Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Semne si simptome prezente in afectiunile nefrologice si urologice

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Semne si simptome prezente in afectiunile nefrologice si urologice
I.DUREREA:

-lombara: -colica renala

- durere necolicativa

- pelviperirenala

- cistalgia

A)Durerea lombara

1)colica nefretica (renala) – reprezinta o durere paroxistica secundara unei distensii a cailor urinare superioare.

Caracteristici: a) debut brusc – de obicei nocturn

b) intensitate mare – lancinanta, tenebroasa, in “lovitura de pumnal”, obligand bolnavul sa adopte pozitie antalgica (“cocos de pusca”)

c) sediul lombar – obisnuit unilateral

d) iradierea – tipic este descendenta, pe traiectul ureterului: flanc, fosa iliaca, organe genitale externe (scrot / vulva) si partea interna a coapsei

e) durata – minute, ore, zile (exceptional), intrerupta de perioade de acalmie; fond dureros continuu cu exacerbari rau tolerate

f) factori favorizanti (precipitanti) – trepidatiile (calatorii cu diverse vehicule), efortul fizic, cura hidrominerala, caldura excesiva

g) factori care amelioreaza – antispastice, opiacee

h) simptome de acompaniament – urinare (polakiurie, oligurie, disurie, hematurie), digestive (greturi, varsaturi), cardiocirculatorii (bradicardie sau alura ventriculara normala, paloare, transpiratii).

La examenul obiectiv: bolnav anxios, agitat, transpirat, cauta o pozitie antalgica, obisnuit apiretic, cu sensibilitate la palparea regiunii lombare.

Cauze: litiaza renala in 90% din cazuri (migrarea unui calcul, de obicei mic, nu mare, care blocheaza jonctiunea pielocaliceala sau ureterul), cancerul, infarctul renal, tbc renal, traumatisme renale, administrarea de sulfamide (insotita de ingerarea de lichide in cantitate mica) si citostatice (elimirarea unei cantitati crescute de acid uric).

2) Durerea lombara necolicativa de origine renala – poate fi uni- sau bilaterala, continua sau intermitenta, de intensitate variata. Se prezinta sub forma:

a) acuta , obisnuit fara iradiere descendenta si fara tulburari de mictiune (GNA – glomerulonefrita acuta, PNA – pielonefrita acuta, flegmonul perirenal).

b) cronica, de intensitate mai redusa (TBC renal, GNC – glomerulonefrita cronica). Acest tip de durere si , in particular, aceea care imbraca o forma cronica, trebuie diferentiata de durerile musculare (lumbago) si de cele din afectiunile coloanei vertebrale (hernie de disc, spondiloza, spondilita).

B) Durerea pelviperirenala

Este durerea in bazin, cu iradiere in perineu de-a lungul uretrei. Se insoteste de tulburari de mictiune si modificarea aspectului macroscopic ci microscopic al urinii. Este determinata de suferinte ureterale terminale, ale vezicii urinare, prostata, vezicule seminale, uretra posterioara.

C) Cistalgia

Durere de origine vezicala, localizata in hipogastru, cu iradiere catre gland la barbat si meatul urinar la femeie; obligatoriu se insoteste de tenesme vezicale (necesitatea imperioasa de a urina). Cistalgia este permanenta in procesele inflamatorii sau tumorale ale VU.

Cauze: litiaza vezicala (cistalgie si hematurie terminala), cistita, procese neoplazice (hematurie capricioasa, variabila, cu celule neoplazice in urina), inflamatii nespecifice ( cistita banala/ polakiurie + urini tulburi + germene banal la urocultura), inflamatii specifice (TBC), cistopatie endocrina – apare la femeia la menopauza (cistalgie, urini clare si uroculturi negative).

II. TULBURARI ALE DIUREZEI

In conditii normale, volumul urinar variaza intre 1000 – 2000 ml/24 ore, in functie de cantitatea lichidelor ingerate si pierderile de apa la nivelul pielii, aparatului respirator si digestiv. Tulburarile de diureza reprezinta modificari ale volumului urinar din 24 ore (poliurie, oligurie si anurie) si schimbarea raportului nictemeral (nicturia).

1. Poliuria reprezinta cresterea volumului urinar peste 2000 ml/24 ore si poate fi: tranzitorie si persistenta, fiziologica si patologica.

a)Poliuria tranzitorie poate fi :

1. fiziologica, in conditii de aport crescut de lichide si dupa expunere la frig;

2. patologica, dupa accesul de tahicardie paroxistica, epilepsie, astm bronsic si angina pectorala, in convalescenta unor boli infectioase acute (pneumonie, hepatita virala), in faza poliurica a insuficientei renale acute (IRA), dupa administrare de diuretice (sindrom nefrotic, insuficienta cardiaca, ciroza hepatica).b) Poliuria permanenta apare intotdeauna in conditii patologice: diabet insipid, diabet zaharat, potomanie (necesitate psihic determinata de a consuma apa), insuficienta renala cronica compensata.

Mecanismele de producere ale poliuriei sunt variate:

a)      cresterea filtartului glomerular – frig, stress-uri psihice, criza termica a unei boli febrile, etc.

b)      diminuarea reabsorbtiei tubulare de apa, ca rezultat al eliminarii urinare de glucoza, substanta osmotic activa (diabetul zaharat);

c)      diminuarea reabsorbtiei tubulare de apa prin scaderea activitatii ADH (hormonul antidiuretic) (diabet insipid, ingestie crescuta de apa) sau a scaderii receptivitatii la ADH (faza poliurica a IRA).

2. Oliguria reprezinta reducerea diurezei sub 800 ml/24 ore (pana la 200 – 400 ml) si poate fi : fiziologica si patologica, tranzitorie si permanenta.

a) oliguria fiziologica se datoreaza reducerii severe a ingestiei de lichide (regim alimentar uscat, lipsa de apa, reducerea voita a ingestiei de apa) sau pierderilor excesive de apa prin transpiratii abundente.

b) oliguria patologica se produce prin urmatoarele mecanisme:

1. scaderea filtratului glomerular prin reducerea suprafetei de filtrare (glomerulonefrita acuta GNA, glomerulonefrita cronica GNC), a debitului sanguin renal (insuficienta cardiaca, soc hemoragic) sau a presiunii eficace de filtrare (deshidratare dupa pierderi importante de lichide prin varsaturi si diaree);

2. cresterea reabsorbtiei tubulare (leziuni toxice, secretie excesiva de ACTH si mineralocorticoizi);

3. blocarea partiala a scurgerii urinii spre vezica prin obstructii uretrale (calculi, stenoze, compresiuni).

In raport cu aceste mecanisme, oliguria poate fi clasificata in trei categorii:

prerenala (extrarenala)

renala

postrenala

In practica pentru diferentierea lor, o importanta deosebita o are determinarea densitatii urinare care are valori crescute (> 1025) in oliguria de cauza prerenala si scazute (1010 – 1012) in cea de cauza renala.

3. Anuria reprezinta suprimarea formarii de urina la nivelul rinichilor (practic, cand diureza scade sub 100 – 150 ml/ 24 ore) si spre deosebire de primele doua tulburari (poliurie, oligurie) este intotdeauna patologica, dar poate avea un caracter tranzitoriu (IRA) sau definitiv (IRC stadiul terminal).

Anuria poate fi de cauza:

- prerenala prin reducerea irigatiei glomerulilor functionali, secundara scaderii volumului sanguin circulant (soc hemoragic, deshidratare severa) si

- renala, datorita unor boli renale cu interesare predominant glomerulara (GNA) sau predominant tubulara (leziuni tubulare ischemice sau toxice). Anuria poate apare si prin mecanism reflex (colici diverse, interventii chirurgicale).

Anuria trebuie diferentiata de falsa anurie (postrenala sau urologica) produsa prin obstructie ureterala (calcul, compresiune, ligatura etc.), cu blocarea drenarii urinii spre vezica. Anuria se diferentiaza usor de retentia de urina (prin sondaj vezical).

4. Nicturia reprezinta schimbarea ritmului nictemeral normal de formare si eliminare a urinii, in sensul egalarii sau inversarii raportului dintre diureza din timpul zilei si cea nocturna (normal 4/1) in favoarea acesteia din urma.

Cauze: renale ( IRC cu poliurie, prostatite) si extrarenale (insuficienta cardiaca, ciroza hepatica etc.). Mecanismul de producere: ameliorarea circulatiei renale in clinostatism.

5.Opsiuria – tulburare de diureza caracterizata prin producerea si eliminarea intarziata a urinii in raport cu ingestia de lichide. Normal are loc eliminarea a peste 50% din volumul de lichid ingerat in primele 2 ore. Este caracteristica pentru insuficienta hepatica, ciroza hepatica (cand se elimina in 6-8 ore, in cantitate mica), hipersecretia de ADH, hipersecretia de estrogeni.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3407
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site