Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Simptomatologie apendicita

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Simptomatologie apendicita

Tabloul clinic al apendicitei acute este diferit in functie de sediul topografic al organului, de stadiul evolutiv de teren si de varsta bolnavului. Descriu forma cea mai frecvent intalnita, adica forma tipica.



1 Simptome functionale . Durerea abdominala, semnul major al apendicitei acute, survine de obicei in plina sanatate sau pe fondul unui usor disconfort digestiv. Debutul durerii este brusc sau mai insidios, dar creste treptat in intensitate. Debutul brusc ca o durere paroxistica localizata periombilical sau eventual in epigastru poate evoca debutul unui sindrom ocluziv si reprezinta "colica apendiculara"; se datoreste obliterarii lumenului apendicelui prin corp strain. La inlaturarea spontana a obstacolului, durerile se pot remite. Frecvent durerea se manifesta initial in epigastru sau in regiunea periombilicala, apoi se localizeaza dupa cateva ore sau zile in fosa iliaca dreapta. Durerea creste treptat in intensitate si poate cuprinde apoi intreg abdomenul.

La multi bolnavi durerea debuteaza direct in fosa iliaca dreapta. Durerea devine ulterior continua. Initial bolnavul este agitat si mereu isi schimba pozitia. Dupa cateva ore, va evita miscarile si mersul, care ii accentueaza durerile. Pozitia antalgica consta in mentinerea coapsei drepte in flexie si usoara abductie; orice miscare determina o crispare dureroasa. Durerea determina prezentarea bolnavului la medic. Efortul, tusea accentueaza durerea ( "semnul tusei").

Inapetenta este un semn foarte precoce si constant, dar nespecific. Greata si varsaturile sunt mai tardive, dar nu preced durerea.

Bolnavul prezinta greturi si varsaturi initial reflexe iritative, alimentare, ulterior bilioase si apoi in peritonite devin fecaloide.

In fazele avansate de boala, varsaturile sunt bilioase si survin in cadrul ileusului dinamic prin iritatia peritoneala. In final poate fi si vomito negro.

Tulburarile de tranzit . Constipatia este frecventa , uneori chiar pana la oprirea tranzitului. Administrarea de purgative este periculoasa deoarece creste secretia de mucus, creste presiunea din lumenul apendicular si astfel creste riscul de perforatie in apendicitele acute. Diareea survine mai rar si anume sn apendicitele pelvine, sau in formele toxice si la copii.

Succesiunea aparitiei simptomelor are o semnificatie in stabilirea diagnosticului diferential. La peste 95% dintre pacientii cu apendicita acuta, anorexia este primul simptom, urmat de durere abdominala si voma. Daca voma precede durerea, ar trebui cautat alt diagnostic.



2 Semne generale . Temperatura se mentine de obicei sub 38 grade. Tahicardia este proportionala cu gravitatea infectiei si temperatura, fiind marcata in fazele tardive ale bolii. In peritonitele apendiculare avansate apare discordanta caracteristica dintre pulsul tahicardic de amplitudine mica si temperatura redevenita normala sau scazuta. Frisoanele, febra peste 38 grade sunt semne prezente in perforatia apendicelui.

3 Examenul obiectiv : bolnavul este linistit, evita orice miscare, prefera pozitia in supinatie cu piciorul drept flectat si prezinta crispare dureroasa la miscari. Limba este incarcata adesea saburala. Halena este fetida.

La inspectie se constata o diminuare a miscarilor respiratorii la nivelul hemiabdomenului drept si chiar un blocaj al miscarii peretelui abdominal in inspir. In formele avansate, se constata distensia abdomenului. Daca tuseste bolnavul acuza dureri in fosa iliaca dreapta si, reflex, bolnavul apasa si imobilizeaza cu ambele maini peretele abdominal din regiunea fosei iliace drepte.

Caracteristic pentru apendicita acuta este exacerbarea durerii din fosa iliaca dreapta la palpare.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1179
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved