Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PLEXUL CERVICAL (PLEXUS CERVICALIS)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RUJEOLA
COLECISTITA CRONICA ALITIAZICA
MEDICINA LEGALA
GONARTROZA
AUTOPSIA TRUNCHIULUI
SUBSTANTE CHIMICE FOLOSITE IN INDUSTRIA MEDICAMENTELOR
BRONHOPNEUMOPATIA CRONICA OBSTRUCTIVA
INERVATIA RENALA
EXEMPLE DE TINCTURI OFICINALE
INIMA


PLEXUL CERVICAL (PLEXUS CERVICALIS

Este constituit din ramurile anterioare ai primilor patru nervi spinali cervicali.
Functional contin fibre somatice si fibre vegetative simpatice. Fibrele simpatice isi au originea in ganglionul cervical superior.

Fiecare nerv spinal cervical, cu exceptia primei perechi, se imparte in doua ramuri: ascendenta si descendenta, care se anostomozeaza si se formeaza astfel trei anse nervoase.

Ramura descendenta a celui de-al patrulea nerv spinal cervical participa la formarea plexului nervos branhial.

Teritoriul de distributie. Ramurile plexului cervical asigura inervatia tegumentelor capului, regiunii cervicale, umarului, portiunii superioare a peretelui toracic.

Asigura inervatia motorie a muschilor subhioidieni, precum si a muschiului diafragm.

Din plexul cervical se desprind, din punct de vedere functional, trei categorii de ramuri:

ramuri senzitive, cutanate, ce formeaza plexul cervical superficial

ramuri motorii, ce formeaza plexul cervical profund

ramuri anastomotice

Ramurile senzitive perforeaza fascia cervicala superficiala corespunzator merginii posterioare a muschiului sternocleidomastoidian si se imparte in mai multe ramuri:

Nervul occipital mic (N. occipitalis minor). Isi are originea in ramura anterioara a nervului spinal cervical C2. Are un traiect ascendent, de la nivelul marginii posterioare a muschiului sternocleidomastoidian, spre procesul mastoidian, apoi posterior de pavilionul urechii, unde se imparte in:

ramuri anterioare ce inerviaza tegumentul regiunii mastoidiene si partial al pavilionului urechii

ramuri posterioare, care inerviaza tegumentul regiunii occipitale

Nervul auricular mare (N. auricularis magnus). Isi are originea in cea de-a doua ansa nervoasa. Are un traiect ascendent in raport cu muschiul sternocleidomastoidian, ajunge in regiunea parotidomaseterina, unde se imparte in doua ramuri:

ramura posterioara, asigura inervatia tegumentului fetei mediale a pavilionului urechii

ramura anterioala inerviaza tegumentul regiunii parotidomaseterine.

Nervul transvers al gatului (N. transversus colli). Originea este in ansa mijlocie a plexului cervical. Are un traiect posteroanterior, trecand peste fata superficiala a muschiului sternocleidomastoidian, apoi pe fata profunda a muschiului platisma, atinge osul hioid si se imparte in doua ramuri:

ramura superioara, suprahioidiana, inerviaza tegumentele regiunii suprahioidiene si trigonului submandibularramura inferioara, subhioidiana, inerveaza tegumentul regiunii subhioidiene.

Nervul Supraclavicular (N. Supraclavicularis). Isi are originea in ultima ansa cervicala a plexului cervical fiind dispus intre muschiul sternocleidomastoidian si muschiul scalen anterior. Ajuns la nivelul claviculei se imparte in trei ramuri:

ramurile supraclaviculare mediale inerviaza tegumentul corespunzator fosei supraclaviculare manubriul sternal.

ramurile supraclaviculare intermediare, cu un traiect descendent oblic, trec anterior claviculei si inerveaza tegumentul regiunii subclaviculare.

ramurile supraclaviculare laterale, au un traiect oblic descendent strabatand regiunea laterocervicala. Asigura inervatia tegumentului regiunii deltoide.

Ramurile motorii

Asigura inervatia muschiului sternocleidomastoidian, a muschiului trapez, a muschiului romboid, a muschilor scaleni anterior si mijlociu, precum si a muschilor prevertebrali.

Din prima ansa cervicala isi are originea radacina superioara constituita din fibre ale primilor doi nervi spinali cervicali, se alatura nervului hipoglos, urmeaza traiectul acestuia si in zona superioara a trigonului carotic descinde in raport cu carotida comuna. Aceasta componenta a plexului cervical urmeaza parcursul morfologic al nervului hipoglos fiind considerata a fi ramura descendenta a acestuia.

Din ramurile anterioare ale nervilor spinali cervicali C2 si C3 se constituie radacina inferioara, care descinde oblic in raport cu vena jugulara interna si corespunzator tendonului intermediar al muschiului omohioidian se uneste cu radacina superioara formand astfel ansa cervicala sau ansa hipoglosului.

De la nivelul ansei hipoglosului se desprind fibre motorii ce inerveaza muschii omohioidian, sternocleidohioidian si sternotiroidian.

Muschiul tirohioidian este inervat de ramura tirohioidiana, care reprezinta o ramura colaterala a ansei cervicale.

Nervul frenic reprezinta cea mai importanta ramura motorie a plexului cervical.

Se formeaza dintr-o radacina principala cu originea in cel de-al patrulea nerv spinal cervical si din doua radacini secundare ce provin din nervi spinali cervicali C3 si C5. Astfel constituit nervul frenic are un traiect oblic descendent, strabate spatiul de clivaj dintre muschii sternocleidomastoidian si scalenul anterior se angajeaza prin apertura toracica unde se imparte in:

ramura pericardica

ramurile frenicoabdominale

nervii frenici accesorii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2692
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site