Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Preparate pentru aranjarea parului

Cosmetica frumusete

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Anticearcanul
Machiajul ochilor folosind trei culori
Chip fermecator printr-un machiaj deosebit
Cum iti ingrijesti buzele
Arta de a te parfuma
De la ten intunecat la un ten stralucitor
Machiajul- pas cu pas si poze
Fardul de obraz
Biochimia pielii
ABC-COSMETICS - RUJURI, CREME, OJA, SAPUNURI VRAC


Preparate pentru aranjarea parului

1. Briantine. Briantinele sunt preparate cosmetice utilizate pentru ingrijirea parului carui ii ofera luciu, il face mai moale si ajuta la fixarea fluida sau solida. Ele pot fi lichide, solide sau sub forma de gel si pot fi colorate si parfumate.
Briantinele au ca constituent principal, uleiul mineral cu vascozitate mica sau asocieri de substante grase care imprima o vascozitate corespunzatoare. Se utilizeaza frecvent uleiul de parafina, uleiul de floarea soarelui. Uleiurile minerale utilizate in briantine trebuie sa fie pure, incolore, fara nici o nuanta de fluorescenta, fara miros si fara urme de hidrocarburi nesaturate care pot cauza iritatii. O problema deosebita o constituie asocierea parfumurilor, care in general sunt insolubile in uleiuri, de aceea ele se testeaza din punct de vedere al solubilitatii. Un dezodorizant favorit solubil in ulei este kerosene sau miristatul de izoporpil.

Aceste substante au si un efect de micsorare a vascozitatii amestecurilor de uleiuri, crescand in acest fel proprietatile de intindere si efectul stralucitor. Daca se utilizeaza coloranti solubili in ulei acestia trebuie sa fie stabili fata de lumina.

Briantinele solide, contin in afara de uleiuri si agenti de vascozitate potriviti, coloranti si parfumuri. Ca agenti de consistenta se utilizeaza vaselina, parafina, ceara sau alte ceruri sintetice. Colorantii pot sa fie galbenul sau culoarea verde. Briantinele se utilizeaza in special in tarile cu climat cald. Preparate corespunzatoare se pot obtine din asocierile:

Vaselina      90,0 g

Parafina solida 10,0 g

Colorant, parfum q.s.

sau

Ulei de vaselina      75,0 g

Cetaceu 25,0 g

Parfum q.s.

Briantinele lichide, pot fi grase pe baza de uleiuri, alcoolice si hidro-alcoolice. Tendinta moderna este de a asigura un luciu stralucitor si o actiune de fixare a luminii.

Briantinele grase, denumite inca si ulei de par, contin uleiuri minerale sau vegetale asociate cu parfumuri si coloranti. 'Uleiurile de nuca' naturale se prepara din coji de nuca proaspete (10g/100 g ulei) si sunt utilizate de persoanele cu par negru pentru obtinerea unei nuante mai inchise. Uleiul artificial de nuca se obtine din:

Ulei de vaselina      20,0 g

Ulei de masline 50,0 g

Clorofila (colorant de anilina brun) q.s.

Parfum 2,0 g

Briantinele alcoolice, sunt constituite din asocieri de ulei de ricin 30% si alcool, parfum. Uleiul de ricin este solubil in alcool se utilizeaza pentru ondularea parului si pentru fixarea parului care nu este prea bogat (ulei de ricin 10 g, alcool 950 90,0 g, parfum q.s.).

Daca se inlocuieste uleiul de ricin cu ulei de parafina sau masline se obtine o briantina emulsie, care se agita inainte de intrebuintare:

Ulei de parafina      30,0 g

Alcool 950 50,0 g

Parfum q.s.

sau

Ulei de masline      20,0 g

Ulei de parafina 35,0 g

Alcool 950 45,0 g

Parfum q.s.

Briantinele geluri, contin ulei mineral cu vascozitate scazuta (15-20%), emulgatori neionogeni tensioactivi polietoxilati (eter polietoxilat al alcoolului oleic sau alcool lauric polietoxilat), agenti de cresterea vascozitatii (sorbitol, PEG, lanolina sau alcooli de lana) si apa distilata 50-70%. Vascozitatea produsului finit trebuie sa fie 1.500.000 cP la 200C. Preparatele fluide se introduc in tuburi unde urmeaza a se gelifica.

Briantinele solide transparente (gel) se pot obtine prin gelificarea uleiului mineral cu agenti corespunzatori. Cel mai frecvent se utilizeaza sapunurile metalelor, in special acelea ale litiului si aluminiului.

Exista si briantine sub forma de spray, in special din grupa celor fluide, care sunt constituite din amestecuri de uleiuri minerale cu vascozitate mica si esteri ai acizilor grasi, ca miristatul de izopropil. Aceste briantine formeaza pe par un film fin cu o foarte buna stralucire.

2. Fixative (Lacuri). Fixativele sunt preparate cosmetice utilizate pentru fixarea si mentinerea ondulatiilor parului. Dupa consistenta pot fi creme fixative sau lichide . Lacurile pentru par sau spray-urile, se folosesc dupa ondulare si au drept scop de a mentine forma parului, fara a modifica in vreun fel forma artistica, plastica finala.

Fixativele pentru par trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

- sa contin materii prime de calitate corespunzatoare;

- sa nu lipeasca parul;

- sa nu sa dauneze parului;

- dupa aplicare parul trebuie sa ramana suplu, sa nu se aspreasca;

- sa nu fie higroscopic;

- sa se elimine usor prin perierea parului.

Fixativele sunt constituite dintr-o substanta formatoare de film dizolvat intr-un solvent potrivit, un plastifiant si parfum. Dintre substantele formatoare de film se utilizeaza macromolecule, cum sunt guma tragacanta, derivati de celuloza, gelatina, polivinlpirolidona, carbopoli, etc.Fixative hidrofile (neuleioase). Cel mai vechi fixativ s-a bazat pe utilizarea mucilagiilor, in special guma tragacanta, asociat cu mici cantitati de glicerina. Aceasta poseda proprietati fixative bune si nu produce pete grase, in schimb particulele de guma au tendinta sa se acumuleze lasand uneori impresia matretii, neajuns care poate fi corectat prin adaosul de ulei de ricin sau miristat de izopropil.

Guma tragacanta 1,0 g

Ulei de ricin 2,0 g

Alcool 6,0 g

Glicerina 1,0 g

Apa ad. 100,0 g

Conservant q.s.

Dupa dorinta uleiul de ricin poate creste pana la 10%; adaosul unei cantitati mici (0,50%) tinctura de benzoe, tolu sau stirax, duce la cresterea intensitatii albe a preparatului.

Agrar-agrar 50,0 g

Gelatina 2,0 g

Acid salicilic 0,30 g

Glicerina 0,20 g

Apa 75,0 g

Alcool q.s.

Preparare: se prepara un mucilag din agrar, gelatina, glicerina si apa, se adauga apoi acidul salicilic dizolvat in putin alcool.

Fixative emulsii. Pot fi emulsii ulei in apa sau apa in ulei; emulsiile ulei in apa prezinta avantajul ca sunt miscibile cu apa si parul poate fi pieptanat cu pieptanul umed. Ele se prepara din uleiuri, acid stearic, ceara de albine, care confera parului un aspect lucios. Fixativele emulsii pot fi creme emulsii:

Creme apa in ulei (A/U). Acestea cunosc o larga raspandire, ele poseda proprietati fixative mai bune decat tipul U/A. Ele se pot obtine din asocieri de ceara de albine, ulei mineral, vaselina, acid steraic, alcooli de lana:

Ceara de albine      1,50 g

Hidroxid de calciu 0,07 g

Acid oleic 1,0 g

Ulei mineral 40,060 g

Parfum 1,0 g

Apa la 100,0 g

Sol. sulfat de magneziu 25 % q.s.

Prepararea: ceara, acidul oleic se incalzesc la 70oC, se adauga apa de var sub agitare continua. La sfarsit se adauga solutia de sulfat de magneziu care stabilizeaza emulsia, se parfumeaza.

Cremele emulsii A/U pot pierde din apa, fie prin evaporare fie prin absorbtie de catre par, mai rapid decat emulsiile U/A; o stabilitate mai mare a acestora se poate obtine prin adaosul de alcool de lana, lanolina, colesterol in concentratii 0,10-0,50% sau emulgatori derivati de sorbitan:

Ceara de albine      2,0 g

Ulei mineral 30,0 g

Vaselina 8,0 g

Acid stearic 0,20 g

Alcool de lana 0,30 g

Parfum 0,50 g

Creme ulei in apa. Acestea nu sunt asa grase ca unguentele A/U; creme stabile cu vascozitate variata se pot obtine prin utilizarea stearatilor de tritanolamine, iar daca este necesara o vascozitate mai mare se pot asocia alcooli grasi cum este alcoolul cetilic 1-5%:

Stearina      15,0 g

Acid oleic 5,0 gTrietanolamina 6,0 g

Lanolina anhidra      1,0 g

Guma tragacanta 1,0 g

Borax 1,0 g

Benzoat de sodiu 0,20 g

Nipagin 0,20 g

Apa 90,0 g

Parfum q.s.

Preparare: se prepara mucilagul de guma tragacanta de nipagin, benzoat de sodiu, borax; substantele grase se topesc pe baia de apa si se saponifica cu trietanolamina, apoi se incorporeaza mucilagul. La racire se adauga parfumul.

Unele fixative beneficiaza de actiune filmogena a unor rezine, cum este selac sau a unor macromolecule cum este polivinil pirolidona, fixative utilizate indeosebi sub forma de spray.

Spray cu rezine. Se foloseste in acest scop serlacul (rezina obtinuta de pe corpul insectei Laccifer lacca Kerr, care traieste in crapaturile tulpinilor de la copacii Schelichera trijuga Wild, o rezina insolubila in apa, dar usor solubila in alcool la cald, aproape complet solubila in solutii de hidroxizi alcalini si de borax sau trietolamina. Alcoolul izopropilic este de asemenea un bun solvent pentru prepararea solutiilor care contin pana la 2,5% rezina.

Shelac 3,5 g

Hidroxid de amoniu 0,50 g

Apa 32,0 g

Parfum q.s.

sau

Shelac 4,0 g

Ulei de ricin 1,0 g

Trietanolamina 1,0 g

Alcool 30,0 g

Apa la 100,0 g

Se conditioneaza sub forma de spray.

Polivinilpirolidona (PVP) este larg utilizata in formularea spray-urilor de par; se foloseste la prepararea solutiilor de diferite vascozitati, este lavabila si are calitati filmogene bune, ofera un film suficient de tare si suficient de elastic. Exista trei grade de vascozitate (K30, K60, K90), dar substanta utilizata pentru prepararea spray-urilor este cea cu grad de vascozitate mica K30 (30-35). In tarile cu climat umed PVP manifesta proprietati higroscopice, cu tendinta de a da parului aspect de cuie, dupa cateva ore. Acest neajuns se poate remedia prin adaos de substante hidrofobe, cum este miristatul de izopropil 20-50% din cantitatea de PVP, dietilftalat 0,50%, cantitati mici silicone, derivati de lanolina solubili. In conditii de uscaciune puternica PVP are tendinta de a forma filme uscate, motiv pentru care o serie de formule fac apel la utilizarea umectantilor in concentratie mai mare.

PVP se prepara in alcool sau apa sau solutii hidrolacoolice, care pot fi usor indepartate de pe par de catre sampon:

PVP 2,50 g

Alcool de lana 0,20 g

Silicona fluida 0,50 g

Alcool 36,80 g

Parfum q.s.

Gaz propulsor 60,0 g

Pulverizarea cu acest spray se face de la o distanta de 30 cm, deoarece de la o distanta mai mica se obtine o lacuire neuniforma; durata vaporizarii nu va depasi 10-15 secunde.

PVP 7,50 g

Derivati de lanolina solubil in alcool 2,0 g

Dietilftalat 5,0 g

Alcool la 100,0 g


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1345
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site