Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Turita-mare - rolul in tratarea afectiunilor

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTURITA-MARE - ROLUL IN TRATAREA AFECTIUNILOR

(Agrimonia eupatoria)Poarta si denumirile: asprisoara, boitoreana, buruiana-de-friguri, canipoala, coada-racului, cornatel, dumbravnica, lipici, matcuta, scaisor, turita. Prin turita-mare avem la dis­pozitie o planta medicinala magnifica, numita în germana „regele tuturor plantelor'. Ea creste în locuri însorite, us­cate, pe margini de drumuri, câmpuri si paduri, pe povârnisuri, dealuri si pante, în luminisuri si printre ruine. Florile mici, galbene alcatuiesc, ca si la lumânarica, o inflo­rescenta în forma de ciorchine lung. întreaga planta este acoperita cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri si sunt penate. Planta ajunge pâna la o înaltime de 80 centimetri si apartine aceleiasi familii ca si cretisoara. Turita-mare este culeasa în timpul înfloririi, între lunile iunie si august. Istoria acestei plante medicinale dateaza, ca si la multe altele, din trecutul îndepartat. Era cunoscuta înca de pe vremea vechilor egipteni. Turita-mare poseda un puternic efect curativ pentru toate

inflamatiile gâtului si ale gurii; deci la ea ar trebui sa ne gândim în caz de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale. Oamenii care, datorita profesiunii, vorbesc sau cânta mult ar trebui sa faca, preventiv, în fiecare zi gargara cu ceai de turita-mare. Frunzele au un efect excelent în anemie, rani, reu­matism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, în scaderea activitatii he­patice, precum si în bolile splenice (de splina). Se pot bea zilnic pâna la 2 cesti cu ceai.

Fiecare ar trebui sa-si dea osteneala sa faca o data sau de doua ori pe an o baie cu adaos de infuzie de turita-mare (a se vedea „Moduri de folosire'), iar copiii scrofulosi ar trebui sa faca zilnic b astfel de baie.

Turita-mare este una dintre plantele noastre medicinale cele mai bune, datorita efectului sau astringent si a componentelor curative. Dr. Schierbaum spune: „Câte 1 ceasca cu ceai de 3 ori pe zi vindeca emfizemul pulmonar, cordul marit, dilatarea stomacului si a intestinelor, apoi bolile renale si vezicale, daca remediul este folosit un timp mai îndelungat.' Alifia de turita-mare se recomanda calduros în varice si ul­ceratiile gambei (a se vedea „Moduri de folosire') si se întrebuinteaza asemanator ali­fiei de filimica. în bolile hepatice se foloseste un amestec de ceaiuri de plante, astfel: 100 grame de turita-mare, 100 grame de dragaica si 100 grame de vinarita (numita si mama-padurii). Se bea zilnic dimineata, pe stomacul gol, câte 1 ceasca, iar în restul zilei se beau 2 cesti, încetul cu încetul.


MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului: Se foloseste 1 lingurita de plante la 1/4 litru de apa, se

opareste si se lasa sa stea putin. Baie de plante: 200 grame de plante pentru 1 baie completa (a se vedea „Bai

complete', din „Partea generala'). Amestec de ceaiuri contra bolilor hepatice: Tunta-mare, dragaica si vinarita

sunt amestecate în parti egale. Se foloseste 1 lingurita (cu vârf) la 1/4 litru

de apa, se opareste si se lasa sa stea putin. Prepararea alifiei: 2 mâini pline de frunze, flori si tulpini taiate marunt la 250

grame de untura de porc (a se vedea „Prepararea alifiilor',   la „Partea

generala').
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1050
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved