Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE DIGESTIVE (eupeptice)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Substante digestive (eupeptice)

Medicamentele incadrate in acest grup imbunatatesc apetitul si digestia prin stimularea functiilor secreto-motorii digestive in general si a celor stomacale in special, pe cale reflexa sau directa, cu urmari favorabile pentru intrgul organism.
Digestive fiziologice

Sunt denumite in acest fel deoarece ele se gasesc in mod obisnuit in secretiile stomacale. In acest grup se mai studiaza si cateva preparate care suplinesc si alte insuficiente secretorii digestive nu numai pe cele ale stomacului.

Acidul clorhidric. Are rol in digestia proteinelor. Pentru activarea pepsinogenului este necesara o concentratie de 0,2 % acid clorhidric. Peste aceasta concentratie se produce contractia pilorului. Se recomanda sa se utilizeze in cazuri de hipoaciditate sau anaciditate gastrica, in cazuri de timpanism sub forma de solutie 0,10,5 %.

Pepsina. Produs enzimatic, oficinal, format din enzime proteolitice, obtinut din mucoasa stomacala proaspata de bovine sau porcine. Se prezinta ca o pulbere amorfa, alba sau usor galbuie, cu miros slab caracteristic, cu gust dulceag solubila in apa. Se administreaza de obicei asociata cu acid clorhidric la animalele cu insuficiente secretorii stomacale in doza de 2-5 g la animalele mari si 0,2-0,3 g la cele mici.

Acidopeps. Produs enzimatic care contine acid glutamic si pepsina. Se prezinta pe piata sub forma de comprimate care contin 0,5g din prima substanta si 0,1 g din a doua substanta. Se recomanda sa se utilizeze in insuficienta secretorie stomacala in doze de 2-5g la animalele mari si 0,20,5 g la cele mici.

Tripsina. Enzima proteolitica, oficinala, secretata de pancreas sub forma de precursor inactiv denumit tripsinogen. Tripsinogenul este activat de enterochinaza sau de mici cantitati de tripsina. Cu ajutorul ei se corecteaza dispepsia care se produce ca urmare a insuficientei secretorii pancreatice.

Pancreatina. Preparat enzimatic obtinut din pancreas proaspat, recoltat in abator de la porcine sau bovine. Contine amilaza, tripsina si lipaza. Se prezinta sub forma de drajeuri a 6,5g. Are aceleasi calitati ca si tripsina.

Nutrizym. Drajeuri cu bromelina. Bromelina este un ferment de origine vegetala extras din ananas care nu este inactivat de acidul clorhidric. Fiecare drajeu contine 0,05g bromelina, 0,4g pancreatina concentrata, 0,3g extract uscat de bila de bou. Se utilizeaza in tratamentul dispepsiilor gastrice si pancreatice.

Mexase. Se prezinta sub forma de drajeuri. Fiecare drajeu contine 0,05g bromelina, 0,15g pancreatina, 0,025g acid dehidrocolic, 0,1g cliochinol si 0,01g fanchinona. Exercita actiune eupeptica si antiseptica intestinala.

Cotazym-forte. Se prezinta sub forma de drajeuri continand tripsina, lipaza, amilaza, celulaza si extract uscat de bila de bovine. Se foloseste in tratamentul pancreatitelor.

Festal. Drajeuri care contin lipaza, amilaza, proteaze pancreatice, hemiceluloza si bila de bovine. Se utilizeaza in tratamentul pancreatitelor.

Digestive amare

Digestivele amare sunt droguri de origine vegetala care contin principii amare, fara sa aiba o actiune generala si care pot sa fie folosite un timp indelungat pentru a imbunatati apetitul si digestia. Actioneaza pe cale reflexa. Punctul de plecare al reflexului sunt papilele gustative. La animalele mari se administreaza cateva zeci de grame, inaintea tainului cu aproximativ 30 minute, in amestec cu putine furaje preferate de animal. La animalele mici se recomanda folosirea tincturilor amare si se administreaza in doza de 1020 picaturi(gtts).

Radacina de gentiana (ghintaura). Radacina plantei Gentiana lutea din familia Gentianaceae. Drogul oficinal contine 1-3% gentiopicrina care prin pastrare indelungata se transforma in gentiogenina si gentiamarina. Se foloseste frecvent tinctura de gentiana si extractul de gentiana care sunt utilizate ca excipienti la prepararea pilulelor.

Radacina de papadie. Radacina plantei Taraxacum officinale din familia Compositae contine taraxacina, taniunuri si inulina. Se recolteaza toamna tarziu.

Tintaura sau fierea pamantului. Se folosesc partile aeriene ale plantei Centaurium umbellatum care face parte din familia Gentianaceae. Contine principiul activ denumit centaurina care are si calitati antifebrile.

Digestive aromaticeSunt reprezentate de droguri vegetale care contin uleiuri eterice, adesea insotite de principii active amare. Actiunea eupeptica se produce atat pe cale reflexa prin actiunea principiilor amare, cat si pe cale directa prin actiunea uleiurilor eterice care stimuleaza mucoasa stomacala. Uleiurile eterice au un gust si miros placut care contribuie la cresterea apetitului. Au si actiune antifermentescibila. Deoarece uleiurile eterice actioneaza moderat iritant asupra mucoasei digestive ele nu se pot folosi timp indelungat comparativ cu cele amare care se pot folosi un timp indelungat. Se utilizeaza ca si drogurile vegetale amare in doza de cateva zeci de grame la animalele mari inainte de tain.

Pelinul. Planta are denumirea stiintifica Artemisia absinthium si face parte din familia Compositae. Se folosesc partile aeriene ale plantei care contin asintina, anabsintina, un ulei eteric, o cetona, azulen etc. Frecvent se utilizeaza tinctura de pelin care se administreaza in doze de 1-8 g la animalele mari si 0,1-0,3 g la cele mici.

Florile de musetel. Se utilizeaza inflorescentele plantei Matricaria chamomilla din familia Compositae. Contine  0,150,5 % ulei eteric bogat in azulen, o solutie amara acidul antemic, mucilagii, taninuri. Se recomanda sa se utilizeze ca antiinflamator, antiseptic, antifermentescibil, linistitor, antispasmodic si eupeptic.

Frunza de menta (izma buna). Se foloseste partea aeriana a plantei Mentha piperita care face parte din familia Labiatae. Contine un ulei volatil (1%) in care predomina mentolul (50%) si tanin. Se utilizeaza sub forma de infuzii si se recomanda sa se foloseasca ca remediu digestiv, carminativ si antispasmodic intestinal.

Usturoiul. Allium sativum din familia Liliaceae contine un ulei eteric in concentratie de 0,5-2% si alicina care este un antibiotic.

Tarbedolul. Se prezinta sub forma de granule care contin extracte din tintaura, papadie, galbenele, menta, tataneasa, codita soricelului, schinel si chimen. Produsul are actiune eupeptica si carminativa si se utilizeaza in tratamentul dispepsiilor.

Digestive saline

Substantele incadrate in acest grup au capacitatea de a mari secretiile gastrice si a creste apetitul in special la rumegatoare. Prin actiunea lor fluidifica secretiile avand si actiune anticatarala. Actioneaza atat direct asupra glandelor digestive, cat si pe cale reflexa prin excitarea papilelor gustative.

Clorura de sodiu. Se foloseste ca atare administrata pe cale orala sau sub forma de ser fiziologic si solutii hipertonice injectabile 10% si 20%. In doze mici stimuleaza secretiile salivare si gastrointestinale si le fluidifica. Creste peristaltismul prin secretiile marite care actioneaza asupra terminatiilor senzitive si favorizeaza absorbtia principiilor nutritive. La caini administrata in doze mari produce voma si gastroenterita. La bovine si ovine clorura de sodiu se foloseste ca digestiv. Se recomanda sa se utilizeze ca adjuvant in tratamentul gastritelor cronice hipotonice.

Sarea de Karlsbad (Sarea de Karlovy Vary) este un amestec sub forma de pulbere format din 22 parti sulfat de sodiu, 18 parti bicarbonat de sodiu, 9 parti clorura de sodiu si o parte sulfat de potasiu. Solutiile cu o concentratie de 0,6% din aceasta pulbere sunt asemanatoare cu apele minerale Karlovy Vary. In primul rand actioneaza sulfatul de potasiu si clorura de sodiu care stimuleaza terminatiile senzitive gastrice si intestinale, imbunatatind functiile secretomotorii digestive dupa care la aproximativ 30-60 minute actioneaza bicarbonatul de sodiu si sulfatul de sodiu care au si ele aceleasi actiuni. Pe langa faptul ca imbunatateste si absorbtia pentru o perioada mai lunga de timp are si actiune coleretica, expectoranta si diuretica. In doze mari are si actiune purgativa.

Oxidul de magneziu este un medicament antiacid mai bun decat bicarbonatul de sodiu deoarece el nu produce bioxid de carbon, din contra el se combina cu acesta trecand in bicarbonat de magneziu care este inactiv. Se recomanda sa se utilizeze in tratamentul timpanismului si al intoxicatiilor cu saruri ale metalelor grele deoarece produce precipitate inactive. In doze mari are si actiune laxativa.

Digestive diverse

Alcoolul etilic In concentratii mici de 5-10% stimuleaza digestia si secretiile digestive in special in caz de hiposecretii. La concentratii mai mari secretiile digestive scad datorita producerii unei cantitati crescute de mucus. Concentratiile de peste 70% produc iritatia mucoasei gastrice avand si efect caustic. Animalele sunt mult mai sensibile la actiunea alcoolului comparativ cu omul. Se recomanda sa se utilizeze in tratamentul atoniei prestomacelor si in timpanismul acut in doze de 25-50ml la animalele mari si de 5-10ml la cele mici.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2824
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site