Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


PIELEA SI FUNCTIILE EI

Cosmetica frumusete

+ Font mai mare | - Font mai micPIELEA SI FUNCTIILE EIStudiul unguentelor si administrarea lor se spirjina pe cunoasterea:

pielii, structurii si functiilor ei, a secretiilor dermice, transpiratie si fluidul extracelular, a lipidelor celulare;

capacitatea de absortie, de patrundere a unguentului prin pielea intacta sau ranita;

naturii si structurii excipientilor, precum si a substantelor medicamentoase si dispersate;

scopului si rolului urmarit;

prin folosirea unguentelor, de exemplu de protectie sau resorbtie.

Pielea este un invelis membranos ce acopera corpul in intregime, continuindu-se cu semimucoasele cavitatilor naturale.

Importanta acestui organ rezulta din suprafata mare pe care o are 1,5 - 3 m, sub raport ponderal reprezentind cam 6% din greutatea totala a corpului. Grosimea pielii variaza intre 1- 4 mm. Pielea este nu numai un protector al organismului ci si un organ cu multiple functii : de aparare, de simt, de excretie.

Epidermul este format din mai multe straturi suprapuse, fiecare strat constituit din celule diferite ca forma si ca structura:

stratul inferior, bazal, germinativ, stratul cel mai profund al epidermului, format dintr-un singur rind de celule.Stratul spinos alcatuit din 6-20 de celule poligonale, voluminoase, se turtesc spre suprafata si datorita structurii lor protejeaza dermul de agentii mecanici externi;

Epidermul este bogat in lipide. Acestea constituie " bariera lipidica", prima linie de aparare a pielii impotriva agentilor externi. Bariera lipidica se opune trecerii apei si substantelor hidrofile.

Epidermul este nevascularizat. In ele se gasesc terminatiile nervilor senzitivi, canale, porii glandelor sudoripare si foliculii parului. Aceste canale si porii au un rol important in difuziunea prin piele a substantelor medicamentoase.

Epidermului ii revine functia de formare a cheratinei, substanta de natura proteica, caracterizata prin marea sa rezistenta fata de acizi, substante alcaline si functia de formare a pigmentului melaninic.

Funttia stratului lucid consta in reglarea permeabilitatii cutanate a apei si a altor substante.

Dermul, strat de sub epiderm, stratul de mijloc al pielii, este constituit din tesut conjuctiv foarte vascularizat si inervat si din corion, stratul mai profund, bogat in glande sebacee si sudoripare.

Dermul asigura drenarea apei din straturile profunde catre suprafata.

La nivelul glandelor sudoripare din derm, apare reactia acida constituind " bariera acida a pielii". Aceasta bariera protejeaza pielea fata de agentii fizico-chimici diversi si impotriva bacteriilor. Se opune trecerii apei substantelor hidrosolubile de la exterior, catre interior, raminind insa permeabila pentru substantele liposolubile.

Hipodermul, stratul cel mai profund al pielii, este constituit din tesut conjuctiv cu celule grasoase, stratul adipos al pielii. In hipoderm se gasesc glomerulii glandelor sudoripare apocrine si bulbii firelor de par si reprezinta tesutul nutritiv al pielii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 928
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved