Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Numarator binar asincron reversibil

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micNumarator binar asincron reversibil

Schemele numaratoarelor direct si invers, prezentate anterior pot fi cuplate intr-una singura(numerator reversibil)prin intercalarea unor multiplexoare intre celulele binare. In felul acesta,printr-o comanda data multiplexoarelor pe borna de adresa comuna notata aici prin CM(Controlul Modului de functionare)vom putea transforma schema in numarator direct sau invers(fig 1.5)Pentru comanda CM=0 multiplexoarele fac legatura 0→2 ceea ce va transforma schema intr-un numarator binar asincron direct,iar pentru comanda CM=1 multiplexoarele realizeaza conexiunile 1→2 ceea ce transforma schema intr-un numarator binar asincron invers.

Fig 1.5 Numarator reversibil

Numaratoarele binare asincrone au avantajul de a fi simple. Ele se obtin practic doar prin interconectarea unor bistabile de tip T.

Frecventa maxima de lucru a acestor numaratoare este limitata de numarul de celule (n) si de timpul de basculare al unei celule (tpd). De exemplu :in cazul numaratorului din fig 1.1 la aplicarea celui de al 8-lea impuls acesta va trece din starea Q2=Q1 =Q0 =1 in starea Q2 =Q1 =Q0 =0. Aceasta trecere dureaza un interval de timp 3tpd deoarece CBB0 basculeaza dupa tpd de la primirea comenzii CBB1 ,care la randul lui este actionat de CBB0 ,va bascula dupa tpd de la primirea comenzii de la CBB0 si la 2tpd de la primirea comenzi de la intrare etc.

Din analiza facuta rezulta ca in cazul exemplului nostru cel de al 9-lea impuls nu poate fi aplicat inaintea trecerii intervalului de timp 3tpd necesar tuturor bistabilelor sa basculeze. Deci,perioada T a impulsurilor ce pot fi numarate trebuie sa fie mai mare decat 3tpd.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1847
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved