Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

EXEMPLE DE COMPRIMATE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
STARILE DE HIPERSENSIBILITATE TARDIVA (HST)
Pancreatita acuta - test grila
Formule trigonometrice
Echinaceea remediul miracol
Sindromul nefrotic
Fiziopatologia seriei rosii
Tiroida si ochii bulbucati
Miere si scortisoara - O COMBINATIE CURATIVA
Receptorii epinefrinei declanseaza producerea AMPc
Histologie - POLARITATEA TESUTULUI EPITELIAL


EXEMPLE DE COMPRIMATE

CODAMIN P
Compozitie: 1 comprimat contine:

- paracetamol 300 mg

- fenacetina 200 mg

- cafeina H2O 25 mg

- codeina baza H2O 15 mg

Actiune terapeutica

Analgezic, antipiretic. Codeina are actiune analgezica, iar cafeina are efect stimulant psihomotor slab si proprietati antimigrenoase.

Indicatii terapeutice

Cefalee, dureri dentare, nevralgii, mialgii, dismenoree, stari febrile, gripa.

Doze si mod de administrare

Adulti: 1-2 comprimate de 3-4 ori pe zi. Copii peste 6 ani: 1/2-1 comprimat (dupa varsta), de 3-4 ori pe zi. Se va avea in vedere ca doza medie de codeina la o administrare sa nu depaseasca 0,15-0,2 mg/kg corp.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la paracetamol, fenacetina, cafeina si codeina, porfirie hepatica acuta, deficit de G-6-PD, insuficienta renala si hepatica, copii sub 6 ani.

Precautii

Se recomanda prudenta in starile de deprimare respiratorie si hipoxie, ulcer gastroduodenal, (cafeina mareste secretia gastrica), anemie, tulburari renale si hepatice. Codeina figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).

Reactii adverse

Administrarea prelungita de doze mari poate produce: eruptii cutanate alergice, trombocitopenie, anemie, agranulocitoza, leziuni renale si hepatice (prin paracetamol); constipatie, rareori dependenta, cresterea presiunii intrabiliare si durere (prin codeina); palpitatii, anxietate, tremor (prin cafeina).

Interactiuni medicamentoase

Carbunele si colestiramina pot absorbi paracetamolul administrat pe cale bucala, fiind necesar un interval de minimum o ora intre administrarea acestor preparate. Dimpotriva, sorbitolul mareste absorbtia gastrointestinala. Paracetamolul poate mari activitatea anticoagulantelor cumarinice. Efectul cafeinei poate fi marit de izoniazida sau de meprobamat. In doze mari, cafeina administrata pacientilor care primesc inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO), prezinta riscul de criza hipertensiva. Cafeina mareste actiunea antimigrenoasa a ergotaminei. Efectul deprimant al codeinei asupra SNC poate fi potentat de alcool, fenotiazine, IMAO si antidepresivele triciclice.

Forma de prezentare

Benzi de hartie/polietilena, continand 20 de comprimate.

ANTINEVRALGIC

Compozitie

1 comprimat contine acid acetilsalicilic 250 mg, cafeina 20 mg si paracetamol 150 mg.

Actiune terapeutica

Analgezic si antiseptic prin acidul acetilsalicilic si paracetamol; stimulent psihomotor slab si antimigrenos prin cafeina.

Indicatii

Cefalee, nevralgii, mialgii, febra, gripa, dureri postoperatorii.

Mod de administrare

Cate 1 comprimat la nevoie, repetat de 3-4 ori/zi.

Contraindicatii

Alergie sau intoleranta la salicilati si antiinflamatorii nesteroidiene (inhibitoare ale sintezei prostaglandinelor); alergie specifica la paracetamol; ulcer gastroduodenal in evolutie, boli hemoragice si risc de hemoragii. Prudenta in boala ulceroasa neevolutiva, astm bronsic, la renali (in administrarea indelungata) si in timpul sarcinii (se va evita primul trimestru si in ultima luna). Se administreaza cu prudenta sau se evita (dupa caz) asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc crescut de hemoragii), glucocorticoizi (risc de ulcer si hemoragii), metotrexat (creste toxicitatea acestuia), sulfamide antidiabetice (risc de hipoglicemie), probenecid si sulfinpirazona (efect uricozuric scazut), spironolactona (efect diuretic scazut).

Reactii adverse

Epigastralgii, greata, voma; reactii alergice diverse, eruptii cutanate, bronhospasm; rar: reactii anafilactoide diverse, cu asfixie sau colaps (intoleranta incrucisata pentru toate inhibitoarele sintezei prostaglandinelor); tulburari de ritm si cresteri ale valorilor tensiunii arteriale.

Forma de prezentare

Cutii cu 2 benzi de hartie caserata a 10 comprimate.

Conditii de pastrare

La adapost de lumina, caldura si umiditate.

ALGOCALMINUL

CompozitieUn comprimat contine 500mg metamizol, sare de sodiu monohidrat

Actiune farmacoterapeutica

Algocalminul este un analgezic puternic, inlocuind intr-o larga masura opiaceele, fara a determina efectele secundare obisnuite dupa administrarea acestora. Fiind un derivat pirazolonic, algocalminul are si o actiune antipiretica.

Indicatii

Stari dureroase de diverse etiologii: colica renala, dureri post-operatorii. Mialgii, nevralgii, lumbago, sciatica, cefalee, gripa, stari febrile.

Mod de administrare

Pentru adulti: 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi sau un comprimat la nevoie.

Pentru copii peste 15 ani: 1 comprimat de 2-3 ori pe zi la nevoie. Pentru comprimate, se recomanda desfacerea acestora in putina apa inainte de administrare.

Prezentare

Cutie plianta cu 2 blistere a 10 comprimate.

FASCONAL P

Compozitie

Comprimate care contin acid acetilsalicilic 200 mg, paracetamol 200 mg, cafeina 25 mg, codeina fosforica 10 mg, fenobarbital 25 mg, in folii inscriptionate cu 10 comprimate.

Actiune terapeutica

Analgezic si antipiretic prin acidul acetil-salicilic si paracetamol, analgezic prin codeina, stimulant psiho-motor si antimigrenos prin cafeina, sedativ si hipnotic usor prin fenobarbital.

Indicatii

Cefalee, nevralgii, mialgii, stari febrile, gripa.

Mod de administrare

Adulti: cate un comprimat la nevoie; 3-5 comprimate pe zi. Copii: 1/4-1/2 comprimat de 1-3 ori pe zi, dupa varsta. Se va evita administrarea la copii sub 3 ani si tratamente indelungate.

Reactii adverse

Fenomene de iritatie a mucoasei digestive si mocrohemoragii, eruptii cutanate alergice prin acidul acetilsalicilic; rareori anemie si agranulocitoza prin paracetamol. Dozele mari pot produce: palpitatii, insomnie si tremor, prin cafeina; constipatie, rareori dependenta, prin codeina; usoara somnolenta prin fenobarbital.

Contraindicatii

Alergie sau intoleranta la una din componente, intoleranta gastrica, porfirii hepatice. Prudenta la bolnavii renali, hepatici, anemici, in stari hemogragice si in conditii de hipoxie. Se va evita in ultima luna a sarcinii si la copii mici. Prudenta cand se asociaza cu anticoagulante cumarinice (risc de hemoragii) si cu sulfamide hipogliceminate (risc de hipoglicemie). Fosfatul de codeina continut figureaza pe lista substantelor dopante (interzise pentru sportivi).

FLONIDAN

Compozitie

Un comprimat contine 10 mg loratadina.

Excipienti: lactoza, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu.

Actiune farmacoterapeutica

Flonidan inhiba actiunea histaminei manifestand astfel o activitate antialergica puternica. Actiunea se manifesta la 30 de minute dupa administrarea orala. Efectul se mentine aproximativ 24 de ore.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la loratadina si la oricare dintre excipienti.

Indicatii

Rinite alergice sezoniere si perene, conjunctivite alergice, urticarie cronica idiopatica si alte dermatoze alergice.

Mod de administrare

Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat de 2 ori pe zi.

Copii intre 2 si 12 ani: 1 comprimat 1 data pe zi.

La copii sub 12 ani se administreaza suspensie de flonidan.

Pastrare

La temperaturi sub 250C, ferit de lumina si umiditatePrezentare

Cutii cu 1 blister a 10 comprimate.

Cutii cu 2 blistere a 20 comprimate.

METOPROLOL - 50mg, comprimate

Compozitie

Un comprimat contine tartrat de metoprolol 50mg si excipientii: amidon de porumb, amidon glicolat de sodiu, talc, stearat de magneziu, celuloza microcristalina 101.

Grupa farmacoterapeutica

Beta-blocante selective.

Indicatii terapeutice: hipertensiune arteriala, infarct miocardic acut: tratament de inlocuire a metoprolului introdus venos, profilaxia crizelor de angina de efort, tratament de lunga durata dupa infarct miocardic (scaderea mortalitatii). Se mai poate folosi in tratamentul unor diferite tulburari de ritm, cum sunt: manifestari functionale cardiace: eretism cardiac, profilaxia migrenei, adjuvant in terapia hipertiroidismului.

Contraindicatii

Hipsersensibilitate la Metoprolol sau oricare dintre excipientii produsului, forme severe de astm bronsic si bronhopneumonie cronica obstructiva, insuficienta cardiaca ce nu raspunde la tratament, soc cardiogen, bloc atrioventricular de gradul II sau III neinvestigat, angor Prinzmetal (neasociat cu alte afectiuni cardiovasculare si in cazul administrarii metoprololului in monoterapie), boala nodului sinusal, bloc sinoatrial, bradicardie sinusala (frecventa cardiaca sub 45-50 batai/min.), forme severe de sindrom Raynaud si afectiuni arteriale periferice, feocromocitom netratat, hipotensiune arteriala, hipersensibilitate la metoprolol sau la oricare dintre componentii produsului, antecedente de reactii anafilactice.

Doze si mod de administrare

Doza uzuala este de 200mg/zi, in priza unica dimineata (4 comprimate Metoprolol 50mg) sau in doua prize a cate 100mg (2 comprimate) dimineata si seara. Dozele de metoprolol trebuie intotdeauna ajustate la necesitatile individuale ale pacientului. In caz de hipertensiune arteriala, doza este de 100-200mg (2-4 comprimate) Metopolol 50mg/zi. Doza va fi adaptata in functie de raspunsul terapeutic. Terapia va fi inceputa cu o doza initiala de 100mg, urmand daca este cazul, sa fie scazuta (la 50mg/zi) sau crescuta la interval de 1 saptamana, cu inca 100mg.

Metoprololul se poate administra singur sau asociat cu diuretice sau alta medicatie antihipertensiva. Pentru profilaxia crizelor de angina de efort, tratamentul se incepe cu 50mg (1 comprimat Metoprolol 50mg sau ½ comprimat Metoprolol 100mg)/zi in 1-2 prize. In functie de raspunsul clinic doza poate fi, eventual, crescuta saptamanal. In infarctul miocardic acut, se incepe prin administrarea a 50mg metoprolol dupa 15 minute de la ultima injectare intravenoasa, in cazul in care aceasta a fost bine tolerata. Aceasta doza se repeta la intervale de 6 ore timp de 48 ore.

In cazul pacientilor care nu au tolerat intreaga doza de metoprolol administrata intravenos, terapia cu metoprolol tartrat comprimate va fi initiata cu doza de 25mg (a comprimat Metoprolol 25mg sau 12 comprimat Metoprolol 50mg), la fiecare 6 ore (doza depinzand de gradul de intoleranta), la 15 minute dupa administrarea ultimei doze intravenoase sau in momentul in care conditiile (statutul) hemodinamice permit.

Ca tratament de intretinere, se administreaza 100mg de 2 ori/zi. In caz de intoleranta la injectare, tratamentul cu metoprolol trebuie intrerupt. Doza recomandata in tratamentul de lunga durata al infarctului miocardic este de 100-200mg/zi in 2-3 prize. In caz de aritmie cardiaca, doza uzuala este de 50mg de 2-3 ori/zi, crescand doza zilnica, daca se impune, pana la 300mg administrate fractionat. In eritismul cardiac, doza este de 50-100mg/zi. Ca adjuvant in tratamentul hipertioidismului, se vor administra 50mg metoprolol tartrat de 4 ori/zi. Doza va fi scazuta cand se va constata functionarea normala a glandei tiroide. In profilaxia migrenei se vor adminsitra 100-200mg metoprolol zilnic, fractionat. Comprimatele trebuie administrate in timpul sau imediat dupa masa, deoarece alimentele cresc biodisponibilitatea metroprololului.

METOCLOPRAMID

Prezentare farmaceutica

Comprimate continand metoclopramida clorhidr. 10 mg (flac. cu 40 buc.)

Actiune terapeutica

Antivomitiv prin actiune centrala, creste tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizeaza golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric si relaxarea sfincterului piloric; i se atribuie un efect de normalizare a functiilor motorii si secretorii ale tubului digestiv, prin mecanism central.

Indicatii

Greata si voma (postoperator, in cadrul bolii de iradiatie, provocate de medicamente), sughit, esofagita de reflux, staza gastrica, dispepsie, flatulenta, migrene; pentru usurarea tubajului duodenal si pentru examenul radiologic gastrointestinal.

Mod de administrare

Adulti, oral 1/2-1 comprimat de 3 ori pe zi (inainte de mese). Copii: 1/2 din doza adultului; sugari: 0,5 mg/kg corp si zi (fractionat).

Reactii adverse

Uneori constipatie sau diaree, neliniste, oboseala; rareori diaree, scaderea libidoului, ginecomastie, lactatie (prin hiperprolactinemie); dozele mari pot provoca somnolenta si tulburari extrapiramidale discrete (mai ales spasme musculare, la copii); rareori, la nou-nascut, methemoglobinemie.

Contraindicatii

Sarcina, feocromocitom; prudenta la psihotici si in insuficienta renala (doze mai mici). Nu se asociaza cu neurolepticele (potentare riscanta) si cu atropina sau alte anticolinergice (impiedica efectul metoclopramidei).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4793
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site