Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Papuci licurici

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPapuci licurici

1.DESCRIERILE EXPLICITE A TREI PROPUNERI PROPRII PENTRU TEME DE CREATIE TEHNICA DIN ORICE DOMENIU,INSOTITE DE SCHITE SI DESENE.Creativitatea este o disciplina care vine in folosul studentului pentru a-I dezvolta gandirea.Aceasta disciplina a luat nastere din necesitatea descoperirii unor lucruri necesare.Din aceasta necessitate s-au dezvoltat trei idei.

Dintr-o gama larga de domenii de activitate m-am oprit asupra a trei teme:

Ø      "Apometru inteligent"

Ø      "Papuci cu toc telescopic"

Ø      "Papuci licurici"

In cele ce urmeaza voi prezenta pe scurt cateva idei pentru temele propuse.

Pentru teme intitulata "Apometru inteligent" m-am gandit la urmatoarele idei:

Apa de pe conducta de apa calda care are o temperatura mai mica de 30C, adica rece, sa fie contorizata la un pret mai scazut de cat apa calda

Ceasul sa aiba 3 inregistratoare :

-unul de apa rece sub 30C

-unul pentru apa calduta(nefavorabila pentru dus 30C)

-unul pentru apa calda>30-40C

Pozitionarea unui senzor de temperatura care sa sesizeze fluctuatiile de temperatura a apei si comanda automata a tipului de inregistrare

Apometrul sa fie in genul contoarelor electrice cu dubla functiune noapte- zi

In cele ce urmeaza ,dupa niste cercetari lacute pe internet va voi prezenta cateva tipuri de repartitoare, apometre si senzori de temperatura:

Tipurile de contoare montate se inscriu in intervalul DN 15 - DN 100 mm si fac parte din gama de contoare produse de partenerii nostri: AEM Zener Ista Montajul contoarelor include proiectarea, executia, caminele pentru aparate, avizarea.

SENZOR DE TEMPERATURA, STATIONAR, IN INFRAROSU

Generalitati


In general exista doua metode diferite de masurare a temperaturii
- metoda directa, de contact, prin atingerea obiectelor a caror temperatura dorim sa o masuram.
Senzorii utilizati, de obicei, in acest caz sunt termocuplele si termorezistentele.
- metoda fara contact cu obiectele, prin tehnica masurarii de la distanta, cu radiatii infrarosii.
Metoda de masura prin contact direct este cea mai des folosita si se aplica obiectelor statice.
Pentru cazul in care obiectul este in miscare sau este greu accesibil sau temperatura de masurat este prea mare sau poarta o tensiune electrica si nu trebuie atins sau este chimic toxic, se foloseste metoda non contact, in infrarosu, instrumentul numindu-se de obicei pirometru cu radiatie infrarosie sau mai simplu pirometru.
IMS - X este un senzor de temperatura cu radiatie infrarosie destinat masurarii temperaturii fara contact pentru domenii medii de temperatura.
El poate genera o tensiune proportionala cu temperatura masurata cu un coeficient 10 mV/gradC sau poate genera un semnal care simuleaza semnalul generat de termocuplul J sau K.
Senzorul IMS este incapsulat intr-o carcasa de otel inoxidabil si se poate monta usor in apropierea obiectului de masurat.
Caracteristici tehnice senzor infrarosu IMS
t temperatura de masura: 0 . 120 grade C
0 . 300 grade C
100 . 500 grade C
150 . 650 grade C
t raportul distanta / diametru spot: 5 / 1
t lungimea de unda: 8 . 14 micrometr
t precizie: 1,5% din domeniu
t repetabilitate: 1% din domeniu
t iesire: 10 mV/C sau termocuplu tip J sau termocuplu tip K
t sarcina maxima: 50 Kohmi
t timp de raspuns: 300 ms
t emisivitate fixa: 95%
t temperatura de lucru: 0 . 70 grade C
0 . 100 grade C cu racire cu aer
0 . 270 grade C cu racire cu apa
t alimentare : 24Vcc 25%
t carcasa: otel inox
t greutate: 200 grame
t cablu de conectare: 1m
t aprobare CE
Dimensiunile senzorului sunt prezentate in figura urmatoare:
Senzorul IMS se poate livra cu:
- dispozitiv pentru racire cu apa sau cu aer
- dispozitiv de vizare cu oglinda la 90 grade
- accesorii de montaj fix sau reglabil
Se pot furniza si cabluri speciale de extensie cu dimensiunea de maxim 30m precum si indicatoare temperatura masurata cu afisaj pe LED, convertoare semnal senzor in 4-20 mA, surse de alimentare senzor care permit utilizarea completa si eficienta a functiilor senzorului.

1.2 In ceea ce priveste cea de adoua tema "Papuci cu toc telescopic" m-am gandit la urmatoarele idei:

  • Acesti papuci au fost ganditi in ajutorul femeilor pentru a putea fi cat mai usor adptabili la orice tinuta
  • S-a dorit trecerea rapida de la un pantof sport la un pantof cu toc mediu si la unul cu toc inalt
  • Principiul pe care se doreste sa se contruiasca acesti papuci este cel de la realizarea tubului de telescop

Realizarea tubului telescopului

Constructia o vom incepe cu realizarea tubului telescopului. Acesta este compus din doua tevi de PVC cu diametrul exterior de 200 mm (perete gros de 5 mm) folosite pentru canalizatie la instalatiile sanitare. La aceasta dimensiune tevile PVC sunt mai greu de procurat, si se vand doar la lungimi mari, insa daca reusiti sa faceti rost de una cu lungimea de 360 mm atunci totul este OK. Din aceasta teava se vor taia doua bucati cu lungimea de 150 mm respectiv 200 mm.
Teava cu lungimea mai mare (pe care o vom denumi in continuare tub inferior) se foloseste pentru adapostirea oglinzii principale, iar cea mai mica (tub superior) pentru oglinda secundara si tubul port ocular. Vom avea grija sa taiem cat mai perfect cele doua tevi si sa slefuim cu smirghel fin capetele. In tubul superior se va taia o gaura cu diametrul interior egal cu diametrul exterior al tubului port-ocular. In cazul nostru aceasta a fost de 35 mm. Gaura va fi facuta la egala distanta de cele doua capete ale tubului superior (7,5mm). Trebuie sa precizam ca focuserul este foarte simplu, realizat dintr-un tub PVC cu diametrul exterior de 35 mm si lungimea de 50 mm. Reglarea imaginii se face prin culisarea ocularului. Tubul port ocular se va fixa in gaura astfel realizata cu poxipol, super glue, etc. Tubul port ocular trebuie sa fie perpendicular pe tubul superior, de aceea este indicat folosirea unui echer.

Mai jos este data schema cu marimile in milimetri pentru realizarea tubului care adaposteste oglinda secundara si focuserul. Tubului oglinzii principale nu i se aduce nici o modificare ci se lasa la lungimea de 200 mm.Dimensiunile toculi vor fi evident mult mai mici in fnctie de cerinte dar care se va proiecta dupa acest model al tubului de telescop.

Exemple de pantofi cu toc

Tema pe care mi-am propus s-o dezbat pe larg este "Papuci licurici".Pentru aceasta tema mi-a venit idea construirii unor papuci de casa care sa aiba o lumina care sa lumineze in intuneric.

Ideile pentru acesta tema au fost urmatoarele:

v     Gasirea cat mai rapida a papucilor de casa ratacici prin camera

v     Construirea unui sistem de iluminare adaptat la acesti papuci care sa lumineze doar cand este intuneric

v     Sistemul de iluminare sa fie pozitionat in varful papucilor pentru a ilumina calea

v     Acest sistem sa contina o fotodioda sensibila la intuneric

2.CERCETARE BIBLIOGRAFICA,PROSPECTOLOGICA, FOTOGRAFICA.

Am ajuns intr-un moment al evolutiei in care informatia ne este la indemana.Un mod frecvent utilizat si foarte convenabil este informatia oferita prin intermediul internetului.Diversele site-uri de cautare, ne ajuta sa ne informam cat mai usor, mai repede si mai precis asupra unor lucruri de interes.

Din propriile cercetari,folosind site-uri de cautare ca www.google.ro, www.yahoo.com, www.altavista.com, m-am informat in ceea ce inseamna iluminare,obtinerea luminii,corpuri de iluminat, accesorii pentru corpurile de iluminat,surse de lumina.

Informatia in domeniu este vasta,fiind o problema de actualitate si de viitor.In acest sens se lucreaza inca pentru a obtine un raport favorabil intre consum-pret-design.

Cateva exemple existente pe piata:

a)papuci de casa pentru adulti

b) papuci de casa pentru copii

c)papuci cu design in forma de animale

3.STUDIUL DE NIVEL

3.1Descrierea produselor-procedurilor existente

Bill Bowerman, cofondatorul companiei Nike, a avut pentru prima oara ideea unei afeceri cu pantofi dupa ce a analizat un prajitor pentru vafe. S-a gandit sa foloseasca crampoanele pentru a face pantofii sport mai usori.
Bill Bowerman nu a fost doar creierul din spatele afacerii Nike, a fost si un atlet in toata puterea cuvantului. Bowerman s-a folosit de cunostintele acumulate ca sportiv atunci cand a devenit antrenor. Acesta s-a intors din al doilea razboi mondial pentru a reuni staff-ul de atleti de la Universitatea din Oregon, unde era cunoscut datorita metodelor inovatoare cu care reusea sa-si inspire si sa-si perfectioneze alergatorii.
Intr-o excursie in Noua Zeelanda pe care a facut-o impreuna cu cei mai buni atleti pe care ii pregatea in anul 1960, Bowerman si-a dat seama ca unii oameni alergau din placere. Atunci i-a venit ideea si, o data intors in America, a infiintat primul club destinat iubitorilor de alergari, iar putin mai tarziu acesta a scris o carte despre placerea si bucuria de a alerga.
Bowerman a mers mai departe si a inregistrat un record impresionant la universitate, reusind sa califice patru echipe la NCAA, antrenand 19 olimpici si 44 sportivi ALL- Americans. Datorita talentului sau, Bowerman a avut onoarea de a antrena echipa olimpica a Americii in anul 1972. Totusi, acest lucru nu a fost cel mai senzational din viata sa.
Intr-o dimineata, in anul 1971, in timp ce servea micul dejun, Bowerman a privit foarte atent napolitana din farfurie. A analizat-o cu foarte mare atentie, uitandu-se in special la patratelele napolitanei rezultate din sectionarea ei. A descoperit astfel o noua modalitate de a spori tractiunea pe partea exterioara a pantofilor, modalitate care a revolutionat industria incaltamintei sport. Nu dupa mult timp, acesta turna cauciuc in prajitorul de vafe al sotiei, incercand sa faca pantofii sport mai performanti. Restul este istorie

3.2.Clasificari

-dupa forma

Papuci cu bot rotund

Papuci in forma de animale

Papuci din curele

-dupa materialul folosit la confectionarea lor

Papuci de plus

Papuci din burette

Papuci din material textile

Papuci din material elastic

Papuci din cauciuc

-dupa forma talpii

Papuci ortopedici

Papuci cu tapla groasa

Papuci cu talpa mijlocie

Papuci cu talpa subtire

-dupa materialul talpii

Papuci cu talpa de cauciuc

Papuci cu talpa de burete

Papuci cu talpa de bambus

Papuci cu talpa din plastic

-dupa gradul de acoperire al piciorului

Papuci cu un singur deget

Papuci care acopera partial piciorului

Papuci care acopera integral piciorul

-dupa utilizator

Papuci de dama

Papuci de barbate

Papuci de copii

-dupa preturile de cost

Papuci cu pret ridicat

Papuci cu pret mediu

Papuci cu pret redus

Papuci cu pret acceptabil

-dupa design

Papuci colorati

Papuci intr-o singura culoare

Papuci cu diferite aplicatii

Papuci cu imprimeuri

Papuci cu strasuri

4.ENUMERAREA SI DESCRIEREA PE LARG A IDEILOR EMISE IN SEDINTA DE BRAINSTORMING, CU SCHITELE AFERENTE DIVERSELOR IDEI.

Pentru definitivarea acestei teme s-a tinut o sedinta de Brainstorming .In cadrul acestei sedinte s-a tinut seama de ideile pe care le-am propus si pe baza acestora au luat nastere noi idei care au fost menite sa aduca un nou contur temei dandu-i un aer nou, aducand unele imbunatatiri majore care in final au condus la obtinere unui lucru fiabil,care se poate realiza si care sa fie util.

In cadrul sedintei de Brainstorming s-au discutat urmatoarele idei:

S-a propus ca materialul din care sunt confectionati papucii sa fie unul fosforescent pentru a putea fi gasiti in intuneric mai usor

Papucii sa fie dotati cu un sistem dfe iluminare incorporat in talpa papucului

Acesti papuci pentru a ilumina pot fi alimentati la o sursa de curent gen baterie,sau sa functioneze pe principiul folosit la incarcarea telefoanelor

O alta varianta de alimentare neconventionala a papucilor este aceea cu energie solara

Un element important este elementul de comanda a aprinderii luminii

Acest element de comanda poate fi:

greutatea corpului-in acest sens s-a gandit pozitionarea unui senzor de greutate care sa sesiseze forta de apasare pe talpa papucilor si sa lumineze

se poate realiza o personalizare a papucilor in sensul ca senzorul sa poata sa depisteze doar greutatea proprietarului papucilor

temperatura corpului-se doreste sa fie un factor de influenta asupra intensitatii luminii.Variatiile mici de temperatura sa fie sesizate de un senzor de temperatura sensibil, astfel calibrat incat sa poata sesiza fluctuatii mici de 0.1C.Aceste fluctuatii de temperatura se vor reflecta in intensitatea luminii astfel:la temperaturi mai mari sa avem o lumina mai intensa, iar la temperaturi mai scazute sa scada intensitatea luminii.

prezenta in incapere-cu ajutorul unui senzor care depisteaza prezenta persoanei in incapere sa se faca comanda automata a aprinderii led-ului papucilor.Aceasta comanda se va face atunci cand dinstanta persoanei de papuci este de 0.5m

un intrerupator-acesta va fi actionat in monentul in care papucii sunt incaltati si in acel monent se va aprinde lumina.Acest intrerupator va fi redus la scara pentru a putea fi incorporat in papuci.Intrerupatorul va fi folosit doar pentru aprinderea led-ului iar stingerea acestuia se va face la 10secunde dupa utilizarea papucilor

O alta idee dezbatuta a fost in ceea ce priveste sursa de energie

utilizarea unei baterii care ar avea destula energie incat sa alimenteze un led

aplicarea unor celule voltaice pe partea superioara a papucului care preiau lumina si o transforma in energie.In acest sens trebuie gandita energia necesara aprinderii led-ului si de aici implicit calcularea numarului de celule necesare

Sursa de lumina s-a ales a fi un led.Acest led va fi amplasat in varful papucilor iar luminarea acestuia se doreste a consta in crearea unui traseu luminos care sa fie un fel de ghid in intuneric.Acest led va fi dupa preferinte de o anumita culoare.

Propunerea a trei variante constructive

Prima varianta propusa se rezuma la confectionarea unor papuci dintr-un material fosforescent si care sa aiba amplasat in varf un led de culoare galbena.

Materialul folosit este un material rezistent intr-o singura culoare si anume roz fosforescent.Materialul a fost astfel ales pentru o usurinta mai mare in gasirea papucilor.

Led-ul este aprins doar la intuneric.In acest sens a fost gandit un circuit electric care foloseste o sursa de alimentare de 9V(baterie), o fotodioda sensibila la intuneric, doua rezistente si un tranzistor.

Circuitul poate fi realizat ca un circuit integrat si poate fi adus la dimensiuni reduse astfel incat sa poata sa fie amplasat in talpa papucilor.

Comanda aprinderii led-ului sa se faca in varianta personalizata adica la sesizarea greutatii corpului proprietarului.In acest sens se va folosi un senzor de greutate.

Papucii propusi pentru a doua varianta m-am gandit sa fie cu imprimeuri fluorescente.Materialul este un material textil pe care este aplicat un imprimeu floral.

Elementul de comanda al aprinderii luminii sa fie temperatura corpului.Aprinderea led-ului se va face dupa acelasi circuit elctric prezentat mai sus dar intrerupatorul va fi actionat de raspunsul unui senzor de temperatura in acest caz.

papucii pentru a treia varianta vreau sa fie din confectionati din plus si vor avea deasemenea un led.Acest led m-am gandit sa fie de culoare albastru.Led-ul sa fie actionat de un intrerupator care la randul sau este actionat de posesorul papucilor prin simpla incaltare.

5.ANALIZA MULTI-CRITERIALA A CELOR MAI BUNE 3 SOLUTII

Stabilirea criteriilor

Ø      costul de fabricatie (criteriul F)

Ø      confortul (criteriul C)

Ø      rezistenta (criteriul R)

Ø      sursa de energie (criteriul SE)

Ø      comanda luminii (criteriul CL)

Ø      designul (criteriul D)

5.2 Determinarea ponderii fiecarui criteriu

F

C

R

SE

CL

D

P-cte

Nivel

Pondere

F

C

R

SE

CL

D

γ=(p+m+0.5+Δp)/(-Δp+N/2)

Γ F=(1+5+0.5+0)/(4.5+6/2)=0.86

Γ C=(3+2+0.5+2)/(2.5+3)=1.36

Γ R=(5.5+0+0.5+4.5)/(0+3)=3.5

Γ SE=(2.5+3+0.5+1.5)/(3+3)=1.25

Γ CL=(3.5+1+0.5+2.5)/(2+3)=1.3

Γ D=(2+4+0.5+1)/(3.5+3)=1.15

5.3 Identificarea tuturor variantelor

Varianta ( a ): papucii din material florescent cu led galben comandat de greutatea proprietarului

Varinta ( b ):papucii cu imprimeuri florale florescente si led rosu comandat de temperatura corpului

Varianta ( c ):papucii din plus cu ld albastru comanda fiind data prin simpla incaltare

5.4 Acordarea unei note N

CRITERIU

F

C

R

SE

CL

D

Circuitul electric

impamantare

 

led

 

fotodioda

 

Sursa de lumina

 Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2276
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved