Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TERAPIA CU ULTRASUNETE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ASTMUL BRONSIC
CARDIOPATIA ISCHEMICA
EROZIUNEA DENTARA
MATERIALE CERAMICE PENTRU IMPLANTURI
IMUNITATEA TRACTUSULUI UROGENITAL
Produse fitoterapeutice cu actiune diuretica
PREVENIREA MALFORMATIILOR CONGENITALE SI A ANOMALIILOR DENTO-MAXILARE
Fisa de specializare - Obstetrica, Ginecologie
TRANCHILIZANTELE SI NEUROLEPTICELE
Partile componente ale ochelarului


TERAPIA CU ULTRASUNETE

Terapia cu ultrasunete reprezinta aplicarea in scop terapeutic a vibratiilor sonore cu o frecventa ce depaseste cu mult pragul de excitabilitate a analizatorului auditiv.
Undele sonore au o frecventa de pana la 20.000 de KHz/s.Undele terapeutice sunt cuprinse intre 500 si 800 KHz.La baza acestei terapii sta principiul piezoelectricitatii, adica proprietatea unor cristale de a se incarca electric atunci cand se exercita o presiune in axul electric al cristalului. Daca pe o fata a unui asemenea cristal incarcat electric se exercita o presiune, acest cristal incepe sa vibreze, devenind o sursa de ultrasunete.

Principiul de constructie

Discul sau cristalul de cuart este taiat dupa directia axului electric si se plaseaza intr-o capsula sub influenta unui camp electric. Discul de cuart se afla montat in capsula intre doua lame metalice foarte fine, care maresc de circa 25 de ori posibilitatile de vibratie ale discului de cuart.

Locul pe care se aplica ultrasunetul se unge cu ulei sau cu un gel transparent. Sunt aparate care functioneaza numai cu un anumit tip de gel.

Durata unei sedinte este de 5 - 10 minute. Pentru evitarea producerii de caldura prea mare, capul aparatului se misca pe regiunea de tratat. Actiunea ultrasunetului se bazeaza pe proprietatea lor de a rupe unele legaturi intre moleculele tesuturilor.

Efectele ultrasunetelor sunt de patru feluri:

efect mecanic prin modificarea starii fizice a tegumentului

efect termic - usoara incalzire a tesuturilor prin absorbtia energiei mecanice vibratorii

3. efect clinic - prin accelerarea proceselor de oxidatie si hidroliza sau prin desfacerea unor molecule mari

efectul biologic - prin cresterea exagerata a permeabilitatii membranelor celulare sau chiar distrugerea lor; pe aceasta se bazeaza proprietatea abactericida a ultrasunetelor.

Pe tegument, ultrasunetul produce hiperemie discreta, conditii neadecvate poate produce vezicule.

Indicatii terapeutice

- nevrite

- nevralgii

- spondiloze

- spondilite

- spasme si contracturi musculare

- scierodermie

- dupuytren

- boli ale nervilor periferici

pentru introducerea unor substante biologic active in tegument.

De asemenea, ultrasunetele reprezinta o moderna investigatie in vivo asupra organismului uman (viu) efectuata prin ecografie.

Efectele biologice ale ultrasunetelor

Terapia prin ultrasunete este o terapie electromecanica de inalta frecventa care utilizeaza frecvente spre 800 MHz, care transforma energia electrica in oscilatii mecanice. Efectul piezoelectric obtinut prin vibratii se transmite tesuturilor.Efectul termic se bazeaza pe absorbtia ultrasunetelor in anumite tesuturi si reflexia lor in alte tesuturi.Trebuie luata in considerare pierderea energetica prin trecerea razelor de la un strat cu p anumita densitate la un alt strat cu o alta densitate. Reflexia ultrasunetelor la nivelul osului poate ajunge pana la 75 %.

Reflexia la nivelul osului este importanta de cunoscut pentru ca in conditiile in care se efectueaza electroterapie pe o zona cu strat subtire izolator, prin reflexie, efectul se insumeaza si poate produce iritatii. Daca dozarea este prea crescuta sau capul aparatului ramane imobil, se poate produce iritatia dureroasa a periostului care nu este de dorit.

Penetratia razelor este de 5 - 7 cm, 3 - 4 cm pentru tesutul gros si 2 - 3 pentru musculatura. Raportul de penetratie este de l la 10 cu substanta uleioasa si l la 3 mii in aer.Daca exista aer intre aparat si tesut, transmisia energiei aproape nu se face majoritatea razelor fiind reflectate.Reguli generale de aplicare a ultrasunetelor

Capul aparatului trebuie sa fie aplicat perpendicular pe tegument.

Intre capul aparatului si tegument nu trebuie sa existe aer.

intre capul aparatului si tegument se interpune gel sau ulei (balsam de Canada) sau ulei de cedru.

Zona de tratat sa nu depaseasca 10/10 - 10/20.

A nu se aseza capul aparatului in unghi ascutit fata de tegument pentru ca se pierde energie.

Daca aparatul este asezat oblic, ultrasunetele vor sterge tegumentul in loc sa patrunda in acesta. Din cercetari reiese ca prin ultrasunete se obtine o hiperemie superioara celei obtinute prin alte mijloace.Efectul vibrator al terapiei prin ultrasunete conduce la o crestere a schimburilor metabolice a membranelor celulare prin cresterea permeabilitatii acestora.Dozele prea mari de ultrasunete produc rupturi ale membranelor celulare. In practica, ultrasunetele se aplica pe zonele bolnave si pe zonele invecinate. Forma de aplicare este forma dinamica.Daca terapeutul misca capul emitatorului, se obtine o

atenuare a maximelor si minimelor de intensitate si o omogenizare a campului de actiune.Pentru punctele dureroase localizate cu exactitate se poate face o aplicatie semistatica in cadrul careia putem lasa aparatul pe locul dureros cateva secunde.

Indicatii terapeutice

afectiuni ale aparatului locomotor

reducerea durerilor segmentare in coxartroze, spondiloze, spondilite, P.S.H, stari spastice

contracturi musculare.

Afectiuni ale nervilor periferici

radiculite, nevralgii, sciatica, brahialgii.

Contraindicatiile ultrasunetelor

sunt cele generale ale electroterapiei. Electrostimularea musculara

Ea utilizeaza curent continuu sau alternativ in diferite forme:

- curent

- intrerupt

- crescut treptat

- scazut treptat

- modulat.

Indicatii ale electrostimularii

Este indicata in leziuni nervoase periferice implicand unitatea musculo-tendinoasa. Electrostimularea poate preveni sau trata hipotrofia musculara cand un membru este imobilizat.Efecte fiziologice si terapeutice.Cand un muschi incepe sa se atrofieze, el se modifica enzimatic si structural. Prin electrostimulare, multe din aceste modificari pot fi indepartate. Detalii tehnice Tehnica de aplicatie este unipolara si bipolara.

Tehnica unipolaraElectrozii sunt de marimi diferite, tratand cu acestia muschii mici sau puncte dureroase.Electrodul activ se plaseaza pe punctul motor al muschiului de tratat, iar electrodul indiferent se plaseaza la distanta de aria de tratat.

Tehnica bipolara

Se folosesc electrozi de marimi egale pentru stimularea grupelor musculare sau a unui muschi mare. Distanta dintre electrozi este mica. Se foloseste un curent intermitent, astfel:

5' contractie - 5' pauza.Intensitatea curentului poate fi crescuta dupa toleranta.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 856
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site