Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Termenologie in telecomunicatii

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micTermenologie in telecomunicatii

ACCES (ACCESS)

Termen ce se refera la mijloacele folosite pentru a conecta un TERMINAL la principalul PSTN. In mod traditional, BUCLA LOCALA - careia I se mai spune uneori si retea de acces - consta din cabluri de CUPRU. Astazi se pot folosi si tehnologiile alternative (FIBRA optica, RADIO) pentru a oferi acces la o LARGIME DE BANDA mai mare sau la utilizare mobila.ACCES LA VITEZA DE BAZA (BASIC RATE ACCESS)

Una dintre cele doua oferte ISDN standard (cealalta fiind ACCES LA VITEZA INITIALA). Fiecare BRA consta din doi purtatori de 64 KBPS (kilobiti pe secunda) sau canale B (56 KBPS in standardele americane) si un canal D de 16 KBPS care transporta informatia de semnalizare. Din acest motiv se mai foloseste denumirea de conexiuni 2B+D. Cererea a crescut in ultimul timp, pentru ca lumea cauta ACCES la INTERNET folosind BRA.

ACCES LA VITEZA INITIALA (PRIMARY RATE ACCESS)

Una dintre cele doua oferte standard ISDN (cealalta fiind ACCESS LA VITEZA DE BAZA). Fiecare acces la viteza initiala are o capacitate totala de 2 MBPS, echivalentul a 30 de canale cu capacitatea de 64 KBPS plus capacitatea necesara de SEMNALIZARE. PRA sunt folosite de obicei pentru o mai mare CAPACITATE la TRANSMISII de DATE si ca un mijloc de a lega intre ele PABX.

ADAPTOR (TERMINAL ADAPTER)

Un aparat continand protocoalele de retea necesare conectarii oricarui TERMINAL la o retea de telecomunicatii. Noile tehnologii de retea, cum ar fi ISDN, necesita adaptoare speciale pentru conectarea echipamentelor specifice la retea.

ANALOG (ANALOGUE)

Tehnologia standard in telecomunicatii, repede inlocuita de alternativele DIGITALE in toate partile retelei. Semnalul analog consta in variatii ale semnalului electric transmis pe un cablu sau pe o legatura radio, pe cand semnalul digital cuprinde un flux de impulsuri binare (1 si 0). Principalele neajunsuri ale tehnologiei analogice sunt vulnerabilitatea ei la distorsiuni sau interferente electrice si limitarile ei in LARGIMEA DE BANDA.

APEL DIRECT (DIRECT DIALLING)

Facilitatea celui care suna de a forma un numar direct si nu prin intermediul unui operator uman. Este ceva obisnuit in tarile dezvoltate, dar inca un lux in anumite parti ale lumii.

APEL IN ASTEPTARE (CALL WAITING)

Serviciu oferit de RETELELE INTELIGENTE, care permite ca un utilizator sa fie informat de un nou apel chiar in timp ce vorbeste cu altcineva. De obicei, utilizatorul poate pune primul apel in asteptare pentru a raspunde la cel de-al doilea, dupa care decide pe care prefera sa-l finalizeze. Ca si alte servicii din aceasta categorie, este folositor mai ales intreprinderilor mici si consumatorilor casnici. Permite si companiilor de telefoane sa scoata profit de pe urma unui apel care, altfel, ar fi fost intampinat de un ton de ocupat.

ATM

Abreviere pentru MOD ASINCRON DE TRANSFER, tehnologia de RETEA care sta la baza trecerii catre retelele de BANDA LARGA. Printr-un procedeu cunoscut sub numele de releu celular, ATM gestioneaza permanent LARGIMEA DE BANDA variabila si neregulata (deci asincrona), reprezentand metoda cea mai eficienta si rapida de transmisie de DATE si IMAGINI. Este utila indeosebi pentru transmisia rapida de date in impulsuri cand, vreme de cateva secunde, cerintele largimii de banda pot atinge valori foarte mari, dupa care scad brusc la nivelul initial. In comparatie cu acesta, un sistem conventional ar trebui sa mentina in permanenta valoarea maxima a largimii de banda pentru acele cateva momente care apar cu totul intamplator. Comutatoarele ATM reactioneaza la variatiile care apar in largimea de banda si pun la dispozitie CAPACITATEA de comutare necesara.

BANDA LARGA (BROADBAND)

Termenul se refera la familia de puternice tehnologii care cuprinde noua platforma pentru retele si servicii de telecomunicatii. Cele mai importante elemente componente ale tehnologiei in banda larga sunt ATM pentru comutatie si SYNCHRONOUS DIGITAL HIERARCHY pentru TRANSMISIE. Impreuna, acestea pregatesc drumul noii generatii de retele cu largime de banda mare si variabila, capabila sa duca toate tipurile de servicii de DATE, VOCE si VIDEO intr-un mod mai rapid, mai eficient si mai flexibil decat retelele contemporane. Banda larga este platforma tehnologica pentru noua industrie MULTIMEDIA, ca si pentru aplicatii specializate, cum ar fi TELEMEDICINA.

CAPACITATEA este cea care face ca banda larga sa fie atat de importanta. Ea permite ca semnale individuale de mare largime de banda sa treaca prin RETEA si sa fie directionate catre anumite destinatii, prin comutare in banda larga sau echipament de transmisie. Ca toate tehnologiile de retea de banda larga, ea permite schimbarea mesajelor de mare largime de banda (video, de exemplu) in timp real si la o calitate acceptabila.

Pe langa toate acestea, permite ca mii de convorbiri obisnuite sa fie trimise pe un singur fir de FIBRA, ceea ce reduce cu mult cantitatea de circuite necesare pentru a construi un TRUNCHI DE RETEA. Printre avantajele acestui fenomen se afla costurile (per bit) mult reduse ale transmisiei si, de aici, taxe reduse pentru clienti. In practica, nivelul tarifelor nu a scazut in aceeasi masura in care au crescut economiile produse de tehnologie. Asta se datoreaza unor factori cum ar fi lipsa concurentei, nevoia de REASEZARE A TARIFELOR si sistemul depasit de TARIFE CONTABILE. Totodata, se mai datoreaza dorintei multora dintre marile companii telefonice de a continua sa scoata bani buni din segmentele lor de afaceri INTERURBAN si international.

Trebuie remarcat ca uneori, creandu-se neintelegeri, banda larga este folosita si pentru a descrie ofertele de VITEZA INITIALA din familia ISDN. Acestea au valori de 2 MBPS pe canal. Tehnologia de banda larga, din ce in ce mai perfectionata, poate pune deja la dispozitie canale de 600 MBPS sau trunchiuri multigigabit pentru aplicatii de capacitate extrem de mare.

BITI PE SECUNDA (BITS PER SECOND)

Unitatea standard de masura pentru viteza de TRANSMISIE (prescurtata, de obicei, ca BPS sau BIT/S); se refera la cantitatea de DATE in format DIGITAL care pot fi transmise printr-un circuit anume. In zilele noastre, chiar si cele mai modeste MODEMURI opereaza in zona kilobitilor; iar viteza noii generatii de retele de BANDA LARGA se masoara in gigabiti si deja se lucreaza, in laboratoarele de cercetari ale marilor companii de telecomunicatii, la cipuri care opereaza in terabiti.

CALITATEA SERVICIULUI (QUALITY OF SERVICE)

Multa vreme neglijati in telecomunicatii, indicatorii de calitate a serviciului sunt acum urmariti cu acribie de operatorii progresisti si de clientii lor mai pretentiosi. Acestia includ timpul de remediere a caderilor si incidenta caderilor pe o linie, precum si timpul de asteptare pentru instalarea unui telefon. Exista tari in care indicatorii spun de cate ori este nevoit un abonat sa formeze un numar pana nimereste; sau cati ani trebuie sa astepte pana la instalarea telefonului.

CENTRALA (EXCHANGE)

Echipament de comutare care dirijeaza apelurile catre un anumit numar de telefon. Pe vremuri, un asemenea echipament putea ocupa o cladire destul de mare; acum, datorita tehnologiei DIGITALE, incape intr-o camera de marime medie. Acest lucru a facut ca unii operatori sa ocupe spatii excedentare. O serie de cladiri care au gazduit centrale telefonice au fost demolate sau scoase la vanzare.

CLADIRI INTELIGENTE (INTELLIGENT BUILDINGS)

Cladiri pentru birouri, al caror design a fost optimizat pentru a suporta un nivel ridicat de folosire a calculatoarelor si a comunicatiilor de catre cei care le ocupa. Cladirile vechi, precum si un numar impresionant din cele noi, uita sa ia in considerare impactul pe care-l are folosirea atotprezentului calculator asupra utilitatilor pe care ele le ofera. Cladirile inteligente (IB) sacrifica o gramada de spatiu, sub forma de tavane false ori nise mascate in pereti, pentru a adaposti cablurile de tensiune si de retele, lasandu-le, in acelasi timp, usor accesibile.

In cladirile inteligente bine concepute, reparatiile sau reconfigurarile de retea se pot efectua fara a demonta podelele ori a muta mobila in cautarea vreunui cablu, economiile in materie de bani si nervi devenind considerabile.

Stiinta cladirilor inteligente s-a extins, cuprinzand si sistemele de mediu - incalzire, ventilare si iluminare - in scopul de a optimiza folosirea calculatoarelor si confortul celor care lucreaza la ele.

Ducand conceptul de cladire inteligenta la extrem, unele imobile au fost concepute pentru a adaposti exclusiv departamente de calculatoare ori de comunicatii. Pentru ca ocupa mai mult spatiu decat cladirile ne-inteligente, sunt construite, adesea, in cartierele marginase ale oraselor si apoi legate de restul firmei prin sisteme de comunicatii de cel mai inalt nivel. Asta are si avantajul ca indeparteaza excentricitatile departamentelor de comunicatii de respectabilele sedii ale companiilor.

Exista o gluma larg raspandita printre cei care lucreaza in acest domeniu: "Cladirile inteligente nu-s o problema. Problema e sa gasesti un arhitect inteligent care sa le proiecteze."

COMUTAREA LINIILOR (CIRCUIT SWITCHING)

Orice sistem RETEA in care o cale de comunicatie intre cel care apeleaza si cel apelat este mentinuta pe o baza continua, pe intreaga durata a convorbirii. Invers este COMUTATIE DE PACHETE, in care mesajele sunt divizate si trimise pe sectiuni pe una sau mai multe cai, sau sunt dispersate in alt trafic.

COMUTATOR (SWITCH)

Un alt nume pentru echipamentul fizic din CENTRALA, care dirijeaza apelurile de la o linie catre alta. Primele comutatoare erau pupitrele de comanda manuale, la care lucrau operatori telefonici umani. Au urmat versiuni automate si electromecanice inlocuite astazi de sisteme DIGITALE.

COMUTATIE DE PACHETE (PACKET SWITCHING)

Forma uzuala de RETEA de DATA COMMUNICATIONS, folosita de obicei pentru servicii de RETEA DE ARIE LARGA si bazata pe setul de standarde X.25. Numele vine de la impartirea (sau impachetarea) datelor spre a fi transmise in pachete uniforme de informatie printr-o retea obisnuita, urmand a fi reasamblate in ordinea corecta la destinatie.

O alta modalitate folosita este COMUTAREA LINIILOR, unde se stabileste o legatura continua intre punctele de unde pleaca si unde trebuie sa ajunga apelul, circuit pastrat deschis pe toata durata TRANSMISIEI. RELEUL CADRU reprezinta o forma imbunatatita de comutare de pachete, care permite o mai mare putere de tranzit pentru date prin retele de tip X.25.

CONECTIVITATE (CONNECTIVITY)

Capacitatea a doua retele, servicii sau terminale de a comunica intre ele. Atunci cand sunt dezvoltate noi tehnologii, una dintre primele probleme de rezolvat este asigurarea conectivitatii si a interoperabilitatii cu cele deja existente.

DIGITAL

Tehnologia dominanta folosita in noile echipamente si servicii de telecomunicatii, inlocuind mai vechile tehnici ANALOGE. Toate semnalele digitale constau dintr-o combinatie de 0 si 1 (codul binar). Tehnologia digitala a cucerit mai toate zonele telecomunicatiilor, de la terminale la elementele principale ale retelei cum ar fi comutarea sau TRANSMISIA. Cele doua mari avantaje ale digitalului asupra analogului sunt calitatea transmisiei si potentiala LARGIME DE BANDA.

DIGITAL EUROPEAN CORDLESS TELEPHONE

Un standard conceput in Europa pentru telefonia fara fir folosind tehnologie DIGITALA, numita uneori si CT3 fiindca a aparut ca un rival al sistemului britanic CT2. DECT a fost optimizat pentru mediul de intreprindere, unde poate fi folosit in sistemele PABX fara fir. Pe termen scurt, va ramane, probabil, prea scump pentru a fi folosit in locuinte.

DISTRIBUTIE AUTOMATA A APELURILOR (AUTOMATIC CALL DISTRIBUTION)

Sistem care indreapta apelurile facute spre un singur numar catre un telefon disponibil dintr-o arie predefinita. Distributia automata a apelurilor (ACD) se foloseste in mod intensiv in cazul vanzarilor prin telefon, precum si in alte functii de marketing ori servicii de clienti. Daca va suna telefonul si, in loc de voce, auziti un potpuriu de Mozart ori "Greensleeves", veti sti ca aveti de-a face cu un sistem bazat pe ADC si care-i cam aglomerat.

DTMF

Abreviere pentru Dual Tone Multi Frenquency, un sistem de SEMNALIZARE asociat telefoanelor cu taste. Clientul care suna aude o secventa de tonuri in schimbare atunci cand formeaza numarul. Este un fel de tehnica hibrida, ceva intre ANALOG si DIGITAL.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1674
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved