Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TEHNICI DE PERIAJ DENTAR: Metoda Bass, rularii, Stillman

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micTEHNICI DE PERIAJ

1.Metoda Bass:

Este eficienta pt indepartarea placii bacteriene, atat la marginea gingivala libera cat si din santul gingival. E recomandata tuturor pacientilor,dar mai ales celor care au zone proximale deschise si retractie gingivala cu expunerea radacinii. Se utilizeaza perii moi, cu cap rotunjit,si se introduce periuta in vestibule,parallel cuaxul dintilor,apoi se roteste la 45s, a.i. pilii sa fie pozitionati in zona cervicala,atat pe dinte,cat si pe gingie. Se executa miscari de vibratie fata-spate,cu presiune pe dinte, de 10-20 ori pe acelasi loc. Se periaz 2-3 dinti o data. Perierea se executa vestibular si apoi oral,atat la arcada superioara,cat si la cea inferioara. Pt zona frontala,palatinala si lingualaa peria se tine in axul dintilor,in lungime si se executa miscari de rulare la fiecare dinte. Avantaje:usor de instruit,indeparteaza placa bacteriana interdentara; e adresata pacientilor sanatosi si celor cu parodontopatii.2.Metoda rularii:

Se recomanda pacientilor cu parodontiu integru; indeparteaza placa bacteriana si resturile alimentare,fara a pune accent pe santul gingival. Gura este intredeschisa,periuta se pozitioneaza in vestibule parallel cu axul dintelui, a.i. manerul sa fie in dreptul planului de ocluzie. Se realizeaza o miscare de rotire,insurubare.

3.Tehnica Stillman:

Se adreseaza curatarii gingiei si zonei cervicale dentare. Peria se aplica la 45s,intre gingie si zona cervicala,se preseaza pe dinte pana albeste gingia si se executa o miscare combinata de rotire si vibrare in acelasi timp. Pt zona palatinala si zona linguala se foloseste tehnica rularii.

3.Tehnica Charters:

Realizeaza indepartarea placii bacteriene,masajul,stimularea mecanica. Se utilizeaza periute tari. Periutele pot fi pozitionate atat in unghi drept cu axul dintelui, cat si la 45s,a.i. pilii se angajeaza interdentar,cu portiunile terminale catre ocluzal. Se adreseaza pacientilor cu spatii interdentare maari(treme,diasteme) sau pacientilor purtatori de punti care trebuie igienizate special.

5.Metoda Fones:

Se realizeaza cu perii moi, periuta introducandu-se intre obraji si dinti,cu arcadele in contact si se realizeaza o rotatie ampla,igienizand ambele arcade simultan. Se incepe de la molari spre frontali si dupa igienizarea zonei vestibulare, se deschide gura si se spala palatinal si lingual.

6.Tehnica verticala Leonard:

Perie arcadele separat ,cu dintii frontali cap la cap; miscarea se face de sus in jos pe fetele dintilor, cu ousoara rotatie.

7.Tehnica orizontala:

Absolut contraindicate si nociva,pt ca miscarile pe orizontala in zona vestibulara, cu paste abrasive si presiune pe dinti,abrazeaza aceste fete, nu curate spatiile interdentare si imping placa bacteriana in santul gingival.

8.Tehnica de periaj fiziologic Smith:

Periajul ar trebui sa fie facut in acelasi sens cu miscarea alimentelor(jos-sus,ocluzal-gingival). Tehnica nu poate indeparta placa bacteriana interdentara si e adresata numai pacientilorcu parodontiu sanatos si fara anomalii. Peria se miscadinspre ocluzal spre gingival.

9.Tehnica Catedrei de Parodontologie Bucuresti:

Periajul se face separate la maxilar si separate la mandibula. Se fac miscari ample in sens vertical,dinspre fundul de sac ocluzal, de 10- 15 ori in acelasi loc+zona laterala si palatinala,cu miscari de rotatie intr-un singur sens, semicircular+palatinal si lingual in zona frontala,miscari verticale,rectilinii,catre muchia incizala+zonele unde se concentreaza placa bacteriana cu periute moi se vibreaza la 45s mezio-distal+fetele ocluzale se perie cu miscari mezio-distale si usoare miscari circulare.

PERIAJUL ELECTRIC:

Periutele electrice produc 4 tipuri de miscare al partii ctive;oscilatoriii (de la gingia fixa spre ocluzal si incizal si inapoi),deplasari orizontale(rectilinii-dus-intors),miscari combinate(oscilant+rectiliniu) si miscari de rotatie completa. Au turatii diferite,in functie de sursa de alimentare(baterii-1000 turatii/min; cu acumulatori-2000 turatii/min; sursa de current>3600t/min). Exista o controversa legata de utilizarea periutelor electrice. Ambele metode,daca sunt correct utilizate,sunt la fel de bune.

Indicatiile periajului electric:-copiii mici,in faza de invatare a periajuli si de formare a reflexului;

-pacientii ce oarta aparate ortodontice

-pacienti cu handicap fizic sau cu diferite afectiuni de tipul: artrita,artroza reumatismala,Parkinson,labilitate fizica.

Mijloace ajutatoare periajului:

a)      periute interdentare-utilizate pt indepartarea placii bacteriene si a resturior alimentare,dar si pt aplicarea unor agenti chimio-terapici,cand exista interdentar sufficient spatiu pt inserarea periutei. Se exercita invers. Exista mai multe tipuri de periute interdentare:de forma cilindrica sau conica,asemanatoare unui brad; cu tija metallica,asemanatoare cu periile de curatat sticle(se utilizeaza atunci cand in spatiul interdentar nu exista papilla; daca exista papilla,ele sunt contraindicate).

b)      Stimulatoare gingivale-sunt dispozitive din plastic, cauciuc sau lemn,de forma conica,cesunt aplicate la un maner de plastic special,sau pot fi aplicate la capatul opus al unei perii dentare. Se utilizeaza in cazul retractiilorgingivale,pt indepartarea detritusurilor moi si pt masaj gingival. Se introduce in spatiu sprijinita pe dintii vecini,se actioneaza prin miscari blande de introducere si scoatere,dinspre vestibular o data pe zi.

c)      Firul de matase-nu realizeaza masaj gingival; are doar rol mechanic,utilizandu-se,de preferinta,in favoarea scobitorilor. Reguli de folosire a firului de matase:se prinde intre degetele ambelor maini,distanta firului intre degete fiind< sau= cu 3 cm; firul intins se introduce interddentar,se trece peste punctual de contact cu atentie,prin miscari du-te-vino,strict la nivelul suprafetei dentare,fara a traumatize papilla; miscarea se face de sus in jos.

d)     Scobitorile-se folosesc in zonele unde nu exista papilla interdentara; miscarile realizate trebuie sa aiba in vedere nelezarea parodontiului marginal(produce retractie si imbolnavirea parodontala).

A.    Mijloace chimice pt combaterea placii bacteriene:

Se folosesc pt completarea periajului dentar.Din aceasta clasa fac parte:

a)antisepticele:clorhexidina-este substanta de electie pt combaterea placii bacteriene,datorita absorbtiei si mentinerii sale pe suprafata dentara(~12 ore). Ex. Corso-dil,Plaque out.

Indicatii:scaderea depunerii de placa bacteriana; se folosesc in procese inflamatorii gingivale acute sau cronice,in bolile parodontale(parodontopatii marginale cornice); pt igiena persoanelor ce nu pot efectua periaj dentar.

Se utilizeaza prin urmatoarele modalitati:

-solutii pt clatirea gurii dupa periaj,aproximativ 30sec( utilizarea clorhexidinei din Plaque out timp de 21 zile inhiba formarea placii bacterene,precum si aparitiagingivitei acute,chiar in lipsa oricarei masuri de igiena orala);

-irigatii supragingivale- se realizeaza o data pe zi ,cu ~400ml clorhexidina 0,2% irigarea santului gingival(clorhexidina0,2%) se recomanda in afectiuni gingivale si dupa detartraj,pt curatirea acestui sant.

-introducerea in pungile parodontale sub forma de microtubi semipermeabili,ce contin clorhexidina 0,2%; pungile=cresteri patologice ale santurilor gingivale(pot ajunge pana la varful radacinii)Reactii adverse se efecte secundare:

-concentratia de 0 % utilizata pe o perioada scurta nu produce efectesecundare:

-daca se utilizeaza mai mult de 3 saptamani poate produce coloratii galben-maronii ale dintilor,ale obturatiilor fizionomice,ale mucoasei,a fetei dorsale a limbii; cand apare coloratia, se intrerupe administrarea clorhexidinei si se poate elimina prin periaj professional;

-tulburari digestive,reactiii de intoxicatie alcoolica;

-pierdere tranzitorie sau modificari ale gustului (amar)

-reactii alergice.

Se mai foloseste un alt antisepticriclosan=inhibitor al placii bacteriene,cu efecte mai reduse ; are efect antiinflamator,prin inhibarea producerii histaminei. Triclosanul in combinatie cu florura de sodium si pirofosfatul de sodium(ex. Pastade dinti Colgate total),are efect la o folosire indelungata.

b)ape oxigenate in solutie 0,3-0,5% pt clatirea gurii si in solutie de 3-1% pt aplicatii locale; actioneaza asupra bacteriilor anaerobe.

c)albastru de metilen 2%

d)saruri(bicarbonatul de sodium,clorura de sodium,sulfatul de magneziu). Combinatia bicarbonate de sodium+apa oxigenata are puternic effect antiinflamator si de stimulare a circulatiei sangvine.

e)extracte naturale:sanguinarina-efect puternic antiplaca,cu efecte secundare slabe; acest extract,in concentratie de 0,03%,se gaseste in pasta Periograd. Alte extracte naturale:menta,musetel,ulei de cuisoare,au propr antiseptice, antiinfl,analgezice,regeneratoare,in functie deprincipiile activecontinute.

f)antibiotice si sulfamide-administrat systemic,cat si prin intermediul pastelor de dinti; administrarea lor nu este indicate pt perioade mari de timp,producand aparitia rezistentei la antibioticul utilizat; pot produce alergii si modificari ale florei bucale,cu posibilitatea exacerbarii activitatii fungilor(candidoza). Combinatia cea mai indicate pt tratamentul afectiunilor inflamatorii parodontale este Tetraciclina+Metronidazol.

Modalitati de aplicare locala a substantelor enumerate anterior:

Dusurile si irigatia bucala- se aplica de pacient sauclinician; nu trebuie sa substituie periajul(se spala suprafata vestibulara si interdentara); ca orice afectiune similara,dusurile realizeaza si masajul.

-clatitul cu apa de gura-apa de gura poate fi terapeutica ssau cosmetica,cu actiune antiseptica,astringenta,aromatizant; se poate face acasa sau in cabinet. Se folosesc solutii saline,solutii de bicarbonate de sodium(se pregatesc prin adaugarea intr-un pahar cu apa calduta,a unei lingurite de sare sau a lingurite de bicarbonate si se realizeaza clatirea) Clatirea se recomandaa fi facuta dupa mese sau dupa consumul de alimente dulci,cand nu se face periaj dentar. Se poate realize dupa periaj, pt completarea actiunii acestuia; in afectiuni parodontale,cand se recomanda solutiile saline NaCl; in halitoze de cauza orala,cand se folosesc ape de gura cosmetice(care nu au alt potential terapeutic);

-pastele de dinti- se folosesc pt indepartarea placii bacteriene, in asociere cu periuta; prin unele componente au si actiune terapeutica. O pasta de dinti are in componenta: detergenti1-2%,agenti de curatire,lustruire20-40%,umectanti40%,lianti 1-25,apa40%, agenti terapeutici 1-2%,diversi conservanti,indulcitori sau agenti de colorare.

-agenti cu actiuneremanenta plasati in santul gingival.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site