Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

INTOXICATIA CU PLANTE - GENERALITATI

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micINTOXICATIA CU PLANTE - GENERALITATI

Fitotoxicologia are o importanta deosebita, in special pentru erbivore si, in parte, pentru carnivore. Frecventa intoxicatiilor cu plante este inca relativ crescuta.Plantele care pot produce stari patologice sunt numeroase, dar nominalizarea ca planta toxica este relativa, deoarece toxicitatea este dependenta de conditiile pedoclimatice, de anotimp, de conditiile meteorologice, de actiunile de fertilizare a solului, de gradul de poluare al atmosferei, de stadiul de de8zvoltare.

In definirea plantelor care produc intoxicatii s-a tinut seama de o serie de criterii. Astfel, printre plantele toxice au fost incluse: plantele care produc imbolnaviri in conditiile cunsumului de catre animale sensibile la fructe, seminte, parti aeriene, radacini; plantele care contin factori care limiteaza sau inhiba performantele morfoproductive optime ale animalelor; plante care contin substante ce interfereaza cu functia de reproducere si care, in anumite circumstante, produc infecunditate.

Toxicitatea plantelor este influentata si de factori dependenti de organism. In afara de diferenta de receptivitate, unele animale nu au sensibilitate gustativa si olfactiva care sa le permita sa discearna plantele toxice. Animalele lacome sunt cele care sufera de "aberatia gustului" si, ca atare, prezinta un risc mai mare de a se intoxica. Plantele toxice sunt consumate si in cazul in care sunt amestecate cu alte plante al caror gust si miros le mascheaza proprietatile organoleptice. Cazurile cele mai frecvente de intoxicatie cu plante se intalnesc la animalele tinere, in special la inceputul perioadei de pasunat.Pentru scaderea incidentei intoxicatiilor cu plante, se impun o serie de masuri: - evitarea pasunilor pe care in anii anteriori s-au produs intoxicatii;

- analiza botanica a pasunilor si indepartarea plantelor toxice;

- scoaterea la pasunat in cazul folosirii unor pasuni noi, timp de cateva zile, a animalelor de reforma;

- cunoasterea actiunilor fitosanitare ce s-au efectuat pe pasuni si scoaterea animalelor la pasunat sau recoltarea de furaje dupa trecerea perioadei de remanenta;

- nu se vor destina terenuri pentru cultivarea plantelor furajere in apropierea inteprinderilor care polueaza atmosfera.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1519
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved