Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


MASURARI IN DOMENIUL TIMP - MASURARI IN DOMENIUL FRECVENTA

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micMASURARI IN DOMENIUL TIMP - MASURARI IN DOMENIUL FRECVENTACampurile electromagnetice pot avea o prezenta continua in timp (campuri permanente) sau o aparitie singulara, de scurta durata (campuri tranzitorii).

Instrumentatia si metodele de masurare difera mult in cazul celor doua tipuri de semnale. Se fac in general masurari in domeniul frecventa pentru primul caz si masurari in domeniul timp pentru al doilea.

Daca pentru campurile (semnalele) cu prezenta continua, pe langa masurarile in domeniul frecventa se pot face si masurari in domeniul timp, pentru campurile cu aparitie singulara este posibila doar inregistrarea formei variatiei lor in timp.

O reprezentare in domeniul timp si in domeniul frecventa a unui semnal este data in fig. 1.3. In aceasta figura se arata doar caracteristica de amplitudine U(f), caracteristica de faza j(f) este sugerata prin timpii t1 = j T1/2p, t2,.tn, care sunt diferiti de la o sinusoida la alta.Fig. 1.3. Analiza in domeniul timp - analiza in domeniul frecventa.

Trecerea dintr-un domeniu in altul se poate face utilizand transformata Fourier directa si indirecta:

In ultima perioada, masurarile in domeniul timp cunosc o continua extindere. Schema bloc simplificata a unui sistem de masurare se reprezinta in fig. 1.4. [Miller86].

Fig 1.4. Sistem de masurare in domeniul timp al campului electromagnetic.

Cu toate ca sunt mai greu de realizat (mai complexe), masurarile in domeniul timp au avantajul trecerii in domeniul frecventa si deci a prelucrarii suplimentare in acest domeniu (obtinerea informatiilor si din domeniul frecventa).

Uneori se efectueaza ambele tipuri de masurari pentru verificare sau pentru efectuarea unor corectii (fig.1

Fig 1.5. Masurari comparative in domeniul frecventa - domeniul timp.

La masurarea campului electromagnetic se pot utiliza atat aparate compacte, cat si echipamente ce au o destinatie mai larga, asa cum se sugereaza in fig.1.1.

In prima categorie intra mijloacele de masurare de camp independente, proiectate unitar, de la antena (senzor de camp), la sistemul de afisare. Acestea pot fi specializate pentru o anumita aplicatie. De exemplu, senzorul activ de camp magnetic din fig.4.6, daca este urmat de un detector (de varf, de valoare efectiva sau de valoare medie) si un aparat indicator (de receptie a informatiei) poate fi utilizat la masurarea derivatei inductiei magnetice. Intercaland intre senzorul activ amintit si detector, un circuit integrator, se poate masura inductia magnetica B. In acest fel se poate masura campul magnetic generat de reteaua de alimentare cu energie electrica (50 Hz si armonici).

Tot in aceasta categorie, desi mult mai complex, intra si analizorul de interferente electromagnetice (analizorul de EMI - Electromagnetic Interference) sau receptorul de masurare.

Dintre aparatele care pot fi utilizate la masurarea campului electromagnetic se mentioneaza voltmetrul selectiv, analizorul de spectru, osciloscopul catodic si, in general, sistemele de achizitii de date.

In cele ce urmeaza, se vor prezenta senzori de camp electric - antenele electrice si aparatele utilizate pentru masurarea campului electric reprezentate de analizorul de interferente electromagnetice si analizorul de spectru.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1144
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved