Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Masajul de drenaj limfatic manual (dupa Leduc – scoala franceza)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micMasajul de drenaj limfatic manual (dupa Leduc – scoala franceza)

Acest tip de masaj se executa in trei etape succesive:
- drenajul ganglionilor limfatici;

- drenajul de apel (drenajul colectorilor limfatici);

- drenajul de resorbtie.

1) Drenajul ganglionilor limfatici

Ganglionii pot face acumulari de limfa si pot avea marimea variind intre cea a unui bob de orez pana la cea a unei masline. Drenajul se face in scopul evacuarii limfei lor prin presiuni repetate, lente si de intensitate medie.

Mana este culcata pe nucleele ganglionare, degetele apasa perpendicular prin presiuni moderate: 2-3 miscari la fiecare 10 secunde; aceasta manevra se repeta de 5-10 ori pe fiecare nucleu ganglionar.

2) Drenajul de apel - se executa asupra vaselor colectoare si de evacuare a limfei, in aval de regiunea tratata. Are drept scop golirea colectorilor prin realizarea unei „aspiratii” la nivelul regiunii pe care dorim s-o drenam.

Rolul vaselor colectoare: - dirijeaza limfa colectata din capilare spre nucleele ganglionare.

Tehnica de executie

Miscarea mainii relaxate urmeaza miscarea de circumductie a umarului. Contactul dintre mana maseurului si corpul pacientului incepe intotdeauna proximal si se termina distal. Pozitia mainilor: degetele sunt perpendiculare pe vasele limfatice, in scopul de a le stimula in timpul presiunii. Presiunea are in vedere stimularea limfaticelor superficiale hipodermice, astfel ca presiunea degetelor trebuie resimtita la nivelul subcutanatului, adica trebuie sa ramana foarte usoara. Miscarile trebuie sa se execute foarte lent, in ritm aproximativ de 3 manevre la 10 sec., de 4-5 ori in acelasi loc si din aproape in aproape.

Stimularea colectorilor incepe de la radacina membrelor (dupa ce stimulam mai intai nucleele ganglionare) si mainile se deplaseaza odata, progresiv, spre regiunea pe care dorim s-o drenam.

3) Drenajul de resorbtie se realizeaza doar daca avem edem. Edemul periferic invadeaza tesuturile situate intre derma si fascia musculara. Lichidul excedentar din spatiul interstitial este progresiv impins spre capilarele limfatice prin care limfa va fi condusa incet spre colectori. Drenajul de resorbtie se realizeaza la nivelul zonelor infiltrate si are rolul de a dirija lichidul interstitial spre capilare si apoi spre vasele colectoare.

Tehnica de executie

Mana relaxata urmeaza miscarile induse de circumductia umarului; presiunea exercitata in cursul manevrei incepe distal si se termina proximal, fiind orientata spre colectori. Daca avem un edem mare el trebuie fragmentat in decursul manevrei de resorbtie, adica el va fi drenat progresiv, din aproape in aproape. Pozitia mainilor: mainile vor cuprinde in bratara zona edematizata (umflata) in totalitatea sa; daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa cuprindem total fragmentul de edem pe care dorim sa-l drenam. Presiunea este orientata spre colectori. Manevrele trebuie sa fie lente; faza cea mai importanta a manevrei este relaxarea presiunii, moment in care capilarele isi regasesc calibrul initial; daca presiunea propulseaza limfa din capilare spre colectori, relaxarea permite capilarelor sa se umple din nou.Succesiunea manevrelor: 3 miscari la 10 secunde.

Indicatii:

Drenajul limfatic manual este indicat in:

in faza initiala a tratamentului tuturor formelor de edem de origine venoasa, cardiaca sau limfatica, cu exceptia edemului elefantiazic congenital (unde un avem cai limfatice si deci nu avem ce stimula);

in tratarea proceselor inflamatorii cu continut mare de proteine;

in perioada pre- si post-operatorie a insertiilor de grefe cutanate;

tratarea leziunilor cutanate: drenajul limfatic manual al pielii si al tesuturilor subcutanate accelereaza procesul de regenerare;

tratarea tulburarilor trofice cauzate de insuficiente arteriale sau venoase.

Drenajul limfatic are de asemenea un efect relaxant, ritmul lent al manevrei asociat cu blandetea executiei contribuind la relaxarea fizica si psihica a pacientului.

Contraindicatii:

procese infectioase grave;

recidive metastazice.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2943
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site