Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Eficienta nanomedicinei

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micEficienta nanomedicinei

Principalul domeniu de activitate al nanomedicinei este chirurgia la nanoscala.Instrumentele traditionale chirurgicale cum ar fi foarfeca,clamele chirurgicale si multe altele pot fi inlocuite de nanotehnologie.Desi dezvoltarea in nanotehnologie poate dura ani de zile,calatoria spre nanochirurgie a inceput.
Cu putini ani in urma a aparut microchirurgia controlata printr-un robot;astfel nu a mai fost nevoie de un spatiu mare pentru manevrarea instrumentelor, ca in cazul chirurgiei obsinuite.(2,3) Nanochirurgia la nivel celular sau organite a fost deja efectuata(4,5) In viitorul apropiat,se doreste folosirea AFM (atomic force microscopy )cu ajutorul unui nanoac si operatie cu femto second laser. Ingineria tisulara este o alta ramura importanta a nanomedicinei. Materialele sintetice nu sunt materiale adecvate pentru implanturi.De exemplu,durata de viata a unui implant ortopedic este de 15 ani.Materialele in nanofaza reprezinta o alternativa de succes datorita abilitatii de a imita dimensiunile componentelor constituente a tesuturile naturale cum ar fi proteinele.

Materialele in nanofaza sunt materialele cu dimensiunea constituentilor mai mica de 100 nm.Datele recente au emis ipoteza conform careia materialele in nanofaza pot fi folosite cu succes pentru aplicatiile ingineriei tisulare.Un motiv ar fi abilitatea de a stimula dimensiunile proteinelor ce creeaza tesut.(6) Exista doua strategii in ingineria tisulara:ingineria tisulara in vivo prin injectie de celule si ingineria tisulara ex-vivo prin expansiune celulara.Astfel se asteapta ca aceste celule se vor imprima in organ (ex. splina sau ficat),reconstituind functia organului respectiv.(7)Aceste celule sunt gasite deseori chiar in organul respectiv,izolate,inmultite in vitro si transplantate(injectate) in pacient.(7)Totodata,pacientii cu boli ale organele in faza terminala nu sunt capabili sa produca suficiente celule pentru inmultire si transplant.Rezultatul inmultirii celulelor stem in vitro sunt identice cu sistemul imunitar al pacientului ,dar obtinerea,purificarea si inmultirea culturilor de celule stem sunt probleme ce trebuie clarificate.

PROBLEME ETICE PRIVIND CELULELE STEM EMBRIONARE

Problemele etice privind celulele stem depinde de sursa din are provin aceste celule:cordonul ombilical sau cel spinal.Folosirea celulelor stem somatice pentru terapie ridica aceleasi probleme; principalele semne de intrebare se refera la principiul respectarii autonomiei pacientului,principiul non-maleficitatii si cine ar trebui sa beneficieze de tratament (principiul justitiei).

Dar folosirea celulelor stem embrionare pentru ingineria tisulara si clonarea terapeutica de asemenea ridica probleme etice.In majoritatea cazurilor,clulele stem embrionare umane sunt derivate din culturi a unui implant anterior embrionar.Acesti embrioni provin in mare parte de la cupluri ce au urmat in prealabil tratamentul IVF.Acesti embrioni au,probabil,potentialul de a deveni oameni vii. Aceasta capacitate de dezvoltare ii evidentiaza ca fiind diferiti de ceilalti embrioni si sta la granita eticii privind cercetarea celulelor stem.(8)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1240
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site