Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Imunologie - Tipuri de reactie imuna

sanatate+ Font mai mare | - Font mai mic( Introducere in) Imunologie

Aflandu-ne in cadrul unui simpozion de terapii complementare, iar in randurile dumneavoastra, a auditoriului sunt si persoane care nu au studii medicale dar intr-un fel sau altul se ocupa de restabilirea starii de sanatate (bioterapeuti, maseuri), care de multe ori sunteti pusi in situatia de a  vorbi chiar decapacitatea de aparare a organismului, de scaderea sau intarirea imunitatii si din dorinta ca dumneavoastra sa nu va numarati printre aceea care din ignoranta emit greseli atunci cand fac astfel de referiri, chiar pe posturile de radio sau Tv, cum nu de putine ori am remarcat, mi-am propus sa prezint acesta lucrare.

Generalitati

Pentru a supravietui intr-o lume atat de diversa si complexa, si cand spun acest lucru nu ma gandesc la lumea vizibila, adica pericolele cu care s-au confruntat oamenii din inceputuri: animale salbatice, taratoare, insecte veninoaseetc, ci la lumea invizibila, microscopican si ultramicroscopica,

Evidentiata prin microscopie electronica- organismul uman a fost programat cu sisteme de aparare diverse. Se cunosc de pilda:

a) barierele mecanice-tuse, stranut, miscarea peristaltica accelerata, pentru evacuarea rapida a substantelor straine sau toxice din mediul inconjurator, ori rezultate chiat in ornganism

b) sistemul de aparare enzimatica, ce realizeaza distrugerea sau neutralizarea intrusilor.

c) apararea (bio)chimica (HCl din stomac cu intreg continutul de -aze)

d) apararea imunologica, al carui rol fundamental este conservarea integritatii structurale individuale, adica a self-ului.

Self-ul este termenul ce defineste individualitatea si personalitatea biologica a unui organism in raport cu tot ce-l inconjoara si care reprezinta non-self-ul.

Prin urmare, rolul sau este de:

-a se recunoaste in primul rand pe sine si a mentine intreg sistemul intr-o perpetua reinnoire, lucru care se realizeaza cu un sistem informational conditionat de prezenta si activitatea acizilor nucleici

      -apararea self-ului impotriva a tot ce este non-self din mediul extern sau intern.

 Exista doua feluri de aparare imunitara:

aparare specifica, sau dobandita "de adaptare", ce presupune un contact prealabil cu agresorul, in urma caruia se declanseaza un mecanism strict specific, numai fata de agresorul respectiv ( vaccinarile

 sunt eficiente in virtutea acestei calitati a sistemului imunitar ; ele se fac in general cu germeni vii atenuati, realizand primul contact, in urma caruia se formeaza celule specifice de anihilare a sa la urmatoarea intalnire).

aparare imunitara nespecifica sau innascuta, adica acea capacitate a organismului de a reactiona "natural" impotriva bacteriilor, virusilor, prin mijloace nespecifice diverse ca:fagocitoza, chimiotactismul, opsonizarea (prin anticorpii ce apartin clasei IgG si Ig M), etc  Ele reflecta experienta filogenetica a speciei umane.

Din cine este format sistemul? Care sunt organele, substratul morfologic al acestui sistem cunoscut ca sistem timo-limfatic?

a) organe limfoide centrale: timusul (limfocitele T sau timodependente, sunt "instruite" in timus ) si maduva osoasa hematogena

b) organe limfoide periferice (splina, ganglionii limfatici, amigdalele cu intreg inelul limfatic Waldayer, placile Peyer, formatiunile limfoide din peretele intestinal care comunica unele cu altele prin reteaua de vase limfatice)

c) aparatul celular-al carui element central este limfocitul imunocompetent

d) aparatul umoral-reprezentat de imunoglobuline, substratul material al anticorpilor, produs de sinteza si secretie al plasmocitelor.

( Prezentarea planselor)

Pentru o buna intelegere, sa urmarim ce se petrece dupa contactul unui microorganism cu elementele functionale ale sistemului imunitar. Multi profani stiu ca in organism sunt globule rosii si globule albede mai multe feluri. Unele din aceste celule ale seriei albe, se ocupa cu apararea impotriva infectiilor, prin fenomenul de fagicitoza ( "de inghitire") asa cum sunt leucocitele polimorfonucleare si macrofagele ( macro=mari), raspandite peste tot in organism.

Ele sunt primele care identifica dusmanul, intrusul, microbul, imunogenul, il ataca si-l digera "menajat "cu ajutorul lizozomilor  (formatiuni intracelulare), care-l determina sa evidentieze de 40 de ori mai activ partea lui informationala de non self, fata de momentul cand nu era fagocitat.. Se declanseaza alarma, transmiterea informatiei de la macrofag la limfocitul imunocompetent sau antigen reactiv, prin intermediul ARN informational. Se trece astfel de la etapa nespecifica la cea specifica.

Limfocitul imunocompetent este cel care analzeaza si recunoaste sau nu structura de self sau non self a agresorului. Daca este o celula cu structura proprie, nu declanseaza alarma. In caz contrar, urmeaza o reactie imunologica in lant, asa cum vom vedea.

Recunoasterea imunologica a fost explicata prin mai multe teorii, dintre care subliniez: -teoria policlonala a lui Barnett    

                        -teoria multipotentialitatii limfocitului antigen reactiv, conform careia fiecare limfocit are inscris in genotipul sau un program multipotential, adica este capabil sa reactioneze cu toare imunogenele din natura.

Mecanismul de recunoastere are doua cai diferite:

-prin limfocitele T timo-dependente

-prin  limfocitele B timo- independente

Limfocitul T timo-dependent are raspanditi la suprafata membranei, receptori "de suprafata" care au mare specificitate. Se uneste cu agresorul printr-un sistem de catene, si ca urmare are loc recunoasterea, si o dirijare a proliferarii limfocitului specific, numai  contra imunogenului care a determinat reactia.

Limfocitul T derivat este supus unor  transformari morfofunctionale si o diviziune fantastica.:

-limfocite efectoare supranumite "killer"

-limfocite de cooperare "helper"     

-limfocite cu memorie, care pastreaza informatia ani

-limfocite cu efect imunosupresor asupra limbocitelor B

Limfocitele T derivate sintetizeaza imunoglobuline ( substratul material al anticorpilor) si nu le secreta, le tine fixate pe suprafata celulei, sa fie gata de activare.Ele se gasesc:90% in canalul toracic, circula prin limfa .Circulatia lor prin organism creste posibilitatea intalnirii cu agresorul. Sunt si stocate in gangionii limfatici sau pulpa alba a splinei.

Limfocitele B timo -independente, iau nastere in maduva hematogena, trec si ele succesiv prin urmatoarele forme:Limfocit B, limfoblast, plasmoblast, plasmocit;  sintetizeaza si secreta imunoglobuline.Se gasesc in circulatie ori stocate in pulpa rosie a splinei. Pe suprafata lor au receptori pantru imunoglobulinele M si Fc

Tipuri de reactie imuna

Dupa clasificarea lui Gell si Coombs sunt 4 tipuri de reactii:

 1) Reactia de tip I ANAFILACTICA- de tip IMEDIAT, produsa de substantele farmacologic active eliberate de celulele tinta, bazofile, mastocite, urmare a reactiei antigen (Ag) anticorp (Ac).

            Factorii implicati:

-Anticorpii reaginici IgE, Ig G

-Antigenele (alergenele) care pot fi: proteine, polen, polizaharide, agenti terapeutici (antibioticele), agenti folositi in scop diagnostic (substante de contrast) etc

- celulele tinta

- amine farmacologic active, rezultate (eliberate) in timpul confruntarii Ag/Ac :

Serotonina, histamina, SRS-A, kininele, prostaglandinele.

 Cosecinte imediate: cresterea permeabilitatii capilare, vasodilatatie, contractia muschilor netezi, cu rasunet in toate sistemele  organismului: respirator, cardiovascular, gastrointestinal si tegumente, adica starea de soc anafilactic.

2)Reactia de tip II citotoxic

 Mecanismul de actiune este de tip umoral, prin : blocarea situsului de recunoastere a receptorilor,stimularea receptorilor prin imitarea ligantului lui natural, lezarea receptorului, alterarea afinitatii legaturilor receptorului.

Celulele tinta: elementele figurate ale sangelui

Exemple: incompatibilitatea transfuziei de sange cu grupe diferite, respingerea grefelor, intoxicatiile cu medicamente (chinidina produce trombocitopenie)

3)Reactia de tip III- de tip inflamator, secundar localizarii complexelor imune, se caracterizeaza prin:

-formarea complexelor imune Ag/Ac

-fixarea complementulu- eliberare componentului chemotactic

-lezarea trombocitelor

-cresterea permeabilitatii vasculare

-localizarea complexelor Ag/Ac pe peretii vaselor

- infiltrat polimorfonuclear

-eliberare de enzime lizozomale.

Exemple: boala serului, bolile complexelor imune ca: infectii bacteriene si virale, hepatita acuta tip A , tipB cu Ag Australia, glomerulonefrite poststreptococice etc.

4) Reactia de tip IV, mediata celular de limfocitele T sensibilizate si antigene

            Exemplu: IDR la PPD ( limfokinele actioneaza la nivelul macrofagelor, le stimuleaza, le atrag la locul leziunii unde s-a inoculat substanta de natura proteica, si formeaza o retea de fibrina protectoare, tradus printr-un halou rosu, vizibil).

Dupa cum se poate usor constata , in organism se duce un razboi nevazut, de fiecare data cand a partuns un intrus nedorit. Reactia este mai mult sau mai putin violenta, in functie de gradul de agresivitate al " cotropitorului", ajungandu-se pana la depasirea capacitatilor limita in unele cazuri, asa cum intalnim in socul anafilactic sau boala serului, daca nu se intervine cu ajutor dinafara- medicamentos- de urgenta, cazuri ce  revin  in exclusivitate medicinii alopate.

In incheiere va prezint o sinteza a reactiei de tip inflamator, sub forma poetica:

Migratii (in inflamatii

"Medicus curatur, Natura sanatur".

                Dedicat studentilor medicinisti.

Cand in corp ne navalesc germeni barbari

Care vremelnic altereaza echilibrul  ideal

Mucoasele secreta un factor natural

Ce fara mila-i "matura " de la nivel hilar.

Au loc chiar lupte grele in stil histiocitar

Microbii vor terenul ca spatiu de -nmultire

Dar trupul nostru unitar,  in stransa infratire

Are soldati rezerva-n sistem(ul) fagocitar.

Cand monstrii microscopici dau atacul

Leucocitele de veghe, din umbra ii privesc

Rapid se deplaseaza, dusmanii prapadesc

Si chiar prin moarte ele devin obstacol.

Murind, transmit alarma-agentii pirogeni

Alearga de urgenta la reglatorul care

Temperatura creste, celulele-n "miscare"

Cresc VSH-ul si fratele fibrinogen

Concomitent in citoplasma de polimorfonuclear

Sta lizozomul, care bogat in hidrolaze

Peptidaze, nucleaze, fosfataze

Stimulat si activat-devine legendar

Disperat, la contactul cu agresorul virulent

Se apara eroic, kamikaze descatusand enzime

Celula se jertfeste, moare prin autolizine

Si acum se activeaza sistemul complement

Din mononucleaze se pun in libertate

Amine biogene ce sunt raspunzatoare

De explozive fenomene generale si locale

Tot in aparare ultraspecializate.

Catecolamine- ce mentin tonus vascular

Histamina fiica buna a histidinei

Triptofanul ce da nastere serotoninei

Si alte substante cu rol intermediar

Celulele killer le afli deghizate

In straiele moderne de  camuflaj

Imunoglobulinele, mereu in avantaj

Si avans, ca altadata  in razboaiele uitate

Kininele prezente sunt alfaglobuline

Energic activate de un factor:Hageman

Ce primul sesizeaza pe dusman,

Si nu permite nici formare de fibrine.

Cateodata insa nu este sufficient

Sa ai ereditate de buna calitate

Enzime si kinine pot fi epuizate

Si de urgenta se impune tratament

Cand in convalescenta omul iti zambeste

Indreapta-ti gandul spre Dumnezeu cel care

Ne-a plamadit cum suntem: fara asemanare

Si totul in jur, ca-n  basm, pe data-ti infloreste.

Autor:

Dr. Elena ArmenescuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2157
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved