Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


MANAGEMENTUL SIGURANTEI ALIMENTARE

Alimentatie nutritie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Regimul alimentar in colite
AVANTAJELE STERILIZARII LA PRESIUNE INALTA ASUPRA CALITATII PRODUSELOR ALIMENTARE
INDUSTRIE ALIMENTARA maistri instructori CONCURSUL NATIONAL
PROCESUL DE OBTINERE A BRANZEI SVAITER
PRODUSE ALIMENTARE DE PROTECTIE
ALIMENTATIA FACTOR DE SANOGENEZA
Sindromul diareic
REGIM PENTRU HIPERURICEMII SI LITIAZA URICA
REGIM PENTRU HEPATITA CRONICA AGRESIVA SI CIROZA COMPENSATA
TEHNOLOGIA DE OBTINERE A VINULUI ALB DEMIDULCE

MANAGEMENTUL SIGURANTEI ALIMENTARE

1.1. CONSIDERATII GENERALE
Asigurarea sigurantei si a calitatii produselor alimentare este conditia obligatorie pentru supravietuirea companiilor si a producatorilor pe piata, determinand in acelasi timp o crestere semnificativa a competitivitatii in raport cu ceilalti concurenti.

Calitatea si siguranta alimentelor se bazeaza pe eforturile tuturor celor implicati in lantul complex care include: productia agricola, procesarea, transportul si consumul. Conform Uniunii Europene si Organizatiei Mondiale a Sanatatii - siguranta alimentelor este o responsabilitate a tuturor, incepand de la originea lor pana in momentul in care ajung pe masa.

Pentru a mentine calitatea si siguranta alimentelor de-a lungul lantului amintit, este nevoie atat de proceduri care sa asigure faptul ca alimentele sunt integre, precum si de proceduri de monitorizare care sa asigure ducerea la capat a operatiunilor in bune conditii.

Cerintele pentru organizatiile din cadrul lantului alimentar specifica cerintele sistemului de management al sigurantei alimentului, care combina urmatoarele elemente cheie, general recunoscute pentru asigurarea sigurantei alimentului de-a lungul lantului alimentar pana la punctul final de consum:

Ø      comunicarea interactiva;

Ø      sistem de management;

Ø      controlul proceselor;

Ø      principii HACCP;

Ø      programe de conditii esentiale.

Politica sigurantei alimentelor din cadrul UE ia in considerare intregul lant al alimentelor destinate consumului de catre animale sau oameni. Ea pune la dispozitie reglementari extinse si subliniaza responsabilitatea producatorilor si a furnizorilor in ceea ce priveste participarea lor la asigurarea calitatii aprovizionarii cu alimente. Reglementarile UE sunt printre cele mai stricte din lume.

1.2 ISTORIC

Pentru a face mai transparent si mai stiintific domeniul reglementarii alimentelor, a existat o revizuire a cadrului sigurantei alimentelor in UE incepand cu sfarsitul anilor 1990. In 1997, a fost stabilit un nou sistem de consiliere stiintific pentru UE. Au fost create opt noi Comitete Stiintifice, pe langa un Comitet Stiintific Central. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority) a fost stabilita in anul 2002.

EFSA este o organizatie independenta care lucreaza in stransa colaborare cu diverse agentii stiintifice si institutii din tarile membre UE, oferind consiliere stiintifica independenta cu privire la toate chestiunile cu impact direct sau indirect asupra sigurantei alimentelor. Ea acopera toate stadiile productiei si furnizarii de alimente, de la producerea alimentelor pana la furnizarea lor catre consumatori. EFSA indeplineste de asemenea evaluari ale riscului in cadrul lantului alimentar si evaluari stiintifice referitoare la orice chestiune care are un efect direct sau indirect asupra sigurantei furnizarii alimentelor, inclusiv sanatatea si bunul tratament al animalelor si sanatatea plantelor.

Calitatea materiilor prime, neprocesate, este cruciala in siguranta si calitatea produsului finit. De aceea, este nevoie de o abordare sistematica pe tot traseul alimentelor, pentru a evita contaminarea lor si pentru a identifica unele riscuri posibile.

De la ferma, produsul agricol este transportat catre fabrici - industria prepararii alimentelor. Acest pas al lantului alimentar beneficiaza de o legislatie privind standardele de calitate:

Ø     Legislatia UE privind igiena si siguranta alimentelor, referitor la modul de transport si depozitare;

Ø     Normele Organizatiei Internationale de Standardizare (ISO - International Standards Organization contin un capitol referitor la depozitarea si livrarea produselor alimentare;

Ø     Codex Alimentarius, infiintat in anul 1962 de Organizatia Mondiala a Sanatatii - World Health Organsation (WHO) si Organizatia Mondiala pentru Alimentatie si Agricultura - Food and Agriculture Organisation (FAO) includ subiectul transportarii si al depozitarii in recomandarile generale asupra pastrarii alimentelor.

1.3. SISTEME DE MANAGEMENT AL CALITATII

Industria procesarii alimentelor se bazeaza pe sisteme moderne de management al calitatii pentru a asigura calitatea si siguranta produselor pe care le scot pe piata. Cele trei sisteme principale care se folosesc sunt:

v  Bune Practici de Productie - Good Manufacturing Practises (GMP). Acestea impun conditiile si procedeele de prelucrare bazate pe o indelungata experienta, care s-au dovedit a asigura o calitate constanta si siguranta alimentelor.

v    Analiza riscului si Punctele Critice de Control - Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP). In timp ce programele traditionale de supraveghere a sigurantei alimentelor se concentrau pentru a identifica problemele in produsul finit, HACCP, o tehnica recenta, proactiva, se concentreaza asupra identificarii riscurilor potentiale si asupra controlarii lor in timpul procesului de producere.Standarde de Asigurare a Calitatii - Quality Assurance Standards. Aderarea la standardele stabilite de Organizatia Internationala de Standardizare - International Standards Organization (ISO 9000) si de Standardele Europene (ES 29000) asigura ca prelucrarea alimentelor, serviciile de catering si alte industrii legate de alimente sunt conforme cu proceduri prescrise a priori. Eficienta acestor programe este evaluata regulat de catre experti independenti.

Aceste sisteme de management al calitatii, folosite de procesatorii de alimente, includ si relatia cu furnizorii (fermieri si vanzatori en-gros de materie prima), agentii de transport, vanzatorii de produse en-gros si en-detail pentru a asigura proceduri de asigurare a calitatii la fiecare nivel.

Pentru a implementa un sistem de management al calitatii, o companie trebuie sa urmareasca standardele ISO 9000 care formeaza un set coerent de standarde ale sistemelor de management al calitatii ce faciliteaza acordurile mutuale din comertul national si international. Aceste standarde descriu principiile fundamentale ale sistemelor de management al calitatii si definesc terminologia pentru sistemele de management al calitatii. Ele sunt urmatoarele:

v  ISO 9000:2000 descrie fundamentele sistemelor de management ale calitatii si specifica terminologiile aplicabile acestora.

v  ISO 9001:2000 contine cerintele pentru sistemul de management al calitatii (SMC) si se adreseaza in principal organizatiilor care trebuie sa demonstreze atat capabilitatea asigurarii conformitatii cu cerintele clientilor, cat si a organismului de certificare.

v  ISO 9004:2000 furnizeaza indrumari care iau in considerare atat eficienta cat si eficacitatea sistemelor de management al calitatii. Acest standard urmareste imbunatatirea performantelor companiilor si satisfacerea consumatorilor si a altor parti interesate.

v  ISO 19011:2000 furnizeaza un ghid pentru auditul calitatii si al mediului.

v  SR EN ISO 9004 : 2001 furnizeaza linii directoare care depasesc cerintele prezentate in ISO 9001:2000 in scopul de a lua in considerare atat eficacitatea cat si eficienta unui sistem de management al calitatii si, in consecinta, potentialul de imbunatatire a performantelor unei organizatii.

v  ISO 19011: 2003 furnizeaza indrumari referitoare la principiile de auditare, conducerea programelor de audit, desfasurarea auditurilor sistemului de management al calitatii si a auditurilor sistemului de management de mediu.

PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI CALITATII

Conform standardelor ISO 9000, se identifica opt principii de baza in managementul de calitate, care trebuie implementate in managementul de top pentru a conduce o organizatie spre imbunatatirea performantelor:

Concentrarea asupra consumatorului - organizatiile depind de consumatorii lor si, de aceea, ar trebui sa le inteleaga nevoile curente si viitoare, sa indeplineasca cererile acestora si sa incerce sa depaseasca asteptarile lor. Din acest motiv managementul trebuie sa se asigure ca cerintele consumatorilor sunt intelese pe deplin, transmise si bine inregistrate.

Leadership - conducatorii stabilesc unitatea dintre directia si scopul organizatiei. Acestia ar trebui sa creeze si sa mentina mediul intern in care oamenii pot sa se implice integral pentru atingerea obiectivelor organizatiei.

Implicarea salariatilor - salariatii de la toate nivelurile firmei reprezinta esenta organizarii ei, iar implicarea lor totala permite ca abilitatile lor sa fie folosite in beneficiul organizatiei.

Abordarea bazata pe proces - un rezultat dorit este atins intr-un mod mai eficient atunci cand activitatile si resursele corelate sunt gestionate ca un intreg.

Abordarea manageriala bazata pe sistem - identificarea, intelegerea si administrarea proceselor interconectate ca sistem contribuie la cresterea eficacitatii si eficientei organizatiei in atingerea obiectivelor.

Imbunatatirea continua - imbunatatirea continua a rezultatelor companiei ar trebui sa reprezinte un obiectiv permanent.

Abordarea luarii deciziilor pe baza de fapte - deciziile efective sunt bazate pe analiza datelor si a informatiilor.

Relatiile cu furnizorii reciproc avantajoase - o companie si furnizorii acesteia sunt interdependenti si o relatie reciproca avantajoasa amplifica abilitatile ambilor de a crea valoare.

1.5 CERTIFICAREA      SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL CALITATII

In ochii consumatorului european sistemul de standardizare ISO este garantia nu numai a unui produs de calitate, dar si a unui proces de fabricatie corespunzator.
Pe plan national se poate observa o lipsa acuta de informatie privind standardele de calitate si avantajele pe care acestea le ofera pentru dezvoltarea exporturilor si interesului scazut pentru exportul cu marca proprie. S-a observat ca infrastructura exista, deci teoretic orice firma poate apela la organismele care ofera servicii in domeniul evaluarii conformitatii.
Atestarea poate fi dobandita atat de la organisme internationale reprezentate in Romania, cat si de la organisme autohtone:Ø     Standardizare: Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO)

Ø     Inspectie produse: Biroul de Inspectie Protectia Mediului, ROMCONTROL, CERTINSPECT

Ø     Certificare-acreditare: SVIAM-CERT, Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), Asociatia de Acreditare din Romania (RENAR)

Ø     Metrologie: BRML

Urmatoarele documente sunt necesare pentru procesul de certificare si pot fi prezentate intr-o forma clara si simpla:

Ø     declaratie privind obiectivele si politica companiei pentru implementarea unui sistem de calitate;

Ø     un manual al calitatii, continand o descriere a scopului si justificarii excluderilor;

Ø     procedurile de urmat;

Ø     documente care prezinta principiile necesare asigurarii unui proces de planificare, functionare si control eficient;

Ø     documentele de inregistrare.

Compania trebuie sa stabileasca o procedura pentru:

Ø     aprobarea, revizuirea, actualizarea sau modificarea documentelor mentionate mai sus;

Ø     asigurarea protejarii si intretinerii documentelor;

Ø     verificarea calitatii inregistrarilor.

Activitatile ce trebuie implementate pentru obtinerea certificarii pot fi rezumate astfel:     

Ø     Analiza tuturor proceselor de management si de munca;

Ø     Diseminarea culturii calitatii;

Ø     Planificarea activitatilor;

Ø     Definirea activitatilor companiei in concordanta cu prevederile standardelor;

Ø     Dezvoltarea sistemului de calitate;

Ø     Instruirea si pregatirea angajatilor;

Ø     Elaborarea documentatiei sistemului (manual de calitate, documente de inregistrare);

Ø     Implementarea si evaluarea activitatilor care deriva din inspectiile efectuate de conducere si de auditul intern;

Ø     Alegerea organismului de certificare.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1060
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site