Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Societatea Romana De Cancer - Misiunea

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FAZELE CLINICE SI TEHNICE ALE TRATAMENTULUI PRIN PUNTI DENTARE. AMPRENTAREA CAMPULUI PROTETIC.REALIZAREA MODELULUI DE LUCRU.
OBSTETRICA-GINECOLOGIE – TEST GRILA
ZONULA LUI ZINN
TEHNICA CHIRURGICALA A MICROFRACTURARII
SEMINTELE DE IN - INDICATII ALE TRATAMENTULUI CU SEMINTE DE IN
Amfetamine - Actiune si pericole in caz de abuz
SINDROAME DE IMUNDEFICIENTA SI IMUNODEPRESIE
Afectarea renala in hepatita autoimuna
Socul anafilactic
AGONISTI BETA- ADRENERGICI

Societatea Romana De Cancer

Societatea Romana de Cancer a fost infiintata in 1993, la initiativa unui nucleu al personalului medical din Institutul Oncologic „Ion Chiricuta” – Cluj-Napoca.
Misiunea SRC o reprezinta eliminarea cancerului ca problema majora de sanatate publica in Romania, prin reducerea mortalitatii, morbiditatii si suferintelor produse de cancer. Serviciile oferite de Societate sunt asigurate in exclusivitate de voluntari coordonati de directorul executiv.

Ei se implica in apararea drepturilor pacientilor cu cancer, in realizarea unor programe de suport psihologic a acestora si de imbunatatire a comunicarii intre personalul medical si pacient, precum si in desfasurarea de programe pentru profilaxia si depistarea timpurie a cancerului.

Societatea Romana de Cancer organizeaza activitati care vizeaza sensibilizarea si constientizarea publicului asupra problemelor legate de cancer prin:

Informare prin mass-media :

Emisiuni lunare TV – au fost sustinute 63 emisiuni TV pe posturi locale, cu precadere postul Europa Nova - Cluj-Napoca si 16 emisiuni TV la posturi nationale de televiziune, in perioada 2002-2006.

Emisiuni radio –emisiuni la posturile locale Radio Renasterea, Mix FM, Radio Cluj.

Articole in presa locala si centrala

Publicatii SRC

“CANCER, o provocare la viata” – revista Societatii Romane de Cancer – 22 numere pana in prezent, tiparite trimestrial in 1000 de exemplare.

Redactare, tiparire si distribuire de brosuri si pliante –14 tipuri de brosuri diferite, adresate tratamentului bolii si 12 tipuri diferite de pliante, 5 tipuri de postere pe tema alimentatiei, cancer de san, cancer de col uterin, combaterea fumatului, Ziua Mondiala Impotriva Cancerului

Conferinte si dezbateri publice

Dezbateri periodice la Institutul Oncologic cu participarea pacientilor si a unui medic oncolog pe teme: cancer, tratament, legislatie specifica pacientilor, protezare, grupuri de suport.

Campanii de informare

Standuri de informare in Institutul Oncologic – 4 standuri unde se distribuie materialele destinate pacientilor.

“Octombrie – luna de lupta impotriva cancerului de san”, campanie realizata in ultimii 5 ani, eveniment international marcat prin iluminarea in roz a unei cladiri remarcabile din cele mai importante orase din lume. Se distribuie materialele promotionale, iar medici oncologi, oficialitati din lumea medicala si reprezentanti ai Societatii tin scurte prezentari pe tema preventiei si a depistarii timpurii a cancerului de san. In anul 2006, a fost realizat un scurt-metraj pe tema preventiei si a confruntarii cu cancerul care a fost proiectat in cadrul acestui eveniment special.

Pagina web: www.srccjro.org – se pot descarca gratuit brosurile, revista si alte informatii utile pacientilor: legi privind drepturile pacientilor.

Activitati de advocacy

Societatea Romana de Cancer este membru fondator al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, infiintata in 2005, cu reprezentare in judetele Brasov, Cluj, Constanta, Targu Mures, Bistrita-Nasaud, Bacau si municipiul Bucuresti. Federatia a realizat pana in prezent urmatoarele activitati:

Advocacy pentru drepturile pacientilor prin realizarea unei corespondente cu Ministerul Sanatatii Publice cu scopul de a obtine asigurarea gratuita a potezelor de san, facilitati la transport pentru pacientii care trebuie sa faca controlul periodic in cancer. Pentru gratuitatea protezelor de san au fost stranse peste 2000 de semnaturi. In curs de pregatire sunt demersurile pentru angajare de psihologi, asistenti sociali si sociologi in institutiile de sanatate.

In 2005, Federatia a organizat Caravana FABC, o actiune de informare si constientizare a pacientilor oncologici si a publicului asupra problemelor pacientilor cu cancer, din orasele unde Federatia este reprezentata.

In 2007, FABC a organizat o actiune de protest relativ la noile reglementari legale referitoare la distribuirea medicamentelor. Cu aceasta ocazie s-a organizat de catre ABC Brasov un meeting de protest in fata Ministerului Sanatatii Publice din Bucuresti menit sa atraga atentia autoritatilor asupra problemelor bolnavilor cu cancer. Reprezentanti ai asociatiilor au avut o intrevedere cu ministrul sanatatii si cu reprezentantii CNAS in urma careia s-au acordat doua locuri cu drept de vot reprezentantilor FABC in comisia de oncologie.

Prezentari in cadrul unor conferinte internationale pentru a atrage atentia factorilor de decizie asupra situatiei cancerului in Romania.

Oferta de servicii gratuite

Societatea Romana de Cancer ofera bolnavilor cu cancer si populatiei in general, anumite facilitati:

  • Societatea Romana de Cancer organizeaza un program de constientizare a efectelor fumatului prin teatru-forum cu ajutorul elevilor si studentilor de la Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga”, Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie, Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. Piesa interactiva, intitulata “Viata ca un fum”, este prezentata in licee si scoli din municipiul Cluj-Napoca si din judetul Cluj si starneste interesul tinerilor care intervin in piesa, putand schimba destinul personajelor. Invitam cadrele didactice interesate de punerea in scena intr-o scoala sau liceu, a unei astfel de piese cu mesaj educativ, sa ne contacteze la numar de telefon 0264-450095.
  • Informatii si oportunitati de tratament al limfedemului, afectiune a persoanelor care au suferit extirparea unei tumori maligne la nivelul sanului, conducand la acumularea de lichid interstitial in tesuturi din cauza drenarii insuficiente datorate indepartarii ganglionilor limfatici pe partea operata.
  • Grupuri de suport pentru bolnavii cu cancer, adulti si copii, si a apartinatorii acestora, precum si grupuri separate pentru personalul medical mediu. Aceste grupuri, organizate in Institutul Oncologic si in Centrul Expert din Cluj, cu ajutorul studentilor de la Facultatea de Psihologie sub supravegherea unor cadre universitare si a unor terapeuti specializati. Grupurile au rolul de a minimiza efectul psihologic al bolii si de a gasi motivatii de viata celor bolnavi.
  • In cadrul programelor de preventie, SRC ofera testari gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, san, prostata.
  • Asigura informarea prin mijloace mass-media si distributia de materiale informative privind diferitele tipuri de cancer si modalitatile de prevenire.
  • Ofera proteze de san si sutiene speciale, in limita sponsorizarilor obtinute de la organizatii colaboratoare


FRCCF

Fundatia Romana Pentru Copii, Comunitate Si Familie

Misiunea FRCCF este sprijinirea copiilor vulnerabili si marginalizati, pentru ca acestia sa creasca intr-un mediu familial protector, sa beneficieze de educatie si de serviciile medicale de care au nevoie.

Obiective

Familia

FRCCF va asigura fiecarui copil dreptul de a creste intr-o familie sau intr-un cadru familial.

Directii strategice:

Prevenirea abandonului copilului si a fenomenului copiilor strazii;

Sprijinirea parintilor in procesul de reintegrare in familie a copiilor institutionalizati sau a copiilor strazii;

Sustinerea serviciilor de tip familial ca alternativa la sistemul clasic de institutionalizare;

Reducerea efectelor negative pe care le are institutionalizarea asupra copiilor;

Crearea si sustinerea de servicii adresate copiilor care parasesc institutiile.

Educatia

FRCCF se va asigura ca fiecare copil are acces la educatie in functie de potentialul sau.

Directii strategice:

Asigurarea dobandirii de notiuni de baza de scris si citit de catre minorii analfabeti;

Reducerea abandonului scolar;

Asigurarea readmiterii copiilor cu abandon scolar in sistemul educational pentru a le permite sa termine invatamantul obligatoriu;

Asigurarea diversificarii sistemului educational pentru a raspunde nevoilor oricarui copil.

Sanatatea

FRCCF se va asigura ca fiecarui copil cu nevoi speciale i se acorda ingrijire speciala.

Directii strategice:

Asigurarea accesului oricarui copil la ingrijire medicala primara;

Asigurarea existentei unei game complete de servicii pentru ingrijirea copiilor cu nevoi speciale;

Asigurarea accesului copiilor cu nevoi speciale la servicii adecvate oricand e nevoie.

Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF) este una din cele mai importante organizatii neguvernamentale centrate pe protectia copilului din Romania.

Copiii aflati in dificultate sunt ajutati de Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie, care deruleaza programe umanitare in Transilvania. FRCCF implica familia, comunitatea si statul in sprijinirea acestor copii, pentru ca drepturile lor sa fie respectate, iar nevoile lor indeplinite.

Copiii inclusi in programele FRCCF se lupta in fiecare zi cu lipsa unui adapost primitor, a unei mese decente, a unor indrumari potrivite. FRCCF e alaturi de ei si ii ocroteste, nu ii lasa singuri in fata dificultatilor si se asigura ca sansele tuturor sunt egale, indiferent de apartenenta etnica sau religioasa, dizabilitati sau statut social. FRCCF ajuta acesti copii vulnerabili sa isi pastreze inocenta si sa se maturizeze armonios.

Proiectele derulate de FRCCF ofera copiilor din familii numeroase si cu probleme financiare ajutorul pe care parintii acestora nu reusesc sa il asigure.

Valori:

Toate proiectele FRCCF promoveaza interesul superior al copilului si dreptul lui de a fi crescut in familie. Fundatia deruleaza programe prin care copiilor li se asigura dreptul la sanatate fizica, dezvoltare emotionala si mentala, precum si toate celelalte drepturi, asa cum sunt acestea stipulate in Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului.Programe:

Centrele Comunitare din Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare si Cimpia Turzii au ca scop reducerea abandonului copiilor, a abandonului scolar si intarirea capacitatii familiilor de a face fata situatiilor de criza.

Copiilor ce provin din familii dezavantajate li se ofera sansa de a studia si de a fi consiliati pshihologic, juridic si medical in cadrul Centrului Comunitar, pentru a se dezvolta la potentialul lor maxim. Activitatile de timp liber - cercuri de dans, teatru, arte plastice, sport si excursii - ii incurajeaza sa-si dezvolte abilitatile sociale si sa-si descopere talentele.

Serviciul de asistenta sociala presupune urmarirea evolutiei familiei de catre un asistent social care incearca sa gaseasca impreuna cu beneficiarii cele mai adecvate solutii pentru problemele existente ale familiei. Beneficiarii sunt astfel informati in legatura cu serviciile de care pot beneficia din partea autoritatilor statului sau a altor organizatii non-guvernamentale, sunt ajutati sa intocmeasca dosare pentru solicitarea unei locuinte sociale, pentru alocatii suplimentare sau pentru obtinerea unui loc de munca.

In situatii de criza majora, familiile primesc pe durata intregului an ajutoare materiale, constand in plata curentului electric, a gazului, a apei sau a chiriei, precum si in cumpararea de imbracaminte sau rechizite scolare pentru copii.

In orasele in care exista centre comunitare, peste 1.300 de familii au beneficiat de serviciul de asistenta sociala de-a lungul anului 2005.

In cadrul consilierii medicale, medicii din fiecare dintre centrele comunitare realizeaza activitati de educatie pentru sanatate si consulta periodic copiii care participa la activitati. Mai mult, atunci cand este nevoie, beneficiarilor li se inlesneste accesul la anumite servicii medicale si beneficiaza de anumite medicamente gratuite. In 2005, au beneficiat de serviciul de consiliere medicala aproximativ 1.500 de copii si parintii acestora.

Psihologii din centre desfasoara activitati de consiliere psihologica individuala sau de grup si de orientare scolara si profesionala pentru copiii care urmeaza sa isi aleaga o meserie. Copiii cu un nivel intelectual scazut sunt orientati catre invatamantul special, iar cei cu dificultati de invatare sunt sprijiniti sa-si insuseasca tehnici de invatare adaptate potentialului lor. Copiii si parintii sunt consiliati in ceea ce priveste relatiile de familie si cele de cuplu, in cazurile de abuz emotional si fizic, dar si in probleme de tulburari de comportament si dificultati de adaptare. In anul 2005, 150 de persoane au beneficiat de acest serviciu in Cluj-Napoca, 35 in Campia Turzii, 68 in Oradea si 43 in Satu Mare.

Avocatul sau consilierul juridic ofera familiei consiliere juridica si suport in situatiile in care familia se confrunta cu probleme juridice cum ar fi pierderea locuintei, divortul si incredintarea minorilor, violenta domestica sau abuzul. Acelasi serviciu raspunde si nevoii beneficiarilor de a obtine toate drepturile prevazute de lege, dar si de a fi in legalitate acolo unde muncesc.

Pentru copiii care intampina dificultati la discipline scolare de baza, se organizeaza meditatii sustinute de cadre didactice specializate. Meditatiile la limba romana si la matematica atrag in mod special elevii din clasele finale ale ciclului gimnazial si liceal, care se pregatesc pentru admiterea intr-o faza superioara a ciclului de invatamant. In 2005, aproape 500 de copii au primit meditatii la limba romana, la matematica si la limba engleza.

Personalul centrelor comunitare urmareste sa ofere copiilor activitatile de timp liber cele mai indragite de acestia. In perioadele de vacanta, dar si in timpul anului scolar, au loc diverse activitati: cercuri de teatru, pictura, desen, lectura, cercuri de croitorie si de coafor, de limbi straine. Foarte agreate de cei mici sunt activitatile sportive si de dans, serbarile organizate cu diferite ocazii si excursiile.

Grupurile de dezvoltare personala urmaresc imbunatatirea relatiilor copiilor cu parintii, precum si dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de rezolvare a problemelor in randul copiilor. Se pare ca acest tip de serviciu este valorizat de catre beneficiari, pentru ca pe parcursul unui an, aproape 200 de copii participa cu regularitate la activitatile grupurilor.

Asistenta copiilor cu dizabilitati

Psihopedagogul ii ajuta pe copiii cu deficiente mintale, tulburari de vorbire sau deficiente de auz sa-si dezvolte capacitatile de comunicare, sa-si corecteze defectele de limbaj, sa-si imbunatateasca vocabularul si calitatea vorbirii. De asemenea, in cadrul serviciului de asistenta a copiilor cu dizabilitati, se ofera consiliere pentru parintii ai caror copii se confrunta cu asemenea probleme, pentru imbunatatirea relatiei parinte-copil si intarirea sprijinului pentru copii in cadrul familiilor.

Sprijinul la invatare si supravegherea la teme sunt o alta categorie de activitati care urmareste cresterea performantelor scolare ale copiilor si formarea deprinderilor de invatare individuala. Copiii care nu au acasa conditiile necesare pentru a invata sau nu au nici o persoana adulta care sa ii ajute la efectuarea temelor atunci cand au nevoie, frecventeaza centrele comunitare, unde sunt asistati de psihopedagogi, invatatori, profesori, angajati sau voluntari, pentru a putea satisface exigentele scolii. In 2005, aproximativ 800 de copii au participat la aceste activitati si situatia scolara a majoritatii lor s-a imbunatatit.

Artemis

Centrul de Consiliere Impotriva Abuzului Sexual si Violentei

Programul Artemis a fost initiat de o echipa formata din psihologe si psihiatre, psihoterapeute, membre in Societatea de Psihodrama “J.L.Moreno”, asociatie profesionala pentru formarea specialistilor in psihoterapie individuala si de grup. In octombrie 2001, programul a dobindit personalitate juridica prin divizare de Societatea de Psihodrama “J.L.Moreno”, devenind Asociatia Femeilor Impotriva Violentei-Artemis.

Echipa este alcatuita in prezent din psihologe, asistente sociale, juriste si a beneficiat de la inceput de formare profesionala din partea Wildwaser Berlin, Strohhalm Berlin, Wave-Women Against Violence Europe, Widwaser Berlin ofera in continuare supervizare in cadrul diferitelor programe pe care le derulam.

Artemis este cuprins in reteaua europeana a programelor pentru femei– WAVE/ Women Against Violence Europe – ca punct focal pentru Romania. La nivel local Artemis este membru fondator al Coalitiei pentru Comunitate Sanatoasa. La nivel national, Artemis este membru fondator al coalitiei nationale al Organizatiilor Non-Guvernamentale impotriva violentei domestice si traficului de persoane.Misiunea organizatiei noastre este promovarea drepturilor femeilor si copiilor, diminuarea vulnerabilitatii acestora fata de situatiile de abuz si imputernicirea lor realizata prin informare, constientizare si exercitare a drepturilor.

VIZIUNEA

O societate care manifesta toleranta zero la violenta si dispune de masuri eficace de interventie si asistenta in situatiile de violenta

VALORILE

Respectul fata de persoane si diferente individuale

Increderea ca fiecare fiinta umana are dreptul la o viata demna<.li>

Confidentialitate

Putere de a lupta pentru schimbare

Responsabilitate

Profesionalism

Din octombrie 1998 programul functioneaza continuu cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, a Fundatiei pentru o Societate Deschisa si a unor ambasade (Ambasada Canadei, Ambasada Regala a Olandei), prin programele specifice de asistenta financiara.

Activitatile desfasurate includ:

oferirea unor servicii de consiliere psihologica, juridica si psihosociala pentru copii si femei abuzate, precum si pentru persoanele de incredere din jurul acestora

adapost pentru femei, victime ale violentei

derularea unor programe de educatie si preventie

formarea si asistarea unor grupuri terapeutice, de suport sau de sustinere reciproca (self-help)

formare specifica pentru munca cu victimele abuzului sau violentei fizice si sexuale pentru profesionisti din domeniu asistentei primare – medici, asistenti sociali, psihologi, educatori, juristi, politisti

informare si suport juridic pentru victime sau membrii de familie

cercetare in domeniul violentei

'Mai mult decat un acoperis deasupra capului'

Prezentarea adapostului Artemis

Misiune: Sa oferim siguranta, suport si refugiu acelor femei si copiii lor care sufera de violenta in propria familie

Viziune: O societate care manifesta toleranta zero la violenta si dispune de masuri eficace de interventie si asistenta in aceste situatii

Valori: Respect fata de oameni, increderea/crezul ca fiecare fiinta umana are dreptul la o viata demna, confidentialitate, putere de a lupta pentru schimbare, deschidere, profesionalism, daruire

Beneficiarii nostri: femeile care au fost victimizate de violenta in familie, care au fost raniti si au suferit pe plan psihic, fizic, sexual si copiii lor care sunt martori si/sau victime ale acestei violente

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 761
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site