Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Nefroblastomul (tumora Wilms)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INGRIJIREA PACIENTULUI CU ERIZIPEL
SINDROMUL DE MALABSORBTIE - DEFICIT DE MICELIZARE A LIPIDELOR
FICATUL - PANCREASUL
Intoxicatiile acute exogene
Test grila medicina
EVALUAREA COMPUTERIZATA A PARAMETRILOR BIOUMORALI AI MEDIULUI INTERN - LUCRAREA PRACTICA
Gripa aviara
Reumatismul, cauze si remedii
Tubul digestiv - Planul de organizare al tubului digestiv
NOTIUNI DE ANATOMIA 1 FIZIOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR

Nefroblastomul (tumora Wilms)

Tumora Wilms este un neoplasm malign mixt, compus din blastem metanefritic cu derivate stromale si epiteliale in diferite stadii de diferentiere. Este cea mai frecventa tumora maligna renala la copii. Etiologia evidentiaza o gena supresoare tumorala pe CR 11, pozitia 13, ceea ce face ca tumora sa fie legata genetic de dezvoltari genitourinare anormale asociate. Tumora Wilms apare in mod egale la ambele sexe la orice varsta, cel mai frecvent inainte de 5 de viata (cu maximum de incidenta in al 2-lea an de viata). Cazurile familiale includ gemenii monozigoti.
Macroscopic: se constata o masa abdominala, la peste 90% dintre cazuri hipertensiunea arteriala, greata, voma, hematurie si edem al membrelor inferioare. Arteriografia evidentiaza o tumora prost vascularizata. Nefroblastomul este combinat cu alte malformatii congenitale: aniridia, microcefalia, retard mintal, spina bifida sau hemihipertrofia corpului.

Patologic, tumora Wilms poate fi unilaterala, bilaterala sau multifocala, in acelasi rinichi, bine delimitata, bine incapsulata. Culoarea pe suprafata de sectiune este gri-alba cu arii de hemoragie si uneori dilatatii chistice.

Microscopic, se evidentiaza formatiuni abortive sau glomeruli embrionali si structuri tubulare inconjurate de stroma din celule fusiforme imature. Celulele epiteliale pot fi predominant tubulare sau imprastiate. Stroma evidentiaza si muschi scheletic, cartilaj sau tesut adipos. Metastazele apar dupa doi ani de la diagnosticul tumorii primare in hilul renal si limfoganglionii paraaortici si apoi in pulmon, ficat, cortico-suprarenala, retroperitoneal si in oase. Prognosticul bolnavilor depinde de varsta (copiii sub 2 ani au o rata mai buna de supravietuire), extinderea tumorii (penetrarea capsulei sau metastaze la distanta se asociaza cu un prognostic prost) si trasaturile microscopice (diferentiere marcata tubulara sau glomerulara este asociata cu un prognostic bun).Tratamentul consta in rezectie chirurgicala asociata cu chimioterapie sistemica si iradierea ariei afectate.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 671
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site