Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

STIMULANTI BIOGENI SI TERAPIA STIMULANTA NESPECIFICA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CARDIOPATIA ISCHEMICA
Tumori
Mecanismul de actiune al neurolepticelor
LUCRARE DE DIPLOMA - INGRIJIRILE ACORDATE PACIENTELOR CU DIAGNOSTICUL: SARCINA ECTOPICA
MOLA HIDATIFORMA (VEZICULARA)
NURSING CHIRURGICAL
Accidente de munca - Clasificarea accidentelor de munca
Epidemiologia
Glomerulonefrita acuta poststreptococica
Diabetul este un defect de producere sau de actiune a insulinei


STIMULANTI BIOGENI SI TERAPIA STIMULANTA NESPECIFICA

Stimulanti biogeni

Ca biostimulatori se intrebuinteaza atat unele tesuturi care se implanteaza pe cale subcutanata, cat si unele extracte sau suspensii din tesutul ales pentru actiunea sa biostimulatoare. In practica medicala se utilizeaza ca biostimulatori unele tesuturi care se administreaza in hrana ca aditivi furajeri pentru a inbunatati gradul de folosire de catre organism a principiilor alimentare. Astfel de substante sunt in acelasi timp si medicamente care se utilizeaza in scop profilactic sau curativ in unbele boli digestive, respiratorii etc.
Suspensia tisulara hepatica se recomanda sa se foloseasca in tratamentul endometritelor cronice, al hipoplaziilor si hipofunctiilor utero-ovariene etc. Se administreaza pe cale subcutanata, in doza de 20 ml la animalele mari si de 2-5 ml la cele mici cu repetare la o saptamana.

Extractul tisular de splina (ETS) se recomanda sa se foloseasca ca biostimulator in tratamentul pneumopatiilor asociat cu sulfamidoterapia sau antibioterapia. Se administreaza pe cale subcutanata in doza de 15-20 ml la animalele mari, 2-5 ml la porci, zilnic sau de din doua in doua zile, timp de 10 zile.

Extractul de placenta se foloseste ca adjuvant in tratamentul unor afectiuni oculare, eczeme, urticarie, distrofii etc. si se administreaza pe cale intramusculara sau subcutanata in doza de 2-4 ml la animalele mari.

Extractul de aloe se obtine prin extractie apoasa din frunzele plantei Aloe ferox. Actioneaza prin cresterea functiilor de aparare ale organismului si are rol important in regenerarea tisulara.

Terapia stimulanta nespecifica

Adeseori s-a constat ca in urma seroterapiei specifice se produce si o actiune favorabila asupra unor procese inflamatorii cronice (la nivelul pielii, articulatiilor, muschilor) fara sa se gaseasca o explicatie satisfacatoare. Datorita faptului ca aceste substante au o structura proteica metoda de tratament s-a numit proteinoterapie nespecifica. Dar aceleasi fenomene s-au constat si dupa administrarea unor metaloizi in stare coloidala (colargol, protargol etc.) care dupa injectare in organism induce modificari asemanatoare cu cele produse de proteine. In intimitatea lor modificarile care apar in organism reprezinta reactia de aparare a organismului fata de substantele straine pe care lupta sa le elimine. Terapia nespecifica se recomanda mai ales in bolile infectioase, in bolile alergice etc. in asociere cu medicatia specifica sau in procesele inflamatorii cronice ale pielii, articulatiilor etc. care odata reacutizate, se vindeca mai usor. Nu se folosesc in inflamatii acute (de exemplu in pneumonii). Exceptie de la aceasta regula fac produsele de tipul omnadinului care se pot folosi si in tratamentul inflamatiilor acute.

Iodiseptul (Yatren) este 7-iod-8 oxichinolin-5-sulfonic si se comercializeaza solutie 3% in fiole a 5 ml, 10 ml sau flacoane a 100 ml. In afara de actiunea antiseptica, iodiseptul are si actiune amoebicida si stimulanta nespecifica. Se utilizeaza in terapia pneumopatiilor, actinobacilozei si ca adjuvant medicamentos in tratamentul unor boli chirurgicale. Se administreaza pe cale subcutanata sau intramusculara, zilnic sau o data la 2-3 zile, timp de 3-4 saptamani la animalele mari in doza de 50-100 ml, la vitei si manji in doza de 20-30 ml, la ovine si porcine in doza de 10-30 ml, iar la caini in doza de 2-5 ml. In terapia actinomicozei  si botriomicozei iodiseptul se recomanda sa se injecteze perifocal cate 20-30 ml la animalele mari.Colagenul iodat este o solutie injectabila compusa din  2,25 g iodisept, 0,75 g bicarbonat de sodiu, 1,5 g citrat de sodiu bibazic, 5 g colagen si apa distilata ad 100 ml. Se comercializeaza in flacoane a 50 si 100 ml. Activeaza sistemul reticulo-endotelial si mareste astfel rezistenta organis-mului. Ca stimulent nespecific se recomanda ca tratament adjuvant in pneumopatii in special la vitei la care se administreaza pe cale intramusculara sau subcutanata in doza de 10-20 ml.

Polidinul este o suspensie in ser fiziologic de germeni microbieni omorati cu ajutorul caldurii si fenolului la care se adauga bila de bou. Medicamentul mareste reactivitatea organismului si stimuleaza producerea de anticorpi.

Omnadinul este un preparat asemanator polidinului care este compus din proteine bacteriene apatogene, saruri biliare si lipoizi biliari in ser fiziologic. Se injecteaza pe cale intramusculara sau subcutanata. Este considerat un adjuvant pretios al antibioticoterapiei sau sulfamidoteraiei. Antibioticele sau sulfamidele pot sa fie dizolvate direct in omnadin. Produce reacutizarea lenta a inflamatiilor cronice si stimuleaza mult rezistenta organismului in diferite afectiuni. La animalele mari se administreaza 10-30 ml, la cele mijlocii 4-6 ml, iar la caine 0,5-4 ml.

Gamaglobulina. Se prezinta sub forma de solutie injectabila in fiole a 2 ml cu imunoglobuline serice 10 % sau 16% care asigura o protectie sesizabila in boli declarate si stimuleaza si rezistenta generala a organismului. Se administreaza pe cale intramusculara.

Seroterapia. Se utilizeaza serul normal de cal sau oricare ser normal de la alt animal. La animalele mari se inoculeaza 10-20 ml la un interval de 2 zile. Aceste seruri intensifica si coagulabilitatea sangelui din care cauza se recomanda si in terapia enteritelor hemoragice.

Galactotarapia. Se foloseste lapte degresat si sterilizat prin fierbere sau autoclavare. La animalele mari se incepe cu doza de 4-6 ml care se mareste treptat o data la 2-4 zile. La caini doza este de 0,5-1 ml si creste treptat o data la 2-4 zile. Cu ajutorul galactotarapiei s-au obtinut rezultate bune tratamentul unor boli ale ochiului si in otopatii.

Autohemoterapia. Pentru a se efectua autohemoterapia se foloseste sangele venos propriu, eventual citratat (amestecat in parti egale cu solutie 2 % citrat de sodiu solutie sterila) si injectat pe cale subcutanata la acelasi animal. Se administreaza in doze progresive. La animalele mari se incepe cu 10 ml si apoi se continua cu cate 10 ml in plus la fiecare 2 zile pana la doza maxima de 50 ml. La caini se incepe cu doza de 1-2 ml si se ajunge treptat la 10 ml. Autohemoterapia se recomanda in tratamentul dermatitelor alergice, ariceala, sinovite etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1581
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site