Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Cercetari pentru inbunatatirea managementului apei la culturile de legume din camp si din solarii

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micCercetari pentru inbunatatirea managementului apei la culturile de legume din camp si din solarii

Prin contributii care vizeaza cresterea eficientei valorificarii apei din precipitatii si a apei de irigatie , proiectul are in vedere inbunatatirea managementului apei la culturile de legume din camp si din solaria in contextual general al necesitatii realizarii unei dezvoltari durabile. O dezvoltare durabila in agricultura si implicit in legumicultura presupune printer altele si o buna folosire a resurselor interne ale exploatatiei , iar prin realizarea obiectivelor proiectului se are in vedere mai buna folosire a resureselor de apa. Realizarea Obiectivelor proiectului se bazeaza pe o cunoastere aprofundata a relatilor din sistemul sol - apa - planta - atmosfera in cazaul culturilor de legume din camp , respective a relatilor sol - apa - planta in cazul culturilor de legume din solaria iar realizarea lor implica specialisti in Legumicultura , Irigarea culturilor , Pedologie , Fiziologia plantelor , Imbunatatirea plantelor , Fitopatologie , Entomologie , Agrotehnica , Microbiologie , Biochimie si Matematica .Obiective si metodologia cercetarii

Obiectivele proiectului sunt urmatoarele :

Stabilirea masurilor si metodelor de imbunatatire a eficientei valorificarii apei de catre culturile de legume din camp.

Stabilirea masurarilor si metodelor de imbunatatire a eficientei valorificarii apei de catre culturile de legume din solaria.

Implementarea si diseminarea rezultatelor

Metodologia cercetarii

Obiectivul nr . 1 "Stabilirea "

Are in vederea cresterea eficientei valorificarii apei din precipitatii si cresterea eficientei valorificarii apei de irigatie folosite.

Studiul efectelor precipitatilor in ce priveste inbunatatirea valori apei din precipitatii si irigare are in vedere urmatoarele:

studiul influientei asolamentului ( cu plante anuale si cu solo saritoare de lucerna asupra inmagazinarii si accesibilitatii apei pentru plante )

determinarea influientei solului (aratura + scormonitor , aratura si scarificare odata la 3 ani ) asupra inmagazinari apei si asupra valorificari acesteia

studiul influientei protectiei culturii inpotriva buruienilor si daunatoriilor asupra valorificarii apei de catre culturile de tomate , vinete , ardei , varza si cartof .

Anexa 1

studiul influientei irigatilorasupra conditilor de microclimat asupra consumului de apa , cantitatii si calitati productiei de tomate , vinete , ardei , varza , si cartof . Se va studia influienta irigatiei asupra temperaturii si umiditatii aerului in zona aplicarii , udarii urmatoare. Se va cuantifica regimul de accesibilitate a apei pe adancimea de udare exprimat prin valorificarii in dinamica . Microclimatul culturilor va fi studiat si cu ajutorul indicatorilor climatici : indicele de ariditate de Martoune , coeficientul hidrotermic Seloanimar, indicele Teoci , indicele climatic Domnuta . In studiul calitatii productiei se vor urma aspectele legate de vanblasilitate precum si aspectele de compozitia climatica (N , P , K , Mg ,Mn , Cu , Ca , vitamine , rezidii).

-perfectionarea prognozei si programarii udarilor si stabilirea de noi metode . Vor fii studiate urmatoarele metode :

1. Silantul apei in sol bazat pe folosirea evaporimetrului bac si coeficientelor de culturi .

2. bilantul apei in sol bazat pe folosirea evaporimetrului Piclea si a coeficientilor de culturi.

3. metoda tensiometrului

4. metoda bazata pe determinarea presiunii celulare , cercetarile au in vedere culturile de tomate , vinete , ardei , varza si cartofi. Tot in vederea perfectionarii prognozei si programarii udarilor se are in vedere studiul influientei adancimii de udare asupra cantitatii si calitatii productiei si asupra aficientei si valorificareii apei in urmatorul dispozitiv experimentar :

Factor A - adancimea de udare , a1 -fixa ; a2 -variabila , in functie de dezvoltarea sistemului radicular.

Factor B - cultura , b1-tomate ; b2 vinete ; b3 ardei ; b4 varza ; b5 cartofi.

Parametri masurabili ai obiectivului sunt rezerva de apa din sol pe adancimea de udare (determinate decadal ) si rezerva de apa din sol pe adancimea de silant al apei in sol -0-15 (determinate lunar) , consumul de apa zilnic si consumul total de apa , temperature si umiditatea aerului in culturi , indicatori de clima , productia , indicii de calitate ai productiei , eficienta valorificari apei consummate , eficienta valorificari apei de irigatie , evaporatia zilnica Bac si Piclea , tensiunea so9lului , presiunea celulara.

Obiectivul nr. 2 "Stabilirea masurilor"

Vizcoza , perfectionarea metodelor de prognoza si programare a irigatiei si studiul unor posibilitati de crestere a eficientei valorificarii apei consumate.

In abordarea problemei , prognozei si programa undarilor in solaria se porneste de la faptul ca problema stabilirii corecte si momentului aplicari udarilor este esentiala , orice intarziere sau demarari ale acestuia provocand pagube inseminate prin pierderile de productie determinate sau prin risipa de apa si energies sau chiar problemele de exces de umiditate cu consecintele fiziologice aferente asupra plantei si in final asupra recoltei . Problema va fi studiata la culturile de tomate , ardei , vinete , castraveti si gulii , iar metodele de prognoza va fi urmatoarele :

Tensiometrica

Bilantul apei in sol pe adancimea de udare si folosirea evaporimetrului Picle adoptat

Bazata pe indicatorul fiziologic presiunea celulara

Metoda tensiometrica este o metoda uzuala in solariile din tara , dar mai des din strainatate .Evaporimetrul Picle adoptat este o construcie mai simpla , foarte usor de folosit iar rezultatele anterioare (Carbunaru M , 2005 ;Domnuta C si colaS 2007) o recomanda ca oportuna ; insa ea nu a fost studiu comparative cu metoda tensiometrica Metoda de prognoza a irigatiei bazata pe folosirea indicatorului fiziologic , "presiunea celulara " are avantajul ca indica starea de aprovizionare a plantei printer parametrul al acestuia - presiunea celulara - deosebire de celelalte doua metode care arata starea de aprovizionare a plantelor cu apa prin starea de aprovizionare a solului .

Intrucat Metoda bilantului apei in sol bazata pe folosirea ecaporimetrului Piclea presupunedeterminarea zilnica a evaporatiei Picle si ca urmare tensiunea solului si presiunea celulara vor fii determinate tot zilnic la ora 8 dimineatza .Metoda bilantului bazata pe folosirea evaporimetrului Picle presupune stabilirea coeficientelor de cultura , acesteia obtinandu-se ca raport intre consumul optinut de apa si evaporatia Picle. Ca urmare in vederea stabilirii consumului optinut de apa se va determina umidiatea solului din 5 in 5 zile , iar la colorarea aceseia sub nivelul plafonului minim se va iriga ; lunar se vor efectua determinari de umiditatii solului pe adancimea de 0-150cm , iar in urma realizari bilantului apei in sol se vor obtine datele , consum optim de apa al culturilor de tomate , ardei , vinete , castraveti , si gulii .

Inainte de anul 1990 solarile erau acoperite cu folie doar o mica parte din an datorita foliei care nu rezista la efectul radiatilor ultraviolete . In momentul de fata se folosesc folii cu o rezistenta indelungata la efectul destructive al razelor ultraviolete . Acestea acopera solariul o perioada de 4 - 5 ani si nu incarca cheltuielile cu lucrarile de acoperire si descoperire.

Cercetarile privind posibilitatile de imbunatatire a eficientei valorificarii apei se vor realize intr-un astfel de solar si vor avea in vedere influienta tipului de picurator si a materialului de mulcire a solului .Dispozitivul experimental cercetat va fi urmatorul:

Factorul A -tipul picuratorului

a1- picurator tip T-tape

a2-microtuburi

Factorul B - materialul de mulcire a solului

b1-memulcit

b2-mulcit cu folie transparenta

b3- mulcit cu folie neagra

b4- mulcit cu folie fumurie

Daca in ce priveste tipul de mulci ( folie de material plastic , folie de aluminiu , scoartasa de copaci e.t.c.) , folosirea foliei de material plastic este cvasitatica, problema culori foliei este insuficient studiata si mai ales Ramurita (choen si colas 1965 Takatori si colas 1971 , Ruxandra Ciofu 1980 , Benoit si Ceusterman 1997 , Gabi Matei si Colas 2001).

In dispozitivul experimental amintit se vor efectua cercetari privind valorile pH , N-NO si N-NH , fosfor si potasiu mobil precum si cu activitatea dehidragezica , cataloza , zaharoza , fofataza , precum si regimul apei pentru a cuantifica modificarile produse sub influienta mulcirii si a faptului de mulci .

Determinarile privind insusirile chimice si activitatea enzimatica din substratul nutritiv se vor realiza la instalarea culturilor la infloritul plantelor si la sfarsitul perioadei de vegetatie .Productia obtinuta va fi analizata atat in ce priveste cantitatea , cat si in ce priveste compozitia chimica.

Parametri masurabili ai obiectului sunt:

-Evaporatia PIcle , presiunea solului si presiunea celulara (determinate zilnic ) , rezerva de apa din sol pe adancimea de udare (determinarea din 5 in 5 zile) , rezerva de apa din sol pe adancimea de silant 0-150cm-determinata lunar , consumul zilnic si total de apa , productia , indicii de calitate ai productiei , eficienta valorificari apei consumate , pH-ul substratului si continutul de N-NO , N-NO , fosfor si potasiu mobil , dehidrogenoza , zaharoza , cataloza , fosfata .

Obiectul nr.3 'Monitoringul calitatii apei de irigatie din mineralele zone legumicole si stabilirea influientelor asupra productiei '

Are in vederea studiului studiului indicilor chimici (SA ,CSR ,CE , clasa de irigatie N floarea) si sacteriologie ai apelor folosite in irigarea culturilo de legume din 100 de locatii zona de vest a Romaniei si din centrul Transilvaniei .In vederea stabilirii influientei acestora ape deasupra productiei in vase de vegetatie , membri consortiului va organiza experiente la culturile de ardei si tomate folosind urmatorele variante:

1. Marter- irigat cu apa din clasa I de calitate

2.Irigat cu apa din sursa locala .Vor fi realizate observatii si determinate privind dezvoltarea plantelor iar productia va analiza atat din punct de vedere calitativ.

Parametri masurabili ai obiectivului sunt reprezentativi de indicii climatici (SAR , CSR , CE , Pricklanscki , clasa de irigatie N floare ) de calitati ai apei de irigatie din cele 100 de locatii reprezentative pentru bazinele legumicole , indicii biologici ai acestora , nivelul productiilor de tomate si ardei din vasele de vegetatie irigate cu apa de calitatea I si cu apa din zona , calitatea (culoare , forma , sursa ,compozitia climatica N , P , K , Mg , Mn , Cu , B , C v , Pb , vitamine , rezidii).

Obiectivul nr.4 'Implementarea si discriminarea rezultatelor de cercetare '

Are in vedere elaborarea a 2lucrari Isi si a 6 lucrari BDI .Deasemenea va fii ediatata cartea ' Managementul apei in legumicultura ' . Pe baza rezultatelor de cercetare obtinute se vor elabora si breveta urmatorele tehnologii:

Tehnologie de prognoza a irigatiei pentru culturile de tomate , ardei , vinete , varza , si cartofii cultivate in camp.

Tehnologie de prognoza a irigatiei pentru culturile de tomate , ardei , vinete , castraveti , si gulii cultivate in solarii .

Gradul de noutate , originalitate si rezultate asteptate

Proiectul are un grad de noutate ridicat prin faptul ca abordeaza unitar problema managementului apei la culturile de legume din camp si solarii .

Pentru culturile de legume din camp sunt studiati fatorii factorii care influientzeaza inmagazinarea apei in sol (a solamentul si lucrarile in solului ) a factorilorcare influienteaza eficienta valorificari apei (buruienile , colile si daunatorile , soiul , specia ) de catre culturile de tomate , vinete , ardei , varza si cartofi . elemente de noutate sunt si studiul comparativ a 3 dintre cele mai raspandite metode de prognoza a irigatiei (bilantul apei in sol bazat pe folosirea evaporimetrului BAC , respectiv PICLE si a coeficientilor de culturi , metoda tensiometrica ) precum si o metoda de (metoda fiziologica bazata pe determinarea presiunii celulare) care ar putea devenii metoda viitorului in conditile in care analizeaza starea de aprovizionare a plantei cu apa printr-un parametru al plantei si nu prin parametri legati de sol asa cum o fac celelalte 3 metode.

Pentru culturile de legume din solarii constituie noutati studiul unuei metode bazate pe o contributie proprie (adaptarea evaporimetrului PICLE) comparativ cu metoda tensiometrica si metoda bazata pe presiunea celulara studiul comparativ al 3 tipuri de folie folosita ca mulci cu evidentierea modificarilor regimului apei a modificarile chimice si enzimatice ale substratului mutativ constituie de asemenea noutati.

Schema de functionare a consortiului

Conducerea consortului este asigurata de catre UNIVERSITATEA din ORADEA care va efectua cercetarile din solarii.De asemenea va efectua determinarile privind compozitia chimicaa recoltei , chimistul si biologia substratului , aeste cercetari sunt facilitate de executia unui laborator de cercetare dotat cu aparate moderne ( gaz cromatograf , spectrofatometru cu absortie atomica , sistem saxlet , sistem kjelda TOC ,FTIR , spectrofatometru UV -VIS e.t.c.) achizitionata in anul 2006 in urma castigari la licitatie publica a proiectului : ' Laborator de cercetare a factorilor de risc pentru agricultura , silvicultura si mediul inconjurator ' (val. 2.541.000 RON) in cadrul programului MEC de dotare a laboratoarelor din universitati cu aparatura in valoare de pana la 1.5 milioane EURO .

Statiunea de cercetare , dezvoltare agricola va efectua cercetarile de camp , USAMV , Cluj-Napoca , USAMVB Timisoara si USAMV Bucuresti vor realiza cercetarile privind imbunatatirea managementului apei in solarii .

Rezultatele se vor inainta conducatorului de proiect sub forma de rapoarte de cercetare conform planului de realizare a proiectului.

Acesta la randul lui le va inainta autoritatii contrate .

Raporturile de cercetare vor fi insotite de procesele verbale de avizare a cercetarilor semnate de catre membri comisiei constituita la nivelul fiecarui membru al consoprtiului si de celellalte documente cerute de catre autoritatea contractanta.

O schema de functionare a consortului este prezenta mai jos .

AUTORITATEA CONTRACTANTA

 


USAMV

Cluj-Napoca cercetori in solarii

 

USAMVB Timisoara cercetari in solarii

 

USAMV Bucuresti

Cercetari in solarii

 

SCDA Oradea

Cercetari in camp

 Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1514
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved