Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Preparate cosmetice pentru par

Cosmetica frumusete

+ Font mai mare | - Font mai micPreparate cosmetice pentru par

Preparatele cosmetice pentru ingrijirea parului, cuprind: lotiunile tonice, sampoane detergente, sampoane medicamentoase, briantine, fixative pentru par, preparate pentru colorarea si decolorarea parului.1. Lotiunile pentru par. Sunt preparate cosmetice care servesc pentru ingrijirea parului in sensul de a-i da un aspect normal, de a-i da vitalitate, de a-l hrani prin stimularea circulatiei la nivelul scalpului, pentru a-i asigura revenirea prompta si pentru a impiedica caderea parului.

C. Heald arata ca un tonic ideal trebuie sa aiba urmatoarele componente:

- un vasodilatator, care sa mareasca cantitatea de sange de la nivelul papilelor dermice si sa stimuleze mecanismul de alimentare a pielii;

- antiseptice si substante medicamentoase care sa controleze seboreea si alte stari ale scalpului care interfereaza cresterea parului.

Lotiunile se utilizeaza in scop preventiv si estetic cu efecte tonice, dezinfectante. Actiunea terapeutica a acestor preparate cuprind un domeniu larg si pot fi incluse impotriva matretii, seboreei, alopeciei.

Substante utilizate. Fenoli si alcooli. Resorcinolul, este un antiseptic bun, mai putin iritant decat fenolul. Doze mari de resorcinol pot fi toxice datorita absorbtiei lui prin piele, cand s-au semnalat cazuri de methemoglobinurie. El prezinta dezavantajul ca in prezenta sapunului poate decolora parul, de aceea nu se asociaza in preparatele cu sapunuri sau sampoane alcaline.

Beta naftolul, poseda o actiune antiseptica si germicida mai puternica decat fenolul si este mai putin toxic. Este usor solubil in apa, acidul boric ii creste solubilitatea.

Alcoolul izopropilic, se utilizeaza in tratamentul acneei asociata cu o seboree severa, in cazuri de pitiriasis si seboreea capului. Se asociaza in concentratii de 30-35%.

Chinina, tinctura de China, au proprietati stimulante, joaca un rol in hranirea parului, au un efect moderat de sterilizare. In solutii de sterilizare. In solutii hidroalcoolice prin frictionare manifesta un efect de stimulare a scalpului.

Capsicum, se foloseste sub forma de tinctura in concentratie de 5%, in solutii hidroalcoolice 60%; contine ca principiu activ capsaicina.

Pilocarpina, este alcaloidul extras din frunzele Pilocarpus jaborandi. Are un efect stimulativ asupra cresterii parului; se utilizeaza in concentratie pana la 0,40 g%, singura sau asociata cu chinina.

Dintre produsele naturale se mai utilizeaza tinctura de China, tinctura de urzici, musetel.

Derivati cu sulf - se utilizeaza aminoacizii cu sulf in cresterea parului. L. Edward a experimentat pe cobai metionina marcata cu S35 pe pielea cobailor, s-a constatat ca el se gaseste si dupa 2,5 ore in parul cobailor sub forma de sulf elementar. Aceasta denota importanta sulfului si aminoacizilor cu sulf in cresterea parului, fapt pentru care numeroase brevete contin in compozitia lor sulf.

Un alt aminoacid important este cisteina, cu rol foarte important in cresterea parului; la fel cisteinatul de magneziu in asociere cu dehidrocolatul de magneziu si saruri ale acizilor grasi nesaturati care sunt stimulenti puternici ai cresterii parului, unghiilor, pielii. Se mai utilizeaza inca triptofanul, tirozina, lizina.

Derivati ai acidului nicotinic, au o actiune rubefianta si favorizeaza patrunderea unor substante in piele. Pontationatul acidului nicotinic si derivati obtinuti prin condensarea cumarinei cu acidul nicotinic (ketone) sunt promotori ai cresterii parului.

Vitamine si acizi nesaturati. Aceste doua tipuri de substante se folosesc intr-o serie de preparate, la fel si acidul pantotenic. Pentru stimularea cresterii parului se folosesc vitaminele F, E, A.

Asocieri de substante. Se folosesc inositolul, hidrocortizonul ca tonice pentru par; clorhidratul de procaina 1-3% in asociere cu acidul benzoic si acid ascorbic (0,10-0,15%0, stimuleaza cresterea parului. Clorhidratul de procaina se foloseste pentru proprietatile ei vasodilatatoare si antipruritice, care favorizeaza cresterea folicului pilos. Acidul ascorbic, activeaza respiratia celulara a pielii capului, stimuleaza circulatia sanguina, iar acidul benzoic pentru proprietatile lui antibacteriene.

Lotiunile pentru par nu trebuie sa aiba o actiune degresanta puternica, fapt pentru care se utilizeaza un alcool 60-700, ele nu trebuie sa incleize parul. Deoarece aceste preparate se utilizeaza zilnic pot sa produca uscarea parului, efect care se poate preveni prin asocierea uleiul de ricin.

Preparatele pentru par gras se pot grupa in doua categorii: lotiuni tonice si preparate cu actiune terapeutica.

1.1. Lotiunile tonice, contin saruri de chinina, diferite tincturi, tanin, au rolul de activare a circulatiei sanguine si de a stimula cresterea parului:

Clorhidrat de chinina 0,10 g

Tanin 0,05 g

Tinctura de arnica 10,0 g

Alcool 60,0 g

Apa la 100,0 g

Parfum q.s.

Ulei de ricin 30,0 g

Tinctura de China 70,0 g

Parfum q.s.

Preparate cu actiune terapeutica - cuprind lotiuni contra caderii parului si lotiuni contra matretii.

1.2. Lotiuni contra caderii parului, contin saruri de pilocarpina, substante vasodilatatoare, antiseptice, tincturi vegetale, colesterol, etc.

Nitrat de pilocarpina      0,20 g

Azotat de potasiu 0,15 g

Acetona 10,0 g

Apa 10,0 g

Alcool la 900 80,0 g

Ulei de lavanda q.s.Rezorcinol      5,0 g

Tinctura capsici 3,0 g

Ulei de ricin 5,0 g

Alcool 85,0 g

Parfum q.s.

Preparare: se dizolva rezorcinolul in alcool, se adauga tinctura de ardei, apoi uleiul de ricin si se parfumeaza.

Colesterol      1,0 g

Alcool 98,0 g

Ulei de ricin 1,0 g

Pilocarpina clorhidrat 0,10 g

Tinctura capsici 2,0 g

Tinctura jaborandi 5,0 g

Alcool 10,0 g

Glicerina 10,0 g

Apa la 100,0 g

Ulei de eucalipt      2,50 g

Ulei de rozmarin 2,50 g

Balsam de Peru 2,0 g

Chinina clorhidrat 0,50 g

Tinctura de ardei 5,0 g

Tanin

Alcool diluat 160,0 g

1.3. Lotiuni contra matretii

Beta naftol 0,50-2,0 g

Alcool 50,0 g

Apa 38,0 g

Glicerina 10

Parfum q.s.

Sulf coloidal 1,25 g

Rezorcinol 2,0 g

Glicerina      4,0 g

Borax 2,50 g

Apa de trandafir la 100,00 g

Preparare: rezorcinolul si boraxul se dizolva in apa de trandafir, sulful se suspenda cu mucilag de metilceluloza (25 g) sau cu ajutorul tween-ului 80 (5%).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2298
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved