Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Masajul spatelui

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Masajul spatelui



Spatele = regiunea cervico-dorso-lombo-sacro-fesiera

Topografie: de la regiunea fesiera pana in zona cervicala (fund-ceafa).

Anatomie:

Oase:

- coloana vertebrala: 33-34 vertebre; 15% din populatia globului are o vertebra in plus, adica 34; se imparte in:

- coloana cervicala: 7 vertebre cervicale, notate de la C1 la C7;

- coloana dorsala sau toracala: spatele propriu-zis; cuprinde 12 vertebre, notate D1-D12 sau T1-T12; de fiecare vertebra dorsala se prinde cate o coasta: 12 perechi de coaste;

coloana lombara: 5 vertebre lombare, cele mai mari, notate L1-L5;

osul sacru: 5 vertebre;

coada sau coccisul: 4 sau 5 vertebre.

omoplatul sau scapula;

crestele iliace: ca niste aripioare, la fund.

Muschi:

- muschii paravertebrali: se prind de coloana, de o parte si de alta, sustinand-o;

- marele dorsal: cuprinde tot spatele;

- marele si micul dintat: printre coaste;

- patratul lombar: in regiunea lombara;

- musculatura fesiera: pe fund se gasesc trei muschi fesieri: marele, micul si mijlociul.

Pozitia pacientului: decubit ventral (anterior, cu fata in jos).

Pozitia terapeutului: lateral de canapea (de pacient); de obicei pacientul trebuie sa-i vina pe mana dreapta (cu exceptia stangacilor). Maseurul va fi pozitionat la inceput cu soldul drept cam in dreptul soldului pacientului, cu fata spre capul acestuia, cu piciorul stang putin inainte.

Executia masajului spatelui

Intindem mai intai uleiul pe tot spatele, frecǎm palmele bine, sa fie mai calde decat pacientul. Incepem apoi cu netezirile. Masajul se realizeaza numai centripet - de sus in jos.

Netezirea

Avem doua neteziri principale, care trebuie repetate intre manevre:

1). netezirea paravertebrala: pe muschii paravertebrali - cu toata palma; punem degetele pe musculatura fesiera (pe fund), alunecam pe muschii paravertebrali pana la vertebra C7, alunecam in lateral si imbracam bine umerii, ridicam apoi usor mainile la nivelul muschiului deltoid (muschiul care imbraca umerii). Revenim la pozitia de plecare si facem cateva neteziri pe acelasi traseu pana cand pacientul se incalzeste. Putem face netezirile progresiv, mai intai doar cu cateva degete si apoi cu toata palma si din ce in ce mai rapid;

2). netezirea latero-laterala: pe partile laterale ale spatelui. Prindem spatele din lateral cu palmele, de la nivelul soldurilor, si alunecam pe partile laterale spre subtiori, urcam pe muschiul marele rotund, imbracam omoplatii si ne intalnim cu palmele la nivelul coloanei cervicale, le petrecem si apoi ridicam mainile; repetam miscarea de cateva ori.

Neteziri secundare:

3). netezirea cu doua degete printre santurile paravertebrale (santurile dintre coloana si muschii paravertebrali): de la osul sacru pana sus la regiunea cervicala;

4). netezirea intercostala: printre coaste. Schimbam pozitia: cu spatele la capul pacientului, in dreptul umarului acestuia; netezim intai partea opusa noua, cu o singura mana; intram cu degetele desfacute dinspre coloana printre coaste pana la linia axilei, cam de patru ori pe acelasi traseu, sub omoplat, apoi mutam mana mai jos si netezim tot cam de patru ori; intoarcem mana in sens invers si netezim si printre coastele de langa noi;

5). netezirea romb: in regiunea lombara; este o netezire terapeutica, nu se face in masajul de intretinere si relaxare; ne schimbam pozitia: cu fata la pacient, in dreptul coloanei lombare, cu picioarele departate si usor flexate; executie: asezam palma dreapta pe osul sacru, palma stanga deasupra ei, tragem spre noi cu palma lipita pe creasta iliaca pana ajungem cu degetele intre creasta iliaca si coaste; schimbam sensul degetelor astfel incat sa putem urca cu palma cu degetele inainte pe coaste pana la coloana, inaintam apoi din nou pe coaste, schimbam sensul si ajungem la creasta iliaca - traseu de romb. Este o netezire mai de profunzime;

6). netezirea pieptene: de obicei doar la sportivi, cei cu constitutie atletica. Se executa cu dosul palmei: palma tinuta strans pumn; plecam de la fund, urcam, derulam mana sa ajungem cu degetele inainte pana la nivelul coloanei toracale (in dreptul cocoasei-cifoza toracala).

Incheiem cu cele doua neteziri principale si trecem la framantari.

Framantarea

1. Cu o mana

Prelucram muschii pe trei linii, mai intai pe partea dreapta, apoi pe partea stanga, similar, tot pe trei linii:

- prima linie: cea a muschilor paravertebrali: plecam de pe fund, inaintam pe spate, ajungem la C7, mergem pe deasupra omoplatului, prelucram fibre din muschiul trapez pana la umar, in semicerc;

- linia a II-a: mijlocie; plecam de pe mijlocul fundului, inaintam pe spate pe muschiul marele dorsal, ajungem pe omoplat si prelucram in semicerc muschii de pe omoplat pana la umar;

- linia a III-a: linia laterala a spatelui sau linia axilei; plecam de la musculatura soldului, urcam pe partea laterala prelucrand micul si marele dintat pana la cca. 3 cm de axila, prelucram apoi in semicerc micul si marele rotund.

Se prelucreaza mai intai jumatatea dreapta, departata de noi, apoi jumatatea stanga, apropiata; cand ajungem la linia a treia de langa noi facem framantari cu mana stanga.

Pe aceleasi linii se realizeaza si framantarea cu doua maini si cea contratimp, cand shimbam pozitia si stam cu fata la pacient. Intre framantari introducem cele doua neteziri principale: cate 1-2-3 neteziri.

Urmeaza geluirea - precedata de aproape toate tipurile de neteziri- cate treceri consideram ca sunt necesare. Geluirea se face doar la masajul terapeutic, nu si la cel de intretinere si relaxare. Facem geluiri pe coloana, prin santurile paravertebrale, prelucram si cele trei laturi ale omoplatului, apoi spina omoplatului (o iesitura osoasa, cu muschii subspinos si supraspinos) si printre coaste; putem face apoi si pe crestele iliace (pe deasupra fundului).

Frictiunea

Se face pe aceleasi trasee ca si geluirea; se face numai in masajul terapeutic. Este precedata, si ea, de aproape toate tipurile de netezire.

Cand prelucram coloana intram cu degetele printre vertebre, dam usor la o parte tendoanele muschilor prin miscari circulare si facem miscari de frictiune direct pe vertebre (os; pe vertebre: cruciulite, cerculete; omoplat, printre coaste: inaintam usor cu miscari de spirala-cerculete continue).

La masajul de intretinere si relaxare putem face o frictiune cu toata palma pe muschii paravertebrali.

Vibratia

Mai intai cele doua neteziri principale.

Facem vibratii cu toata palma pe muschii paravertebrali si pe fund; la masajul terapeutic se pot face vibratii si printre coaste.

Baterea

Mai intai cele doua neteziri principale.

Se realizeaza numai pe muschi; pe toti muschii spatelui, pe lungimea lor, continuu, fara oprire intre tipurile de batere; zona rinichilor: batem foarte usor sau chiar o evitam. Putem prelucra spatele si fundul in acelasi timp sau mai intai unul si apoi celalalt - cum ne vine noua bine.

Realizam bateri cu causul, nuiele, cu pumnul, iar pe fund si ciupituri.

Miscari dupa terminarea masajului spatelui:

Miscari pasive - presiuni

- cu mainile de o parte si de alta a coloanei realizam apasari mai usoare sau mai puternice din aproape in aproape pe regiunea dorsala, eventual pe fund, nu si pe regiunea lombara;

- mana peste mana direct pe coloana: presiuni usoare pe coloana din aproape in aproape, evitand regiunea lombara;

- putem face si presiuni din lateral, deasupra coastelor.

Miscari active: exact prima miscare - invitam pacientul sa inspire adanc pe nas, sa umple plamanii cu aer, apoi, in timp ce expira pe gura, noi il apasam cu mainile pozitionate de o parte si de alta a coloanei, ajutandu-l sa dea aerul afara, chiar si cantitatea reziduala.

In cazul persoanelor obeze, ca si in cazul persoanelor atletice se pot face si extensii.

(Pe scurt: neteziri principale, neteziri secundare, neteziri principale, fram. 1 mana, neteziri princ., fram. 2 maini, neteziri princ., fram. contratimp, neteziri princ+secundare, geluire, neteziri princ.+secundare, frictiune, neteziri principale, vibratie, neteziri princ., batere, neteziri princ., miscari.)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1591
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved