Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Patologia corneei

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micPatologia corneei

Anomalii congenitale

Sunt relativ rare. Corneea poate fi mai mica decat normal, cu <9mm (microcornee), sau mai mare, cu > 12mm (megalocornee). Ambele anomalii se insotesc de modificari ale refractiei si alte anomalii de dezvoltare a ochiului.Corneea poate fi aplatizata (cornee plana), sau poate avea curbura mai accentuata (keratocon congenital). Se pot observa opacifieri periferice (embriotoxon) sau mai centrale (leucoame).

Inflamatiile corneei = keratite

Pot fi exogene si endogene.

Cele exogene apar ca urmare a patrunderii agentilor patogeni din mediul extensiv, fie postraumatic, fie prin propagarea unor procese patologice de vecinatate. (conjunctivite, dacriocistite, blefarite).

Cele endogene sunt produse de agenti patogeni ce ajung la cornee pe cale hematogena, nervoasa sau umorala, fiind secundare unei stari patologice generale.

Keratita exogena poate avea etiologie alergica, fungica, bacteriana sau virala.

Keratita virala

Are frecventa crescuta, mai ales in randul adultilor tineri. Sunt adesea recidivante, cu evolutie ciclica la acelasi ochi, determinand tulburari ale sensibilitatii corneene.

Exemplu: keratita herpetica

Are forme superficiale si profunde.

Subiectiv: senzatie de arsura, durere, fotofobie,lacrimare, scaderea vederii.

Formele superficiale se manifesta prin aparitia unor vezicule minuscule in epiteliul corneean, pline cu un lichid transparent. Acest stadiu este indolor. Veziculele se rup, transformandu-se in eroziuni superficiale, cu marginile subminate, puse usor in evidenta cu solutie de flouresceina. Eroziunile conflueaza, se adancesc, se coloreaza in cenusiu si iau diferite forme: arboritatie (keratita dentritica), stelata, inelara, punctata superficial, etc.

Tratamentul este antiviral, local si general, antibiotic si midriatic local.

Keratita microbiana si fungica au ca poarta de intrare o leziune corneeana.

Prezinta aproximativ aceeasi simtomatologie.

Local se constata prezenta unei ulceratii superficiale de dimensiuni variabile, cu marginile neregulate si subminate, cu fundul cenusiu-murdar. Are caracter progresiv invadant in suprafata si profunzime. In camera anterioara apare hipopionul.

Tratamentul consta in combaterea infectiei.

Tumorile corneei

Acestea pot fi benigne (fibromul) sau maligne (epiteliam, sarcom, melanom). Sunt rare

Tratamentul este chirurgical, in cele beligne se practica extirparea tumorii, in cele maligne (in functie de extensia tumorii) se face extirparea acesteia sau enucleatie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1518
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved