Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MANAGEMENT SI MARKETING FARMACEUTIC - Managementul terapiei medicamentoase cu medicamente din grupa ANTIDIABETICE ORALE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai mic

MANAGEMENT SI MARKETING FARMACEUTIC

Managementul terapiei medicamentoase

cu medicamente din grupa

ANTIDIABETICE ORALE

Sunt folosite fie sulfamide hipoglicemiante, fie biguanide.
1. Sulfamide hipoglicemiante. Redam in continuare tabelul cu cele mai folosite preparate. Primele doua sunt din generatia I, urmatoarele doua din generatia a II-a.
Contraindicatii diabetul zaharat tip I, cetoacidoza, sarcina la o diabetica, diabe-post operator, pana in faza de convalescenta, diabet asociat cu hipotiroidism, insuficienta ovariana, insuficienta hepatica si renala, complicatii infectioase, de nutritie si alergie.
Efecte secundare: hipoglicemii, mai ales la batrani cu insuficienta renala, leuco-penie, reactii alergice (urticarie, eczeme, hipotiroidism, hipersecretie gastrica).
Testarea sulfamidelor hipoglicemiante se face astfel: dupa efectuarea glicemiei dimineata pe nemancate, se administreaza 3 tablete Tolbutamid.
2. Biguanidele (Meguan, Glucophage). Cu prudenta se foloseste butilbiguanida (Buformin, Silubin). Meguanul se administreaza 1-4 tablete (0 g tableta) iar Buforminul si Silubinul 50 - 150 mg zilnic (50 mg tableta). Exista si forme retard de Buformin si Silubin (1 - 2/zi de 100 mg). Biguanidele actioneaza hipoglice-miant, crescand utilizarea periferica a glucozei si scazand resorbtia intestinala. Actioneaza cand exista insulina in circulatie (proprie sau introdusa). Nu are actiune insulinosecretorie. in afara actiunii hipoglicemiante, mai are si actiune anorexianta, antilipidogena si fibrinolitica.

1 A10BF01 ACARBOSUM GLUCOBAYR 100 COMPR. 100mg GERMANIA

2 A10BF01 ACARBOSUM GLUCOBAYR 100 COMPR. 100mg BAYER HEALTHCARE AG GERMANIA

3 A10BF01 ACARBOSUM GLUCOBAYR 50 COMPR. 50mg BAYER HEALTHCARE AG GERMANIA

4 A10BF01 ACARBOSUM GLUCOBAYR 50 COMPR. 50mg BAYER HEALTHCARE AG GERMANIA

5.A11DAN1 BENFOTIAMINUM BENFOGAMMA DRAJ. 50mg WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA

6 A11DAN1 BENFOTIAMINUM BENFOGAMMA DRAJ. 50mg WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA -

7 A11DAN1 BENFOTIAMINUM BENFOGAMMA DRAJ. 50mg WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA -

8 A11DAN1 BENFOTIAMINUM BENFOGAMMA DRAJ. 50mg WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA -

9 A10BA03 BUFORMINUM SILUBIN RETARD DRAJ. RET. 100mg DITA IMPORT EXPORT SRL ROMANIA

10 A11DBN1 COMBINATII MILGAMMAR N CAPS. MOI WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA

11 A11DBN1 COMBINATII MILGAMMAR N CAPS. MOI WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA

12 A11DBN1 COMBINATII MILGAMMAR N CAPS. MOI WORWAG PHARMA GMBH & CO. KG GERMANIA

Legea publicitatii nr. 148/2000 interzice promovarea unor medicamente care se elibereaza numai pe reteta


Mara Popescu
Campanii promotionale ale diverselor firme producatoare sau distribuitoare de medicamente au impanzit Capitala. Ba, mai mult, mijloacele de transport in comun au fost 'imbracate' in afise care promoveaza pastile in vederea 'regasirii pasiunii'.
Desi romanul nu are o cultura a reclamelor, mesajul este evident. Trebuie stiut, insa, ca legile aflate in vigoare in tara noastra interzic publicitatea la medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta. Pana si medicii au ajuns sa fie agasati de aceasta publicitate agresiva la medicamente.

Potrivit art. 797, publicitatea este definita ca fiind orice activitate desfasurata in scopul de a stimula prescrierea, distribuirea, vanzarea sau consumul de medicamente indiferent de modul in care se realizeaza aceasta informare, inclusiv prin sistemul "door-to-door', contact direct.

Regimul juridic si normele obligatorii stabilite de legea mai sus aratata in materie de publicitate se vor aplica, in special, urmatoarelor activitati desfasurate de detinatorul autorizatiei de punere pe piata sau de alt agent economic indiferent ca acesta actioneaza sau nu in numele detinatorului autorizatiei de punere pe piata a medicamentului:

publicitatea pentru medicamente destinata publicului larg;

publicitatea pentru medicamente destinata persoanelor calificate sa prescrie sau sa distribuie medicamente;

vizite ale reprezentantilor medicali la persoane calificate sa prescrie medicamente;

furnizarea de mostre;

stimularea prescrierii sau distribuirii medicamentelor prin oferirea, promiterea ori acordarea unor avantaje in bani sau in natura, cu exceptia cazurilor in care acestea au o valoare simbolica;

sponsorizarea intalnirilor promotionale la care participa persoane calificate sa prescrie sau sa distribuie medicamente;

sponsorizarea congreselor stiintifice la care participa persoane calificate sa prescrie sau sa distribuie medicamente si, in special, plata cheltuielilor de transport si cazare ocazionate de acestea.

In acelasi timp, potrivit art. 797, alin. 2, nu se vor aplica regulile de la publicitate si informarea publicului in ceea ce priveste:

a) etichetarea si prospectul ce insoteste medicamentul;

b) corespondenta, posibil insotita de materiale de natura non-promotionala, necesara pentru a raspunde unei intrebari specifice in legatura cu un anumit medicament;

c) anunturi cu caracter informativ si materiale referitoare, de exemplu, la modificari ale ambalajului, atentionari despre reactii adverse care fac parte din precautiile generale de administrare a medicamentului, cataloage comerciale si liste de preturi, cu conditia ca acestea sa nu includa nici un fel de afirmatii cu caracter promotional;

d) informatii privind sanatatea umana sau boli, cu conditia sa nu existe referinte, chiar indirecte, la medicamente.

Aceste reguli nu se aplica atunci cand este vorba de o informare ce se adreseaza persoanelor calificate sa prescrie sau sa elibereze medicamente.

II. Este permisa publicitatea destinata publicului larg doar pentru acele medicamente care, prin compozitie si scop, sunt destinate a fi utilizate fara interventia unui medic, in scopul stabilirii diagnosticului, prescrierii acestora sau pentru monitorizarea tratamentului, fiind suficiente, la nevoie, sfaturile farmacistilor, conform art. 799, alin. 2.

Publicitatea la medicamente si orice activitate in acest sens se vor realiza cu respectarea urmatoarelor reguli fundamentale:

nu trebuie incurajata automedicatia sau utilizarea nerationala a medicamentului;

prezentarea medicamentului trebuie sa fie obiectiva si fara a se exagera proprietatile, respectiv efectele curative;

publicitatea nu trebuie sa fie inselatoare.

In ceea ce priveste notiunea de publicitate inselatoare, aceasta este definita de Legea 148/2000 privind publicitatea, ce constituie dreptul comun in materie de publicitate, ca fiind "orice publicitate care, in orice fel, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce in eroare orice persoana careia ii este adresata sau care ia contact cu aceasta si ii poate afecta comportamentul economic, lezandu-i interesul de consumator, sau care poate leza interesele unui concurent.

Publicitatea destinata publicului larg sau materialele destinate acestui scop nu trebuie sa contina nici un element, material, data ori informatie care:

sa dea impresia ca o consultatie medicala sau o interventie chirurgicala nu este necesara, in special prin oferirea unor sugestii de diagnostic sau de tratament la distanta;

sa sugereze ca efectul tratamentului cu medicamentul respectiv este garantat, nu este insotit de reactii adverse sau ca efectul este mai bun ori echivalent cu cel al altui tratament sau medicament;

sa sugereze ca starea de sanatate a subiectului poate fi imbunatatita prin utilizarea medicamentului respectiv;

sa sugereze ca starea de sanatate a subiectului poate fi afectata daca nu se utilizeaza medicamentul; aceasta interdictie nu se aplica campaniilor de vaccinare prevazute la art. 799, alin. (4);

sa se adreseze exclusiv sau in special copiilor;

sa faca referire la o recomandare a oamenilor de stiinta, profesionistilor din domeniul sanatatii sau persoanelor care nu fac parte din aceste categorii, dar a caror celebritate poate incuraja consumul de medicamente;

sa sugereze ca medicamentul este un aliment, produs cosmetic sau alt produs de consum;

sa sugereze ca siguranta si eficacitatea medicamentului sunt datorate faptului ca acesta este natural;

sa poata, printr-o descriere sau reprezentare detaliata a unui caz, sa duca la o autodiagnosticare eronata;

sa ofere, in termeni inadecvati, alarmanti sau inselatori, asigurari privind vindecarea;

sa foloseasca, in termeni inadecvati, alarmanti sau inselatori, reprezentari vizuale ale schimbarilor in organismul uman cauzate de boli sau leziuni ori de actiuni ale medicamentelor asupra organismului uman sau a unei parti a acestuia.

Se poate observa cu usurinta faptul ca toate aceste interdictii sunt dezvoltari sau mai bine spus aplicatii concrete ale principiilor fundamentale mai sus aratate ale modului de realizare a publicitatii la medicamente.

Referitor la realizarea materialului publicitar, legea diferentiaza, in ceea ce priveste continutul materialului publicitar, in functie de destinatarul acestui material, daca este vorba de un material publicitar care se adreseaza publicului larg sau materialul respectiv este destinat exclusiv persoanelor calificate sa prescrie sau sa elibereze medicamente.

Daca este vorba de un material publicitar destinat publicului larg, atunci acesta se va realiza cu respectarea urmatoarelor reguli:

a) trebuie sa fie conceput astfel incat sa fie clar ca mesajul este de natura publicitara si ca produsul este clar identificat ca medicament;

b) trebuie sa includa cel putin urmatoarele informatii:

denumirea medicamentului, precum si denumirea comuna daca medicamentul contine o singura substanta activa;

informatiile necesare pentru utilizarea corecta a medicamentului;

o invitatie expresa, lizibila, de a citi cu atentie instructiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulata dupa cum urmeaza: "Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului'.

Publicitatea destinata publicului larg nu trebuie sa includa in nici un caz acordarea de mostre, acest lucru facandu-se in mod exceptional si limitat numai pentru specialisti.

Cand publicitatea sau orice material publicitar, in sensul legii, sunt destinate persoanelor calificate sa prescrie sau sa elibereze produsele carora li se face publicitate, se vor respecta urmatoarele reguli:

sa fie prezentate informatii esentiale compatibile cu rezumatul caracteristicilor produsului;

sa fie aratata, precizata clasificarea pentru eliberarea medicamentului;

in cazul in care este vorba despre o reclama prescurtata (reminder), publicitatea pentru un medicament destinata persoanelor calificate sa prescrie sau sa elibereze astfel de produse poate, prin exceptie de la prevederile alin. (1), sa includa numai denumirea medicamentului sau denumirea comuna internationala, daca aceasta exista, ori marca;

sa se precizeze data la care materialul sau documentatia de prezentare au fost intocmite sau revizuite ultima oara.

Daca materialele sau documentatia adresate profesioni stilor contin citate, precum si tabele ori alte materiale ilustrative extrase din publicatii medicale sau alte lucrari stiintifice, acestea trebuie sa fie reproduse fidel, cu indicarea precisa a sursei si, in acelasi timp, toate informatiile continute in documentatie trebuie sa fie corecte, actualizate, verificabile si suficient de complete pentru a permite beneficiarului sa isi formeze propria opinie asupra valorii terapeutice a medicamentului in cauza. Legea interzice ca persoanelor calificate sa prescrie sau sa elibereze medicamente sa li se ofere, sa li se acorde sau sa li se promita cadouri, avantaje in bani sau natura, cu exceptia acelora care nu sunt costisitoare si care sunt relevante pentru practica medicala sau farmaceutica.

Acordarea de mostre gratuite, ca modalitate de realizare a publicitatii, se poate face numai cu caracter exceptional numai specialistilor si cu respectarea urmatoarelor reguli:

a) numarul de mostre acordate anual pentru fiecare medicament eliberat pe prescriptie medicala este limitat;

b) orice furnizare de mostre se face ca urmare a unei solicitari in scris, semnata si datata de medic;

c) cei care furnizeaza mostrele mentin un sistem adecvat de control si evidenta;

d) fiecare mostra nu trebuie sa fie mai mare decat cea mai mica forma de prezentare de pe piata;

e) fiecare mostra este marcata cu mentiunea "mostra medicala gratuita - nu este destinata vanzarii' sau prezinta o mentiune cu acelasi inteles;

f) fiecare mostra este insotita de o copie a rezumatului caracteristicilor produsului;

g) nu se furnizeaza mostre de medicamente continand substante stupefiante si psihotrope in intelesul conventiilor internationale, precum conventiile Natiunilor Unite din 1961 si 1971.

Respectarea tuturor regulilor mai sus aratate este asigurata de Agentia Nationala a Medicamentului, care, potrivit legii, are si obligatia de a lua toate masurile adecvate si eficiente pentru monitorizarea publicitatii la medicamente. Pentru aceasta, legea instituie obligatia ca materialul publicitar sa fie aprobat de Agentia Nationala a Medicamentului atunci cand este vorba de un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala si cand publicitatea se adreseaza publicului larg. Cand publicitatea se adreseaza specialistilor, situatie in care medicamentul la care se face publicitate poate fi si din categoria celor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, materialul publicitar elaborat si intocmit in conditiile legii nu se mai supune aprobarii Agentiei Nationale a Medicamentului, insa aceasta poate analiza materialele ulterior diseminarii prin sondaj ori ca urmare a unor sesizari. Referitor la sesizarea Agentiei Nationale a Medicamentului, trebuie aratat ca aceasta poate fi sesizata de orice persoana fizica sau juridica care are interes legitim in interzicerea oricarei forme de publicitate ce contravine dispozitiilor legale si, in acelasi timp, Agentia Nationala a Medicamentului este obligata sa raspunda sesizarii primite in termen de 60 de zile.

Daca, in urma controlului, Agentia Nationala a Medicamentului constata ca au fost incalcate dispozitiile legale cu privire la publicitate, tinand cont de interesele tuturor partilor implicate, dar in special de interesul public, aceasta poate lua toate masurile necesare pentru respectarea legii, inclusiv sa dispuna incetarea publicitatii si retragerea materialelor publicitare. Daca materialul publicitar inselator sau nelegal intocmit nu a fost inca publicat, dar publicarea este iminenta,

Agentia Nationala a Medicamentului dispune interzicerea acestei publicitati, chiar fara dovada pierderilor efective, prejudiciului de orice fel sau a intentiei ori culpei celui care face publicitatea. Aceasta ultima masura poate fi luata intr-o procedura accelerata si poate avea caracter temporar sau definitiv.

De asemenea, in scopul eliminarii efectelor publicitatii inselatoare, a carei incetare a fost dispusa de Agentia Nationala a Medicamentului, aceasta poate sa ceara:

a) publicarea deciziei finale complet sau partial in forma considerata adecvata;

b) publicarea unei declaratii corective.

Totodata, in aplicarea legii, detinatorul autorizatiei de punere pe piata are obligatia de stabili, in cadrul structurilor sale, un serviciu stiintific responsabil de informatiile despre medicamentele pe care le pune pe piata si:

a) sa pastreze disponibile sau sa comunice Agentiei Nationale a Medicamentului o mostra a tuturor materialelor publicitare elaborate din initiativa sa, impreuna cu o declaratie indicand persoanele carora li se adreseaza, metoda de aducere la cunostinta si data primei aduceri la cunostinta;

b) sa se asigure ca materialele publicitare elaborate pentru medicamentele sale sunt conforme cu prevederile prezentului capitol;

c) sa verifice faptul ca reprezentantii sai medicali au fost instruiti adecvat si isi indeplinesc obligatiile prevazute de Legea 95/2006 la art. 804, alin. (2) si (3);

d) sa furnizeze Agentiei Nationale a Medicamentului informatiile si asistenta necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor ei;

e) sa se asigure ca deciziile luate de Agentia Nationala a Medicamentului sunt respectate imediat si complet.

Sintetizand, putem observa faptul ca, in ceea ce priveste publicitatea la medicamente, legiuitorul a instituit un regim special derogatoriu de la dreptul comun in materie, respectiv Legea 148/2000 privind publicitatea, lege care insa se va aplica ori de cate ori legea speciala, Legea 95/2006, nu prevede altfel. Regimul publicitatii este mult mai sever atunci cand publicitatea se adreseaza sau este destinata publicului larg, in sensul ca nu pot face obiect al publicitatii orice medicament, ci numai acea categorie de medicamente care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala ori medicamentul respectiv nu se prescrie si nu se elibereaza in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

CA REGULA GENERALA:

Se interzice publicitatea, catre publicul larg, pentru urmatoarele categorii de medicamente:

medicamentele care nu au autorizatie de punere pe piata valabila in Romania;

medicamentele care se elibereaza numai cu prescriptie medicala;

medicamentele care contin substante definite ca stupefiante sau psihotrope;

medicamentele care se prescriu si se elibereaza in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Ordin nr. 863 din 28/11/2001 pentru aprobarea Regulilor de buna practica de distributia produselor medicamentoase

Ministrul sanatatii si familiei,

avand in vedere prevederile art. 47 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman,

tinand seama de Referatul de aprobare al Directiei generale farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei nr. DB/10.958 din 28 noiembrie 2001,

in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,

emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Se aproba Regulile de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2. - Prevederile art. 6 din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii nr. 1/2000 pentru aprobarea Regulilor de buna practica farmaceutica si a Regulilor de buna practica de distributie isi inceteaza aplicabilitatea.

Art. 3. - Directia generala farmaceutica, precum si unitatile farmaceutice (depozite) vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea lui.

Anexa

Reguli din 28/11/2001 de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase

Asigurarea calitatii distributiei angro a produselor medicamentoase

Generalitati

1.1. Distributia angro a produselor medicamentoase, care se realizeaza de catre depozitele farmaceutice, reprezinta totalitatea activitatilor de aprovizionare, depozitare si livrare, fara a include activitatea de eliberare a acestora catre public.

1.2. Aceasta activitate se desfasoara de catre distribuitorul angro in relatie cu producatori, importatori, cu alti distribuitori angro, cu farmacii sau cu alte persoane juridice autorizate sa elibereze medicamente publicului.

Toate persoanele juridice enumerate la pct. 1.1. si 1.2. trebuie sa fie autorizate de Ministerul Sanatatii si Familiei.

1.4. Distribuitorii angro de produse medicamentoase au obligatia sa asigure permanent o gama adecvata de produse, in functie de necesitatile terapeutice, si sa le livreze in timpul cel mai scurt de la primirea comenzii. Aceasta reprezinta o obligatie de serviciu public.

1.5. Produsele distribuite de catre depozit sunt numai cele autorizate in conformitate cu reglementarile in vigoare.

1.6. Prin aplicarea regulilor de buna practica de distributie angro de produse medicamentoase distribuitorii trebuie sa asigure pastrarea calitatii acestora, calitate care trebuie sa fie aceeasi de-a lungul intregului lant de distributie.

1.7. Serviciul de inspectie farmaceutica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei supravegheaza respectarea Regulilor de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase la nivelul depozitelor farmaceutice.

1.8. Deciziile de neacordare, suspendare sau retragere a autorizatiei de functionare se iau de Ministerul Sanatatii si Familiei, la propunerea Serviciului de inspectie farmaceutica, si vor fi comunicate celui in cauza, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

2. Principii

2.1. Obiectul Regulilor de buna practica de distributie este asigurarea calitatii serviciilor de distributie si a calitatii produselor medicamentoase de-a lungul intregului lant de distributie angro.

2.2. Pentru implementarea si mentinerea unui sistem de asigurare a calitatii serviciilor si produselor este responsabil intregul personal.

2.3. Principiile care conduc la realizarea acestui obiectiv trebuie sa cuprinda urmatoarele:

a) depozitarea, manipularea si livrarea produselor se fac in asa fel incat calitatea acestora sa se pastreze pe toata perioada de valabilitate;

b) responsabilitatile conducerii depozitului farmaceutic sunt definite clar, in conformitate cu legislatia in vigoare;

c) rotatia stocurilor se face prin aplicarea regulii 'Primul intrat - primul iesit', tinandu-se seama de termenul de valabilitate, si se controleaza permanent;

d) produsele distribuite trebuie sa aiba o durata de valabilitate suficienta pentru a fi utilizate de pacienti;

e) spatiile de depozitare trebuie sa fie sigure si protejate;

f) conditiile de conservare trebuie sa fie respectate in orice moment, inclusiv in cursul transportului;

g) produsele sunt livrate destinatarului in termenele stabilite intre parti;

h) toate operatiunile sunt descrise in proceduri care trebuie facute cunoscute personalului, trebuie respectate si actualizate;

i) trebuie sa existe un sistem care sa asigure urmarirea si regasirea unui produs pe tot parcursul circulatiei sale;

j) trebuie sa se stabileasca un plan de urgenta specific, in care sa fie cuprinse proceduri de rechemare sau/si de retragere;

k) se efectueaza autoinspectii in scopul controlarii modului de aplicare si de respectare a Regulilor de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase;

l) personalul trebuie sa fie pregatit si instruit corespunzator;

m) trebuie sa se dispuna de spatii, echipamente si mijloace de transport corespunzatoare;

n) trebuie sa se dispuna de proceduri si instructiuni clare;

o) documentele aferente activitatii angro sa fie tinute in ordine, astfel incat accesul la informatii sa fie realizat usor;

p) spatiile pentru distributia produselor trebuie sa fie amplasate, concepute, construite si intretinute astfel incat sa asigure securitatea si functionabilitatea in conditii optime a activitatii de distributie angro a produselor medicamentoase.

Personalul

1. Trebuie stabilita organigrama depozitului farmaceutic.

2. Posturile-cheie sunt in principal cele de farmacist-sef si de farmacist responsabil cu supravegherea calitatii.

3. Sarcinile personalului trebuie sa fie detaliate in fisele postului.

4. Persoanele care ocupa posturi de raspundere trebuie sa fie investite cu autoritatea necesara pentru exercitarea functiei, pe baza deciziei conducerii societatii comerciale.

Functiile pot fi delegate unor inlocuitori desemnati, care poseda o calificare echivalenta.

6. Responsabilitatile vor fi astfel repartizate incat sa nu apara omisiuni si suprapuneri.

7. Fiecare depozit farmaceutic trebuie sa dispuna de personal cu pregatire adecvata si in numar suficient pentru a indeplini sarcinile date.

8. Toti membrii personalului trebuie sa primeasca o instruire prealabila si continua, adaptata activitatilor care le sunt incredintate.

9. Personalul trebuie sa cunoasca si sa aplice Regulile de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase.

10. Formarea profesionala a personalului la nivelul depozitului farmaceutic face parte din ansamblul Regulilor de buna practica de distributie angro a produselor medicamentoase, in sensul asigurarii unei instruiri teoretice si practice adecvate sarcinilor atribuite.

Pentru personalul nou-angajat sau pentru personalul caruia i se atribuie o sarcina noua trebuie sa se asigure instruirea initiala.

12. Instruirea trebuie sa se desfasoare continuu, iar eficienta acesteia sa se evalueze periodic.

13. Instruirea se realizeaza prin programe stabilite de catre conducerea societatii comerciale si avizate favorabil de catre farmacistul-sef, pentru domeniile care sunt implicate in asigurarea calitatii serviciilor de distributie angro si a produselor medicamentoase.

14. Participarea personalului la instruire se consemneaza si se inregistreaza.

15. Igiena personalului se constituie ca program special de instruire.

16. Interdictia de a manca, de a bea sau de a fuma in zonele destinate depozitarii ori unde se efectueaza distributia trebuie sa fie adusa la cunostinta personalului, sa fie afisata si controlata.

Spatii

1. Spatiile trebuie sa dispuna de suprafete suficiente, necesare organizarii si desfasurarii activitatilor.

2. Spatiile trebuie sa fie asigurate impotriva riscului de furt.

3. Spatiile trebuie sa fie intretinute cu grija pentru a evita depunerea de praf, murdarie, patrunderea insectelor si a animalelor rozatoare.

4. Lucrarile de intretinere si reparatii trebuie realizate astfel incat sa nu afecteze calitatea produselor.

Curatenia trebuie facuta conform unor proceduri scrise.

6. Spatiile pentru odihna si masa, vestiarele si grupurile sanitare trebuie sa fie separate de cele destinate receptiei, depozitarii si expeditiei.

7. Spatiile de depozitare trebuie sa aiba dimensiuni suficiente pentru pastrarea in ordine a diferitelor categorii de produse: produse disponibile pentru comercializare, produse returnate, rechemate, in carantina, produse care trebuie pastrate in anumite conditii particulare (temperatura, umiditate, lumina) sau care necesita evidente specifice conform legislatiei in vigoare.

8. Persoanele neautorizate de conducerea societatii comerciale nu au acces in incinta depozitului.

9. Spatiile trebuie sa fie astfel amenajate incat sa permita o circulatie logica si usoara a produselor in scopul evitarii confuziilor.

10. Depozitarea direct pe podea trebuie evitata.

11. Produsele trebuie sa fie pastrate astfel incat calitatea acestora sa nu fie modificata de vecinatatea cu alte produse care fac obiectul distributiei angro.

Pentru produsele care au un regim de conservare in conditii speciale de temperatura, lumina sau umiditate, aceste conditii trebuie respectate.

13. Temperatura trebuie sa fie controlata si analizata periodic. Inregistrarile de temperatura trebuie sa fie pastrate in concordanta cu termenul de valabilitate al produselor.

14. Spatiile de depozitare pentru produsele care necesita conditii specifice de conservare trebuie sa fie dotate cu instrumente de inregistrare a temperaturii si/sau cu alte dispozitive care pot indica momentul si perioada de intrerupere a limitelor de temperatura impuse.

15. In incintele frigorifice destinate depozitarii produselor nu se admite prezenta alimentelor si a bauturilor.

16. Spatiile de receptie si expeditie trebuie sa permita protejarea produselor de intemperii.

17. Spatiile de receptie si expeditie trebuie sa fie distincte de spatiul de depozitare.

18. Produsele din clasa stupefiantelor trebuie sa fie pastrate si depozitate in loc separat, numai impreuna cu documentele justificative prevazute de lege privind distributia acestora, si protejate contra efractiei prin sisteme de securitate intarita sau alarma.

19. Produsele identificate ca necorespunzatoare pentru distributie din diverse cauze trebuie izolate intr-un spatiu destinat, pentru a nu fi confundate si distribuite.

20. Produsele care au termenul de valabilitate depasit nu pot fi distribuite. Acestea trebuie retrase din stoc si izolate.

  Echipamente, materiale si sisteme informatice

1. Materialele si echipamentele necesare depozitarii, manipularii, ambalarii si livrarii produselor trebuie sa confere siguranta maxima pentru personal si produse.

Intretinerea echipamentelor trebuie sa faca obiectul unor proceduri scrise.

3. Materialul de spalare si curatare trebuie sa fie ales si utilizat astfel incat sa nu devina o sursa de deteriorare sau de contaminare a produselor.

Aparatele de masura si dispozitivele de control trebuie sa fie etalonate si verificate de institutii abilitate la intervale periodice. Controalele acestor aparate si dispozitive trebuie sa fie inregistrate.

5. Toate sistemele informatice trebuie sa fie validate de utilizator.

6. Datele stocate in sistemul informatic trebuie sa fie protejate impotriva pierderii sau alterarii prin transfer pe suport magnetic, hartie sau alta modalitate. Datele astfel salvate trebuie sa fie pastrate in siguranta.

7. In caz de functionare anormala sau de oprire a sistemului informatic trebuie prevazute masuri adecvate de reabilitare sau inlocuire.

Pregatirea si livrarea comenzilor

Operatiunile de pregatire, ambalare si livrare a comenzilor trebuie sa se faca dupa proceduri sau instructiuni scrise.

1. Preluarea comenzii

1.1. Farmacistul-sef trebuie sa se asigure ca beneficiarii (clientii) produselor ce urmeaza sa fie distribuite pot fi identificati si dispun de autorizatiile eliberate de autoritatile administrative competente.

In acest sens trebuie sa se intocmeasca o procedura care sa descrie modul de verificare a existentei autorizatiilor mentionate la destinatar.

Pregatirea si ambalarea comenzilor

2.1. Comenzile trebuie pregatite si ambalate astfel incat sa asigure calitatea produselor.

2.2. In mod special se recomanda sa se urmareasca urmatoarele:

a) mentinerea integritatii modului de conditionare;

b) verificarea termenelor de valabilitate;

c) prevenirea deteriorarilor, furturilor si deturnarilor;

d) eliminarea efectelor nefaste ale caldurii, frigului, luminii, umiditatii si oricarui factor de mediu susceptibil sa afecteze calitatea produselor;

e) protejarea produselor supuse unor conditii speciale de pastrare prin ambalare adecvata si semnalarea acestora;

f) respectarea reglementarilor specifice anumitor produse.

3. Livrarea

3.1. Documentele care insotesc iesirea produselor din gestiunea depozitului trebuie sa permita regasirea originii fiecarui produs prin mentinerea numarului seriei sau lotului acestuia.

3.2. In caz de urgenta, dar fara a se prejudicia dispozitiile specifice aplicabile activitatii de distributie, toti distribuitorii angro trebuie sa poata face livrari in termenul cel mai scurt.

3.3. Produsele farmaceutice trebuie sa fie transportate in conditii care sa asigure mentinerea calitatii acestora astfel incat:

a) sa se asigure identificarea expeditorului si a destinatarului;

b) sa se pastreze integritatea modului de conditionare a produselor;

c) sa se previna deteriorarile, furturile si deturnarile produselor;

d) sa se ia masuri impotriva conditiilor de caldura, frig, lumina, umiditate excesive si impotriva microorganismelor, parazitilor si animalelor rozatoare.

3.4. Pentru transportul produselor farmaceutice a caror depozitare necesita conditii speciale de pastrare se vor utiliza echipamente speciale, adecvate.

3.5. Livrarea produselor farmaceutice se poate face numai in spatiile beneficiarilor autorizati in acest scop de organismele abilitate.

3.6. Daca transportul este efectuat de catre o alta societate comerciala decat cea a distribuitorului angro, trebuie sa existe un contract prealabil care sa cuprinda obligatiile in legatura cu transportul si livrarea, mentionate mai sus.

  Returnarea produselor fara defecte, reclamatii, rechemari si retrageri, produse contrafacute, distrugere

1. Returnarea produselor fara defecte

1.1. Produsele fara defecte care au fost returnate distribuitorului de catre destinatar nu trebuie sa fie redistribuite pana nu se ia o decizie de repunere in circulatie a acestora in baza unei proceduri scrise.

Aceste produse nu pot fi repuse in circulatie decat dupa ce au fost examinate de catre o persoana abilitata care verifica in special daca:

a) nu pot fi repuse in stoc produsele care necesita conditii speciale de conservare;

b) conditiile in care au fost pastrate si manipulate au fost cele adecvate;

c) termenul de valabilitate este inca suficient;

d) ambalajul de origine este intact.

1.3. Operatiunea de returnare se poate efectua numai cu avizul farmacistului-sef al beneficiarului acestui retur.

2. Reclamatii referitoare la calitatea produselor

2.1. Reclamatia cu privire la calitatea unui produs trebuie inregistrata si adusa la cunostinta furnizorului acelui produs, daca obiectul reclamatiei releva responsabilitatea acestuia.

2.2. Trebuie elaborata o procedura scrisa in care sa se descrie conditiile de inregistrare si de transmitere a informatiilor cuprinse in reclamatie si in care sa se nominalizeze o persoana responsabila cu aceasta activitate.

2.3. Toate deciziile si masurile luate trebuie sa fie aduse la cunostinta farmacistului-sef.

3. Rechemari si retrageri

3.1. Distribuitorul trebuie sa isi alcatuiasca un sistem propriu, care sa ii permita rechemarea si retragerea de pe piata a oricarui produs defectuos sau suspectat de a fi defectuos.

3.2. Distribuitorii angro de pe teritoriul national sau cei care lucreaza pentru export trebuie sa contribuie la buna derulare a operatiunilor atat pentru informarea clientilor, cat si pentru returnarea produselor.

3.3. In cadrul sistemului de rechemare si retragere modalitatea de inregistrare a livrarilor trebuie sa permita cautarea si contactarea cat mai rapid posibil a tuturor clientilor si destinatarilor potentiali ai unui produs, aflati pe teritoriul national sau in strainatate.

3.4. Farmacistul-sef trebuie sa numeasca un responsabil pentru coordonarea activitatii de rechemare si retragere.

3.5. Pentru realizarea operatiunii de rechemare trebuie sa fie intocmite procedurile care vor specifica faptul ca deciziile de rechemare trebuie sa poata fi realizate cat mai rapid posibil si in orice moment.

3.6. Produsele care fac obiectul unei rechemari trebuie sa fie retrase imediat din stocul produselor destinate livrarii.

3.7. Toate operatiunile de retragere trebuie sa fie inregistrate in momentul efectuarii acestora.

3.8. Produsele returnate ca urmare a rechemarilor trebuie sa fie pastrate separat, intr-o zona identificabila. Produsele din aceasta zona nu pot fi puse in circulatie pana nu se ia o decizie cu privire la destinatia lor.

4. Produse contrafacute

4.1. Produsele contrafacute reperate in reteaua de distributie trebuie sa fie pastrate separat de alte produse, pentru a evita confuziile.

4.2. Orice receptie a unui produs contrafacut trebuie sa fie inregistrata in momentul executiei.

4.3. Aceste produse trebuie sa fie identificate printr-o mentiune care sa indice cu claritate ca nu trebuie comercializate.

4.4. Autoritatile competente, titularul autorizatiei de punere pe piata a produsului original sau beneficiarul trebuie informat neintarziat.

5. Distrugerea

5.1. Produsele inutilizabile trebuie sa fie distruse, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare.

5.2. Produsele care vor fi distruse si operatiunile de distrugere trebuie sa faca obiectul unei inregistrari.

  Documente

1. Distribuitorul trebuie sa detina in principal urmatoarele documente:

a) registre si documente obligatorii referitoare la supravegherea produselor supuse unor reglementari speciale;

b) lista cuprinzand furnizorii de medicamente autorizati de Ministerul Sanatatii si Familiei;

c) lista cuprinzand unitatile beneficiare autorizate de Ministerul Sanatatii si Familiei;

d) facturi;

e) inregistrarea operatiunilor referitoare la miscarea produselor in si din depozit;

f) documente privind calitatea produselor;

g) documente referitoare la functionarea unitatii (autorizatii, proceduri, instructiuni scrise, inregistrari care privesc toate operatiunile desfasurate in unitate si altele, care sunt susceptibile de a avea un efect asupra calitatii produselor sau activitatii de distributie);

h) lista proprie cuprinzand medicamentele distribuite;

i) raportari periodice catre organele de stat competente;

j) documente financiare.

2. Toate documentele trebuie sa poata fi puse la dispozitie autoritatilor competente pe parcursul intregii durate legale de detinere.

3. Documentele fac parte integranta din sistemul de asigurare a calitatii si permit eliminarea riscului de omisiune, confuzie sau eroare indus de comunicarea orala.

Trebuie elaborate proceduri scrise, mai ales referitoare la:

a) receptia produselor;

b) pregatirea comenzilor;

c) distrugerea medicamentelor expirate;

d) expeditia produselor;

e) rechemari, returnari si reclamatii;

f) intretinerea si curatenia spatiilor si a echipamentelor.

Titlul, natura si obiectul documentelor trebuie sa fie indicate cu claritate, astfel incat sa fie usor de citit si inteles.

6. Documentele trebuie sa fie:

a) concepute, pregatite, revizuite, distribuite si actualizate cu grija;

b) aprobate, semnate si datate de catre persoane autorizate;

c) prezentate si paginate intr-un mod care sa permita deosebirea originalelor de copii;

d) usor accesibile persoanelor interesate.

7. Documentele pentru care nu exista alte prevederi legale privind durata de arhivare se pastreaza minimum 3 ani.

Autoinspectia

1. Autoinspectia este operatiunea care are drept scop determinarea conformitatii sau neconformitatii activitatii cu prezentele reguli si propunerea, dupa caz, de masuri corective necesare.

2. Autoinspectiile trebuie sa fie efectuate la intervale periodice, conform unor proceduri scrise, de catre persoane competente, desemnate in acest scop.

3. Masurile corective trebuie sa fie puse in aplicare si verificate de catre farmacistul-sef si de catre conducerea societatii comerciale.

  Terminologie

Asigurarea calitatii - ansamblul de actiuni prestabilite si sistematice necesare pentru a asigura ca un produs sau serviciu va satisface normele de calitate impuse.

Carantina - pastrarea produselor medicamentoase intr-o zona speciala, separata fizic sau prin alte mijloace eficiente in asteptarea unei decizii asupra utilizarii sau neutilizarii lor.

Lot de fabricatie - cantitate definita si care poate fi considerata omogena dintr-o materie prima, dintr-un material de ambalare sau dintr-un produs finit, obtinuta printr-un proces sau printr-o serie de procese. In cazul unui proces de productie continuu un lot de fabricatie poate fi definit ca fiind cantitatea produsa intr-un interval de timp determinat.

Numar de serie - combinatie caracteristica de cifre si/sau de litere care identifica in mod specific o serie.

Produs contrafacut - produs copiat in mod fraudulos.

Produs finit - produs obtinut dupa un proces de fabricatie complet, acesta fiind produsul ce urmeaza sa fie comercializat.

Procedura - descrierea operatiunilor care trebuie efectuate, a precautiilor care trebuie luate si a masurilor care trebuie aplicate si care sunt direct sau indirect legate de distributia corecta a produselor medicamentoase.

Retragere - decizia luata pentru retragerea de pe piata a uneia sau mai multor serii de produse medicamentoase si procedura de punere in aplicare a acestei decizii.

Rechemare - procedura privind retragerea de pe piata a unui produs.

Returnare - inapoierea la producator sau distribuitor a unui produs medicamentos care a fost pus pe piata.

Serie - o cantitate definita dintr-o materie prima, material de ambalare sau produs prelucrat intr-un singur proces sau serie de procese, astfel incat sa poata fi considerata omogena.

Sistem informatic - un sistem care include introducerea de date, prelucrarea electronica si furnizarea informatiei destinate a fi utilizata.

- Hotararea nr. 27/28.09.2007 referitoare la aprobarea modificarii Anexei Hotararii Consiliului stiintific nr. 49/15.09.2006 referitoare la aprobarea Ghidului privind cererea de autorizare a unui studiu clinic cu un medicament de uz uman, adresata autoritatii competente, notificarea unor amendamente importante si declararea inchiderii unui studiu clinic in Romania

- Hotararea nr. 26/28.09.2007 referitoare la aprobarea Ghidului privind colectarea, verificarea si prezentarea rapoartelor de reactii adverse provenite din studiile clinice cu medicamente de uz uman

- Hotararea nr. 25/28.09.2007 referitoare la aprobarea Ghidului privind sistemul de alerta rapida si informatie non-urgenta in domeniul farmacovigilentei

- Hotararea nr. 24/28.09.2007 referitoare la aprobarea Ghidului privind procedura care trebuie urmata de catre autoritatile competente in desfasurarea activitatii de farmacovigilenta

- Hotararea nr. 23/28.09.2007 privind aprobarea Ghidului referitor la verificarea statutului de buna practica de fabricatie (BPF) al fabricantilor din tari terte

- Hotararea nr. 22/28.09.2007 referitoare la aprobarea Ghidului privind procedura de emitere si actualizare a certificatelor de buna practica de fabricatie

- Hotararea nr. 21/28.09.2007 privind aprobarea formatului comunitar al raportului de inspectie de Buna practica de fabricatie (BPF)

- Hotararea nr. 20/28.09.2007 privind aprobarea Ghidului referitor la efectuarea inspectiilor la fabricantii de medicamente

- Hotararea nr. 19/28.09.2007 referitoare la aprobarea Ghidului privind aplicarea unor prevederi ale art. 729 si 730 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Titlul XVII - Medicamentul

- Hotararea nr. 17/15.06.2007 referitoare la aprobarea schimbarii clasificarii pentru eliberare a unor medicamentePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2742
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved