Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale

Asistenta sociala+ Font mai mare | - Font mai micNecesitatea si continutul economic al asigurarilor socialeNecesitatea infaptuirii asigurarilor sociale decurge din faptul ca participarea cetatenilor la desfasurarea procesului de productie si a oricarei activitati utile societatii poate sa puna salariatii, cooperatorii, agricultorii, intreprinzatorii particulari in anumite situatii - cu toate masurile care se iau pentru asigurarea igienei, a securitatii si protectiei muncii, precum si pentru prevenirea accidentelor si a imbolnavirilor etc. - in imposibilitatea de a mai presta o rmunca in conditii normale. Deoarece cetatenii pot sa ajunga in imposibilitatea de a mai munci si deci de a-si dobandi prin munca bunurile si serviciile necesare traiului lor si al familiiior lor din diverse cauze, cum sunt: accidentele, bolile, matemitatea, invaliditatea, precum si ca urmare a atingerii unei anumite limite de varsta, cand omul nu mai poate munci cu plenitudinea fortelor sale etc., este necesar ca statui, companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, unitatile si organizatiile cooperatiste, asociatiile, intreprinderile private, intreprinzatorii particulari etc. sa ia din timp masurile corespunzatoare pentru protectia cetatenilor, asigurandu-le veniturile necesare traiului acestora si familiiior lor.

Dezvoltarea si perfectionarea factorilor de productie au determinat crearea unui sistem propriu national de asigurari sociale, iar dupa aceea extinderea si perfectionarea lui continua.

Necesitatea realizarii asigurarilor sociale este determinata si de grija deosebita pe care statui trebuie sa o manifeste fata de cetatenii sai. Fiind o importanta problema de stat, drepturile de asigurari sociale ale cetatenilor sunt garantate de Constitutie, de Codui muncii si de alte acte normative. Astfel, Constitutia Romaniei prevede:

Art. 34 Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.

Statui este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii'.

Art. 47. Statui este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asistenta sociala prevazute de lege.'

Art. 49. Copiii si tineri se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor.

Statul acorda alocatii de stat pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori handicapat.'1

Asigurarile sociale constituie unul dintre mijloaceie de garantare, de realizare a drepturilor constitutional ale poporului; ele reprezinta numai o parte din complexul de masuri luate pentru realizarea unei vieti decente si civilizate a poporului roman.

Asigurarile sociale sunt o institutie obiectiv necesara a societatii chemate sa rezolve ocrotirea salariatilor, cooperatorilor, asociatilor, agricultorilor, pensionarilor si a familiiior lor in cazuri de incapacitate temporara sau permanenta de munca.

Sub aspect financiar, asigurarile sociale participa la repartitia unei parti din produsul national brut, constituind un mijloc de control asupra formarii, repartizarii si utilizarii acestuia, cand se alimenteaza, se repartizeaza si se utilizeaza fondurile asigurarilor sociale.

Continutul economic al asigurarilor sociale este determinat, in principal, de trasaturile oranduirii social-economice.

Asigurarile sociale constituie acea parte a relatiilor social-economice banesti cu ajutorul carora - in procesul repartitiei produsului intern brut - se formeaza, se repartizeaza, se gestioneaza si se utilizeaza fondurile banesti necesare ocotirii obligatorii a salariatilor si pensionarilor din companiile nationale. regiile autonome, societatile comerciale, din reteaua cooperatiei de consum si de credit, a membrilor cooperatiei mestesugaresti si a unitatilor agricole, a avocatilor, a agricultorilor, a mestesugarilor cu ateliere proprii, a intreprinzatorilor particulari, a slujitorilor cultelor, a personalului casnic care lucreaza la persoane fizice, a persoanelor care, aflate in incapacitate temporara sau permanent^ de munca, deservesc blocurile de locatari, in caz de batranete si in alte cazuri prevazute de lege. De asemenea, asigurarile sociale ocrotesc si membrii familiiior persoanelor de mai sus.

Asigurarile sociale cuprind un sistem de ocrotire, de protectie si de ajutorare a cetatenilor activi, a pensionarilor si a membrilor lor de familie, care consta in acordarea de catre stat sau anumite organizatii de indemnizatii, ajutoare, pensii, trimiteri la odihna, la tratament balnear si alte gratuitati, in perioada in care se gasesc, temporar sau definitiv, in incapacitate de munca sau in alte cazuri cand ajutorarea este necesara.

Prin asigurarile sociale se iau masurile corespunzatoare pentru prevenirea im-bolnaviriior, refacerea si intarirea sanatatii, precum si pentru asigurarea existentei acelora care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza bolii, accidentelor, a atingerii unei anumite limite de varsta etc. si a celor care nu au sustinatori legali.

Membrii unitatilor agricole, agricultorii cu gospodarie proprie inapti de munca (batranii, invalizii, copiii orfani, copiii militarilor s.a.) sunt ocrotiti cu ajutorul fondurilor de asigurari sociale, formate in mod special pentru sprijinirea acestor categorii de persoane, cat si prin fondul de rezerva pentru consumul alimentar constituit in anii cu recolta bogata si, partial, din contribute baneasca a asociatilor si, respectiv, a agricultorilor.

Avocatii - membri ai barourilor de avocati - sunt ocrotiti prin asigurarile sociale distincte. De asemenea, exista asigurari sociale pentru personalul diferitelor culte (preoti, cantareti bisericesti s.a.). Fondurile pentru plata pensiilcr si a indem-nizatiilor slujitorilor cultelor se constituie din contributiile de asigurari sociale calculate asupra fondului de salarii folosit de institutiile respective.

Aplicarea in practica a politicii sociale a statului roman a contribuit la crista-lizarea si la perfectionarea unui sistem national de asigurari sociale. Acesta cupnn-de ansamblul organizat al formelor de asiguran sociale care isi pastreaza indivi-dualitatea, depind unele de altele, realizandu-se astfel aspectul de totalitate si inte-gralitate prin care sunt ocrotiti lucratorii din unitatile de stat, rnixte, private, membrii cooperativelor mestesugaresti, agncultorii, avocatii, slujitorii cultelor, personalul casnic si de ingrijire a blocurilor de locatari, pensionarii si membrii lor de familie.

Sistemul national al asigurarilor sociale are anumite trasaturi caracteristice, care sunt determinate de conditiile concrete de dezvoltare a Romaniei.

in perioada actuala, acest sistem public national de asigurari sociale este constituit din urmatoarele componente principale; a) asigurarile sociale de stat; b) asigurarile sociale din cooperatia mestesugareasca si ale mestesugarilor cu ateliere proprii; c) asigurarile sociale din unitatile agricole; d) asigurarile sociale ale agricultorilor cu gospodane propne; e) asigurarile sociale ale avocatilor; f) asigu-rariie sociale ale slujitorilor cultelor.

Structura actuala a sistemului public national de asigurari sociale este rezultatui unor adanci transformari revolutionare si al unui indelungat proces de dezvoltare economico-sociala.

incepand din anul 1992 se contureaza tot mai bine realizarea unui sistem public national unificat de asigurah sociale prin integrarea in asigurarile sociale de stat a celorlalte sisteme (asigurarile sociale pentru agricultori, ale cooperatiei mestesu-garesti, ale Bisericii Ortodoxe Romane, ale artistilor plastici, ale muzicienilor, compozitorilor si scriitorilor).

Prin instituirea sistemului public national de asigurah sociale s-a creat un cadru unitar de aplicare a legislatiei in domeniu, se economisesc resurse materiale si umane, se creeaza flexibilitatea in redistribuirea resurselor disponibile, in functie de cerintele pentru anumite prestatii, se intareste controlul privind constituirea si utiiizarea resurselor si calitatea prestatiilor. Sistemul public national de asigurari sociale al tarii noastre este in continua dezvoltare si perfectionarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved