Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Clasificarea masinilor de c.c potrivit procedeului de excitatie a lor

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea masinilor de c.c potrivit procedeului de excitatie a lor

Masinile electrice de c.c. pot fi fara legatura galvanica si cu legatura galva-nica intre infasurarea de excitatie si infasurarea indusului. Masinile din prima gru-pa se numesc masini cu excitatie independenta (fig.4.20 d . Caracteristic pentru ele este faptul ca infasurarea de excitatie a lor se alimenteaza din exterior de la o sursa independenta (generator, baterie de acumulatori, convertor de curent s.a.). In cazul cel mai general tensiunea de alimentare a infasurarii de excitatie este diferita ca valoare de tensiunea de la bornele de iesire ale indusului.Masinile din a doua grupa, in functie de modul de conexiune a infasurarilor indusului si de excitatie se impart in masini cu excitatie paralela (fig.4.20 e), serie (fig.4.20 f) si mixta (fig.4.20 g).

Daca cele doua infasurari (de excitatie si rotorica) sunt conectate in serie, adica prin ele trece unul si acelasi curent, masina este cu excitatie serie (masina serie). Daca cele doua infasurari sunt conectate in paralel, adica tensiunea la bor-nele lor de iesire este identica, masina este cu excitatie paralela (masina sunt).

Atunci cand masina electrica de c.c. are doua infasurari de excitatie, una dintre ele fiind conectata in serie, iar cealalta in paralel cu infasurarea indusului, masina este cu excitatie mixta (masina compundata). Pentru excitatia masinii de c.c., se pierde (13)% din puterea ei nominala.

Masinile din a doua grupa (serie, sunt, compund) atunci cand functioneaza in regim de generator, se numesc generatoare cu autoexcitatie, deoarece infasurarea lor de excitatie se alimenteaza cu energie, generata din indusul propriu. In regimul de motor infasurarea de excitatie a tuturor masinilor (si a celor din a doua grupa de baza) se alimenteaza de la sursa externa.In functie de procedeul de excitatie (fig.4.20 d,e,f,g), diferitele masini de c.c. au diferite caracteristici. Ele se pot determina cu ajutorul curbelor (graficelor), care reprezinta variatia unei marimi de baza a masinii in functie de alta marime de baza cu conditia ca celelalte marimi raman constante. In continuare se examineaza caracteristicile pentru diferite generatoare si motoare de c.c. potrivit clasificarii efectuate.

Fig.4.20 Diferitele procedee de excitatie ale generatoarelor de c.c: d-cu excitatie independenta; e-cu excitatie in derivatie; f-cu excitatie serie; g-cu excitatie mixta

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1149
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved