Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SCHELETUL CAPULUI si al TRUNCHIULUI, MEMBRELOR

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Sindrom nefrotic
Colesterolul si tulburarile inimii
Pneumoconiozele - Silicoza
CHIRURGIA ROBOTICA
SINDROAME DE IMUNDEFICIENTA SI IMUNODEPRESIE
ANAMNEZA
HIPEREMIA
Polipoza rectocolonica
TETRACICLINELE
ELEMENTE DE HEMODINAMICA


SCHELETUL CAPULUI

Este format din 22 de oase si este impartit in: neurocraniu, format din 8 oase (frontal, parietale, temporale, occipital, etmoid si sfenoid), si viscerocraniu, format din 14 oase, 2 nepereche (vomerul si mandibula) si 6 pereche (maxilare, palatine, nazale, lacrimale, zigomatice, cornete nazale inferioare).
 

 

 

 

 

 

2. SCHELETUL TRUNCHIULUI

este format din coloana vertebrala, stern, coaste si bazin (datorita legaturilor structurale si functionale cu membrele inferioare, bazinul il veti studia o data cu acestea).

a. Coloana vertebrala are un triplu rol: ax de sustinere al scheletului, protectia maduvei spinarii, participant la miscarile capului si ale trunchiului.

Este alcatuita din 33-34 vertebre articulate prin discurile intervertebrale: 7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4-5 coccigiene

O vertebra tip este formata din corp vertebral, situat anterior, si arc vertebral, situat posterior. Arcul se leaga de corp prin doi pediculi vertebrali care, prin suprapunere, delimiteaza orificiile intervertebrale prin care ies nervii spinali. Corpul unei vertebre se articuleaza cu corpul altei vertebre prin discul intervertebral. Arcul vertebral prezinta doua tipuri de apofize:

  Musculare (pe care se prind muschii): apofiza spinoasa (in pozitie mediana) si apofize transverse (situate lateral).

  Articulare (articuleaza vertebrele intre ele): doua superioare si doua inferioare.

Totalitatea orificiilor vertebrale suprapuse formeaza canalul vertebral, care adaposteste maduva spinarii.

Structura vertebrelor difera in functie de regiune si de rolul indeplinit.

Coloana prezinta atat in pla sagital cat si frontal curburi fiziologicecervicala, toracica, lombara si sacrala � al caror rol este comparabil cu cel al arcurilor de amortizare ale unei masini. Cele din plan sagital se numesc lordoze (cervicala si lombara) si cifoze (toracica si sacrala). Cele din plan frontal se numesc scolioze (au convexitatea la stanga sau la dreapta).

Coloana

vertebrala

 

 

 

Stern

 

Coasta

 

 

 

 

 

b. Sternul este un os lat, situat anterior, pe linia mediana a toracelui. Este format din manubriu sternal, corp si apendice xifoid (cartlaginos).

Se articuleaza in partea superioara cu claviculele, iar in partile laterale cu coastele.

c. Coastele in numar de 12 perechi, sunt oase late, formate dintr-un arc osos si o portiune cartilaginoasa. Prezinta un cap, cate doua fete articulare, un gat si un corp.

Cele 12 perechi de coaste se impart in trei categorii

- adevarateprimele 7 perechi, care se articuleaza direct cu sternul prin cartilaje costale proprii;

- falseurmatoarele 3 perechi, care se articuleaza cu sternul indirect, prin intermediul arcurilor cartilaginoase formate din unirea cartilajelor celor 3 perechi;- flotanteultimele 2 perechi de coaste false, care nu se articuleaza cu sternul.

Sternul, impreuna cu coastele si cu portiunea toracica a coloanei vertebrale, formeaza cutia toracica. Aceasta adaposteste viscerele toracice si are rol important in respiratie.  

SCHELETUL MEMBRELOR

  Scheletul membrelor superioare este format din doua parti: centura scapulara si scheletul membrului propriu - zis.

- Centura scapulara este formata din clavicule si omoplati (scapule) si leaga oasele membrelor superioare de scheletul trunchiului. Este o centura incompleta, avand doar o singura articulatie cu scheletul axial, la nivelul sternului. De ea se prind muschii ce actioneza membrele superioare.

- Scheletul membrului superior este format din trei regiuni: scheletul bratului ( humerus) , scheletul antebratului (radius si cubitus sau ulna) si scheletul mainii (carpiene, metacarpiene si falange).

b. Scheletul membrelor inferioare este format din doua parti: centura pelviana si scheletul membrului propriu -zis.

- Centura pelvian a leaga scheletul membrului inferior de cel al trunchiului. Este formata din doua oase coxale care se articuleaza anterior (intre ele) formand simfiza pubiana , si posterior (cu osul sacrum ), formand bazinul. Este o structura adaptata perfect pentru sustinere, protectie si locomotie.

Oasele coxale sunt oase late, provenite din sudarea altor trei oase: ilium, ischium si pubis. Ele se articuleaza cu osul sacrum si formeaza bazinul, impartit in 2 zone: bazinul mare si bazinul mic.

- Scheletul membrului inferior propriu-zis este format din trei regiuni: scheletul coapsei (femur), scheletul gambei (tibia si peroneul sau fibula) si scheletul piciorului (tarsiene metatarsiene si falange).

 

 

   

 

Tibia si peroneul si scheletul piciorului

Femur

 

Humerus

Radius si ulna

Scapula

Scheletul mainii

Clavicula

Pelvis


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3128
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site