Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Tumora Grawitz

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micTumora Grawitz

Hipernefromul Grawitz (carcinomul renal cu celule clare), neoplasm malign, este un adenocarcinom care apare din tubii contorti proximali si distali. Cele mai multe cazuri apar la barbatii peste varsta de 60 de ani. De obicei, tumora, este descoperita in stadii avansate.Clinic: este definita triada: hematurie, durere si o masa palpabila in flanc, dar triada completa este rar intalnita. Se asociaza febra, oboseala, anorexie. Testele de laborator evidentiaza leucocitoza, trombocitoza, hipercalcemie si anemie.

Macroscopic: tumora patrunde din cortexul renal avand un aspect boselat, neregulat, de culoare galben-portocalie cu zone de necroza si hemoragie, degenerare mixoida si calcificari mai ales la periferie. Tumora compreseaza parenchimul vecin normal care formeaza o pseudocapsula.

Microscopic: se definesc mai multe modele: papilare tubulare, granulare, solide sau sarcomatoide. Celulele tumorale contin glicogen si lipide in cantitate abundenta (aspect clar la coloratiile obisnuite), cu margini citoplasmatice distincte si nuclei excentrici. Leziunea este bogat vascularizata cu putina stroma intre celule. Nucleii celulelor evidentiaza pleomorfism si mitoze atipice. Metastazele sunt diseminate pe cale sangvina, cel mai frecvent afectate fiind plamanul, creierul, oasele, ficatul, cortico-suprarenala si limfoganglionii rinichiului contralateral. Cu toate ca au fost raportate cazuri de regresie spontana, tumora este asociata cu un prognostic, in general, rezervat: 20% dintre bolnavi supravietuiesc peste 10 ani.

Tratamentul consta in rezectia chirurgicala asociata cu iradiere si chimioterapie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3640
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved