Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Importanta vitaminelor

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Importanta vitaminelor. Vitaminele sunt niste substante bioactive necesare pentru activitatea vitala a organismului. Insuficienta de vitamine provoaca boli grave. Chiar in cantitati extrem de mici ele au o influenta puternica asupra metabolismului. Vitaminele participa la formarea enzimelor. Vitaminele patrund in organism patrund in organism cu alimentele vegetale si animale. Pentru a inlesni clasificarea lor, vitaminele sunt notate cu literele alfabetului latin: A,B,C,D etc. Vitamina C se contine in maces, coacaza neagra, rachitele, varza rosii, lamai, ceapa, usturoi, cartof etc. Cand in organism lipseste u timp indelungat vitamina C, apare scorbutul, o boala cunoscuta de calatori si marinari din timpuri stravechi. In cazul acestei boli incep sa sangereze gingiile, apar ulcere pe membranele mucoase ale cavitatii bucale, se clatina si cad dintii. Oasele devin fragile, apar dureri in articulatii, survine anemia si scade brusc rezistenta organismului la bolile infectioase. Omul matur are nevoie sa primeasca 50-78 mg. De vitamina C pe zi.



Vitamina A se contine mai ales in produsele animale, de exemplu in untura de peste, unt, lapte, galbenusuri, ficat, rinichi, icre de peste. Morcovul, spanacul, caisele, ardeiul rosu, rosiile contin o substanta vegetala numita carotina, care in organismul omului se transforma in vitamina A. Aceasta vitamina influenteaza cresterea organismului. Din cauza insuficientei ei in hrana la copii apar dereglari in cresterea dintilor, parului; plamanii si intestinele sunt atacati de diferite boli. Poate aparea boala numita "orbul gainilor": in amurg la astfel de bolnavi slabeste vederea. Omul are nevoie de aproximativ 1mg. de vitamina A pe zi.

Din vitaminele grupului B pac parte: B1,B2,B6,B12. Vitamina B1 influenteaza asupra proceselor metabolismului glucidic. Ea este necesara pentru buna functionare a tuturor organelor cu metabolism glucidic intens: sistemul nervos, inimii, muschilor. Vitamina B1 se contine in tarata de cereale, in pastaioase, varza, ceapa, morcov, mere.

In caz de lipsa a vitaminei B1 apare o boala grava numita beri-beri. Odinioara ea era raspandita pe unele insule ale Oceanului Pacific, unde principala hrana o constituie orezul poleit. El nu contine vitamina B1. La bolnavii de beri-beri se deregleaza activitatea sistemului nervos: apar convulsii, paralizie. Deseori boala era mortala. Organismul are nevoie de 2-3 mg. de vitamina B1 pe zi.

Vitamina B2 se contine in cereale, ficat, carne lapte, oua. In caz de aport insuficient de vitamina B2 la omul matur se tulbura vederea si se lezeaza mucoasele cavitatii bucale.

Vitamina D se contine in untura de peste, ficat, galbenusul de ou si multe alte produse. In caz de insuficienta in ratia alimentara a vitaminei D la copii apare rahitismul. In caz de rahitism continutul de saruri in oase se reduce, din aceasta cauza cresterea copilului se retine, scheletul se formeaza incorect. La copii bolnavi de rahitism picioarele sunt strambe, capul si abdomenul manifesta exces de volum, cutia toracica e deformata. Astfel de copii sunt foarte receptivi la diverse boli.

Sub influenta soarelui in piele omului apare o substanta, care se poate transforma in vitamina D. Iata de ce copiii mici trebuie sa fie expusi unei solarizari moderate.

Vitaminele sunt necesare pentru activitatea vitala normala, insa supradozarea lor poate provoca tulburari grave in organism. E important sa nu se faca abuz de vitamine sintetice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2375
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved