Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TIROIDITA HASHIMOTO

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Muschiul utilizeaza ATP pentru actiunea mecanica
Procesul de sexualizare si formarea identitatii sexuale : etape, factori, efecte in plan biologic, psihologic, sexual si social
ZONULA LUI ZINN
Stopul cardiac
Pneumoniile si infectiile pulmonare necrozante – test grila
Punti metalo-ceramice
ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR
STEMI
CANCERUL DE PANCREAS
Formule trigonometrice


TIROIDITA HASHIMOTO este o boala autoimuna caracterizata prin prezenta mai multor tipuri de anticorpi antitiroidieni: antitireoglobulina, antimicrosomiali, anticoloidali, antimembranari. Glanda apare larg infiltrata cu celule limfoide. Acestea ar desfasura o activitate citotoxica, posibil de tip ADCC si ar produce remanierea glandei cu efecte functionale severe: mixedem sau mai rar, hipertiroidie. O boala spontana cu mecanism identic a fost observata la puii obezi, ridicand problema unui control genetic. La om, boala este asociata cu antigenele CMH-B8 si CMH-DR3.
Cazurile familiare sunt relativ frecvente. Exista o corelatie semnificativa cu anemia Biermer: 30% din bolnavi cu tiroidita au autoanticorpi anticelule parietale gastrice sau anti-factor intrinsec si jumatate din biermerieni produc anticorpi antitiroidieni. S-au citat perechi de gemeni homozigoti in care un frate sufera de tiroidita autoimuna si celalalt de boala Basedow. Aceasta sugereaza ca in aceste 2 boli opereaza mecanisme autoimune relativ inrudite. Serul bolnavilor cu tireotoxicoza induce in vitro formare si acumulare de coloid in celulele tiroidiene cu care este incubat. Copii nascuti de mame basedowiene prezinta manifestari transitorii de tireotoxicoza.

Autoanticorpii de clasa IgG din sangele mamei, strabat placenta si determina manifestari de boala nou-nascutului o perioada de timp egala cu durata lor de viata in plasma. Atc. antitiroidieni din boala Basedow produc un efect asemanator celui al hormonului tireostimulant hipofizar. Deoarece in vitro durata actiunii lor asupra substratului este mult mai lunga decat aceea a TSH, acesti Atc. au primit numele de 'long acting thyroid stimulators' (LATS)La animale sunt mai bine cunoscute tiroiditele autoimune la caini si la linia “obeza” de gaini Leghorn. La pasari tiroida este infiltrata masiv cu celule limfocitare , `ntre care predomina plasmocitele, in timp ce `n ser se gasesc anticorpi antitireoglobulinici. Pasarile sunt subdezvoltate, productia de oua este scazuta, dar au `n schimb depozite mari de grasime subcutanata si abdominala.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1124
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site