Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Pediatria sociala – o noua directie stiintifico- practica a cercetarilor interdisciplinare

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Pediatria sociala – o noua directie stiintifico- practica a cercetarilor interdisciplinare

Conturarea treptata a diferitelor specialitati medicale, care presteaza servicii copilului de varsta frageda, a dus inevitabil la conceptia sociala a medicinei, copilul (sanatos sau bolnav) nefiind un individ izolat, ci traind inr-un mediu complex: familial, socilo-economic, geografic etc.
In prezent, in pediatrie s-au evidentiat urmatoarele directii:

Profilactica: primara, secundara, tertiara

Clinica: diagnosticare, cu etape curative si de reabilitare

Stiintifica: epidemiologie descriptiva, analitica si randomizata

Sociala: social-igienica, social-biologica, comprtamentala, medico-organizatorica

Ecologica: momente ale situatiilor extremale si catastrofale

In anul 1962 a fost infiintata pediatria sociala (la Congresul International de Pediatrie din Lisbona). La aparitia noii directii stiintifico-practice au contribuit savantii: Robert Debre, M. Manciaux, R. Mande, N.P. Masse, J. Forfar, J. Apley, L. Kohler, P.Ortiz [10]. Tot atunci, la Lisabona, pentru prima data au fost descrise si clasificate “maladii noi”: sindromul copilului batut, sinucidere, omucidere [19]. “Sindromul copilului batut” s-a folosit pentru a caracteriza schimbarile clinice si consecintele abuzului fizic fata de copilul de varsa frageda. Acum, dupa jumatate de secol sunt prezentate valoroase argumentari stiintifice, astfel comportamentul abuziv fata de copil a devenit o problema globala. El se manifesta in diferite forme si are radacini adnaci in comunitatile cu diferite norme culturale, religioase, educationale si social-economice.

In 1993 Asociatia Medicala a Pediatrilor (AAP) a adoptat o noua poilitica, a revazut obligatiile/sarcinile, acceptat notiunea de maladii noi. Rezolvarea acestei probleme globale necesita intelegerea cauzelor de aparitie si a consecintelor pe care le produc aceste boli. De aici survine si primul argument pentru colaborarea interdisciplinara in scopul prevenirii lor. Maladiile noi au semnalat o schimbare in intelegerea impactului parintilor asupra sanatatii copilului. Implicarea medicului de familie in problemele psiho-sociale ale familiei poate juca un rol important in dezvoltarea copilului [1]. In 1999, AAP a implementat “Recomandarile in vederea ingrijirii si prevenirii starilor nefavorabile pentru sanatatea copiilor” (RE-9535). In pachetul programului RE-9535 se spune “lucratorii medicali din AMP sunt familiarizati cu recomandarile referitor la masurile manageriale in cazul prezentei si in cazul prevenirii violoentei in familie, pana la varsta de 21 ani ai copilului” [2]. In SUA, in statul New York lucratorii medicali sunt obligati sa frecventeze cursul “Deprinderi de percepere a abuzului fata de copil”, aceasta fiind una dintre conditiile obligatorii inainte de a primi licenta de practica medicala.

Pediatria sociala sta la baza protectiei sanitare si sociale a copilului, se situeaza la hotarul dintre medicina practica si stiintele sociale. La fel, ea are multe elemente comune cu sanatatea publica pe care se bazeaza (demografia, sociologia, biostatistica, economia sanitara, epidemiologia). Evidentierea si analiza factorilor de risc asupra ingrijirii si dezvoltarii copilului se plaseaza pe primul loc dupa importanta in contextul social-familial [23].

Pediatria sociala este o parte componenta care se ocupa cu studierea starii de sanatate a copiilor prin prisma factorilor care au efect asupra lor si totodata elaboreaza sistemul efectiv de profilaxie sociala pentru prestarea serviciilor populatiei pediatrice.

Alta sarcina a pediatriei sociale este rezolvarea starilor nefavorabile, legate de sanatatea copiilor si indivizilor, depistate la mai multe nivele sociale. In opinia mai multor savanti pediatria sociala este mai mult un domeniu social-comportamental decat un domeniu medical, care sta la baza protectiei sanitare, sociale a copilului si care se situeaza la frontiera dintre medicina si stiintele sociale.

Profesorul Achenson D. Mentiona: “pediatria sociala este stiinta si arta prevenirii bolii, a prelungirii vietii si promovarii sanatatii prin eforturile organizate ale societatii.”[10]. obiectivul major al domeniului este studiul influentei exercitate de toatalitatea factorilor mediului (in primul rand a celor social-economici, comportamentali) asupra copilului sanatos sau bolnav, aflat in proces de crestere, ingrijire si dezvoltare. O serie de elemente subliniaza valoarea/directionarea pediatriei sociale:

Populatia pediatrica (0-18 ani) reprezinta cca 24% din populatie. Procentul este aproximativ acelasi in toate tarile europene. Conform principiului ce sustine ca sanatatea copilului este strans legata de sanatatea mamei, reiese ca segmentul populatiei reprezinta aprox. 45% din populatia tarii

Copii n-au putere politica si nu sunt reprezentati in grupurile de presiune cu influenta politica in sistemul de sanatate. Ei reprezinta un grup vulnerabil al societatii. Sanatatea si starea buna a copiilor reflecta vointa, capacitatea societatii de a-si ocroti cetatenii: “societatea care nu-si apara si nu se ingrijeste de viitorul copiilor sai isi merita numele de societate sinucigasa”

Copii reprezinta viitorul, de sanatatea lor depinde societatea de maineOpiniile si atitudinile adultului referitor la cultura sanitara se formeaza in anii copilariei

In Romania exista un numar mare de copii numiti ”orfani sociali” – cu parinti biologici in viata dar care si-au lasat copii in grija altora

In ultimul deceniu, majoritatea cercetarilor social-igienice si medico-sociale ale starii de sanatate a copilului au fost organizate dupa programe complexe, iar metodologia cercetarii s-a bazat pe rezultatele examenelor profilactice si pe anumite criterii: analiza disfunctiei in ontogeneza timpurie, evaluarea starilor somatice ale copilului conform varstei, monitorizarea rezistentei organismului, constatarea prezentei maladiei cronice si a deficientelor congenitale, evaluarea statutului social al familiilor analizate. In urma analizei complexe s-a structurat baremul “grupelor de sanatate”, in baza indicatorilor medii reprezentativi.

Cercetatorii considera cei mai informativi indicatori de sanatatea populatiei pediatrice sunt urmatorii:

Incidenta morbiditatii aparatului respirator si a patologiilor alergice

Prevalenta morbiditatii maladiilor aparatului cardiovascular

Statutul sistemului imun in corelatie cu microflora individului si reactiile alergice la preparatele medicamentoase

Completarea calendarului imunologic

Particularitatile raspunsului aparatului cardiovascular, bazate pe datele probelor functionale

Dezvoltarea fizica de la nastere pana la 1 an.

Aspectele mentionate au fost abordate in cercetarile complexe, in functie de:

Familiile cu multi copii

Familiile cu copil cu dizabilitati

Familiile cu parinti sub varsta de 18 ani

Parintii emigranti

Copiii nascuti de mame minore

Evolutia indicatorilor starii sanatatii la copii din familii monoparentale

Evolutia indicatorilor starii sanatatii copiilor din localitatile rurale


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 672
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site