Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

AperitiveBauturiCarne pesteCarne porcCarne puiCarne vitaDulciuriFainoase
LegumePastePentru copiiPentru iarnaSalateSupe si ciorbeUmpluturi

VINURILE MIORITICE, VINURI MIORITIZATE

bauturi+ Font mai mare | - Font mai micVINURILE MIORITICE, VINURI MIORITIZATE

Vechea mentalitate romaneasca considera painea si vinul "hrana totala', intr-o varianta a legendei despre Baba Dochia, aceasta ii cere lui Dumnezeu mancare, intelegand prin aceasta paine si vin - ca elemente definitorii ale mancarii omului.Vechi ceremonii - , "gurbanul' (l februarie, in Teleorman, cand in cadrul unor petreceri se stropesc viile cu "vin vechi') sau "praznicul viilor' (25 martie, in Gorj, cand se organizeaza procesiuni pe dealurile cu vii, iar vinul si colacii sunt element cu rol ritual principal), sarbatori ale sperantelor in viitoarea recolta, ca si "culesul viilor' ("christovul' sau "hrisovul viilor' -27 septembrie), celebrare a vietii si rodniciei, releva ramasite ale mitului lui Dionysos, mit legat de cultul bauturii investita cu puteri magice de asigurare a abundentei si fericirii.

Plosca cu vin -devenita simbol al nuntii-este prezenta in momentele mai importante ale ceremoniei, in toate zonele tarii, iar paharul cu vin din care gusta tinerii (numit si paharul "comun' sau "de obste') are semnificatii tinand de bucuria momentului, dar si de soarta comuna a viitorilor soti.

in unele regiuni (de exemplu, Oltenia-Gorj) momentul intrarii miresei in noua gospodarie este marcat printr-un ritual in care prezenta vinului este nelipsita. Intrand in curte, mireasa inconjoara o masuta pe care este asezata o paine si un vas cu vin. in casa este primita, de asemenea, cu o paine si un vas cu vin. Obiceiuri asemanatoare se regasesc si in alte regiuni ale tarii, proband existenta unui fond comun de credinte privind rolul ritual al vinului.

Strangerea darului pe o bucata de paine stropita cu vin, in speranta inmultirii magice a banilor, este, de asemenea, o practica rituala comuna atat la botez cat si la nunta in multe zone ale tarii.

Riturile de inmormantare si cele legate, in genere, de cultul mortilor, pastreaza, de asemenea, vechile credinte in valentele rituale ale vinului; trupul mortului, coliva, ca si mormantul sunt stropite cu vin (reminiscente, poate, ale libatiunilor romane pe morminte), participantii la masa de pomana mananca mai intai paine stropita cu vin (in sudul tarii -"calavie'), varsa o picatura de vin inainte de a bea paharul (pentru cei morti), ulcica ce se ofera in zilele de pomenire a mortilor contine, adesea, vin,

(din Qfelia Vaduva - "Pasi spre sacru')Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1086
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved