Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


CONDENSATOARE

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONDENSATOARE

Iii.



INTRODUCERE:

Energia electrica s-a impus in majoritatea domeniilor de activitate datorita comoditati de utilizare, a usurintei de transport la distanta, a psibilitati de transformare in alte forme de energie si datorita faptului ca se preteazacel mai bine pentru alimentarea proceselor automatizate.

Producerea energiei electrice se realizeaza in principal in centrale termoelectrice, hidroelectrice, nuclearoelectrice. Energia electrica se mai poate obtine cu ajutorul surselor portabil: cele mai utilizate surse portabile produc energia electrica in urma unor reacti chimice(energia mareelor, energia solara si energia vantului pot fi de asemenea transformata in energie electrica).

De la centrale energia electrica este transportata la consumatori prin retele electrice.

Totalitatea instalatiilor aflate pe fluxul comun al energiei electrice, incepand cu amenajarile pentru resursele primare, cu centrale si retele de transport si terminand cu instalatiile de conversie a energiei in forma necesara consumatorului alcatuiesc Sistemul Electroenergetic.

Asa cum reiese de mai sus elementele componente ale Sistemulu Electroenergetic corespunde celor 3 procese distincte care au loc in instalatiile sistemului: producerea transportului si utilizarea energiei electrice.

In toate procesele in care intervine energia electrica intalnim produse electrotehnice de la cele mai simple pana la cele de mare complexitate.

Industria electrotehnica si energetica se inscrie ca ramura de varf in cadrul dezvoltari industriale si al progresului tehnic. Aceasta gama de produse din cadru celor doua industrii cuprinde ca produse reprezentative materiale electrotehnice (conductoare, semiconductoare, electroizolante, magnetice), materiale de protectie mecanica si de sustinere in instalatiile electrice, accesori pentru executarea conexiunilor aparatelor electrice de comanda si protectie, aparate electrice de masurare si control, aparate pentru automatizarea lampi si corpuri de iluminat, transformatoare, acumulatoare electrice, redresoare, masini electrice, echipamente electrice prefabricate.

Dintre cele mai cunoacute intreprinderi de produse electrice din Romania enumeram: Electroputere Craiova, Electroaparataj, Electrotehnice, Intreprinderea de masini electrice, Electromotor, Intreprinderea de cablurui si materiale, Electroizolante Bucuresti, Electro Banat-Timisoara, Electro contact Botosani.

Exista insa multe alte intreprinderi care fabrica produse specifice domeniului electric si energetic raspandite pe intreg teritoriul tari organizate ca societati comerciale dupa principiile econoniei de piata pe cont propiu sau cu parteneri esterni, aceste intreprinderi depun eforturi considerabile in vederea modernizari proceselor de protectie si a spori calitatile produselor. Pe plan in tarile avansate, in industria electrotehnica remarcam introducerea de tehnologi noi, de rationalizare a celor existente, de marire a productivitati, de reducere a consumului de materiale si energie. In legatura cu posibilitatile din ce in ce mai mari ale noilor tehnologii de a realize produse si echipamente cu performante ridicate cu pret accesibil si cu aspect cat mai placut, mentionam introducerea si utilizarea masinilor, uneltelor cu comanda numerica, masini care asigura precizie inalta de prelucrare a pieselor, folosirea calculatoarelor electronice de process pentru realizarea de produse in conformitatea cu cerintele care au stat la baza proiectari lui, folosirea de materiale noi, cu calitati superioare, oragnizarea de linii tehnologice in flux continuu pentru productia de serie mare sau de masa si folosirea tehnologiei de grup pentru productia de serie mica.

Remarcand de asemenea o dezvoltare accentuate a tehnologiilor necunoscute si o aplicare rapida a tuturor cuceririlor stiintifice si tehnice,astfel in tehnica actionarilor electrice, spre exemplu, rolul unor elemente de blocuri realizate cu comportamente electronice.

Intalnim din ce in ce mai frecvent materiale plastice in componenta peoduselor electrotehnice iar folosirea materialelor ceramice deschide perspective largi unr tehnologii din ramuri de activitati foarte diferite.

In instalatiile electrice aparatele electrice indeplinesc urmatoarele functii:

Inchiderea circuitelor electrice pentru a asigura alimentarea cu energie electrica a unor consumatori sau deschiderea lor pentru a intrerupe cand este necesara aceasta alimentare

Comutarea in anumite circuite

Supravegherea transportului energiei si protejarea istalatiilor sau a consumatorilor de energie electrica impotriva avariilor

Masurarea valori parametrilor electrici a instalatiei

Supravegherea anumitor procese de productie si mentinerea automata fara interventia unui operator a regimului de functionare dorit

Masuri de tehnica securitati si protectia muncii in instalatiile electrice:

A-   Notiuni generale

B-   Masuri de prevenire a accidentelor in instalatiile electrice

A-   Notiuni generale

Actiunea curentului electric asupra corpului omenesc.

Deoarece corpul omenesc reprezinta o rezistenta electrica, rezulta ca atunci cand intre doua puncte ale corpului omenesc se aplica accidental o diferenta de potential, prin corpul omenesc va circula un current electric. Efectele curentului electric depinde de o serie de factori, felul curentului, intensitatea, frecventa, durata de parcurgere si mia ales traseul curentului prin corp.

ATENTIE ! Cel mai periculos taseu al curentului este cel dintre mana stanga si piociorul drept care parcurge in mod sigur inima.

Efectele curentului electric constau in:

Socuri electrice care afecteaza sistemul nervos(pierderea cunostintei, oprirea inimi, acsfisiere, comotie cerebrala)

Electrotraumatisme care afecteaza sistemul muscular, pielea

Uneori pot aparea efecte secundare ale electrocutari cum ar fi:

Caderi de la inaltime

Lovituri datrorita miscarilor bruste

Rezistenta electrica a corpului omenesc este cuprinsa intre 10000 si 50000 ohmi cand pielea este uscata insa scade foarte mult(800-1000 ohmi) in caz de umezeala sau transpiratie.

ATENTIE !Practic intreaga rezistenta a corpului omenesc este concentrate in pielea care in stare uscata este un bun bielectric, restul corpului datorita umiditati si a sarurilor din sange are rezistenta electrica neglijabila.

2 - Instalarile electrice din punct de vedere al normelr de protectie a munci.

In general dupa valoarea tensiuni de serviciu instalatiilor electrice se impart astfel:

Instalatii de inalta tensiune, cand tensiunea intre faze este egala sau mai mare de 1000 W

Instalati de joasa tensiune, cand tensiunea intre faza este mai mica de 1000 W. In cadrul tensiunilor joase se considera tensiuni periculoase, protectiei munci tensiunile ce depasesc urmatoarele valori pe faza.

In current alternative cu nulul izolat tensiunea minima egala 24V

In curent alternative cu nulul legat la pamant tensiunea minima 42V

In curent contiunuu tensiunea minima 50 V

OBSERVATI ! Tensiuni periculoase din punct de vedere al protectiei munci prezinta numai instalatiile de inalta tensiune, si o buna parte din cele de joasa tensiune (de exemplu tensiunea joasa de 220 V este de peste 5 ori mai mare decat valoarea periculoasa de 42 V)

B-   Masuri de prevenire a accedentelor in instalatiile electrice

In scopul preveniri accedentelor in instalatiilor electrice se prevad o serie de masuri cu caracter organizatoric si tehnic care pot fi impartiti in urmatoarele categori :

Reguli pentru evitarea electrocutari

Instruirea personalului de exploatare

Echipamente si instrumente de protectie

Legarea la pamant si la nul.

Reguli pentru evitarea electrocutari Instalarilor electrice trebuie astfel concepute in cat san u fie posibila producerea accidentelor, consecinta a patrunderi personale nespecializate in lucrarile cu pericol de electrocutare.

Instalatiile electrice interioare sau exterioare vor fi prevazute cu ingradiri ( plase de sarma) iar portile vor fi incuiate.

Distantele pana la partile aflate sun tensiune, latimea culoarelor de acces trebuie sa respecte anumite valori prevazute in standarde si prescripti.

Dispozitivele de actionare ale separatoarelor si intreruptoarelor trebui sa fie bloce sau incuiate pentru a se evita manevre gresite sau de catre personae neautorizate.

Instruirea persoanelor .

Persoanele care au atribuit in cadrul activitati de intretinere si exploatare a instalatiilor electrice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditi :

Sa fie sanatoase fizic si psihic si sa nu aiba infirmitati care stanjenind activitatea necesara pot provoca accidente

Sa aiba calificarea profesionala corespunzatoare lucrarilor pe care le executa

Sa fie instruite si verificate asupra normelor de protectie a munci

Sa aiba autorizatie de lucru sau de control in instalatiile electrice

Instruirea personalului se desfasoara dupa anumite norme precise efectuunduse:

Instructaj la amenajare

Instructaj periodic de verificare a cunostintelor

Instructaj pentru efectuarea unui anumite operati

In scopul reduceri la minimul a riscului de accident manevrele si lucrarile in instalatiile electrice de inalta tensiune se executa de cel putin doua persoane (pe baza unei dispozitii de lucru scrise) dintre care unele au rol de supraveghetor.

ATENTIE ! Se recomanda ca cel ce efectueaza anumite manevre in instalatiile de inalta tensiune sa anunte cu voce tare chiar pentru sine operatiile pe care le executa, aceasta in sopul unei concentrari la maximum asupra operatiilor respective .

3- Echipamente si indicatoare de protectie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved