Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


INTRODUCERE IN RADIOCOMUNICATIILE AERONAUTICE

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micINTRODUCERE IN RADIOCOMUNICATIILE AERONAUTICE

Prezentul manual este intocmit conform cerintelor JAR FCL 1 si constituie baza de pregatire teoretica a pilotilor particulari avion - PPL (A)La redactarea prezentului manual s-a urmarit cuprinderea tuturor aspectelor teoretice impuse de catre JAR FCL 1, necesare pilotilor PPL (A) precum si pentru persoanele ce doresc sa obtina calitatea de pilot particulat avion

La redactarea prezentului manual s-a avut in vedere obtinerea cunostintelor referitoare la:

principalii termeni si abrevieri utilizate;

codul Q;

procedurile operationale generale;

frazeologia generala;

actiunile in cazul intreruperii comunicatiei;

procedurile in caz de pericol si de urgenta;

informarea privind conditiile meteorologice;

principii generale de propagare a undelor VHF si alocarea frecventelor;

codul MORSE

Definitii

Accident / Accident - Eveniment legat de operarea unei aeronave, care se produce intre momentul in care o persoana se imbarca la bordul acesteia cu intentia de a efectua un zbor si momentul in care toate persoanele aflate la bord sunt debarcate, si in cursul caruia:

a) o persoana este ranita grav sau mortal datorita faptului ca se gaseste:

in aeronava;

in contact direct cu aceasta sau cu un obiect care este fixat in aeronava;

in contact direct cu o parte oarecare a aeronavei, inclusiv cu partile care se detaseaza din aceasta;

expusa direct aspiratiei sau suflului motoarelor sau elicelor;

b) aeronava sufera deteriorari, avarii sau cedari structurale, care altereaza caracteristicile de rezistenta structurala sau performantele de zbor, necesita o reparatie importanta care nu poate fi facuta in mod normal cu mijloacele existente la bord sau necesita inlocuirea elementelor deteriorate;

c) aeronava a fost distrusa;

d)     aeronava a disparut sau este total inaccesibila; aeronava este considerata disparuta atunci cand cautarile s-au incheiat oficial si epava nu a fost localizata.

Se exclud din categoria accidentelor urmatoarele situatii:

la lit. a), decesul la bordul aeronavelor, provenit dintr-o cauza naturala; ranirea grava sau decesul oricarei persoane aflate la bord, ca urmare a unei tentative de sinucidere sau a neglijentei proprii; ranirile cauzate pasagerilor clandestini care se ascund in afara zonelor care sunt in mod normal accesibile pasagerilor si echipajului;

la lit. b), cand deteriorarea este limitata la accesoriile motorului sau cand este vorba despre deteriorari limitate la elice, la extremitatile aripii, la antene, pneuri, frane, carenaje sau mici perforatii in invelis si care nu pericliteaza siguranta in zbor sau la sol a aeronavei.

In scopul realizarii uniformitatii din punct de vedere statistic, in conformitate cu prevederile Organizatiei Aviatiei Civile Internationale, orice ranire care se transforma in deces in interval de 30 zile dupa accident se clasifica drept ranire mortala (fatala).

Acord regional de navigatie aeriana: Acord aprobat de catre Consiliul Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI), de obicei cu avizul unei reuniuni regionale de navigatie aeriana.

Administratia meteorologica aeronautica: Organizatie desemnata de catre autoritatea de stat drept responsabila pentru furnizarea serviciilor meteorologice aeronautice intr-un spatiu aerian alocat.

Aerodrom / Aerodrome - O suprafata delimitata pe pamant sau pe apa, inclusiv cladirile, instalatiile si echipamentele, destinata sa fie utilizata, in totalitate sau in parte, pentru sosirea, plecarea si manevrarea la sol a aeronavelor. Un aerodrom utilizat exclusiv pentru elicoptere se numeste heliport.

Aerodrom controlat / Controlled aerodrome - Un aerodrom la care se furnizeaza serviciu de control al traficului aerian traficului de aerodrom.

Termenul "aerodrom controlat" indica faptul ca se furnizeaza traficului de aerodrom serviciul de control al traficului aerian, dar aceasta nu implica in mod necesar existenta unei zone de control de aerodrom.

Aerodrom de rezerva / Alternate aerodrome - Un aerodrom la care o aeronava se poate indrepta atunci cand devine imposibil sau nerecomandabil sa se indrepte catre sau sa aterizeze la aerodromul la care intentiona sa aterizeze. Aerodromurile de rezerva includ urmatoarele:

Aerodrom de rezerva la decolare / Take-off alternate - Un aerodrom de rezerva la care o aeronava poate ateriza in caz ca acest lucru devine necesar la scurt timp dupa decolare si nu se poate utiliza aerodromul de plecare.

Aerodrom de rezerva pe ruta / En-route alternate Un aerodrom la care o aeronava ar putea ateriza in urma aparitiei unei situatii anormale sau de urgenta in timpul zborului pe ruta.

Aerodrom de rezerva pe ruta ETOPS / ETOPS en-route alternate - Un aerodrom de rezerva convenabil si adecvat la care o aeronava ar putea ateriza in urma cedarii unui motor sau a aparitiei unei alte situatii anormale sau de urgenta in timpul zborului pe ruta intr-o operatiune ETOPS (Extended-range twin-engine operations)

Aerodrom de rezerva la destinatie / Destination alternate - Un aerodrom de rezerva la care o aeronava se poate indrepta atunci cand devine imposibil sau nerecomandabil sa aterizeze la aerodromul la care intentiona sa aterizeze.

Aerodromul de plecare poate constitui, de asemenea, aerodrom de rezerva pe ruta sau de rezerva la destinatie pentru acel zbor.

Aeronava / Aircraft Orice aparat care se poate mentine in atmosfera cu ajutorul altor reactii ale aerului decat cele asupra suprafetei pamantului.

Altitudine / Altitude Distanta in plan vertical pana la un nivel, un punct sau un obiect considerat ca un punct, masurata fata de nivelul mediu al marii.

Altitudinea minima de sector : Cea mai joasa altitudine care poate fi utilizata si care ofera o inaltime minima de siguranta de 300 m (1000 ft) deasupra tuturor obstacolelor situate intr-o zona situata intr-un sector de cerc cu raza de 46 km (25 NM) centrat pe un mijloc de radio-navigatie.

Apropiere finala / Final approach - Acea parte a unei proceduri de apropiere instrumentala care incepe de la punctul sau reperul specificat al apropierii finale sau, atunci cand nu exista specificat un astfel de reper sau punct, care incepe:

a) la sfarsitul ultimului viraj procedural, viraj de baza sau viraj pentru interceptarea segmentului de apropiere intr-o procedura racetrack, atunci cand este specificat; sau

b) in punctul de interceptare a ultimului traiect specificat in procedura de apropiere;

si care se termina intr-un punct situat in vecinatatea aerodromului, punct de la care:

se poate efectua aterizarea; sau

se initiaza o procedura de intrerupere a apropierii.

Apropiere radar (radar aproach) : o apropiere executata de o aeronava aflata in dirijarea unui controlor radar;

Apropiere la vedere (visual aproach) : o apropiere din cadrul unui zbor VFR , efectuata cu vederea solului atunci cand nu este terminata o parte sau intreaga procedura intrumentala de apropiere.

Cale aeriana (airwav) : o regiune de control sau o portiune stabilita sub forma unui coridor echipat cu mijloace de radionavigatie

Asigurarea calitatii : Toate activitatile planificate si efectuate in mod sistematic implementate in cadrul unui sistem de calitate si demonstrate ca necesare, pentru a oferi incredere ca organizatia indeplineste cerintele de calitate (ISO 9000:2000 - Sisteme de management a calitatii).

Autoritatea ATS corespunzatoare / Appropriate ATS authority - Autoritatea corespunzatoare, desemnata de catre statul roman ca responsabila in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de trafic aerian in spatiul aerian in cauza.

Nota: Utilizarea in reglementarea RACR -ATS, a sintagmei "autoritate ATS corespunzatoare" poate face referire, in functie de context, la organismele sau organizatiile care detin responsabilitati privind furnizarea serviciilor de trafic aerian in FIR Bucuresti, precum autoritatea de stat in domeniul aviatiei civile (conf. Codului Aerian si Legii Transporturilor), Administratia Serviciilor de trafic aerian din Romania (potrivit desemnarii de competente prin Hotarare a guvernului) sau, la nivel de detaliu, o unitate de trafic aerian care furnizeaza efectiv servicii in spatiul aerian la care se face referire in textul respectiv, in baza unei autorizatii/ certificari corespunzatoare obtinuta potrivit prevederilor regulamentare aplicabile (o unitate de trafic apartinand ROMATSA sau o unitate de trafic aerian pentru zborurile VFR in spatiile aeriene de clasa inferioara).

Autorizare ATC (Autorizare din partea controlului traficului aerian) / Air traffic control cleareance - Autorizare data unei aeronave de a proceda potrivit unor conditii specificate de o unitate de control al traficului aerian.

Nota 1: Din considerente practice, expresia "autorizare din partea controlului traficului aerian" este in mod frecvent abreviata la "autorizare", atunci cand este folosita intr-un context adecvat.

Nota 2: Termenul "autorizare" poate fi completat prin cuvintele "de rulare", "de decolare", "de plecare", "de ruta", "de apropiere" sau "de aterizare" pentru a indica la care anume portiune a zborului se refera autorizarea ATC.

Autorizare in aval / Downstream clearance - O autorizare emisa unei aeronave de catre o unitate de control a traficului aerian care nu este autoritatea care controleaza curent acea aeronava.

Autoritate meteorologica aeronautica: Autoritatea Aeronautica Civila Romana, in calitatea sa de organism tehnic specializat desemnat de catre autoritatea de stat drept responsabil pentru reglementarea, autorizarea, controlul si supravegherea agentilor aeronautici civili care furnizeaza servicii meteorologice aeronautice.

Birou de raportare al serviciilor de trafic aerian (sau Birou de raportare ATS) / Air traffic services reporting office (ARO) - O unitate stabilita cu scopul de a primi rapoarte privind serviciile de trafic aerian si planuri de zbor depuse inainte de decolare.

Nota: Un birou de raportare ATS poate fi o unitate separata sau combinat cu o alta unitate deja existenta, de exemplu cu o alta unitate de trafic aerian sau o unitate a serviciilor de informare aeronautica.

Birou Meteorologic / Meteorological office - Unitate desemnata sa furnizeze serviciu meteorologic pentru navigatia aeriana internationala.

Biroul NOTAM international / International NOTAM office Biroul desemnat in Romania pentru realizarea schimbului de mesaje NOTAM la nivel international.

Buletin meteorologic : Text care cuprinde informatii meteorologice precedat de un antet corespunzator.

Cale aeriana / Airway Un spatiu aerian controlat sau o portiune din acesta definita sub forma unui culoar aerian.

Calitatea datelor / Data quality - Grad sau nivel de incredere ca datele furnizate satisfac cerintele utilizatorului din punctele de vedere ale acuratetii, rezolutiei si integritatii lor.

Capacitate declarata / Declared capacity - Masura a abilitatii sistemului ATC sau a oricaruia din subsistemele sale sau a pozitiilor sale operationale de a furniza un serviciu aeronavelor pe perioada functionarii in conditii normale. Se exprima prin numarul de aeronave care pot patrunde intr-o portiune de spatiu aerian specificata pe durata unei perioade date de timp, luand in considerare in mod adecvat conditiile meteorologice, configuratia unitatii ATC, personalul si echipamentul disponibil, precum si orice alti factori care pot afecta volumul de munca al controlorului de trafic aerian care este responsabil pentru spatiul aerian respectiv.

Centru de informare a zborurilor / Flight information centre - o unitate stabilita in scopul de a furniza serviciul de informare a zborurilor si serviciul de alarmare.

Centru de veghe meteorologica : Unitate desemnata sa furnizeze servicii meteorologice pentru activitatile aeronautice civile in limitele unei regiuni de informare a zborurilor sau regiuni de control, in conformitate cu prevederile prezentei reglementari

Centru pentru coordonarea actiunilor de cautare si salvare / Rescue co-ordination centre Unitate raspunzatoare pentru organizarea eficienta a serviciilor de cautare si salvare si pentru coordonarea desfasurarii operatiunilor de cautare si salvare in cuprinsul unei regiuni de cautare si salvare.

Centru regional de control / Area control centre O unitate stabilita in scopul de a furniza serviciul de control al traficului aerian zborurilor controlate in cuprinsul unor regiuni de control aflate in responsabilitatea sa.

Comunicatii aer-sol / Air-ground communication - Comunicatii bilaterale intre aeronava si statii sau amplasamente la sol.

Comunicatii controlor-pilot prin data link (CPDLC) / Controller-pilot data link communications - Un mijloc de comunicatie intre controlor si pilot, care utilizeaza o legatura de comunicatii prin data link pentru comunicatiile ATC.

Comunicatii prin data link / Data link communications Forma de comunicatii in care schimbul de mesaje se realizeaza prin data link.

Comunicatii tiparite / Printed communications - Comunicatii care asigura in mod automat o inregistrare tiparita permanenta la fiecare terminal al unui circuit a tuturor mesajelor transmise prin acel circuit.

Conditii meteorologice de zbor instrumental (IMC) / Instrument meteorological conditions - Conditii meteorologice exprimate in valori ale vizibilitatii, distantei fata de nori si plafonului, mai mici decat valorile minime specificate pentru conditiile meteorologice de zbor la vedere.

Conditii meteorologice la vedere / visual meteorological conditions : Conditii meteorologice, exprimate in termeni de vizibilitate, distanta fata de nori si plafon egale sau mai mari decat minimele specificate.

Cota aerodromului : Cota celui mai inalt punct al suprafetei de aterizare.

Data geodezica / Geodetic datum - Un set minim de parametri necesar pentru a defini locatia si orientarea sistemului de referinta local in raport cu sistemul de referinta global.

Declinatia magnetica a statiei / Station declination - Diferenta de aliniere intre radialul zero al unei statii VOR si directia Nord adevarat, determinata la momentul calibrarii statiei VOR.

Distanta vizuala in lungul pistei (RVR) / Runway visual range - Distanta pana la care pilotul unei aeronave aflata in axul pistei poate vedea marcajele de pe suprafata pistei sau luminile care delimiteaza marginile ei sau care identifica axul acesteia.

Documentatie de zbor : Documente scrise de mana sau tiparite, incluzand harti sau formulare, care contin informatii meteorologice pentru un zbor.

Expozeu verbal (briefing) : Comentariu oral asupra conditiilor meteorologice existente si/sau prevazute.

Faza de incertitudine / Uncertainty phase - O situatie in care exista incertitudine privind siguranta unei aeronave si a persoanelor aflate la bordul sau.

Faza de alarma / Alert phase - O situatie in care exista temere/ anxietate privind siguranta unei aeronave si a persoanelor aflate la bordul sau.

Faza de pericol / Distress phase - O situatie in care exista suficienta certitudine ca o aeronava si persoanele aflate la bordul sau sunt amenintate de un pericol grav si iminent sau necesita asistenta imediata.

Faza de urgenta / Emergency phase - Termen generic care desemneaza, dupa caz, o faza de incertitudine, o faza de alarmare sau o faza de pericol.

Identificare radar radar identification : Procesul de corelare a unui anumit blip radar sau a unui simbol de pozitie radar cu o anumita aeronava

Integritate (cu referire la date aeronautice) / Integrity (aeronautical data) - Grad de asigurare cu privire la faptul ca o data aeronautica si valoarea ei nu au fost pierdute sau alterate din momentul cand data respectiva a fost originata sau amendata in mod autorizat.

Incident / Incident - Un eveniment, altul decat un accident, asociat cu utilizarea unei aeronave, care afecteaza sau ar putea afecta siguranta exploatarii.

Nota: Tipurile de incidente care sunt de interes principal din punctul de vedere al aviatiei civile internationale potrivit Organizatiei Aviatiei Civile Internationale sunt cele listate in Manualul de raportare a accidentelor/ incidentelor, ICAO Doc. 9156.

Indicatie de evitare a traficului / Traffic avoidance advice - Indicatie emisa de o unitate de control a traficului aerian prin care se specifica manevre in scopul de a asista pilotul sa evite o coliziune.

Informare de trafic / Traffic information - Informatie/ informatii emise de o unitate a serviciilor de trafic aerian in scopul atentionarii unui pilot in legatura cu alt trafic aerian cunoscut sau observat, care poate fi in apropierea pozitiei sale sau a rutei de zbor intentionate, precum si ajutarii pilotului sa evite o coliziune.

Informatie AIRMET : Informatie emisa de un centru de veghe meteorologica referitoare la aparitia sau aparitia prognozata a unor fenomene meteorologice pe ruta specificate, care pot afecta siguranta zborului la niveluri joase si care nu au fost deja introduse in prognozele emise pentru zborurile la niveluri joase in regiunea de informare a zborului corespunzatoare sau intr-o subregiune a acesteia.

Informatie meteorologica : Un mesaj de observatie meteorologica, analiza, prognoza si orice alta descriere referitoare la conditiile meteorologice existente sau prognozate.

Informatie SIGMET : Informatie elaborata si comunicata de catre centrul de veghe meteorologica asupra aparitiei sau aparitiei prognozate a unor fenomene meteorologice pe ruta specificate, care pot afecta siguranta zborului.

Inaltime / Height - Distanta verticala a unui nivel, punct sau un obiect considerat drept un punct, masurata de la un punct de referinta specificat.

Limita autorizarii / Clearance limit - Punctul pana la care unei aeronave i-a fost acordata o autorizare ATC.

Managementul fluxului traficului aerian (ATFM) / Air traffic flow management - Un serviciu stabilit in scopul de a contribui la un flux al traficului aerian sigur, ordonat si fluent, prin asigurarea ca disponibilul de capacitate ATC se utilizeaza in limita maxima posibila si ca volumul traficului este compatibil cu capacitatile declarate de catre autoritatea ATS corespunzatoare.

Membru al echipajului de zbor / Flight crew member - Un membru al echipajului, posesor al unei licente, caruia ii revin sarcini esentiale pentru operarea aeronavei pe durata unei perioade de timp de serviciu in zbor.

Mesaj meteorologic : O descriere a conditiilor meteorologice observate intr-un anumit loc si la un anumit moment de timp.

Nivel de croaziera / Cruising level - Un nivel de zbor mentinut pe parcursul unei portiuni semnificative a zborului.

Nivel de zbor / Flight level - O suprafata de presiune atmosferica constanta care este raportata la o presiune de referinta specifica, 1013.2 hPa, si care este despartita de alte asemenea suprafete prin intervale de presiune specifice.

Nota 1: Un altimetru barometric calibrat in conformitate cu Atmosfera Standard:

a) va indica altitudinea atunci cand este "calat pe QNH";

b) va indica inaltimea deasupra unui element referit prin QFE atunci cand este "calat pe QFE";

c) poate fi utilizat pentru a indica nivelurile de zbor atunci cand este calat pe presiunea standard 1013.2 hPa.

Nota 2: Termenii inaltime si altitudine mai sus indica inaltimi si altitudini altimetrice, nu geometrice.

Observatie (meteorologica) : O descriere a unuia sau a mai multor elemente meteorologice.

Observatie de la aeronava in zbor; Evaluarea unuia sau mai multor elemente meteorologice efectuata dintr-o aeronava in zbor.

Operator / Operator - O persoana fizica sau juridica autorizata si/ sau licentiata, angajata in operarea aeronavelor.

Performanta de navigatie ceruta (RNP) / Required navigation performance - Exprimare a performantei de navigatie care este necesar a fi indeplinita pentru a putea opera intr-un anumit spatiu aerian definit.

Performante umane / Human performance - Capacitati si limite umane care au impact asupra sigurantei si eficientei operatiunilor aeronautice.

Pilot comandant / Pilot-in-command (PiC) - Pilotul desemnat de catre operator sau, in cazul aviatiei generale, de catre proprietarul aeronavei, ca fiind la comanda si insarcinat cu conducerea in siguranta a aeronavei pe durata zborului.

Pista / Runway - Suprafata dreptunghiulara definita, pe un aerodrom terestru, pregatita pentru aterizarea si decolarea aeronavelor.

Plan de zbor / Flight plan - Ansamblu de informatii specifice furnizate unitatilor serviciilor de trafic aerian, cu privire la zborul sau la o portiune din zborul pe care o aeronava intentioneaza sa il efectueze.

Nota: Specificatiile pentru planurile de zbor se stabilesc in reglementarile nationale aplicabile elaborate potrivit prevederilor Anexei 2 OACI, Regulile aerului. Expresia "formularul plan de zbor" se refera la modelul de formular plan de zbor prevazut in reglementarile nationale aplicabile in conformitate cu Appendix 2 din Manualul procedurilor pentru serviciile de navigatie aeriana - Managementul traficului aerian (PANS-ATM, ICAO Doc 4444).

Pragul pistei : Inceputul acelei portiuni a pistei care poate fi utilizata pentru aterizare.

Platforma / Apron - Suprafata definita, pe un aerodrom terestru, destinata aeronavelor in scopul imbarcarii sau debarcarii pasagerilor, incarcarii sau descarcarii marfurilor si postei, alimentarii cu combustibil, parcarii sau lucrarilor de intretinere.

Principiile privind factorii umani / Human Factors principles Principii care se aplica activitatilor de proiectare, certificare, pregatire, intretinere, precum si operatiunilor aeronautice si care urmaresc realizarea unei interfete sigure intre om si alte componente ale sistemului prin considerarea in mod adecvat a performantelor umane.

Prognoza / Forecast - O descriere a conditiilor meteorologice prevazute pentru un anumit moment sau interval de timp precizat si pentru o zona stabilita sau o portiune a spatiului aerian.

Prognoza de zona GAMET : Prognoza de zona in limbaj clar abreviat in limba engleza, pentru zborurile la niveluri joase, pentru o regiune de informare a zborului sau parti ale acesteia, elaborata de unitatile meteorologice aeronautice desemnate de administratia meteorologica aeronautica si autorizate de autoritatea meteorologica aeronautica si schimbata cu alte unitati meteorologice aeronautice apartinand unor regiuni de informare a zborului invecinate, pe baza unui acord convenit intre autoritatile meteorologice aeronautice interesate.

Publicatia de informare aeronautica a Romaniei (AIP Romania) / Aeronautical Information Publication, AIP Romania - Publicatie emisa in numele statului roman, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care contine informatii aeronautice de durata, esentiale pentru navigatia aeriana.

Punct de navigatie / Waypoint - O locatie geografica precizata, utilizata pentru a defini o ruta RNAV sau traiectoria unei aeronave care opereaza RNAV. Un punct de navigatie poate fi identificat ca:

Punct fly-by / Fly-by waypoint - Un punct de navigatie care necesita anticiparea virajului pentru a permite interceptarea tangentiala a urmatorului segment al rutei sau al procedurii.

Punct flyover / Flyover waypoint - Un punct de navigatie la survolarea caruia se initiaza virajul pentru a intercepta urmatorul segment al rutei sau al procedurii.

Punct de raport / Reporting point - O locatie geografica precizata fata de care poate fi raportata pozitia unei aeronave.

Punct de raport din zbor : Un reper geografic precizat, fata de care se poate raporta pozitia unei aeronave.

Punct de schimbare a frecventei / Change-over point - Punctul la care o aeronava care navigheaza pe un segment de ruta ATS definit prin referinta la mijloace de navigatie VOR trebuie, in principiu, sa transfere referinta de navigatie de la mijlocul de navigatie ramas in spatele aeronavei la urmatorul mijloc de navigatie.

Nota: Punctele de schimbare a frecventei se stabilesc astfel incat sa se asigure echilibrul optim din punctul de vedere al intensitatii si calitatii semnalelor de la mijloacele de navigatie, la toate nivelurile de zbor utilizate, precum sicu scopul de a se asigura o sursa comuna de orientare in azimut pentru toate aeronavele ce evolueaza in lungul aceleiasi portiuni de segment de ruta.

Punct semnificativ / Significant point - O locatie geografica specificata, utilizata in definirea unei rute ATS sau a traiectoriei de zbor a unei aeronave, precum si pentru alte scopuri pentru navigatia aeriana si serviciile de trafic aerian.

Punct de transfer al controlului / Transfer of control point - Un punct definit, situat de-a lungul traiectoriei de zbor a unei aeronave, la care responsabilitatea pentru furnizarea serviciului de control al traficului aerian aeronavelor se transfera de la o unitate sau pozitie operationala urmatoarei unitati sau pozitii operationale.

Raport din zbor (AIREP) : Mesaj provenind de la o aeronava aflata in zbor si emis in conformitate cu cerintele pentru raportare a pozitiei si raportarea informatiilor operationale si/sau meteorologice. Detalii cu privire la formatul mesajului AIREP se regasesc in procedurile si instructiunile de aeronautica civile, intocmite in baza documentului OACI PANS-ATM (Doc. 4444).

Regiune de control / Control area - Spatiu aerian controlat care se intinde in plan vertical incepand de la o limita precizata deasupra pamantului.

Radiotelefonie / Radiotelephony - O forma de radiocomunicatii destinata in principal schimbului de informatii prin voce.

Regiunea de informare a zborurilor / Flight information region - Spatiu aerian de dimensiuni definite in cuprinsul caruia se furnizeaza serviciul de informare a zborurilor si serviciul de alarmare.

Regiune de control terminal / Terminal control area - Regiune de control stabilita in mod normal la intersectia rutelor ATS din vecinatatea unuia sau mai multor aerodromuri importante.

Rulare aeriana / Air-taxiing - Miscarea unui elicopter sau a unei aeronave cu decolare-aterizare verticala (VTOL) deasupra suprafetei unui aerodrom, efectuata in mod normal in efect de sol si cu o viteza fata de sol mai mica decat 37 km/h (20 kt).

Nota: Inaltimea poate varia iar unele elicoptere pot necesita efectuarea rularii aeriene la peste 8 m (25 ft) deasupra solului pentru a reduce turbulenta datorata efectului de sol sau pentru a asigura siguranta unor sarcini suspendate.

Rulare / Taxiing - Miscarea unei aeronave pe suprafata unui aerodrom cu ajutorul mijloacelor proprii, excluzand decolarea si aterizarea.

Ruta consultativa / Advisory route - Ruta identificata de-a lungul careia este disponibil serviciul consultativ de trafic aerian.

Ruta RNAV / Area navigation route - O ruta ATS stabilita pentru a fi utilizata de aeronave capabile sa opereze RNAV.

Serviciul de alarmare / Alerting service - Serviciu furnizat in scopul notificarii unor organizatii desemnate, cu privire la aeronave care necesita actiuni de cautare si salvare, precum si in scopul de a asista aceste organizatii potrivit necesitatilor.

Serviciul consultativ de trafic aerian / Air traffic advisory service - Serviciu furnizat in cuprinsul unui spatiu aerian consultativ in scopul asigurarii esalonarii, in masura posibilului, intre aeronavele care opereaza dupa planuri de zbor IFR.

Serviciul de control al traficului aerian / Air traffic control service - Serviciu furnizat in scopul:

a) de a preveni coliziunile:

intre aeronave, si

pe suprafata de manevra, intre aeronave si obstacole, si

b)     de a grabi si a mentine un flux ordonat de trafic aerian.

Serviciul de control de aerodrom / Aerodrome control service - Serviciul de control al traficului aerian furnizat traficului de aerodrom.

Serviciul de control de apropiere / Approach control service - Serviciul de control al traficului aerian furnizat zborurilor controlate care sosesc sau care pleaca.

Serviciul de control regional / Area control service - Serviciul de control al traficului aerian furnizat zborurilor controlate in cuprinsul regiunilor de control.

Serviciul de informare a zborurilor / Flight information service - Serviciul furnizat in scopul de a da indicatii si informatii care sunt utile pentru desfasurarea in siguranta si in mod eficient a zborului.

Serviciul de informare automata pentru zona terminala (ATIS) / Automatic terminal information service - Furnizarea automata a informatiilor curente, de rutina, aeronavelor care sosesc si pleaca, in regim 24 ore continuu sau intr-o perioada de timp specificata:

Serviciu de informare automata prin data link in zona terminala (D-ATIS) / Data link-automatic terminal information service - Furnizarea serviciului ATIS prin comunicatii data link.

Serviciu de informare automata prin voce in zona terminala (Voice-ATIS) / Voice-automatic terminal information service - Furnizarea serviciului ATIS prin transmisii radio de voce, continue si repetate.

Serviciul de management pe platforma / Apron management service - Serviciu furnizat in scopul de a coordona activitatile si manevrele aeronavelor si vehiculelor pe platforma.

Serviciu de trafic aerian / Air traffic service - Termen generic ce semnifica, dupa caz, serviciul de informare a zborului, serviciul de alarmare, serviciul consultativ de trafic aerian, serviciul de control al traficului aerian (serviciul de control regional, serviciul de control de apropiere sau serviciul de control de aerodrom).

Serviciul fix aeronautic (AFS) / Aeronautical fixed service - Serviciu de telecomunicatii stabilit intre puncte fixe specificate, furnizat in primul rand pentru siguranta navigatiei aeriene, precum si in folosul operarii cu regularitate, in mod economic si eficient a serviciilor pentru navigatia aeriana.

Serviciul mobil aeronautic / Aeronautical mobile service - Serviciu de telecomunicatii mobil stabilit intre statii aeronautice si statiile aeronavelor sau intre statiile aeronavelor, in care pot participa si statii de salvare de la bord; de asemenea, mai pot participa in acest serviciu si statii radiofar indicatoare a pozitiei in situatii de urgenta, pe anumite frecvente de pericol si urgenta.

Sistem de bord pentru evitarea coliziunilor (ACAS) / Airborne collision avoidance system - Un sistem de bord bazat pe semnalele transponder de radar de supraveghere secundara (SSR) si care functioneaza independent de echipamentele de la sol, cu scopul de a furniza pilotului indicatii asupra aeronavelor echipate cu transpondere SSR si care intra in posibil conflict cu aeronava sa.

Spatii aeriene in care se furnizeaza servicii de trafic aerian / Air traffic services airspaces - Spatii aeriene avand dimensiuni definite, care se identificata alfabetic, in cuprinsul carora pot opera anumite tipuri de zboruri si pentru care se specifica serviciile de trafic aerian si regulile de operare.

Spatiile aeriene ATS se clasifica, de la Clasa A pana la Clasa G, potrivit prevederilor Anexei la reglementare RACR -ATS.

Spatiu aerian consultativ / Advisory airspace - Spatiu aerian de dimensiuni definite sau o ruta identificata in cuprinsul carora este disponibil serviciul consultativ de trafic aerian.

Spatiu aerian controlat / Controlled airspace - Spatiu aerian de dimensiuni definite in interiorul caruia se furnizeaza serviciul de control al traficului aerian in conformitate cu clasa spatiului aerian respectiv.

Nota: Expresia generica "spatiu aerian controlat" acopera Clasele de spatiu aerian ATS A, B, C, D si E.

Statie aeronautica / Aeronautical station - O statie terestra in cadrul serviciului mobil aeronautic. In anumite situatii, o statie aeronautica poate fi localizata, de exemplu, la bordul unei nave sau pe o platforma maritima.

Statie de telecomunicatii aeronautice / Aeronautical telecommunication station - O statie in cadrul serviciului de telecomunicatii aeronautice.

Suprafata izobarica standard : Suprafata izobarica folosita la nivel mondial pentru reprezentarea grafica si analizarea conditiilor in atmosfera.

Suprafata de manevra / Manoeuvring area - Acea partea a unui aerodrom destinata a fi utilizata pentru decolarea, aterizarea si rularea aeronavelor, cu excluderea platformelor.

Suprafata de miscare / Movement area - Acea parte a unui aerodrom destinata a fi utilizata pentru decolarea, aterizarea si rularea aeronavelor, constand din suprafata de manevra si platforma/ platforme.

Supraveghere dependenta automata (ADS) / Automatic dependent surveillance - Tehnica de supraveghere in care aeronava furnizeaza automat, prin data link, date provenite de la sistemele de bord pentru navigatie si determinare a pozitiei, inclusiv identitatea aeronavei, pozitia sa cvadri-dimensionala si alte date suplimentare, dupa caz.

Teleconferinta / Conference communications - Facilitate de comunicatii prin care se pot efectua simultan convorbiri directe intre trei sau mai multe locatii.

Tip RNP / RNP type - O valoare limita, exprimata ca distanta in mile nautice fata de pozitia intentionata a aeronavei, in interiorul careia se presupune ca zborul se regaseste pe durata a cel putin 95% din timpul total de zbor.

Nota: De ex., RNP 4 inseamna efectuarea zborului cu mentinerea unei acurateti a navigatiei aeriene de plus/ minus 7.4 Km (4 NM) pe durata a cel putin 95% din timpul total de zbor in spatiul aerian in care se aplica cerinta RNP 4.

Trafic aerian / Air traffic - Toate aeronavele aflate in zbor sau care opereaza pe suprafata de manevra a unui aerodrom.

Trafic de aerodrom / Aerodrome traffic - Totalitatea traficului aflat pe suprafata de manevra a unui aerodrom si a aeronavelor care zboara in vecinatatea aerodromului.

Se considera ca o aeronava este in vecinatatea aerodromului atunci cand ea este in tur de pista ori cand intra sau iese din tur de pista.

Turnul de control de aerodrom / Aerodrome control tower - O unitate de trafic stabilita pentru a furniza serviciul de control al traficului aerian traficului de aerodrom.

Traiect / Track - Proiectia pe suprafata pamantului a traiectoriei unei aeronave, a carei directie, in orice punct al sau, se exprima de obicei in grade fata de directia Nord (adevarat, magnetic sau grid).

Unitate de control de apropiere / Approach control unit - O unitate stabilita (desemnata) pentru a furniza serviciul de control al traficului aerian pentru aeronavele controlate care sosesc la sau pleaca de la unul sau mai multe aerodromuri.

Unitatea primitoare / Accepting unit - Unitatea de control al traficului aerian care urmeaza sa preia controlul unei aeronave.

Unitatea predatoare / Transferring unit - Unitatea de control al traficului aerian aflata in proces de transfer al responsabilitatii de furnizare a serviciului de control al traficului aerian unei aeronave catre urmatoarea unitate de control al traficului aerian de-a lungul rutei de zbor a aeronavei respective.

Unitate de control al traficului aerian / Air trafic control unit - Termen generic care desemneaza, dupa caz, un centru de control regional, o unitate de control de apropiere sau un turn de control de aerodrom.

Unitate a serviciilor de trafic aerian (Unitate de trafic aerian) / Air traffic services unit - Termen generic care desemneaza, dupa caz, o unitate de control al traficului aerian, un centru de informare a zborului sau un birou de raportare ATS.

Unitate meteorologica aeronautica : Entitate operationala indeplinind una sau mai multe din functiile de statie meteorologica aeronautica, birou meteorologic de aerodrom sau centru de veghe meteorologica, desemnata sa asigure asistenta meteorologica a activitatilor aeronautice civile nationale si internationale in zona sa de responsabilitate.

Verificare redundanta ciclica (CRC) / Cyclic redundancy check - Altgoritm matematic care se aplica exprimarii in format digital a unei date si care furnizeaza un anumit nivel de asigurare ca data respectiva nu s-a pierdut sau nu a fost alterata.

Viraj de baza / Base turn - Viraj executat de aeronava in timpul procedurii de apropiere initiala, intre capatul traiectului de indepartare (outbound track) si inceputul traiectului apropierii intermediare sau finale. Traiectele de indepartare si de apropiere nu sunt reciproce.

Nota: In functie de cum se specifica pentru fiecare procedura in parte, virajul de baza se executa in zbor orizontal sau in coborare.

Vizibilitate : Vizibilitatea orizontala utilizata in domeniul aeronautic este cea mai mare valoare dintre:

a) distanta maxima la care poate fi observat si recunoscut un obiect negru de dimensiuni potrivite, situat in apropierea solului, atunci cand este observat pe un fond luminos;

b) distanta maxima la care pot fi observate si recunoscute lumini de aproximativ 1000 de candele, atunci cand sunt observate pe un fond intunecat

Cele doua distante au valori diferite pentru acelasi coeficient de transmitere dat si cea de la b) variaza cu iluminarea fondului. Cea de la a) reprezinta distanta optica meteorologica (MOR).

Vizibilitate predominanta : Valoarea vizibilitatii, observata in conformitate cu definitia 'vizibilitatii', observata pe o jumatate de tur de orizont sau mai mult sau pentru cel putin jumatate din suprafata aerodromului. Acesata valoare poate sa fie observata pentru o zona continua sau discontinuu, pe sectoare. Aceasta valoare poate fi observata de catre meteorolog si/sau cu ajutorul instrumentelor. Cand sunt instalate aceste instrumente trebuie sa se tina seama de faptul ca vor fi utilizate pentru a obtine cea mai buna estimare a vizibilitatii predominante.

VOLMET : Informatii meteorologice pentru aeronavele in zbor.

VOLMET prin legatura de date (D-VOLMET) : Furnizarea prin legatura de date a mesajelor regulate de observatii meteorologice (METAR), mesajelor speciale de observatii meteorologice (SPECI), prognozelor de aerodrom (TAF), mesajelor SIGMET, rapoartelor din zbor speciale care nu au fost incluse in SIGMET si, unde sunt disponibile, mesajelor AIRMET;

Emisiune VOLMET : Emisiune radio cu caracter continuu si repetitiv, continand, dupa caz, mesaje actuale METAR, SPECI, TAF si SIGMET.

Zbor controlat / Controlled flight - Orice zbor care este supus unei autorizari ATC

Zona de control / Control zone - Spatiu aerian controlat care se intinde in plan vertical de la suprafata solului pana la o limita superioara precizata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1392
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved