoie de contraceptie', spune dr. Andrew M.Kaunitz de la Spitalul Universitar din Florida.Cum actioneaza pilulele anticonceptionale? Mecanismul pilulelor este simplu:
- opresc ovulatia.
- ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor in uter.
- subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unui eventual ou fecundat.
Efectul pilulelor contraceptive scade daca ele nu sunt folosite corect - nerespectarea orei sau, mai grav, neluarea unei tablete.
In acest caz, ia pastila imediat ce-ti aduci aminte. Cel mai bine ar fi sa recurgi si la o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficienta pilulelor este diminuata si de luarea unor antibiotice, barbiturice, anticonvulsive sau purgative.
Dezavantaje Pilulele pot provoca, mai ales in primele luni de utilizare, greturi, dureri de cap sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). Acestea nu sunt semne de sarcina sau de boala. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Alt dezavantaj il reprezinta faptul ca pastilele trebuie luate la aceeasi ora a zilei.
Contraindicatii fumatoare, peste 35 de ani
hipertensiune, probleme circulatorii
cancer la san
boli ale ficatului: icter, ciroza, tumora la ficat
Avantaje
Este o metoda contraceptiva foarte eficienta si reversibila.

Este usor de administrat si nu influenteaza desfasurarea actului sexual.

Cu sfatul medicului, poate fi folosita si ca 'pilula de a doua zi', pentru a anula efectele unui raport sexual neprotejat.

Cel mai recent studiu efectuat de PSR (Population Services Romania) arata ca toti romanii (97%) au auzit de cel putin o metoda metoda moderna de contraceptie si majoritatea (87%) au auzit de una traditionala. Cunoasterea prezervativelor si a pilulelor anticonceptionale este foarte ridicata (95% si respectiv 88%), urmate de dispozitivele intrauterine (76%), ligamentul de tuburi (60%), spermicide (48%), vasectomie (45%) si contraceptia de urgenta (47%).

PARTEA SPECIALA

SCOPUL LUCRARII

Scopul lucrarii este efectuarea unui studiu care sa evalueze beneficiile, riscurile si accidentele care pot sa apara in timpul folosirii contraceptivelor orale si a prezervativului ca metode contraceptive si de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala.

OBIECTIVELE LUCRARII

Evaluarea interesului manifestat fata de informarea despre CCO si prezervativ.

identificarea efectelor adverse in folosirea CCO.

evaluarea eficientei CCO in prevenirea sarcinii

evaluarea eficientei prezervativului in prevenirea BTS si a sarcinii.

precizarea opiniei in legatura cu avantajele si dezavantajele CCC si prezervativului

identificarea modului in care au ales sa foloseasca CCO sau prezervativul

MATERIALE SI METODOLOGIE

Studiul este efctuat de un grup de studenti la medicina, in perioada 15 decembrie 2003-30ianuarie 2004, prin aplicarea unui chestionar de 19 intrebari in randul membrelor unui lot de 62 studente la medicina.


Beneficiarii sunt studentii care efectueaza studiul.

Eficienta metodelor s-a apreciat luand in considerare aparitia sarcinii sau a BTS pe parcursul folosirii lor.

Acest chestionar este aplicat de un grup de studenti la UMF "CAROL DAVILA" in vederea realizarii unui studiu care are ca scop evaluarea utilizarii metodelor de contraceptie si de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala in randul studentelor la medicina.

Va rugam sa raspundeti cu seriozitate la intrebari incercuind varianta corecta, sau cea mai apropiata de realitate.

Va multumim !

Varsta :

1.Folositi metode de contraceptie si prevenire a bolilor cu transmitere sexuala (BTS) ?

a) Da

b) Nu

Daca ati raspuns "Nu ", raspundeti in continuare la intrebarea 2.

Daca ati raspuns "Da", treceti la intrebarea 3.

2. Din ce motiv nu folositi aceste metode?

a) nu mi-am inceput viata sexuala;

b) partenerul meu nu este de acord ;

c) nu mi se par necesare;

d) din neglijenta;

e) nu merita sa dau banii pe ele.

3. Ati mers vreodata la un cabinet de planning familial? a) da;

b) nu.

4. Cum va informati in ceea ce priveste metodele de contraceptie si prevenire a bolilor cu transmitere sexuala?

a)       incerc sa ma informez, sa fiu la curent cu tot ce e nou;

b)       ma multumesc cu ceea ce aud de la altii;

c)       nu ma interesaza foarte mult aceste informatii.

5. Vi s-a intamplat sa ramaneti insarcinata desi v-ati protejat? a) Da;

b) Nu.

6. Daca da, cum ati procedat ? a) am facut avort;

b) am pastrat copilul.

7. Care dintre urmatoarele este metoda pe care o folositi de obicei?

a)       prezervativul;

b) contraceptivele orale (CCO ).

8. Ce parere aveti despre eficienta prezervativului in prevenirea sarcinii?

a)                   e o metoda sigura pentru ca reprezinta o bariera in calea spermatozoizilor;

b)                   nu e sigur pentru ca exista posibilitatea sa se rupa;

c)                   e la fel de sigur ca si CCO dar , in plus ,ofera si sprotectie impotriva BTS

Daca folositi prezervativul raspundeti la intrebarile 9 -15 (inclusiv) .

Daca folositi CCO treceti direct la intrebarea 15

9. Care considerati ca este principalul dezavantaj al prezervativului?

a)                   intrerupe preludiul;

b)                   se poate rupe;

c)                   exista posibilitatea sa renunt la protectie penru ca nu-l am la indemana;

d)                   costa mai mult decat CCO;

e)                   mi-e jena sa-l cumpar;

f)                    diminua satisfactia partenerului.

10. Vi s-a intamplat vreodata sa contactati o BTS?

a)                             da, desi am folosit prezervativul ;

b)                             da , pentru ca nu am folosit prezervativul;

c)                             nu, pentru ca am folosit prezervativul;

d)                             nu, chiar daca nu am folosit intotdeauna prezervativul

11. Care este principalul motiv care va determina sa folositi prezervativul?

a)       pretul este rezonabil;

b)       sunt multe puncte de comercializare;

c)       nu necesita recomandarea medicului;

d)       ofera protectie impotriva BTS;

e)       e avantajos pentru femeile cu parteneri multipli.

12. Folositi prezervativul

a)       pentru ca ati decis ca e cel mai potrivit ;

b)       la recomandarea medicului de la cabinetul de planning ;

c) pentru ca-l folosesc si prietenele mele.

13. De obicei purtati unul in geanta?

a)       da, e responsabilitatea mea sa ma protejez;

b)       nu, le tin acasa;

c)       nu, trebuie sa le aiba partenerul.

14. Daca se intampla sa nu aveti prezervativ nici dv. nici partenerul, cum procedati?

a)       ne oprim;

b)       continuam fara prezervativ;

c)       mergem sa cumparam.

15. Care credeti ca este principalul dezavantaj al CCO?

a)       trebuie sa le iau in fiecare seara;

b)       e necesara recomandarea medicului;

c)       efecte secundare ca aparitia varicelor, crestera in greutate;

d)       nu ma protejeaza de BTS.

16. Care este motivul care, in ciuda dezavantajelor, v-a determinat sa alegeti CCO?

a)       regleaza ciclul menstrual;

b)       elimina durerile menstruale;

c)       nu necesita intreruperea preludiului;

d)       scad riscul cancerului in sfera genitala;

e)       protectie continua impotriva sarcinii.

17. Cum ati inceput sa luati CCO?

a)           mi-au fost recomandate de medic;

b)           m-am informat din reviste / internet si le-am ales pe cele mai potrivite;

c)           le-am luat pe cele pe care le luau si prietenele mele.

18. Ati constatat aparitia efectelor secundare? a) da ;

b) nu.

19. Daca da, cum ati procedat?

a) le-am intrerupt;

b) am continuat sa le iau si efectele secundare au disparut.

REZULTATE SI DISCUTII

In perioada de timp in care s-a efectuat studiul (15 decembrie 2003-30 ianuarie 2004), din cele 62 de studente participante 94% folosesc metode de contraceptie si dintre cele 6% care nu le folosesc,nici una nu considera un motiv suficient de bun impotrivirea partenerului sau pretul ,jumatate nu si-au inceput viata sexuala ,iar cealalta jumatate nu le considera necesare.


Totusi, se observa ca procentul celor care nu au mers niciodata la un cabinet de planning familial (52%) , apropiat de al celor care au mers (48%) este mai mare, desi numai 8% se declara dezinteresate, iar 26% se multumesc cu ceea ce afla de la altii. Tragem concluzia ca nivelul de informare si de preocupare la adresa propriei persoane este sub asteptari. Aceasta concluzie este sustinuta de procentul mare al celor care arunca responsabilitatea detinerii unui prezervativ pe umerii partenerului.


3

13

Pe de alta parte 66% din persoanele chestionate declara ca incearca sa fie la curent cu tot ceea ce este nou in acest domeniu si numai 8% recunosc ca sunt dezinteresate.


In randul celor care folosesc metode de contraceptie si prevenire a BTS se observa clar predominenta celor care folosesc prezervativul (64%) in fata celor care folosesc CCO. Acest lucru se datoreaza faptului ca prezervativul ofera si protectie impotriva BTS si, probabil, si faimei proaste a CCO (efecte secundare cum ar fi cresterea in greutate)7


8

Din graficele de mai sus reiese ca protectia impotriva BTS pe care o ofera prezervativul pe langa protectia impotriva sarcinii, este recunoscuta ca un avantaj important de cei care folosesc CCO (44%) si mai ales de cei care folosesc prezervativul (69%). Procente foarte apropiate, 17%, respectiv 18%, il considera eficient pentru ca reprezinta un obstacol on calea spermatozoizilor. Se observa , insa, o importanta diferenta de opinii in ceea ce priveste nesiguranta prezervativului prin posibilitatea de a se rupe:13% dintre cei care folosesc prezervativul si 39% dintre cei care folosesc CCO. Acest motiv, probabil ca este suficient pentru multe dintre ele , sa aleaga CCO.

In ceea ce priveste eficienta prezervativului in prevenirea BTS, constatam o eficienta maxima, evidentiata prin faptul ca nici o persoana (0%) nu a contactat o BTS daca a folosit corect prezervativul, iar 16% au declarat ca au contactat o BTS din cauza ca nu l-au folosit.

In opinia celor care folosesc prezervativul, jena la cumparare si costul reprezinta dezavantaje pentru procente mici din lotul studiat; cel mai important dezavantaj este ca se poate rupe(34%), urmat de intreruperea preludiului(21%) si renuntarea la protectie cand nu este la indemana(18%).

In lipsa prezervativului 18% continua fara el, asumandu-si riscul imbolnavirii sau al unei sarcini, 21% se opresc si 61% merg sa cumpere.

Motivul determinant in alegerea prezervativului este clar: protectia impotriva BTS. Acest lucru se datoreaza constientizarii pericolului acestor boli sau faptului ca aceste membre ale lotului studiat nu au o relatie stabila.. 32% au ales prezervativul in defavoarea CCO pentru ca acesta nu necesuta recomandarea medicului, iar procente mici, de 5%, l-au ales pentru ca pretul este rezonabil sau exista numeroase puncte de comercializare.

Modul in care au facut aceasta alegere a fost la majoritatea (82%) prin decizie proprie, iar restul le-au ales la recomandarea medicului(5%) sau a prietenelor (5%)

Avantajul major pentru cele care au ales CCO este protectia continua impotriva sarcinii(35%) , urmata de reglarea ciclului menstrual(30%) si eliminarea dismenoreeie(15%).

Majoritatea celor care au ales sa foloseasca CCO (75%) au facut-o la recomandarea medicului si numai 20% la recomandarea prietenilor sau prin decizie proprie, spre deosebire de cazul prezervativului unde procentele sunt inversate : 5% si 95%

In ceea ce priveste principalul dezavantaj al CCO, parerile sunt apropiate in cele doua grupuri (care folosesc CCO si care folosesc prezervativul): acesta este lipsa protectiei fata de BTS la 50%, respectiv 47%, urmat de efectele secundare (40% respectiv 29%), administrarea zilnica (10% respectiv 11%).

Acestea sunt principalele avantaje pentru care sunt alese CCO, desi efectele negative secundare administrarii CCO apar aproximativ la jumatate dintre persoanele chestionate care le folosesc (45%). In majoritatea cazurilor (67%), aceste persoane au continuat administrarea pana la disparitia efectelor secundare si numai o treime au renuntat.

CONCLUZII

Aceasta lucrare, care reprezinta un studiu statistic efectuat pe un lot de 62 studente la medicina in perioada 15 decembrie 2003 - 30 ianuarie 2004, a dus la formularea urmatoarelor concluzii cu privire la beneficiile, riscurile si accidentele folosirii CCO si a prezervativului:

  1. contraceptia hormonala este mai frecvent folosita decat prezervativul
  2. numarul celor care au mers la un cabinet de planning familial este apropiat de numarul celor care nu au fost niciodata
  3. preocuparea persoanelor studiate pentru sanatatea proprie este sub asteptari avand in vedere faptul ca 66% nu sunt interesate sa se informeze si 52% nu au fost niciodata la un cabinet de planning familial. Acest lucru e sustinut si de procentul crescut al celor care arunca responsabilitatea detinerii prezervativului pe umerii partenerului (32%).
  4. marele avantaj al prezervativului este  acela ca ofera protectie BTS
  5. cei care folosesc CCO le-au ales la recomandarea medicului, iar cei care folosesc prezervativul, prin decizie propie.
  6. Principalul avantaj al CCO este considerata protectia continua impotriva sarcinii
  7. Principalul avantaj al prezervativului este protectia impotriva BTS
  8. Efectele secundare ale CCO au aparut in 45 % din cazuri


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved