Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


LAPTELE DE CONSUM - Istoric, nomenclatura, structura.

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micLAPTELE DE CONSUM

I.1. Istoric, nomenclatura, structura.

Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente consumate de om. Laptele se prezinta ca o emulsie de grasime in apa, in care mai sunt dizolvate si alte substante chimice si provine de la glanda mamara a mamiferelor (vaca, oaie, bivolita, capra sau amestec)[6Prin definitie, prin lapte se intelege produsul de secretie al glandei mamare a unor mamifere sanatoase, bine hranite, obtinut prin mulgere igienica, neintrerupta si completa

Laptele este alimentul cel mai complet prin compozitia sa chimica variata si bogata in principalele grupe de substante hranitoare necesare.

Valoarea calorica a laptelui si produselor lactate obtinuta din prelucrarea laptelui este foarte mare.

Din punct de vedere structural, laptele se prezinta ca o emulsie de grasime in apa in care mai sunt dizolvate si alte substante chimice. In mare laptele contine: apa, gaze, substanta uscata.Gazele intalnite se prezinta sub forma de: dioxid de carbon, oxigen, amoniac.

Substanta uscata cuprinde: substante anorganice (saruri minerale) si substante organice (grasimi, substante azotate, substante neazotate, vitamine, pigmenti)[3,11 .

I.2 Importanta. Intrebuintari.

Laptele este unul dintre cele mai importante alimente, destinat atat pentru hrana omului, cat si pentru hrana animalelor. Reprezinta de asemenea o materie prima deosebit de importanta pentru industria alimentara.

Este un aliment pentru copii si pentru majoritatea bolnavilor, foarte bun pentru adolescenti, batrani, muncitori care lucreaza in medii ce prezinta o toxicitate mare.

Laptele este un aliment valoros si necesar avand o actiune deosebita de fortificare a organismului. In conditiile unei civilizatii moderne, consumul de lapte reprezinta un indicator important al standardului de viata.

Consumul de lapte variaza cu climatul si latitudinea, in zarile cu climat temperat se produce o cantitate mai mare de lapte si de asemenea se consuma mai mult lapte si produse lactate (laptele reprezinta 10-20% din ratia alimentara).

Au fost evaluate nevoile alimentare zilnice ale omului sub aspect energetic si al principalelor componente si proportia in care acestea sunt acoperite de lapte[12

Aceste lucruri sunt reprezentate in tabelul urmator:

Tabelul 1

COPII

ADULTI

Nevoile unui copil

Asigurate de lapte (%)

Nevoile unui adult

Asigurate de lapte (%)

Calorii

1500 cal

2800 cal

Proteine

50 g

70 g

Calciu

0,8 g

0,8 g

Fosfor

0,8 g

1 g

Fier

10 mg

15 mg

Vitamina A

5000 IU

5000 IU

Vitamina D

450 IU

Vitamina B1

0,7 mg

1,5 mg

Vitamina B2

1,3 mg

2,5 mg

Vitamina PP

9 mg

15 mg

Vitamina C

50 mg

75 mg

O importanta deosebita o reprezinta faptul ca laptele furnizeaza proteine cu o inalta valoare biologica, mai ieftine decat cele din carne sau peste.

Pe de alta parte coeficientul de utilizare digestiva, care exprima proportia de substanta absorbita in intestin, este foarte ridicat pentru proteinele din lapte, asemanatoare celui din carne sau din ou (90-97%).

De asemenea lactoza nu este doar o sursa de energie ci si o substanta cu o valoare nutritiva particulara, in special pentru copii.

In prezent se considera ca lactoza este glucida cea mai bine adaptata la capacitatea digestiva a copilului mic.

Sub aspect energetic, grasimea laptelui asigura 50% din valoarea calorica a laptelui. Digestibilitatea buna a grasimii laptelui este rezultatul concentratiei de acid oleic, usor asimilabil, si a concentratiei de acid stearic, care este mai greu absorbit.

Lecitina din lapte, prin continutul sau de colina, faciliteaza echilibrul lipidic din organism.

Substantele minerale din lapte sunt mai bine absorbite de organism, in comparatie cu substantele minerale din alimente, atat datorita prezentei lactozei, cat si datorita prezentei acidului citric. Prin calciul pe care il contine, laptele ofera o protectie deosebit de eficienta impotriva cariilor dentare, chiar si in prezenta zaharului.

In ceea ce priveste vitaminele, este de remarcat ca in laptele de vaca exista majoritatea      vitaminelor intr-o proportie mai mare decat in laptele uman.

Prin pasteurizarea laptelui se urmareste obtinerea unui lapte cat mai "curat" microbiologic, si mentinerea pe cat posibil a proprietatilor laptelui normal, aplicand in tratament termic corespunzator[8Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4229
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved