Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


PROIECT DE CERTIFICARE TUNSOAREA MODERNA

Cosmetica frumusete

+ Font mai mare | - Font mai micGRUP SCOLAR DE ARTE SI MESERII SPIRU HARETAI COOPERATIEI MESTESUGARESTI

ARAD

PROIECT DE CERTIFICARE

MESERIA: FRIZER, COAFOR, MANECHIURIST, PEDICHIURIST

TEMA: TUNSOAREA MODERNA

CUPRINS

MEMORIU

DESCRIEREA SALONULUI DE COAFURA

MOBILIERUL NECESAR PENTRU SALONUL DE COAFURA

MATERIALE, INSTRUMENTE, APARATE FOLOSITE IN SALA DE COAFURA

DEZINFECTAREA INSTRUMENTELOR SI LOCULUI DE MUCA

PRODUSE DE STYLING FOLOSITE IN SALOANELE DE COAFURA

RECEPTIA IN SALONUL DE COAFURA

GRIJA PENTRU CLIENTA

PREZENTAREA CLIENTEI

TEMA: TUNSOAREA MODERNA

NOTIUNI DE PROTECTIE A MUNCI

NOTIUNI DE IGIENA A MUNCI

NORME DE IGIENA SI PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE

ATELIERELOR DE COAFURA

NOTIUN DE PRIM AJUTOR

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE IN TIMPUL DESFASURARI

ACTIVITATILOR PROFESIONALE

IGIENA LOCULUI DE MUNCA

IGIENA INDIVIDUALA

NOTIUNI PRIVIND PAZA SI PROTECTIA CONTRA INCENDIILOR

P.C.I.

BIBLIOGRAFIE

MEMORIU

Mi-am ales aceasta meserie deoarece imi place foarte mult si sper sa ajung un stilist foarte bun si in acelasi timp si foarte cunoscut.

Pe viitor imi doresc sa-mi deschid un salon de coafura.

Imi place foarte mult aceasta meserie ca este una dintre cele mai curate, cautate si mai frumoase meseri.

DESCRIEREA SALONULUI DE COAFURA

Salonul de coafura trebuie sa fie dotat cu fotolii pentru cliente, oglizi, dulapioare mici, scafe pentru spalarea parului, casti electrice pentru uscarea parului (acestea sa fie in numar suficient).

Instalatia de aerisire, in special trebuie sa functioneze in bune conditii deoarece se lucreaza cu multe substante chimice.

In unitatiile de coafura fiind cald se impune axarea pe tavan a unuia sau mai multor ventilatoare sau montarea aparatului de aer conditionat.

In salonul de coafura trebuie sa se gaseasca in numar suficient lenjerie necesara astfel ca la fiecare clienta sa se schimbe. Se recomanda ca prosoapele care le folosesc in coafura sa fie unifolosibile astfel incat dupa folosire (la fiecare clienta) sa se arunce. Este interzis a se folosi aceiasi lenjerie pentru doua sau ma multe cliente.

Tot odata fiecare lucrator trebuie sa aiba trusa personala completa de buna calitate si foarte bine intretinuta. Lucrand cu aceleasi ustensile coaforul se obisnuieste cu ele cu manuirea lor astfel realizeaza o munca de calitate intr-un timp ma scurt si cu un efort redus.

Pentru desfasurarea in bune conditii a lucrului salonul de coafura trebuie sa fie aprovizionat coform cerintelor ai produselor si materialelor necesare procesului de munca.

Ex: Vopsele de diferite culori, tipuri, pudra decolorata, tratamente pentru par, lacuri, fixative, spuma pentru par, gel de par, ceara, crema ondulatoare, solutii pentru permanent, solutii pentru neutralizare, decapantul.

MOBILIERUL NECESAR PENTRU SALONUL DE COAFURA

OGLINDA

Este un auxiliar pretios pentru coafor. Ea permite clientului si lucratorului sa-si controleze permanent munca pe tot parcursul unei lucrari de tuns, de coafat, etc.

Lucratorul poate sa adapteze mai usor si corespunzator frezura sau coafura la fizionomia clientului, sa-si dea seama in timp util de eventualele greseli. De aceea oglinda trebuie sa fie bine luminata si astfel incadrata incat sa incadreze si lucratorul si clientul in acest scop ca este montata pe perete deasupra mobilierului de coafura (cam la 10cm mai sus de nivelul acestuia mobilierului). Nu este permis ca oglinda sa aiba efecte care pot produce deformatii de imagine, sa fie murdara, prafuita sau stropita; ea trebuie sa fie in permanenta curata pentru a reflecta cat mai bine orice amanunt.

CHIUVETA SI SCAFA

Se foloseste pentru spalarea parului, este prevazuta cu sifon pentru scurgerea apei ai impuritatiile rezultate sunt mai multe tipuri de chiuvete care se sprijina pe doua console metale si chiuvete reglabile. Dupa fiecare intrebuintare se curata si se spala de fibrele marului de par.

DULAPIORUL

Este confectionat din lemn prevazut cu 2-3 sertare in care se pastreaza lenjeria, materialele si ustensilele.

Dulapiorul este asezat in partea dreapta a locului de munca astfel incat sa ramana un spatiu liber de 80 cm - 1 m pana la locul vecin, pentru a permite libertatea de miscare a lucratorilor.

SCAUNELE SI CANAPELELE DE ASTEPTARE

Pe langa mobilierul strict necesar executarii meseriei salonul de coafura trebuie sa fie dotat si cu canapele si scane de asteptare cat mai comoda pentru clientela.

In ultimul timp aceste scaune si canapele sunt de mai multe tipuri in culori vii sau pastelate. Aceste scaune prezinta avantajul ca se pot spala usor. Numarul lor este variabil in functie de spatiul general al salonului astfel sa nu impiedice activitatea.

MASUTELE DE ZIARE SI REVISTE

Este confectionat dn lemn fiind vopsit in alb. In ele trebuie sa se afle medicamente necesare: pansamente, leucoplast, alcool sanitar, iod, apa oxigenata, sapun de toaleta si un prosop plusant.

Acste medicamente se folosesc atunci cand este cazul.

VITRINA

Aceasta are un rol important in atragerea clientei spre prestarile de servicii ce se executa in salonul de coafura, aceasta trebuie sa fie in primul rand curata si aranjata in chip atragator, folosindu-se fotografii sau postere cu diferite tunsori si frizuri moderne excutate de preferinta de lucratorii salonului.

Vitrina trebuie sa fie bine luminata si in timpul nopti.

CASA DE MARCAT

Este alcatuita dintr-un scaun si o masuta pe care sta asezata si unde stau bani incasati in cursul zilei de lucru.

GARDEROBA

In salonul de coafura se afla de asemenea o garderoba speciala pentru lucrator si o garderoba pentru clientela unde se depun hainele pe durata sederii.

MAGAZIA

Poate fi de fapt o camera in care se depoziteaza materialele si rufaria necesara procesului de lucru pe o anumita perioada de timp.

LENJERIA

Exercitarea acestei meserii este necesar ca salonul de coafura sa fie dotat cu lenjerie necesara.

De preferinta alba si care trebuie sa fie intodeauna foarte curata in buna stare si in cantitati suficiente ca sa acopere nevoile tuturor lucratorilor si lucrarilor ce se executa in salonul respectiv.

Lenjeria consta in: prosoape, servetele observandu-se insa pentru fiecare ramura de activitate obiecte de lenjerie specifice. Salonul trebuie sa fie dotat cu manta de tuns, mantale cauciucate de protectie in timpul vopsirii parului si prosoape.

HALATUL

Este un obiect de lenjerie personal individual pe care lucratorul il poarta numai in orele de program, sa fie foarte curat si in buna stare, halatul se schimba cel putin de doua ori pe saptamana.

MANTAUA DE TUNS

Pentru saloanele de coafura se confectioneaza in ultimul timp din materiale colorate pastel sau imprimate si garnisite cu dantela.

Dimensiunile mantelei sunt mai mari astfel sa acopere clientul sau clienta sai protejeze de apa, fire de par sau de substante care se utilizeaza la diferite lucrari.

MANTAUA DE TUNS

Este confectionata din cauciuc plastic impermeabil. Pentru a nu permite stropirea hainelor cu vopsea sau perhidral.

MATERIALE, INSTRUMENTE, APARATE FOLOSITE IN SALONUL DE

COAFURA

PIEPTENELE

Se utilizeaza inainte de a executa o tunsoare pentru a descurca suvitele si firele de par asigurandu-se astfel reusita deplina a acestor operatii. Pieptenele este confectionat din os, con, celuloid, material plastic, exista foarte multe modele de piepteni cu maner sau fara maner, cu clinti desi sau cu dinti rari, fiecare servind la anumite operatii.

FOARFECELE

Folosirea foarfecelor in diferite scopuri a dus la aparitia a numeroase tipuri care desi au elemente comune le diferentiaza prin constructie, forma si dimensiune. Foarfecele de tuns care se deosebeste de celelalte foarfeci in ceea ce priveste forma si slefuirea intr-u cat parul opune mult mai multa rezistenta la taiere decat alte materiale. Odata cu extinderea tunsorilor pe par scurt au aparut diferite modele de foarfeci: mai lungi, mai subtiri cu o lama cu taisul drept si o lama cu taiusul crestat, anumite foarfece cu taisul de filat parul. Dupa intrebuintarea tunsorilor cu foarfecele se recomanda dezinfectarea lor dupa fiecare client.

PERIA DE PAR

Sunt perii cu coada care se utilizeaza la pieptanatul parului si perii fara coada care se folosesc la pieptanatul si curatatul parului.Periile se confectioneza din par de porc, din fibre vegetale si din materiale plastice, ceramica si titan.

Periile se pastreaza intr-o perfecta stare de curatenie, se spala din cand in cand si se dezinfecteaza; nu este permisa spalarea periilor in solutii detergente puternice in solutii chimice sau soda caustrica.

PERIA DE SCURTAT PARUL MARUNT, CAZUT DE LA TUNS

Este confectionata din par foarte moale si foarte lung montat pe o bucata subtire si lunga din lemn sau metal este prevazuta cu maner si se intretine ca si celelalte perii.

STROPITORUL DE PAR

Este confectionat din metal, stida sau metal plastic si se utilizeaza la uscatul parului.

FEONUL DE PAR

Este un aparat modern electric folosit la uscarea parului precum si la obtinerea unor modele de frizuri sau coafuri bazate mai ales pe onduleuri.

Feonurile sunt de doua tituri:

rotund in forma de melc confectionat din metal;

feonul in forma cilindrica confectionat din material plastic

Feonu se manevreaza in sens invers sensului pe care o are ondulatia deoarece jetul de aer cald impinge parul il usuca si ii imprima miscare in aceata directie.

PULVERIZATORUL

Este un mic aparat compus dintr-un recipient de sticla sau material plastic si o pompa de cauciuc care procedeaza in particule fine, substanta o fixeaza coafura.

In prezent se foloseste un nou model pulverizator mai perfectionat, pulverizator tip spraz are forma cilindrica si este confectionat din material plastic.

ONDULATORUL

Ondulatorul de 2 tipuri:

de coafat normal care se incalzeste la flacara

actionat electric de la Babzlis

CASCA ELECTRICA

Casca electrica se foloseste la uscatul parului. Sunt casti care sunt montate pe un picior metalic, sunt casti care se pot monta pe perete la nivelul dorit.

BIGUDIURILE

Sunt obiecte de forma cilindrica avand dimensiuni diferite intre 3-8 cm lungime 4-5 cm latime.

Bigudiurile se folosesc la rularea parului pentru obtinerea ondulatiei si a coafurii.

Bigudiurile sunt de 2 tipuri:

bigudiuri pentru ondulatia cu apa care sunt confectionate din material plastic sau metal;

bigudiuri pentru ondulatia din lemn si ebonita (plastic).

DETINFECTAREA INSTRUMENTELOR SI

A LOCULUI DE MUNCA

In meseria de coafura, frizerie se impune ca paralel cu igiena personala a lucratorului in curatenia desavarsita.

Dezinfectia locului de munca respectiv a suprafetelor plane se va efectua cu:

SUBSTANTA PERFORMANTA

Este un dezinfectant lichid, limpede, vascos, spumos, de culoare albastra cu miros placut.

CLOROM

Poate fi utilizat si la dezinfectia instrumentelor de max, prin dizolvarea unei tablete la 3l apa.

PRESTI-MAIN

Solutie pentru dezinfectia mainilor lucratorului sub forma lichida, limpede, vascoasa, incolora, spumanta, solutia este gata de utilizat.

STERILIZATOR CU CUART

Au forma cilindrica, are un buton pentru alimentare la curent 220v, ii este adoptat un buton pornit-oprit.

CLOROSAN

Se gaseste sub forma de granule. Are rolul de albire si dezinfectie a ruferiei. Concentratia este de 10 gr clorosan la 30 l (pentru 5 Kg rufe uscate).

DESOGERM

Se utilizeaza pentru dezinfectarea sau sterilizare prin imersie a instrumentelor(mase plastice sau cauciuc). Se utilizeaza prin diluarea cu apa inainte de folosire astfel:

solutii 0.5% timp de 60 min

solutii 0,8% prima imersie timp de 30 min

PRODUSE DE STYLING FOLOSITE

IN SALOANELE DE COAFURA

In saloanele de coafura se d'folosesc mai multe produse de styling pentru executarea diferitelor coafuri:

Lacul fixativ se foloseste la:

spuma de par

lacurile fixative cu sclipici

ceara modelatoare

gel de par

RECEPTIA IN SALONUL DE COAFURA

Receptia (primirea) este punctul in care clientul isi incepe relatiile sale cu personajul salonului.

Ca receptionist, coafeza poate ajuta relatiile cu clientii fiind RELAXATA, PRIETENOASA, CONCRETA SI PRACTICA.

Obligatiile de receptionista:

salutati (intampinati) clientul politicos curtenitor si amabil;

ingrijiti clientul promod si util;

cand clientul are un sfat sau o informatie - coafeza trebuie sa-l dea corect, exact si eficient;

asigura-te ca noii clienti, cunosc numele salonului, adresa si numarul de telefon (pentru a putea face reclama salonului);

sa poti da in orice moment informatii despre timpul lor si durata necesara;

fii atenta atunci cand faci programarile si mai ales cu indeplinirea la timp a lucrarilor solicitate;

gaseste-ti timp sa confirmi primirea fiecarui client si asigural ca va fi bine ingrijit;

coafeza trebuie sa dea sfaturi clientei pentru stabilire atunsorii si coafurii;

coafeza trebuie sa acorde timp pentru consultarea clientei inainte de incepere a coafurii, pentru a evita orice neantelegere oricat de ocupati ar fi, trebuie sa stea calma si negrabita-aceasta o va ajuta sa evite greselile;

creaza o impresie, direct incepand cu propria aparitie, printr-o prezenta cu bun gust imbracata si o coafura atractiva;

fii de ajutor si amabila cu orice persoana care soseste in salon faraprogramare prealabila.

Grija pentru clienta

Grija pentru clienta este esentiala in succesul dumneavoastra ca coafeza. Este o parte importanta in tot ceea ce faceti pentru clientul dumneavoastra in salon si implica preocupare pentru client si o adevarata dorinta de a satisface toate necesitasiile acesteia.

Facand aceasta, veti ridica standardele dumneavoastra profesionale spre care tindeti.

Ca multe alte lucruri, o buna grija pentru client trebuie invatata si aceasta cere studiu individual.

In acest capitol se vor prezenta urmatoarele:

comunicarea dintre dumneavoastra si clienta;

interpretarea nevoilor clientei;

pregatirea clientei si parului sau pentru diferite sarcini;

intelegerea parului si a pielii cu care lucrati;

diagnoza parului si a pielii;

luarea deciziei si alegerea in cunostiinta de cauza atunci cand anumite servicii trebuie sau nu aplicate.CE SE INTELEGE PRIN GRIJA FATA DE CLIENTA?

Grija pentru o clienta inseamna exact ceea ce spune: grija pentru clientul dumneavoastra "UMBLATUL" dupa ea, asigurandu-se ca ea se simte comfortabil satisfacuta de serviciu si ingrijita (asistata) in siguranta. Aceasta incepe in momentul intrarii clientei in salon si continua pana cand il paraseste.

Ajutorul acordat clientului pentru a se descurca acasa, cu parul ei este o parte din grija pentru clienta. Astfel puneti experienta dumneavoastra la dispozitia clientei, pentru a va asigura ca atunci cand pleaca ea va fi cu adevarat fericita de modul in care arata parul sau.

Pentru ca grija fata de clienta sa fie efectiva, un consult initial este esential. Aceasta se aplica atat la clientele existente cat si la cele noi.

CONSULTATIA

Consultatia este o intalnire in care sfaturile se primesc si se dau, consta intr-o discutie cu clienta, ascultarea acesteia, astfel ca coafeza sa poata stabili nevoile clientei si un itinerar negociat al actiunilor ulterioare.

Coafeza (profesionista) stie deja o multime de lucruri despre par in general, dar clienta este mai familiarizata cu parul ei si cu modul in care acesta se comporta. De aceea trebuie ca coafeza sa asculte ceea ce clienta ii impune si sa intuiasca ce are aceasta in minte, vis a vis de serviciul solicitat. Se poate intampla ca aceasta sa cera un serviciu care nu va conduce la rezultate satisfacatoare si acest lucru trebuie luat in considerare.

Serviciul se va incepe numai dupa ce s-a stabilit corect ceea ce se cere, obtinand acordul clientei si confirmarea faptului ca cererile ei sunt urmarea dorintelor personale.

CONSULTATIA INCLUDE:

determinarea exacta a ceea ce clientul vrea inainte si in timpul aplicarii serviciului de coafare;

intrebari si observatii pentru a determina serviciile si produsele cerute;

incercarea, unde este necesar, pentru asigurarea practicii in siguranta si "bunastarea clientei";

notarea si luarea in considerare a tuturor factorilor limitativi ca conditiile pielii si scalpului, prezenta unor substante, incompatibile, par care este intr-o stare slaba;

luarea in considerare a accesorilor (pieptene, agrafe, ochelari) pe care le foloseste clienta si decizia asupra modului in care acestea pot afecta serviciile pe care le-a cerut.

PREZENTAREA CLIENTEI

NUME: fdbgs

PRENUME: sbsfn

VARSTA: 17 ani

OCHII: VERZI

FATA: ROTUNDA

INALTIME: 1,60

CULOARE PAR: SATEN

TEMA: TUNSOAREA MODERNA

In ultimii ani paralel cu evolutia si raspandirea tunsorii cu briciul la barbati se remarca si in randul clientelei feminine o preferinta mai aventurata pentru acest gen de tunsoare care permite obtinerea de pieptanaturi deosebit de vaporoase si aerisite. In general aceasta tunsoare se poate executa pentru orice fel de par indiferent de lungime respectandu-se urmatoarele faze de executie:

se spala sau se uda parul;

se piaptana cu un pieptene rar de la crestet in jos, spre frunte, spre urechi si spre ceafa;

se stabileste lungimea acestuia.

Tunsoarea se incepe de o distanta la 7-8 cm de portiunea vartejului pentru ca parul sa nu stea tepos sau "zbarlit" ci sa se aseze in forma ceruta de pieptanatura. Se sorteaza parul din partea superioara a capului prin filare cu un brici nu prea taios. Filarea se incepe de la jumatatea capului continuandu-se spre fata si instituindu-se in zona frontala unde parul-scurtat, pana la nivelul sprancenelor, trebuie sa fie cat mai subtiat. Se fileaza parul din partile laterale subtiind-ul cat mai mult spre varful suvitelor; lungimea suvitelor se fixeaza in functie de fizionomia si de dorinta clientei. In general parul este scurtat pana in dreptul locului urechi. Se fileaza parul din spate insistandu-se in portiunea cefei unde trebuie sa fie cat mai subtiat si continuandu-se tot cu briciul in linie ovala sau ascutita a tunsorii. Se curata parul de prisos de pe ceafa cu briciul sau cu masina de ras. Se egaleaza apoi cu foarfecele si pieptenele incepand de la frunte spre spate continuand cu partile laterale si apoi cu portiunea de pe spatele capului. Se piaptana tot parul spre spate si se schiteaza pieptanatura formandu-se un semi breton deviat intr-o parte pe frunte si doua spituri in partile laterale orientate spre obraz in portiunea superioara a capului si la spate se formeaza din mana si cu pieptenele cateva ondulatii stransa; se usuca complet parul cu fonul si pieptenele in forma in care a fost pieptanat. Pentru a imprima volumul necesar unei pieptanaturi armonioase se umfla usor "tapand-ul" cu mana. De asemenea se va avea grija ca si bretonul bine uscat se finiseaza pieptanatura revenindu-se cu pieptenele pe tot capul. Parul se piaptana cu atentie tot in forma in care i s-a imprimat candva in stare umeda impingand-ul usor cu degetele din spate spre fata pentru ai mentine volumul.

Tunsoarea aceasta se poate executa si fetitelor sau adolescentelor, dar se va avea grija in acest caz ca, in portiunea de la spatele capului, parul sa fie foarte subtiat astfel incat ceafa si gatul sa ramana degajate

NOTIUNI DE PROTECTIE A MUNCII

Prin instruire in domeniul protectiei muncii se intelege un ansamblu de activitati organizate prin care se urmareste insusirea cunostintelor si formarea deprinderilor de securitatea muncii, care face parte integranta din pregatirea profesioanala. Instructajul de protectie a muncii este destinat pregatirii personalului si este considerat unul dintre cele mai importante masuri de protectie a muncii.

Se efectueaza conform reglementarilor legale in viguare noilor incadratii in munca celor transferati de la o unitate la alta, celor veniti in unitate ca detasati precum si ucenicilor, elevilor si studentilor care efectueaza practica profesionala.

Scopul instructajului introductiv general este cunoasterea specificului activiatii in unitati, a factorilor de risc principali de accidentare in munca de imbolnavire profesionala, precum si a masurilor generale de protectie a muncii.

Continutul acestui tip de instructaj este exact pe urmatoarele probleme:

legislatia muncii, cu accent pe aspectele privind protectia muncii;

pricipalii factori de risc, de accidentare, de munca si imbolnavire profesionala, defalcati pe sectii si ateliere sau activitati;

masuri generale de prevenire a accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale(masuri de electrosecuritate, ventilatie, combaterea zgomotului si vibratilor, igiena muncii, protectia individuala);

masuri de prevenire si stingerea incendiilor (manipularea materialelor inflamabile si explozibile, modul de interventie in caz de incendiu, materiale si dispozitive de stingere);

acordarea primului ajutor in caz de accidentare cu accent pe modul de executare a respiratiei artificiale.

Se efectueaza atat celor noi incadrati cat si celor ce se transfera de la un loc de munca la altul in cadrul aceleasi unitati, de catre conducatorul procesului de munca unde isi va desfasura activitatea persoana instruita. Are loc de acomplecta si aprofundat cunostiintele specifice de protectie a muncii si se efectueaza tuturor angajatilor la intervale de timp stabilite prin norme sau instructiuni in functie de gravitatea riscurilor proprii activitatii desfasurate.

Instructajul periodic se mai realizeaza si in urmatoarele situatii:

la revenirea in productie dupa o absenta mai mare de 30 zile, inclusiv, consecutiva unei incapacitati temporare de munca, datorate unor accidentari sau a unei imbolnaviri profesionale;

cand se modifica procesul tehnologic, conditiile de munca, se introduc utilaje sau tehnologi noi.

Toate cele 3 faze ale instructajului se incheie prin testarea cunostintelor asimilate.

Pentru predarea cunostiintelor specifice, instructori de protectie a munci folosesc mijloace de instruire: aparate audio-vizuale materiale didactice si demonstrative. Printre materialele didactice utilizate, rolul pricipal il detin legile, normele si instructiunile de protectie a muncii manuale, lectiile si testele in domeniu. Procesul de instruire a personalului mai cuprinde si alte forme respective:

pregatirea instructorilor care efectueaza diverse tipuri de instructaje;

auto instruirea persoanelor de conducere;

conferinte, informari, filme in cazul produceriunor accidente de munca, a necesitati relifari unor probleme deosebite de protectie a muncii.

Toate activitatiile de instruire dintr-o unitate sunt coordonate metodologic de cabinetul de protectie a munci.

NOTIUNI DE IGIENA A MUNCII

In cazul normelor departamentale de protectie a muncii sunt incluse si normele de igiena a muncii, acestea avand un rol important in asigurarea si respectarea capacitatii de munca si in prevenirea imbolnavirilor.

Cunoasterea si mai ales respectarea acestor norme sunt obligatori pentru toti cei ce lucreaza in ateliere de frizerie si coafura.Necunoasterea sau nerespectarea lor se sanctioneaza dupa gravitate.

Instructajul se efectueaza periodic la locul de munca si cu prilejul incadrari. Cu aceasta ocazie se recomanda si se completeza o fisa de instructaj. Unele norme de protectie si igiena a muncii se refera la conditiile generale in care se desfasoara procesul de munca.

Ele prevad:

asigurarea unei bune aerisiri si ventilatie la locul de munca;

iluminatul natural si artificial;

intrtinerea instalatiilor electrice sanitare;

alimentarea cu apa potabila, precum si judicioasa amplasare a utilajelor si instalatiilor.

Numeroase norme ii privesc pe muncitori, ele se refera la dotarea echipamentului corespunzator cat si la manuirea si intretinerea uneltelor si aparatelor.

NORME DE IGIENA SI PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE

ATELIERELOR DE COAFURA

Instalatiile electrice ca si aparatele electrice cu care se lucreaza in aceste ateliere vor fi controlate periodic de catre tehnicieni autorizati. Pentru orice defectiune evita instalatiile, aparatele sau tablourile electrice se va anunta electricianu de serviciu.

Este interzis a se lucra fara echipament de protectie (halat alb, manusi).

Este interzis a se purta foarfeca sau briciul in buzunarul halatului.

Este interzisa intrebuintarea tuturor ustensilelor inainte de a fi dezinfectate. Este interzisa intrebuintarea tuturor ustensilelor ininte de a fi dezinfectate. Este interzisa intrebuintarea aparatelor electrice cu mana uda.

In timpul deservirii clientilor, lucratorul va executa lucrarea cu cea mai mare atentie pentru a evita accidentele.

Ustensilele cu care se lucreaza in aceste unitati vor fi bine ascutite si in cea mai buna stare de functionare.

NOTIUNI DE PRIM AJUTOR

Eficacitatea masurilor de prim-ajutor depinde de timpul cu care se executa, de corecta lor aplicare si de prezenta de spirit a persoanelor din inedita apropieri a accidentului fapt pentru care ele trebuie sa fie cunoscute de intreg personalul. Primul ajutor se va acorda la locul accidentului, actionand foarte repede dupa urmatoarele reguli:

Examinarea exterioara completa accidentatului.

Acordarea primului ajutor in ordinea gravitatii.

- extrema urgenta: - hemoragii (cap, gat);

- hemoragii interne ( raniti in zona toracelui, arsuri mari);

- prima urgenta: - raniti care au pierderi de sange, raniti cu membrane zdrobite;

- a doua urgenta: - fracturile de craniu deschise si rani adanci;

- a treia urgenta: - fracturi mici.

Toate unitatiile economice - sociale au obligatia de a se da cu truse de prim ajutor care sa contina:

- pansamente sterile

- tinctura de iod

- apa oxigenata

- rivanol

- alcool sanitar

- fase.

In cazul ranilor deschise se curata zona prin spalare cu apa oxigenata sau cu apa fiarta si racita si se dezinfecteaza cu alcool sanitar la sangerare abundenta.

Se va repeta directia de stergere dinspre marginea plagii spre exterior.

Spalarea ranii propriu-zise sau indepartarea cheagurilor de sange sunt interzise.

In cazul ranilor superficiale, vor fi spalate cu o solutie antiseptica (apa oxigenata si rivanol) dupa care se va aplica compresa sterila doua, trei bucati peste care se pune vata si se executa infasurarea cu fase.

Hemoragia poate fi externa atunci cand sangele este de culoare rosu deschis, tasneste in ritmul batailor inimii iar hemoragia externa venoasa se manifesta prin culoarea rosu inchis a sangelui si curge continuu, se opreste prin compresie digitala sau sub rana se va aplica tifon peste care se aplica garoul.

Strangerea garoului se face cand membrul devine palid iar pulsul arterial la nivelul lui nu se simte. In apropierea garoului se pune un bilet pe care se scrie ora si minutul la care s-a aplicat.

Fracturile pot fi inchise (pielea si muschii nevatamati) sau deschise (insotite de rani). In cazul fracturilor atele in asa fel incat sa nu apese pe fractura si sa nu depaseasca cele doua articulatii vecine. In cazul fracturilor deschise se vor imobiliza cu atele numai, dupa ce s-au luat masurile de prim-ajutor indicate pentru rani.

Corpurile straine care patrund sub pleoape se indeparteaza usor cu un tampon de vata sau tifon sau prin spalarea ochiului cu un jet de acid baric sau de apa curata fiarta anterior dinspre coltul de la tampla a ochiului spre coltul interior spre nas. Daca astfel nu se reuseste inlaturarea corpului strain accidentatul va fi transportat imediat la medicul oftalmolog.

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE IN TIMPUL DESFASURARII ACTIVITATIILOR PROFESIONALE

In timpul serviciului personalul este obligat sa poarte halat alb si incheiat care nu se va folosi in afara locului de munca.

Lucratorii care efectueaza vopsit, samponari si permanent rece sunt obligati pentru a preintampina accidentele.

Inaintea servirii clientilor lucratorul va trebui sa execute in fata clientului stergerea foarfecii, pieptenului, dezinfectarea sculelor dupa fiecare client de septal.

Se va folosi rufarie curata la fiecare client.

Este interzisa purtarea sculelor (foarfeci) in buzunarul halatului pentru a preintampina accidentele.

Sticlele si materialele existente pe noptiere trebuie sa fie etichetate cu scris citet aratandu-se continutul respectiv.

Se interzice servirea clientilor, a persoanelor suferite de boli de piele, par, unghii sau alte boli molipsitoare. Pot fi serviti clientii care prezinta o adeverinta medicala de specialitate din care sa rezulte ca boala respectiva nu este contagioasa.

La executarea lucrarilor de vopsit parul pentru clientele care fac pentru prima oara aceasta lucrare, in mod obligatoriu se vor face teste.

Testele se executa prin tamponarea cu vopsea in spatele urechii si daca dupa 24 ore nu se produce alergii in locul tamponat se poate face vopsitul parului. Se interzice vopsirea parului pentru prima oara fara teste.

Atentie deosebita trebuie data la pregatirea apei pentru spalarea parului care sa nu depaseasca temperatura normala si astfel sa produca accidente clientei prin oprire.

Pentru dezinfectarea pensulelor si periilor se vor folosi urmatoarele solutii: apa calda cu 2% soda, sau scufundarea lor intr-o solutie cloromina de 2% sau fenol de 5% bine agitate timp de 30-40 min. Dupa dezinfectare se clatesc bine cu apa.

Dupa fiecare client se va face curatenie la locul de munca.

Locul de munca va fi mentinut in permanenta curat, zilnic, spalat, sters praful, etc.

Toaleta (wc) va fi mentinuta in perfecta stare de curatenie si dezinfectata zilnic.

Responsabilul de unitate este obligat sa faca instructajul fiecaruia la locul de munca.

Personalul este obligat sa se supuna urmatoarelor examene medicale, controlul periodic lunar dermatovenerian, examenul radioscopic pulmonar, analiza serologica.

Fiecare lucrator va avea in carnetele lor inscrise aceste examene.

Carnetele se pastreaza la unitate si vor fi prezentate la organele de control.

In fiecare unitate trebuie sa existe dulapior sanitar cu medicamente necesare, conform baremului si care se vor completa la nevoie. Consultatiile medicale pentru membrii cooperatori precum si obtinerea de certificate medicale se face numai la policlinici. Se va afisa in unitate numarul de telefon si adresa policlinicii cu care este in colaborare unitatea.

La fiecare loc de munca se vor afisa instructiuni de protectia a muncii cuprinzand principalele prevederi care trebuie respectate pentru evitarea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.

Locurile de munca, instalatiile de grad ridicat de pericol in exploatare, astfel sub incidenta decretului 400/81 si nominalizate prin decretia UCECOM nr. 47/81 vor fi amenajate conform prevederilor din decret.

MASURI DE PROTECTIE A MUNCII SPECIFICE ACTIVITATIILOR CU INSTRUMENTE MANUALE

Un mare numar de accidente de munca au drept cauza unor instrumente necorespunzatoare. In aceasta categorie intra: intepaturi si taieturi. Pentru evitarea lor trebuie respectate o serie de masuri referitoare la alegerea utilizarea, intretinerea si pastrarea instrumentelor manuale. In primul rand instrumentele manuale trebuie sa fie confectionate din materiale de calitate.

Instrumentele manuale actionate electric trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de fixare si cu dispozitive care sa impiedice functionarea lor necontrolata.

Manerele lor trebuie sa fie netede bine fixate si de dimensiuni care sa permita prinderea lor si sigura si comoda.

Instrumentele manuale prevazute cu articulatii (foarfeci) nu trebuie sa aiba joc in articulatia bratele de actionare ale acestora vor fi in asa fel confectionate incat la inchidere sa ramana spatiu suficient intre ele pentru a preveni prinderea degetelor, se va evita contactul cu partiile ascutite. In timpul transportului instrumentelor taioase, ele vor fi verificate protejate cu teci (huse adecvate); pentru evitarea clientelor vor fi corespunzator si vor fi verificate la fiecare inceput si sfarsit de lucru.

ELEMENTE GENERALE DE IGIENA

IGIENA LOCULUI DE MUNCA

Conducatorii atelierelor vor urmari mentionarea curateniei, curatarea de praf a peretiilor, a meselor de lucru, spalarea geamurilor, gunoiul care se va indeparta de la locul de munca.

Deseurile toxice se va indeparta cu grija la fel si resturile de vopsele sau alte materiale care au fost folosite. De asemenea se va atrage atentia asupra stingerii chibriturilor si tigarilor mergand parca la interzicerea totala a fumatului in saloanele de coafura.

IGIENA INDIVIDUALA

igiena imbracamintei si incaltamintei;

incaltamintea trebuie sa corespunda configuratiei piciorului, sa asigure aerisirea lui, sa fie adecvata proceselor tehnologice si locului de munca, sa fie zilnic curatata;

igiena corporala care are o mare importanta in mentinerea sanatatii, organismului, prin pastrarea integritatii functionate a pielii.

NOTIUNI PRIVIND PAZA SI PROTECTIA

CONTRA INCENDIILOR P.C.I.

Cunoasterea masurilor menite sa fereasca colectivul si locul de munca izbucnirea unui incendiu sau cele privind stingerea sa constituie pentru fiecare lucrator al colectivului unei unitatii o indatorire foarte importanta. De aceea fiecare lucrator trebuie sa cunoasca locul unde se afla stingatoarele daca sunt incadrate conform normelor in viguare ca si modul lor de utilizare.

La incheierea locului de munca aparatele electrice vor fi scoase din priza, becurile vor fi bine stinse sau flacara de la gaze va fi stinsa.

BIBLIOGRAFIE

Manualul frizerului si coaforului Editura Bucuresti 1971

Carnet de notite

Revista Ioana

Caiet de specialitate

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1597
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved