Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

STUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU PRIVIND ATITUDINEA TRATAMENTULUI ACORDAT COPIILOR IN CABINETELE DE MEDICINA DENTARAIdeea acestui studiu a venit ca urmare a modificarilor atat in abordarea pacientului copil cat si in tehnicile folosite si in materialele ce exista la dispozitia medicilor dentisti.

Scopul studiului a fost identificarea practicilor stomatologice oferite pacientilor copii de catre medicii dentisti.

Material si metoda.

Pentru realizarea scopului propus si plecand de la datele oferite de literatura de specialitate am imaginat un chestionar adaptat cerintelor noastre. Chestionarul a cuprins un numar de 17 intrebari cu 2-3 pana la 5 item-uri cu final inchis. Dupa intocmirea chestionarului, acestea au fost oferite spre completare medicilor dentisti din cabinetele de medicina dentara din orasele Constanta si Tulcea. In comentarea datelor obtinute prin completarea acestor chestionare de catre medicii dentisti trebuie sa tinem cont si de marja de eroare care poate sa apara in urma acestor studii tip chestionar. S-a incercat acoperirea unui numar cat mai mare de cabinete pentru colectarea unei baze de date necesare unor calcule statistice analizate cu ajutorul programului Microsoft Excel.

Rezultate si discutii

In cele ce urmeaza atasam chestionarul pentru exemplificarea rezultatelor si discutiilor:

CHESTIONAR

Genul :

a.      Feminin

b.     Masculin

Unde ati absolvit facultatea?

a.      Constanta

b.     Bucuresti

c.     Iasi

d.     Cluj

e.      Tg. Mures

Cati ani au trecut de la absolvirea facultatii?

a.      Mai putin de 5 ani

b.     5-10 ani

c.     Mai mult de 10 ani

Pozitionarea cabinetului:

a.      Central, in mediul urban

b.     Periferie, in mediul urban

c.     Mediul rural

Cum apreciati starea de sanatate orala a copiilor?

a.      Deficitara

b.     Normala

c.     Imbunatatita

Ce parere aveti despre evolutia materialelor de-a lungul anilor?

a.      S-au imbunatatit

b.     Regretati amalgamul

c.     Folositi predominant compozit foto

d.     Folositi rar glassionomer autopolimerizabil

e.      Folositi des glassionomer autopolimerizabil

Cum va influenteaza orele de EMC?

a.      Nu m-au influentat

b.     M-au influentat pozitiv

c.     Din timp in timp sunt necesare

d.     Pot lipsi cu desavarsire

Aveti contract cu casa de asigurari?

a.      Da

b.     Nu

Care este statusul economic al pacientilor care se prezinta la cabinet?

a.      Normal

b.     Mediu

c.     Crescut

Cati copii tratati pe saptamana?

Cat de des tratati copii cu varsta 3-5 ani?

a.      Zilnic

b.     Saptamanal

c.     La 2 saptamani

d.     Rar

Cate tratamentele oferite copiilor  realizati?

a.      In mod current

b.     Ocazional

c.     Doar la urgenta

Care sunt tratamentele pe care le efectuati la copii?

a.      Tratamentul cariei simple

b.     Tratamentul cariei complicate

c.     Sigilari

d.     Orice tratament

Ce materiale folositi preponderent in tratarea cariilor?

a.      Amalgam

b.     Compozit

c.     Ionomeri de sticla

Ce v-a influentat in alegerea materialelor?

a.      Experienta proprie

b.     Orele de EMC (cursurile de pregatire)

c.     Vocea celorlalti stomatologi

Ce radiografii recomandati mai des copiilor?

a.      Ortopantomograma

b.     Radiografii retroalveolare

c.     Radiografii bite-wing

Ce varsta au copii carora le recomandati OPG?

d.     Mai mici de 5 ani

e.      Peste 5 ani

f.       Recomand in functie de necesitati,nu conteaza varsta

g.     Nu recomand

Lotul ales de noi a fost aleator si a fost alcatuit dintr-un numar de 96 medici dentisti din orasul Constanta si un numar de 18 medici dentisti din orasul Tulcea.

Repartitia lotului e urmatoarea:

Repartitia pe genuri a medicilor dentisti prezinta un procent de 73% medici dentisti de gen feminin si 27% gen masculin in Constanta, 83% medici dentisti de gen feminin si 17% gen masculin in Tulcea.

Din analiza intrebarilor chestionarului s-a constatat ca  in orasul Constanta 45% dintre cei care au completat chestionarul sunt absolventi ai facultatii de Medicina Dentara din Constanta, 29% au absolvit in Bucuresti, 10% in Iasi, 8% in Cluj si 8% in Tg. Mures.

Analizand acelasi aspect s-a observat ca in orasul Tulcea 49% dintre cei care au completat chestionarul au absolvit in Bucuresti, 22% in Constanta, 17% in Iasi, 6% in Cluj si 6% in Tg. Mures.

Analizand perioada de timp care a trecut de la absolvirea facultatii s-a constatat ca dintre medicii dentisti care au raspuns la chestionar 23% au mai putin de 5 ani de experienta, 27% au intre 5-10 ani, iar 50% au mai mult de 10ani.

In orasul Tulcea 11% dintre medicii dentisti care au completat chestionarul au mai putin de 5 ani de experienta, 28% au intre 5-10 ani, iar 61% au mai mult de 10 ani.

Din totalul cabinetelor din Constanta in care s-a completat chestionarul 79% sunt pozitionate central in mediul urban, 21% sunt la periferie in mediul urban. In Tulcea situatia e urmatoarea: 22% dintre cabinete sunt pozitionate la periferie si 78% central.

Dintre medicii din Constanta care au completat chestionarul 63% dintre ei apreciaza ca starea de sanatate orala a copiilor este deficitara, 27% apreciaza ca este normala si 10% ca este imbunatatita. In Tulcea 44% dintre medici cred ca starea de sanatate orala a copiilor este deficitara, 39% cred ca este normala si 17% apreciaza ca este imbunatatita.

In urma chestionarii medicilor din orasul Constanta privind evolutia materialelor de-a lungul anilor am concluzionat ca 42% dintre ei folosesc des glassionomer autopolimerizabil, 8% regreta amalgamul, 31% folosesc predominant compozit fotopolimerizabil si 19% sunt de parere ca materialele s-au imbunatatit.

In Tulcea parerea medicilor privind evolutia materialelor este urmatoarea: 28% dintre ei folosesc des glassionomer autopolimerizabil, 11% regreta amalgamul, 44% folosesc predominant compozit fotopolimerizabil si 17% sunt de parere ca materialele s-au imbunatatit.

In urma raspunsurilor oferite de catre medicii stomatologi din Constanta privind orele de EMC am tras concluzia ca cei mai multi sunt influentati pozitiv de aceste cursuri(69%), 29% cred ca din timp in timp sunt necesare si doar 2% nu sunt influentati.

In orasul Tulcea statistica este alta: 61% dintre medici sunt influentati pozitiv de aceste cursuri, 33% cred ca din timp in timp sunt necesare si 6% nu sunt influentati.

In orasul Constanta 42% dintre medicii care au completat chestionarul au contract cu Casa de Asigurari, iar 58% nu au incheiat acest contract, in Tulcea 67% dintre ei au contract cu Casa de Asigurari.

Privind statutul economic al pacientilor care se prezinta la cabinet 63% dintre medicii din Constanta au apreciat ca este normal, 31% ca este mediu si 6% ca este crescut.

In Tulcea 50% dintre medici au apreciat ca pacientii au o situatie economica normala, 39% ca au o situatie economica medie si 11% crescuta.

Privind tratamentele oferite copiilor, in Constanta 50% dintre medici au apreciat ca trateaza 2-3 copii pe saptamana, 16% 5-10 copii, 3% aproximativ 50 de copii pe saptamana, iar 31% rar.

Situatia tratamentelor pedodontice in Tulcea arata ca un procent de 33% dintre medici ofera aceste servicii la 2-3 copii pe saptamana, 56% la 5-10 copii, iar 11% rar.

In urma analizei chestionarelor completate de catre medicii din Constanta referitoare la tratamentul la copii cu varsta intre 3-5ani s-a observat ca 2% trateaza zilnic, 17% saptamanal, 19% la 2saptamani si 62% rar.

Tratamentele la copii cu varsta intre 3-5 ani in orasul Tulcea se prezinta in felul urmator: 11% trateaza zilnic, 39% saptamanal, 44% la 2 saptamani si 6% rar.

Din chestionarele completate de catre medicii dentisti din  Constanta s-a constatat ca 38% ofera tratament copiilor in mod curent, 49% ocazional si 13% doar la urgenta.

Din raspunsurile oferite de medicii dentisti din Tulcea datele obtinute arata ca 56% dintre acestia ofera tratament in mod curent, 33% ocazional si 11% doar la urgenta.

Chestionand medicii din orasul Constanta cu privire la tipul de tratament efectuat la copii s-a concluzionat ca 6% efectueaza doar tratamentul cariei simple, 2% trateaza caria complicata, 8% efectueaza sigilari si 84% efectueaza orice tratament la copii.

Datele culese de noi de la medicii dentisti din Tulcea arata ca 11% efectueaza doar tratamentul cariei simple, 21% trateaza caria complicata, 5% efectueaza sigilari si 63% efectueaza orice tratament la copii.

La intrebarea referitoare la materialele folosite raspunsurile medicilor din orasul Constanta arata ca 31% dintre acestia folosesc preponderent in tratarea cariilor compozit si 69% ionomeri de sticla.

Preferintele medicilor dentisti din Tulcea cu privire la materialele de obturatie folosite arata un procent de 44% compozit si 56% ionomeri de sticla.

Intreband medicii din Constanta de ce au fost influentati in alegerea materialelor 58% au raspuns ca au fost influentati de experienta proprie, 29% de orele de EMC si 13% de vocea celorlalti stomatologi.

Din analiza raspunsurilor oferite de medicii dentisti din Tulcea se poate constata ca 56% au fost influentati in alegerea materialelor de experienta proprie, 33% de orele de EMC si 11% au fost influentati de vocea celorlalti stomatologi.

La intrebarea referitoare la tipurile de radiografii folosite s-a observat ca 29%  dintre medicii din Constanta recomanda mai des ortopantomograma copiilor si 71% recomanda mai des radiografii retroalveolare.

Situatia referitoare la radiografiile recomandate de medicii dentisti din Tulcea se prezinta astfel: 11% recomanda mai des copiilor OPG si 89% recomanda mai des radiografii retroalveolare.

Intreband medicii din Constanta la ce varsta recomanda OPG copiilor 60% au raspuns ca recomanda copiilor peste 5ani, 36% recomanda in functie de necesitati, nefiind influentati de varsta copilului si 4% nu recomanda radiografii copiilor.

In orasul Tulcea 44% recomanda peste 5ani, 39% recomanda in functie de necesitati,nefiind influentati de varsta copiilor si 17% nu recomanda.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2350
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved