Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

HORMONI SI PREPARATE HORMONALE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
IMUNITATEA DOBANDITA (INDUCTIBILA)
Hormonul de crestere (GH, somatotropina)
Punti metalo-ceramice
AZBESTOZA
Tulburari afective - Sindroamele depresive
AMINOGLICOZIDELE
Mucoasa orala
TIROIDECTOMIA SUBTOTALA - CHIRURGIE
Poliangeita microscopica (PAM)
Riscul crescut de osteoporoza


Hormoni si preparate hormonale

Hormonii sunt efectori biochimici care indeplinesc rol de biocatalizatori. Ei sunt secretati de celule specializate prezente in structura glandelor endocrine si sunt eliberati direct in sange.
In 1905 Starling a descoperit secretina si ia dat denumirea de hormon (hormao = a stimula, a excita). Ulterior toate substantele care sunt secretate in organism si care au actiune stimulanta sau inhibitoare asupra unor tesuturi sau organe au fost denumite hormoni.

Hormonii au actiune reglatoare biochimica de lunga durata. Insuficienta sau lipsa secretiei unei glande se corecteaza prin administrarea de preparate hormonale naturale (hidrolizate de glande endocrine), de semisinteza sau de sinteza. Hormonii obtinuti pe cale artificiala au structura diferita de cea a hormonilor naturali dar au actiune similara cu a acestora.

De retinut ca preparatele hormonale obtinute prin sinteza (artificial) prezinta unele avantaje cum ar fi:

sunt mult mai active;

au efect de lunga durata;

se pot administra si pe cale orala;

au greutate moleculara mica;

nu sunt antigenice;

nu au specificitate de specie.

Tulburarile manifestate prin hipersecretie endocrina se trateaza cu antagonisti hormonali care actioneaza fie prin blocarea sintezei de hormon, fie prin inhibitia efectului farmacodinamnic indus de acesta.

Din punt de vedere fiziologic hormonii au fost clasificati in:

neurohormoni (hormoni sintetizati de unele celule nervoase);

hormoni glandulari (sintetizati de glande endocrine);

hormoni tisulari (sintetizati de celule diseminate care se gasesc in structura unor tesuturi sau organe).

Din punct de vedere farmacologic hormonii si preparatele farmaceutice care contin hormoni au fost clasificate astfel:

Preparate hormonale care contin hormoni hipotalamici: Lutalul, Cystorelinul, Fertagylul, Gn-RH, Tireoliberina etc.;

Preparate care contin hormoni posthipofizari: ocitocice (Ocitocina, Oxitocina S, Orasthinul, Oxytocinul etc.), anti-ocitocice (Planipartul) si antidiuretice (Retrohipofiza, Adiuretinul, Presoxinul);

Preparate hormonale anterohipofizare (ACTH, ACTH-retard, Tetracosactid, hormonul foliculostimulant-FSH, hormonul luteotrop-LH);

Preparate hormonale care contin coriogonadotrofine. Coriogonadotrofinele sunt gonadotrofine care se elimina prin urina (Gonacorul, Choriomanul, Nymfalonul, Gonadotrophine chorionique, Chorolon, Praedin, Prolan A, Prolan 01, Prolan E, Prolan S, Serul de iapa gestanta-SIG, Prolosan serulum, Serigon, Folligon, Serogonadin etc.);

Preparate hormonale care contin asocierea P.M.S.G.-H.C.G. (F.S.H.-L.H.): Suigoman, P.G.-600;

Preparate hormonale gonadotrope care apar in menopauza la femeie si care sunt foarte bogate in FSH;

Preparate hormonale obtinute din glanda pineala: Epifizan, Conecama E5, Crinofizin;

Preparate hormonale obtinute din glanda tiroida: Tiroida, Tiroton, Thyreoton, Eutyrox, T.R.H.;

Preparate hormonale antitiroidiene si tireostatice: Propiltiouracilul, Metiltiouracilul, Carbimazol;

Preparate cu iod: iodura de potasiu, oleu iodat

Preparate hormonale din glanda paratiroida: Calcitonina, Parathormonul, Tachystin, Sterogyl;

Preparate hormonale obtinute din timus: Timus, Leucotrofina;

Preparate hormonale obtinute din glandele suprarenale: Cortizon, Hidrocortizon, Hidrocortizon acetat, Hidrocortizon hemisuccinat, Prednison, Prednisolon, Superprednol, Dexafort, Betametazona, Celestone, Becotide inhaler, Demovate;

Preparate hormonale androgene si anabolizante Androgene (Testosteronul, Androsteronul, Testolentul, Duratestonul, Clortestosteronul acetat, Testosterone implants BUC) si anabolizante (Testosteron, Testolent, Estrolent, Progesteron, Clostebol, Steranabol, Metiltestosteron, Naposim, Madiol, Trenbolone acetat, Decanofort, Anabolin forte, Organon, Nandrolon);

Preparate hormonale care contin asocierea testosteron-estradiol: Fecundan, Gravignost, Gravitest etc.;

Preparate hormonale care contin estrogeni naturali: Estradiol, Ginosedol B, Oestradiol benzoat, Lynoral, Presomen, Implants of estradiol;

Preparate hormonale care contin estrogeni de sinteza: Sintofolin, Dietilstilbestrol, Cyren B, Tace-chlortrianisene, Implants of stilbestrol etc.;

Preparate hormonale progestative. Progestative naturale (Progesteron, Progesteron retard) si progestative de sinteza (Gestafortin, Farlutal, Orgametril, Gestanon, Endometril, Depostal);

Preparate hormonale de sinteza antigonadotrope, nesteroidiene: Suisynchron-pramix, Metalibur, Non-ovion, Lutestan;

Preparate hormonale progestative impregnate in bujiuri elastice: Implants of progesterone B.V.C., Norgestomet implants, Sil-estrus implants;

Preparate hormonale antidiabetice naturale. Preparate insulinice cu actiune rapida (Insulina, Insulina P, Insulina novo actrapid), preparate insulinice cu actiune medie (Komb-insulin, Hg-Insulin Hoecst, Insulin HM), preparate insulinice cu actiune retard (Insulin-novo-lente, Long insuline); insulinomimetice sintetice (Meguan, Tolbutamid, Maninil, Buformina retard, Sintalina A si B;

Preparate cu hormoni tisulari: prostaglandine (Enzaprost), analogi sintetici ai PG F2-alfa naturala (Lutalyse, Estrumate, Clorprostenol, Prosolvin, Oestrophan; PG-A, PG-E, PG-E1, PG-E2, Prostin-15M, PG-I2.

Preparate hormonale care contin hormoni hipotalamici

Hormonii hipotalamici sunt sintetizati de neuronii care formeaza nucleul suprachiasmatic, au o structura polipeptidica si actioneaza prin stimularea sau inhibarea sintezei hormonilor hipofizari si tiroidieni.

Gonadoreline

Cu termenul de gonadoreline se desemneaza hormonii polipeptidici hipotalamici care determina eliberarea de gonadotrofine anterohipofizare. Analogii sintetici se recomanda sa se utilizeze in terapia insuficientei adeno-hipofizare si pentru intensificarea efectului luteinizant.

Prin administrarea de gonadoreline se reface raportul dintre FSH/LH, se induce ovulatia si se trateaza chistii ovarieni.

La vaca se administreaza 0,25-1mg/animal/zi, la scroafa 1-1,5 mg/animal/zi, la iapa 0,5-1 mg/animal/zi, iar la pisica 0,01 mg/animal/zi.

Lutalul se prezinta sub forma de solutie injectabila sterila care contine L-RH (Luteinising Releasing Hormone) sintetic, flacon a 10 ml, care contine 50 mg substanta activa/ml. Nu este antigenic si nu lasa reziduuri in tesuturi.

Cystorelinul se prezinta sub forma de soltie injectabila sterila in flacoane a 2ml/100 mcg L-RH (decapeptid sintetic).

Fartagylul se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in flacoane a 5 ml cu 100 mcg gonadorelina sintetica/ml.

Gn-RH se comercializeaza in flacoane a 5 ml cu 100 mcg gonadorelina sintetica/ml.

Tireoliberina sau hormonul tireotrop este un produs sintetic (T-RH) cu care se corecteaza insuficienta secretorie de factor tireotrop (Thyrotrophin Realising Hormons) a hipotalamusului si hipofizei anterioare.

Preparate care contin hormoni posthipofizari

In practica medicala se utilizeaza extracte de retrohipofiza sau analogi sintetici care au actiune stimulanta asupra musculaturii netede uterine, musculaturii vasculare (exceptand pe cea de la nivel renal) si a celulelor mioepiteliale din glanda mamara  in tratamentul hipo- si agalaxiei (favorizeaza ejectia laptelui).

La speciile cu placenta hemocoriala se asociaza cu ergometrina si sub forma de perfuzii se utilizeaza in tratamentul hemoragiilor postpartum.

Substante cu actiune ocitocica

Ocitocina (Oxitocina, Pitocina) care este un hormon natural. Se comnercializeaza sub forma de solutie injectabila in fiole a  1 ml/10UI ocitocina de uz uman.Oxitocina S (Oxytocin sintetic, Syntocinon) se obtine prin sinteza si se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml cu 5 UI si fiole a 2 ml cu 2 UI.

Orasthinul (Intertocine) este un produs ocitocic de sinteza care se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in flacoane a 10 ml cu 10 UI/ml si este de uz veterinar.

Oxytocinul se prezinta sub forma de solutie injectabila in flacoane a 50 ml cu 5 UI/ml de uz veterinar.

Toate preparatele care contin substante ocitocice se utilizeaza in terapia retentiilor placentare sau a distociilor hipotone. La vaca se administreaza pe cale intramusculara in doza de 40-60 UI, pe cale intravenoasa in doza de 20-40 UI sau pe cale epidurala in doza de 10-20 UI. La iapa se administreaza in doza de 40-50 UI pe cale subcutanata sau intramusculara pentru tratamentul hemoragiilor uterine si in doza de 30 UI pe cale epidurala in tratamentul distociei prin hipotonie uterina. In tratamentul agalaxiei la scroafa se administreaza 20-40 UI pe cale intramusculara sau subcutanata. La catea si pisica se folosesc in tratamentul endometritelor purperale in doza de 3-10UI adminsitrate pe cale sucbcutanata sau intramusculara.

Preparate cu actiune anti-ocitocica

Planipartul are actiune antiocitocica prin intreruperea contractiilor uterine. La vaca si iapa se utilizeaza in doza de  150 mg/animal.

Substante cu actiune anti-diuretica

In lobul posterior al hipofizei se sintetizeaza substante care au actiune anti-diuretica. Ele se utilizeaza in tratamentul diabetului insipid. Dintre substantele cu actiune antidiuretica amintim: retrohipofiza, adiuretinul si presoxinul.

Presoxinul (Glanduitrin) este un extract apos de retrohipofiza care contine ocitocina si vasopresina. Are efect ocitocic si vasopresor. Se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml sau 10 ml. La vaca se administreaza pe cale intramusculara in doza de 0-60 UI/animal sau pe cale epidurala in doza de 5-20 UI. La gaina se utilizeaza in tratamentul ovoretentiei si se administreaza pe cale intramusculara in doza de 5 UI/pasare.

Preparate hormonale anterohipofizare

A.C.T.H. (Corticotrophin, Procortan, Cortrophin) este un preparat care se obtine din adenohipofiza si se prezinta sub forma de pulbere liofilizata in flacoane a 50 UI. Se livreaza insotita de diluantul corespunzator. Se utilizeaza in tratamentul artritelor, tenosinovitelor aseptice si a sindromului de acetonemie. Se administreaza pe cale intramusculara in doza de 50-300UI la animalele mari, 30-150UI la cele mijlocii si 5-50UI la cele mici. De retinut ca are si actiune imunosupresiva.

A.C.T.H.-retard se prezinta sub forma de pulbere liofilizata in flacoane cu 50 UI insotita de diluantul corespunzator care contine clorura de zinc si fosfat disodic. In amestec cu diluantul ACTH formeaza un complex care este de patru ori mai activ decat hormonul natural.

Tetracosactidul (Cortrosin depot, Synachten depot) este un polipeptid sintetic care are structura asemanatoare cu ACTH si se comercializeaza in flacoane a 2 ml suspensie injectabila cu 1mg/ml. Doza este de 1 mg/animal/zi.

Gonadotropinele anterohipofizare

Se mai numesc si gonadostimuline.  Dintre acestea amintim hormonul foliculostimulant-FSH si hormonul luteotrop-LH.

Preparate hormonale care contin coriogonadotrofine

Gonadotrofinele corionice se extrag din urina recoltata de la femei gravide intre a 30-a si a 70-a zi de sarcina. Gonadotrofinele corionice se utilizeaza in tratamentul hipogonadismului la masculi pentru a creste secretia de hormoni androgeni, iar la femele in tratamentul caldurilor anovulatorii, nimfomaniei si hipogalaxiei. Se administreaza pe cale subcutanata, intramusculara si intravenoasa in doza de  1000-1200UI la vaca, 1500-5000UI la taur, 1500-300UI la iapa, 1500-5000UI la armasar, 500UI la scroafa, 1000UI la vier, 500UI la oaie, 1000UI la berbec, 100UI la catea si pisica si 200UI la caine si cotoi.

Gonacorul (Pregnyl, Horpan, Antuitrin S, Antebolin, Glanduatin) se prezinta sub forma de pulbere liofilizata care contine 500UI H.C.G. (Human Chorionic Gonadotrophine) si este insotita de diluantul corespunzator.

Choriomanul se comercializeaza in flacoane care contin 1000 sau 5000UI H.C.G.

Nymfalonul se comercializeaza in fiole a 3000UI HCG + 125 mg progesteron.

Gonadotrophine chorionique se comercializeaza in flacoane cu pulbere liofilizata care contine 500, 1000 sau 5000 UI HCG.

Chorolon se prezinta sub forma de solutie injectabila uleioasa si se comercializeaza in flacoane a 10 ml cu 3000UI HCG sau sub forma de pulbera liofilizata in flacoane a 500, 1500 sau 5000UI HCG.

Praedin se prezinta sub forma de pulbere injectabila in fiole a 1500 UI HCG sau 3000 UI HCG.

Prolanii. Sunt preparate farmaceutice care se obtin din urina femelelor aflate in primele 3 luni de gestatie.

Prolan A este un produs hormonal cu actiune foliculo-stimulanta care se comercializeaza sub forma de solutie injectabila uleioasa cu 200UI PMSG/ml (Pregnant Mare Serum Gonadotrophin) sau sub forma de pulbere hidrosolubila cu  250UI PMSG/ml. Se utilizeaza pentru inducerea ovulatiei. Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara in doza de 500-1500UI la vaca, 250-750UI la scroafa si 100-200UI la catea.

Prolan 01 este un produs gonadotrop bogat in LH si se comercializeaza sub forma de pulbere liofilizata hidrosolubila. Se prepara ex tempore si se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara in doza de 1000-10.000UI la animalele mari si 400-600UI la rumegatoarele mici si scroafe. Se utilizeaza in tratamentul caldurilor anovulatorii si nimfomaniei.

Prolan E contine LH si vitamina E. Se comercializeaza sub forma de solutie uleioasa injectabila in flacoane a 25 ml care contin LH si 30 mg vitamina E/ml.

Prolan S (suis) se comercializeaza in flacoane a 25 ml solutie uleioasa injectabila care contine LH in asociere cu 0,001g benzoat de estradiol.

Preparate care contin PMSG se administreaza pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru inducerea sincronizata a caldurilor la vaca se administreaza in doza de 400-700 UI PMSG. Pentru tratamentul infantilismului genital la scroafa se administreaza in doza de 500-1000 UI. Pentru inducerea estrului in extrasezon la oaie si capra se administreaza in doza de 750 UI. Pentru declansarea precoce a ouatului la gaina se administreaza in doza de 50-100UI. La iapa, catea si pisica se asociaza cu H.C.G.

Serul de iapa gestanta-SIG (Ser gonadotrop de iapa gestanta) este un preparat bogat in FSH. Serul de iapa gestanta contine o cantitate mare de FSH pe care il produce placenta intre a 40-a si a 120-a zi de gestatie. Se comercializeaza in flacoane a 250 ml cu 30-50 UI PMSG/ml.

Prolosan serulum flacoane a 150 ml care contin 100UI PMSG/ml.

Serigon flacoane a 800 sau 1600UI PMSG/ml pulbere liofilizata insotita de diluant care se prepara ex tempore.

Folligon se comercializeaza in fiole a 1000UI PMSG/ml.

Serogonadin se comercializeaza in flacoane a 20 ml suspensie uleioasa care contine 200 UI PMSG/ml.

La masculi Serogonadin se asociaza cu testosteron pentru a stimula spermatogeneza. La taur se administreaza in doza de  500 UI, la armasar 1500-3000 UI, iar la berbec si tap 500-1000 UI.

Preparate hormonale care contin asocierea  P.M.S.G.-H.C.G.

Din experienta practica s-a constatat ca prin asocierea preparatelor farmaceutice care contin PMSG cu cele care contin HCG (F.S.H.-L.H.) s-au obtinut rezulate bune atat in combaterea infertilitatii, cat si in stabilirea diagnosticului de gestatie.

Suigoman este un preparat farmaceutic care se prezinta sub forma de pulbere liofilizata si contine 400UI PMSG + 200UI HCG si solventul aferent. Solutia injectabila se prepara ex tempore, iar dozele sunt la jumatate fata de cele descrise la fiecare preparat in parte.

P.G.-600 este un amestec de 400UI PMSG si 200UI HCG si se prezinta sub forma de pulbere liofilizata insotita de diluantul corespunzator. Se dilueaza ex tempore si se administreaza ca si suigoman.

Preparate hormonale care contin hormoni gonadotropi prezenti in urina femeilor aflate la menopauza

In perioada de instalare a menopauzei la femeie urina acestora este foarte bogata in FSH de origine hipofizara.

Humegon este un preparat farmaceutic care se prezinta sub forma de pulbere liofilizata in fiole care contin 500 UIHMG (Human Menopausal Gonadotrophine). Se foloseste pentru inducerea estrului fecund controlat la catea.

Preparate hormonale din glanda pineala (epifiza)

Preparatele care contin hormoni epifizari se utilizeaza in tratamentul sindromului hipoepifizar manifestat prin hiperfoli-culinemie cu calduri prelungite, fibrom uterin, pseudogestatie cu lactatie nervoasa, mastopatii si neoplasme mamare.

Epifizan este un hidrolizat de epifiza bovina in solutie apoasa. Se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a  0,1 mg extract epifizar/ml. Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara in doza de 1 ml/zi la carnasierele care prezinta tulburari de crestere, hipotiroidism, hipofunctie a glandei suprarenale sau hipergonadism.

Crinofizin fiole a 2 ml hidrolizat de epifiza bovina care corespunde la 0,035 g azot total/ml. Se utilizeaza in tratamentul adenomului de prostata la caine si a adenocarcinomului mamar la catea in doza de 2 ml timp de 10-15 zile.

Preparate hormonale care se obtin din glanda tiroida

In glanda tiroida se sintetizeaza si depoziteaza atat hormoni iodurati (iodotironine), cat si neiodurati (calcitonina).

Iodotironinele sunt derivati iodurati (diiodotironina, triodotironina si tetraiodtironina sau tiroxina) care se folosesc in tratamentul insuficientei tiroidiene, mixedemului, intarzierii in crestere si dezvoltare.

Tiroida se prezinta sub forma de drajeuri a 0,075 g, 0,125 g sau 0,225 g. Acest preparat contine glanda tiroida bogata in tiroxina sub forma de pulbere. Se dilueaza ex tempore si se foloseste pentru a stimula metabolismul tisular si pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea tesuturilor si organelor. Cu ajutorul ei se corecteaza metabolismul glucidic si hidric.

Tiroton (Liothyronine, Thybon) se prezinta sub forma de comprimate a 20 mg triiodtironina. Se utilizeaza in tratamentul insuficientei tiroidiene acute. Are actiune prompta asupra metabolismului tisular si restabileste echilibrul hidric.

Thyreoton (Thyrolar) se prezinta sub forma de comprimate care contin 10 mcg triiodtironina si 40 mcg levotiroxina si se foloseste in acelasi scop ca si tirotonul.

Eutyrox (Levotiroxina) comprimate a 50 sau 100 mcg sare sodica. Se utilizeaza ca tratament de substitutie in insuficienta tiroidiana. Se administreaza in doza de 200-400 mg/zi la animalele mari, 100-150 mg/zi la rumegatoarele mici si suine si 25-75 mg/zi la carnasiere.

Preparate hormonale antitiroidiene si tireostatice

Pentru tratamentul hipertiroidismului se utilizeaza susbstante care inhiba producerea in exces a hormonilor iodurati tiroidieni.

Propiltiouracilul se utilizeaza in tratamentul bolii Basedow la caine si se administreaza per os in doza de 1 comprimat a  50 mg/zi.

Metiltiouracilul (Methiocil, Tiomeracil, Alkiron) comprima-te a 0,005 g. Este un produs de sinteza si se utilizeaza in acelasi scop ca si propiltiouracilul.

Carbimazol (Neomercazole) este un produs cu efect tireostatic care scade sinteza hormonilor tiroidieni si diminua metabolismul bazal. Se administreaza in doza de 300-400 mg la animalele mari, 100-150 mg la rumegatoarele mici si suine si 50-100 mg la carnasiere.

Preparate care contin iod

Aproximativ 20% din iodul prezent in organism se gaseste legat in glanda tiroida. Iodul este un element indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Administrat pe cale bucala sub forma de ioduri, iodul favorizeaza sinteza si secretia de hormoni tiroidieni. La animalele mici dozele care depasesc 6 mg/zi au efect tireostatic prin inhibarea TSH anterohipofizar.

Iodura de potasiu se prezinta sub forma de pulbere, comprimate sau solutie injectabila. Se administreaza in tratamentul hipertiroidismului.

Oleu iodat se prezinta sub forma de solutie buvabila, injectabila sau capsule. In zonele cu antecedente (gusogene) se foloseste in tratamentul gusei endemice in doza de 2-3 mg/zi la animalele mici.

Preparate hormonale care se obtin din  glanda paratiroida

Calcitonina (Calcitoninum, Salcatonin, Calcitonine, Ciba-calcine) este un hormon cu structura polipeptidica care este secretat de celulele parafoliculare tiroidiene. Are efect hipocalcemiant. Se utilizeaza in tratamentul bolii Peget care se manifesta prin tulburari de metabolism ale calciului (resorbtia calciului din tesutul osos si depunerea lui eratica in diverse organe si tesuturi din organism).Parathormonul se prepara din glanda paratiroida. Se utilizeaza in tratamentul spasmofiliei si hiperfosforemiei.

Tachystin are o structura apropiata de a ergocalciferolului (vitamina D2). Influenteaza puternic si rapid mobilizarea ionilor de calciu din oase si rstaureaza calcemia consecutiva hipoparatiroidismului si rahitismului care nu cedeaza la administrarea de vitamina D, precum si eliminarea fosforului prin urina sub forma de radical fosforic.

Sterogyl se prezinta sub forma de solutie buvabila de ergocalciferol (vitamina D2) si dihidrocolesterol (vitamina D3). Se administreaza in asociere cu saruri de calciu.

Preparate hormonale care se obtin din timus

Timus se prezinta sub forma de extract tisular de timus care contine principii active ce stimuleaza dezvoltarea organismului si a maturitatii sexuale. Se utilizeaza in tratamentul tulburarilor de crestere, a infantilismului, diferiterlor tipuri de distrofii si se administreaza pe cale intramusculara.

Leucotrofina se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 2 ml care contine 500mg extract de timus de vitel. Se foloseste pentru stimularea leucopoezei si a dezvoltarii organismului.

Preparate hormonale care se obtin din  glandele suprarenale

Medicatia cu hormoni glucocorticoizi se foloseste atat ca medicatie de substitutie in insuficienta glandei suprarenale (maladia Adison), cat si pentru efectul simptomatic antiinflamator, antialergic si imunosupresiv.

Administrarea indelungata de doze mari de hormoni glucocorticoizi determina inhibarea sistemului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian care induce atrofia grandelor suprarenale (hipocorticism endogen si corticodependenta), precum si stari de imunosupresie grava si retentie hidro-salina necesitand o dieta cloruro-sodica severa. Oprirea brusca a medicatiei poate sa provoace fenomene de insuficienta suprarenala si exacerbarea simptomelor bolilor tratate cu hormoni glucocorticoizi in exces. Se utilizeaza ca medicatie antiflogistica si antialergica in artrite, dermatite alergice, acetonemie si furbura.

Cortizon (Cortisonum). Cortizon acetat este metabolizat in organism si se transforma in hidrocortizon (forma biologic activa). Se prezinta sub forma de suspensie apoasa injectabila in fiole a 5 ml cu 0,025 g substanta activa sau sub  forma de comprimate a 0,025 g pentru uz intern. Se administreaza per os in doze de 0,5-15 mg/kg la animalele mari, 2-5 mg/kg la cele mijlocii si mici in prima zi si apoi descresc pana in a 6-a zi.

Hidrocortizon (Cortisol, Hidrocortisonum) este principalul hormon glucocorticoid care are efect atat sistemic cat si local.

Hidrocortizon acetat (Hidrocorton, Dermacortin, Cortizol) este un produs hormonal sintetic. Se prezinta sub forma de suspensie apoasa 2,5% in fiole a 1 ml si se administreaza pe cale intramusculara, subcutanata, intraarticulara sau prin infiltratii locale. La animalele mari se administreaza in doza de  0,1-0,3 g/animal, iar la cele mijlocii si mici 0,005-0,03 g/animal. De retinut ca este mult mai activ decat cortizonul.

Hidrocortizon hemisuccinat (Solu-Cortef) este un ester hidrosolubil care se utilizeaza pentru prepararea solutiilor injectabile care se administreaza intramuscular sau ca perfuzie intravenoasa in tratamentul colapsului cardiovascular,  insuficientei suprarenale acute, astmului si socului anafilactic. Se administreaza in doze de 0,08-0,2 g la animalelle mari si 0,005-0,03 g la rumegatoarele mici si carnasiere.

Hormoni glucorticoizi obtinuti prin sinteza

Se administreaza in mod obisnuit pe cale orala si au efecte mineralo-corticoide slabe comparativ cu cei naturali. Retentia hidro-salina care este mare la cortizon si hidrocortizon, scade la predsnison si prednisolon si aproape ca dispare la derivatii fluorurati Triamcinolon si Superprednol.

Prednison (Supercortil, Cortancyl, Hostacortin, Ultracorten, Delta-Cortone, Deltacortizon, Prednisonum) si Acetatul de prednison (sare solubila) se obtin prin dehidrogenarea moleculei de cortizon. Se utilizeaza in tratamentul reumatismului, acetonemiei, miozitelor, alergiilor si entorselor. Se administreaza in doza de 0,05 g la rumegatoarele mari si la cabaline, 0,025-0,05 g la rumegatoarele mici si suine si 0,01-0,03 g la carnivore.

Prednisolon (Supercortizol, Hydrocortancyl, Hostacortin H, Ultracorten H, Deltason, Deltacortril, Deltahidrocortizon) si Acetat de prednisolon sunt de 3-4 ori mai active decat prednisonul si se utilizeaza in aceleasi scopuri. Se poate administra atat pe cale parenterala cat si per os. Se comercializeaza sub forma de comprimate a 0,005 g si suspensie apoasa injectabila in fiole a 1 ml. Se administreaza in doza de 0,1-0,25 g la animalele mari si 0,002-0,02 g la caini. Pentru aplicatii locale se folosesc unguente cu 2% prednisolon sau suspensii 0,5-2,5 % prednisolon.

Superprednol (Decadron, Dexatrol, Dectancyl, Milicorten, Dexametazona, Dexamethasonum). Se prezinta sub forma de comprimate a 0,5 mg si solutii sau suspensii 1-4%. Se administreaza pe cale orala (comprimate) subcutanata, intramusculara sau intravenoasa (solutii si suspensii) ca antialergic si antiinflamator. La animalele mari doza este de 0,02-0,03 g/kg (la vaca nu se va depasi doza de 30 mg), 0,5-0,1 mg/kg la ovine, caprine si suine si 0,25-0,5 mg/kg la carnivore.

Dexafort este un preparat farmaceutic care contine la 1 ml 2,2 mg fenilpropionat de dexametazona si 1 mg dexametazona fosfat-sodica. Se comercializeaza in flacoane a 50 ml.

Betametazona (Diprophos) se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml care contin 0,250 g substanta activa. Este un izomer al superprednolului care are actiune antiflogistica generala de 4-5 ori mai intensa decat a Prednisonului si Supercortizolului si de 30-35 ori mai intensa decat a Cortizonului si Hidrocortizonului.

Celestone este un preparat farmaceutic care contine  betametazona fosfat disodica care se comercializeaza in fiole a 4 mg substanta activa.

Becotide inhaler este un preparat antiasmatic care contine 50 mcg dipropionat de beclometazona. Se comercializeaza in flacoane presurizate care contin 400 doze aerosoli.

Demovate se prezinta sub forma de crema si unguent 0,05 % clobetazol propionat. Se foloseste pentru aplicatii locale fiind foarte activ in dermatitele alergice.

Preparate hormonale cu actiune androgena si anabolizanta

Hormonii sexuali masculini si substantele androgene sunt secretati de celulele Leydig (celule interstitiale prezente in testicul) si cortexul glandei suprarenale si asigura functionarea normala a organelor genitale, dezvoltarea caracterelor sexuale secundare  si a instinctului sexual la masculi.

Preparate androgene

Testosteron (Testosteronum) natural se obtine din testicule. Se poate obtine si prin sinteza. Este un derivat al androsteronului care in organism se transforma in 5-alfa-dihidrotestosteron (forma activa). Se comercializeaza in fiole a 1 ml care contin 25 mg propionat de testosteron.

Testolent este fenilpropionat de testosteron care are actiune retard (3 saptamani) si se prezinta sub forma de solutie uleioasa injectabila 10 %. Se comercializeaza in fiole a 1 ml.

Durateston este un preparat farmaceutic care contine propionat, fenilpropionat, isocaproat si decanoat de testosteron. se prezinta sub forma de solutie injectabila si se comercializeaza in fiole a 5 ml.

Clortestosteron acetat (Clostebol, Steranabol). Se comercializeaza in fiole a 5 ml. De retinut ca are si efect anabolizant.

Testosterone implants implante sterile cu testosteron a 25, 50 si 100 mg. Se implanteaza subcutanat.

Substante anabolizante

Sunt substante de natura hormonala si nehormonala care odata introduse in organism produc o crestere a proceselor anabolice prin cresterea retentiei de substante azotate, a sintezei de proteine, cresterea musculaturii si formarea tramei osoase, reducerea tesutului adipos si intensificarea capacitatii imunologice a organismului. La femele aceste substante induc un proces de virilizare.

Hormoni sexuali obtinuti prin extractie: testosteron, testolent, estrolent, progesteron etc.

Esteri obtinuti prin sinteza Clostebol, steranabol, metiltestosteron, naposim, madiol etc.

Derivati ai 19-nortestosteron: trenbolone acetat, decanofort, anabolin forte, organon, nandrolon etc.

Aceste preparate se comercializeaza in fiole a 1 ml cu 0,025g sau 0,050 g decanoat de nortestosteron care este un anabolizant cu actiune retard (3-4 saptamani). Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara.

Laurabolin (laurat de nandrolon) se prezinta sub forma de solutie uleioasa injectabila cu 2,25 mg, 25 mg si 50 mg/ml laurat de nandrolon. La taur si armasar se administreaza in doza de 150-200 mg/animal, la manz, vitel si vier in doza de 75-100 mg, iar la caine si cotoi in doza de 1 mg/kg la interval de 3 saptamani.

Preparate hormonale utilizate in scop de diagnostic de gestatie

Sunt preparate hormonale care contin asocierea testosteron-estradiol.

Fecundan se comercializeaza sub forma de solutie uleioasa injectabila in flacoane a 10 ml cu 4,51 mg enantat de testosteron si 2 mg valerianat de estradiol/ml. Se utilizeaza pentru a efectua diagnosticul gestatiei la vaca si se administreaza pe cale intramusculara in doza de 2 ml/animal.

Gravignost se comercializeaza sub forma de solutie uleioasa injectabila in flacoane a 25 ml cu 2,5 mg enantat de testosteron si 1 mg enantat de estradiol/ml. Se utilizeaza pentru a efectua diagnosticul gestatiei la scroafa si se administreaza in doza de  2 ml/animal.

Gravitest se prezinta sub forma de solutie uleioasa injectabila care contine 2,72 mg propionat de testosteron si 1 mg acetat de hexestrol/ml. Se utilizeaza pentru diagnosticul gestatiei.

Preparate hormonale care contin estrogeni naturali

Estradiolul este un hormon natural secretat in faza foliculara a ciclului estral de foliculii de Graaf si se elimina in cantitate mare prin urina sub forma de estrona. Prin procesul de esterificare a estronei s-au obtinut forme medicamentoase care au absorbtie si inactivare lenta in organism. Aceste preparate s-au dovedit a fi foarte eficiente in stimularea aparitiei caldurilor la femele, in dezvoltarea organelor sexuale principale si a caracterelor secundare. In doze mari determina inhibitia functiilor sexuale, atrofia testiculelor si diminuarea caracterelor sexuale secundare la masculi.

Estradiol (Proginon, Dihidrofoliculina, Oestradiolum) se comercializeaza sub forma de solutie uleioasa injectabila in fiole a 1 ml cu 500 mcg (5 000UI/ml) sau 2,5 mg (25 000UI/ml). Se administreaza prin injectii intramusculare.

Ginosedol B se comercializeaza sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml cu 10 000 sau 50 000 UI/ml.

Oestradiol benzoat se prezinta sub forma de solutie uleioasa injectabila care contine estradiol monobenzoat. Se comerciali-zeaza in fiole a 5 ml cu 1 mcg/ml si se administreaza prin injectii intramusculare.

Lynoral se prezinta sub forma de comprimate a 20 sau  50 mcg etinilestradiol. De retinut ca este de 5-10 ori mai activ decat preparatele prezentate anterior. Gruparea etinil asigura o absorbtie lenta de la nivelul tractusului digestiv.

Presomen este un preparat constituit dintr-un amestec de estrogeni naturali conjugati care au actiune de scurta durata. Are si actiune hemostatica si maresc rezistenta vaselor sanguine in special a capilarelor.

Implants of estradiol se comercializeaza sub forma de implante sterile a 10, 15, 20 si 25 mg in tuburi de sticla. Se implanteaza subcutanat.

Preparatele hormonale care contin estrogeni naturali se administreaza la iapa in subestru (hipofoliculinemie) in doza de 5-10 mg estradiol. La vaca pentru tratamentul endometritelor puerperale se administreaza in doza de 5 mg estradiol. La catea pentru tratamentul incontinentei urinare se utilizeaza in doza de 0,5-1 mg estradiol, pentru provocarea avortului hormonal terapeutic in doza de 2 mg estradiol, iar pentru suprimarea lactatiei in doza de 5 mg estradiol.

La masculii cu libidou exagerat se administreaza implante pe cale subcutanata, iar in tratamentul hipertrofiei de prostata se administreaza injectii intramusculare.

Preparate hormonale care contin estrogeni de sinteza

Preparatele hormonale care contin estrogeni de sinteza prezinta avantajul ca se obtin prin semisinteza sau sinteza rapida, sunt ieftine, se pot administra si pe cale orala, au actiune de cateva ori mai mare decat omologii lor obtinuti din hormoni naturali. Au insa un mare dezavantaj, nu induc maturatie foliculara si nici ovulatie. Se utilizeaza cu precautie deoarece lasa reziduuri in carnea animalelor tratate.

Hormonii estrogeni sintetici se administreaza pe cale orala in doza de 0,01-0,02 g la animalele de talie mare, 0,04-0,06 g la rumegatoare mici si suine si 0,002-0,005 g la animalele de talie mica, de 3-5 ori la intervale de 2-3 zile in tratamentul hipofoliculinemiei, vaginitelor si ca tratament adjuvant in tratamentul adenomului de prostata.

Sintofolin (Hexestroldiacetilat, Diacetilhexestrol, Cyclo-estrol, Synestrol, Estrasid, Oestrazol)  este un hormon estrogen care se obtine prin sinteza si este oficinal. Se comercializeaza sub forma de comprimate a 0,001 g, fiole a 1 ml cu 0,001 g, fiole a 2 ml cu 0,005 g estradiol de uz uman si fiole a 5 ml cu 0,02 g de uz veterinar.Dietilstilbestrol (Distilbene, Diethylstilbestrolum) se prezinta sub forma de comprimate a 0,001 g dietilstilbestrol.

Cyren B (Syntestrine, Dipropionat de dietilstilbestrol) se comercializeaza sun forma de solutie injectabila uleioasa in fiole a 1 ml cu 10 mg/ml dietilstilbestrol, fiole a 5 ml cu 50 mg dietilstilbestrol/ml sau in flacoane a 100 ml cu 100 mg dietilstilbestrol/ml.

Tace-chlortrianisene este un hormon estrogen obtinut prin sinteza care este eficace prin administrare pe cale orala si are efect retard (se depoziteaza in grasimi).

Implants of stilbestrol (B.V.C.) se prezinta sub forma de implant a 500 mg care se introduce subcutanat sau intravaginal.

Preparate hormonale progestative

Hormonii progestativi sunt secretati atat de corpul galben in faza luteala, cat si de placenta, foliculii de Graaf si testicul.

Progestative naturale

Progesteron (Syntolutan, Lutucor, Luteosid, Progestin, Gestanon, Lutocyclin, Luteohormon, Luteosteron, Hormonul corpului galben, Hormonul gerstatiei, Progesteronum) este un derivat al pregnanului si este oficinal. Se elimina ca pregnandiol si pregnalon prin urina. Se comercializeaza in fiole a 1 ml solutie 1 %, 2 ml 1,25 % de uz uman si fiole a 2 ml solutie 2 % si a 5 ml 5% de uz veterinar. Se utilizeaza pentru mentinerea gestatiei si se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara zilnic, la animalele mari in doza de 0,15 0,20 g, la rumegatoarele mici si suine, 0,015-0,040 g, iar la cele mici in doza de 0,002-0,005 g.

Progesteron retard se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 0,125 g. Se recomanda in tratamentul nimfomaniei, degenerescentei foliculare chistice, in combaterea sterilitatii prin insuficienta corpului galben, pentru sincronizarea caldurilor si este si anafrodisiac.

Substante progestative de sinteza

Progestativele de sinteza  sunt mai active decat cele naturale si se pot administra si per os. Sunt derivati ai androstanului sau pregnanului (nesteroidieni).

Gestafortin (Clormadion) se comercializeaza sub forma de solutie uleioasa 1%. Intra in compozitia preparatului Bovisyncron care se administreaza per os in doza de 1 ml de doua ori pe zi, timp de 15 zile, pentru inducerea ovulatiei.

Farlutal (Medroxiprogesteron) forma acetica este un medicament oficinal. Se prezinta sub forma de comprimate a 0,10 g si se utilizeaza pentru sincronizarea caldurilor. Se administreaza in doza de 0,2 g la animalele mari si 0,06 g la catea zilnic, timp de 2-3 saptamani.

Orgametril (Linestrol, Lynestrolum) este un progestativ de sinteza steroidic oficinal. Se prezinta sub forma de comprimate a 0,005 g. se administreaza la catea pe cale orala 1 comprimat/zi.

Gestanon (Allyestrenol, Turinal) se prezinta sub forma de comprimate. Este un medicament care are tropism pentru placenta (placentotrop). Se administreaza pe cale orala pentru a mentine sarcina.

Endometril (Organometril) se prezinta sub forma de comprimate a 0,005 g si se utilizeaza pentru mentinerea sarcinii.

Depostal (Gestonorone caproate) are in plus si efect antigonadotrop si inhiba dezvoltarea adenomului de prostata.

Preparate hormonale de sinteza antigonadotrope nesteroidiene

Preparatele medicamentoase de sinteza antigonadotrope nesteroidiene se produc pe baza de ditiocarbazona.

Suisynchron-premix. Contin 2 % metalibur si se administreaza pe cale orala la scroafe in doza de 0,1 g zilnic timp de 20 zile pentru inducerea caldurilor ovulatorii. La  5-6 zile dupa intrteruperea tratamentului apar caldurile ovulatorii.

Non-ovion (Norlestrin) este o asociere de hormon progestativ de sinteza cu hormoni estrogeni. Se utilizeaza pentru a opri maturarea foliculilor de Graff. 

Lutestan (Testolutan) contine progesteron si testosteron. Se foloseste pentru a inhiba eliberarea de gonadotrofine hipofizare. Se administreaza pe cale intramusculara.

Preparate hormonale progestative impregnate pe bujiuri elastice

Implants of progesterone B.V.C. se prezinta sub forma de implante sterile a 25, 50 si 100 mg.

Sil-estrus implants. Sunt implante care contin 3 mg norgestomet si se introduc subcutanat. Se utilizeaza pentru a sincroniza caldurile si pentru a se preveni aparitia avortului. Se administreaza in doza de 100 mg la vaca si iapa, 390 mg la scroafa, 10 mg la oaie, 5 mg la catea si 50 mg la pisica.

Norgestomet implants cu 3 mg norgestomet si 5 mg valerianat de estradiol.

Preparate hormonale antidiabetice naturale

Preparate insulinice cu actiune rapida

Insulina si Insulina P. Sunt preparate farmaceutice injectabile care contin extract de pancreas de bovine sau porcine. Se comercializeaza sub forma de flacoane a 200 UI. Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara in doza de 100-300 UI la vaca si iapa, 40 UI la oi, capre si scroafe si 10 UI la carnivore.

Insulina novo actrapid este un preparat farmaceutic care contine insulina de porc. Se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 10 ml. Se administreaza in doza de  400 UI/zi. Are actiune rapida dar de scurta durata.

Preparate care contin insulina cu actiune de  durata medie

Komb-insulin se comercializeaza sub forma de suspensie injectabila in flacoane de 10 ml care contin 400UI insulina de porc purificata.

Hg-Insulin Hoecst se prezinta sub forma de solutie injectabila in flacoane a 10 ml care contin 400UI insulina purificata din pancreas de bovina.

Insulin HM (Actrapide, Monotard, Actrophan, Ultratard) se comercializeaza in flacoane a 5 ml cu 200UI insulina. Se prezinta sub forma de suspensie injectabila si are actiune de durata medie.

Preparate care contin insulina cu actiune retard

Insulin-novo-lente (Insulin- zinc suspension) se prezinta in fiole a 10 ml care contin 400UI insulina din pancreas de bovine sau porcine.

Long insuline se prezinta sub forma de suspensie injectabila si se comercializeaza in fiole a 10 ml cu 400UI. Se administreaza o data/zi.

Preparate insulinomimetice sintetice

Substantele cu actiune insulinomimetica au actiune hipoglicemianta, au structura diferita de a insulinei si se administreaza pe cale orala.

Meguan (Metformin, Glucophage) se prezinta sub forma de comprimate a 0,5 g si favorizeaza utilizarea insulinei periferice prin impiedicarea cuplarii ei cu globulinele patologice anti-insulinice. Se administreaza pe cale orala cate un comprimat/zi la carnivore. Este un medicament oficinal si are si actiune anorexigena.

Tolbutamid este o sulfamida antidiabetica si hipoglicemianta. Se prezinta sub forma de comprimate a 500mg tolbutamida. Se administreaza in doza de 35 UI/zi la carnivore.

Maninil (Glibenclamidum) este un antidiabetic oficinal care se administreaza pe cale orala. Se prezinta sub forma de comprimate a 5 mg. Se administreaza la carnivore cate  3 comprimate/zi.

Buformina retard este un derivat de biguanidina care este activ si in insuficienta pancreatica totala (pancreas nefunctional) care actioneaza direct asupra metabolismului glucidic. Se prezinta sub forma de comprimate a 0,1 g.

Preparate care contin hormoni tisulari

Hormonii tisulari sunt substante secretate de diferite tesuturi (sistemul nervos central, mucoasa tubului digestiv, unele epitelii) si isi manifesta actiunea atat local, cat si general similar hormonilor produsi de glandele endocrine specializate.

Prostaglandine

Prostaglandinele sunt considerate hormoni tisulari locali derivati din acidul prostanoic cu rol de reglatori intracelulari. Sunt prezente pe toate membranele celulare. Au fost izolate peste 20 de protaglandine naturale care au fost incadrate in grupele A, B, E si F. De asemenea, au fost sintetizate o serie de substante chimice cu structura analoaga prostaglandinelor naturale care au fost denumite prostanoizi si prezinta avantajul ca se pot administra si pe cale orala.

Enzaprost F (Prostin F2-alfa, Dinoprost, PG F2-alfa) se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml cu 5 mg si 5 ml cu 20 mg prostaglandina naturala. Se administreaza in doza de 5-20 mg la animalele mari, 5 mg la catea pentru inducerea luteolizei corpului galben si declansarea parturitiei.

Analogi sintetici ai PG F2-alfa naturala

Lutalyse (Dinoprost tromethamina, Dynolytic). Este o sare cristalina de sinteza si se prezinta sub forma de solutie injectabila 5% in fiole a 10ml. Se administreaza pentru inducerea luteolizei corpului galben si a efectului ocitocic la vaca in doza de 5 ml, la iapa 1 ml, iar la scroafa 2 ml.

Estrumate este un analog prostaglandinic care este inrudit din punct de vedere structural cu PG F2-alfa. Are actiune luteolitica asupra corpului galben la bovine. Se prezinta sub forma de solutie apoasa injectabila, echivalent a 250mg clorprostenol/ml.

Clorprostenol este o prostaglandina romaneasca de sinteza, echivalent a 0,250 mg/ml clorprostenol. Se comercializeaza in fiole a 2 ml. Se utilizeaza pentru inducerea parturitiei, pentru sincronizarea caldurilor. Se administreaza de doua ori la interval de 11 zile si se efectueaza insamantare oarba dupa 72-96 ore. Se administreaza pe cale intramusculara la vaca in doza de 2ml, la iapa in doza de 1ml, la scroafa in doza de 0,7-1 ml, la oaie in doza de 1-1,5 ml.

Prosolvin se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 1 ml cu 7,5 mg prostinol (analog sintetic al PG F2-alfa).

Oestrophan se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 2 ml cu 250 mg clorprostenol/ml.

PG-A si PG-E sunt prostaglandine eficace in reglarea hipertensiunii arteriale.

PG-E1 (Prostin VR, Alprostadilum) se utilizeaza in doza de 0,1 mg/kg pe cale intravenoasa, in terapia aritmiilor cardiace, in tratamentul afectiunilor tromboembolice si ca imunosupresor.

PG-E2 (Prostin E, Dinoproston, Misoprostolum) si derivatii semisintetici Albaprostilum si Enprostilum au actiune citoprotectoare asupra mucoasei gastrice, fiind indicate in tratamentul gastritelor si ulcerului gastro-duodenal administrate intravenos sau intramuscular, in doza de 2 mg la interval de  2 ore, la animalele mici. Daca se administreaza sub forma de supozitoare intravaginale, declanseaza travaliul la termen. Derivatii semisintetici se pot administra si per os 1mg/ora.

Prostin-15M (Carboprostum) este un derivat semisintetic care se administreaza per os sau sub forma de aerosoli, in doze mici are efect bronhodilatator, iar in doze mari bronhoconstrictor prin iritatia cailor respiratorii anterioare.

PG-I2 (Flolan, Epoprostenolum). Se administreaza pe cale intravenoasa in doza de 0,1 mg/kg si determina o crestere a fluxului sanguin muscular. Diminueaza agregarea plachetara si se recomanda sa se utilizeze in tratamenzul arteritelor si afectiunilor tromboembolice.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4699
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site