Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


INSTALATII ELECTRICE DE JOASA TENSIUNE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micINSTALATII ELECTRICE DE JOASA TENSIUNE

GeneralitatiInstalatiile electrice de joasa tensiune realizeaza distributia energiei electrice la receptoare indeplinind astfel scopul final al intregului proces de producere, transport si distributie a energiei electrice. In compunerea lor se regasesc aceleasi parti, evidentiate pentru instalatiile electrice la consumatori.

Receptoarele electrice alimentate in joasa tensiune sunt de o mare diversitate, ocupand in general o pondere insemnata in valoarea puterii instalate la consumator. Avand in vedere rolul instalatiilor de joasa tensiune, rezulta ca proiectarea acestora este strans legata de caracteristicile tehnico-functionale ale receptoarelor electrice. Cerintele impuse de functionarea corespunzatoare a receptoarelor, din punct de vedere tehnic si economic, trebuie satisfacute intre anumite limite admisibile, de catre instalatia de distributie in joasa tensiune.

Asa cum s-a subliniat, un mare numar de receptoare electrice se afla, in mod obisnuit, montate in cadrul utilajelor tehnologice, acestea cuprinzand unul sau mai multe receptoare. Prin fabricatie, aceste utilaje au o instalatie electrica proprie, care cuprinde atat o parte de forta - circuitele primare, cu rol de distributie si de protectie a receptoarelor, cat si o parte de comanda, automatizare, masura si control - circuitele secundare. Instalatia electrica a unui utilaj contine, un tablou de distributie, numit pe scurt tablou de utilaj TU, care alimenteaza receptoarele cu energie electrica de la un punct de distributie (bornele de intrare), permite conectarea-deconectarea si realizeaza protectia receptoarelor si a conductelor electrice.

Retelele electrice de joasa tensiune sunt constituite din totalitatea coloanelor si circuitelor de utilaj sau receptor. Prin coloana se denumeste ansamblul elementelor conductoare de curent, care alimenteaza un tablou de distributie, iar prin circuit ansamblul elementelor conductoare de curent, care alimenteaza unul (circuit de receptor) sau mai multe receptoare (circuit de utilaj).

In cadrul retelelor electrice de joasa tensiune se pot face urmatoarele grupari:

- retele de alimentare, care leaga barele de joasa tensiune ale posturilor de transformare la punctele de distributie (tablouri), cuprinzand totalitatea coloanelor electrice;

- retele de distributie, care fac legatura intre punctele de distributie si receptoare sau utilaje, incluzand totalitatea circuitelor de receptor, respectiv utilaj.

Punctele de alimentare sunt reprezentate, in cazul instalatiilor electrice de joasa tensiune, de tablourile de distributie care pot fi:

- tablouri generale, primind energia electrica de la postul de transformare sau direct din reteaua furnizorului;

- tablouri principale, alimentate dintr-un tablou general si care distribuie energia electrica la tablouri secundare;

- tablouri secundare, de la care energia electrica se distribuie la receptoare si utilaje.

Instalatiilor electrice de joasa tensiune le este specific si un anumit echipament electric. De obicei echipamentul electric se monteaza concentrat, in vecinatatea punctelor de alimentare (in TD) putand fi insa amplasat si pe traseul unor coloane (cazul magistralelor din bare capsulate) sau al unor circuite (aparatele de conectare).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2417
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved