Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Forme de unda utilizate in tehnica tensiunilor inalte

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Forme de unda utilizate in tehnica tensiunilor inalte

In tehnica tensiunilor inalte (TTI) se folosesc doua forme principale de tensiune: sinusoidala si impulsionala.a) Tensiunea sinusoidala

La tensiunea sinusoidala (fig 5.19, a), exista 3 parametri de baza care pot fi masurati: valoarea de varf (UV), valoarea medie (Umed) si valoarea efectiva (U), parametri legati prin relatii cunoscute:

; U=1,11 Umed. (5.43)

Dintre aceste 3 valori, pentru tehnica tensiunilor inalte prezinta

importanta:

- valoarea de varf (Uv), deoarece de aceasta depinde strapungerea electrica a izolatiei (aer, dielectric), strapungere caracterizata prin rigiditatea dielectrica, Estr (kV/m), parametru important al oricarei izolatii electrice. De exemplu la aer, Estr=1kV/mm, iar la polietilena: Estr=30kV/mm.

- valoarea efectiva (U), deoarece este singurul parametru metrologic de tensiune trasabil (aliniabil) in c.c., adica la etaloanele de tensiune. Ca parametru de timp, evident, se utilizeaza perioada (T) si frecventa f=1/T.

b) Tensiuni impulsionale


Impulsurile respective de inalta tensiune (fig 5.19, b) se utilizeaza la radar precum si la testarea unor componente electronice. La astfel de tensiuni parametrul de amplitudine masurabil este valoarea de varf, iar ca parametri de timp se masoara durata impulsului (q) si frecventa de repetitie F=1/T.
Impulsul singular este impulsul cel mai utilizat la testarea izolatiei electrice la cabluri, transformatoare, intrerupatoare etc. De asemenea, este utilizat si la testarea rezistentelor electronice la descarcari electrostatice, domeniu de mare interes pentru industria electronica actuala. La impulsurile singulare se masoara valoarea de varf precum si parametrii de timp: timpul de crestere (tc), de descrestere (td) si durata totala (DT). Cum informatiile despre obiectul testat sunt continute in modul de deformare a impulsului la iesire, evident, aparatul de masura cel mai potrivit este osciloscopul catodic, asociat cu un divizor de tensiune de c.a. sau un traductor Kerr.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 499
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site