Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Condensatoare. Punti pentru masurarea capacitatii

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCondensatoare. Punti pentru masurarea capacitatii

1 Puntea Sauty. Este folosita pentru masurarea condensatoarelor de buna calitate, cu pierderi mici, a caror schema echivalenta se prezinta de obicei ca in figura1.4. Rezistenta Rx figurata in serie cu capacitatea Cx reprezinta rezistenta armaturilor condensatorului si a terminalelor si este de valoare mica.   
Fig.1.4 Puntea Sauty

Modul de lucru. Se monteaza condensatorul de masurat la bornele special prevazute in constructia puntii si se regleaza elementele variabile pana cand indicatorul arata zero. In acest moment, conditia de echilibru este satisfacuta si se poate scrie:

R1( R3 + ) = R2 ( Rx + )    (1.6)

Separand partile imaginare de cele reale, rezulta:

R1R2 =R2Rx de unde Rx = (1.7)

= de unde : Cx = (1.8)

Dupa cum se observa, Rx este proportional cu R3, iar Cx este proportional cu C3. Aceasta proportionalitate permite sa se gradeze R3 in valori ale lui Rx si C3 in valori ale lui Cx. Raportul devine factor de multiplicare.

2 Puntea Nernst. Se foloseste pentru masurarea condensatoarelor cu pierderi mari. Rezistenta Rx figurata in paralel cu capacitatea Cx este de valoare mare si reprezinta rezistenta in curent alternativ a dielectricului dintre armaturile condensatorului. Bratul in care se afla elementele de reglaj are o schema asemanatoare cu schema echivalenta a condensatorului de masurat

R1 = R2    (1.9)
Aducand la acelasi numitor si separand partile reale de cele imaginare, se obtine:

de unde Rx = (1.10)

R wCx = R2wC3 de unde Cx = (1.11)

Ca si puntea Sauty, si la puntea Nernst se pot grada R3 in valori ale lui Rx si C3 in valori ale lui Cx. Raportul devine factorul de multiplicare.

3 Capacimetre. In fig.1.6 este redata schema de principiu a unui convertor capacitate-tensiune utilizat in cadru unui multimetru digital, pentru masurarea directa a capacitatilor electrice.

Fig.1.6. Capacimetru

Generatorul G de frecventa joasa ( 50-120Hz ) furnizeaza o tensiune in forma de dinti de ferestrau, aplicata prin condensatorul de masurat Cx, la borna inversoare a unui amplificator operational in montaj derivator. La iesirea aparatului apare o tensiune dreptunghiulara, de amplitudine proportionala cu Cx si cu suma pantelor de crestere m1 si descrestere m2 a tensiunii in dinti de ferestrau:

u0 = U0 = ( m1 + m2 )RCx = KCx (1.12)

Fig.1.7.

Aceasta tensiune este memorata de condensatoarele C1 si C2 prin intermediul intrerupatoarele K1 si K2 comandate sincron de semnalul dat de generator.

Metoda are numeroase avantaje: nu depinde de caracteristicele semnalului dat de generator; impedanta fata de deriva amplificatorului operational, permite masurarea in conexiune dipolara sau tripolara.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3218
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved