Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Pornirea cu ajutorul reostatului conectat in circuitul rotoric al motoarelor asincrone cu inele de contacte

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPornirea cu ajutorul reostatului conectat in circuitul rotoric al motoarelor asincrone cu inele de contacte

Pentru reducerea curentului de pornire, in acest caz, in circuitul rotoric al motorului se poate conecta drosel de pornire cu reactanta inductiva sau reostat de pornire. In primul caz se reduce curentul de pornire, dar datorita cresterii reactantei inductive din circuitul rotoric se reduce momentul de pornire (creste defazajul dintre t.e.m. E2 si curentul I2, la care MI2cos se reduce). Din acest motiv, introducerea de drosel de pornire in circuitul rotoric al motorului nu se utilizeaza.In practica, cel mai adesea se conecteaza reostat de pornire, prin care se creste rezistenta activa a circuitului rotoric (fig.3.22). Cresterea acestei rezistente conduce la cresterea momentului de pornire al motorului; cand momentul de pornire este maxim (vezi pct.3.7). Acest mod de pornire se utilizeaza pentru obtinerea unui dublu efect:

Ø       reducerea curentului de pornire Ip;

Ø       cresterea momentului de pornire Mp.

In fig.3.22 a se prezinta schema de conectare a reostatului de pornire Rp in circuitul motorului cu inele de contact. Treptele Rp se elimina treptat astfel incat curentul in circuitul rotorului, in timpul procesului de pornire, ramane aproximativ neschimbat (obisnuit 1,52 ori mai mare decat cel nominal), iar valoarea medie a momentului de pornire Mpmed este apropiata de cea maxima.

In fig.3.22 b se prezinta graficul de variatie al momentului de pornire cu patru trepte ale Rp. In momentul initial al pornirii (prima treapta a reostatului) momentul de pornire este Mp.max.

Cu accelerarea motorului, momentul lui se reduce dupa curba 1. Atunci cand momentul devine egal cu Mp.min, se elimina o parte a Rp (treapta a doua a reostatului). La o valoare mai mica a rezistentei Rp corespunde curba 2 din fig.3.22 b, datorita careia momentul creste din nou pana la Mp.max.

In aceasta succesiune, procesul continua, cand dupa a patra treapta (Rp com-plet eliminat) procesul de pornire se incheie. Momentul motorului se echilibreaza de cel de sarcina Ms=M0+M2 si masina incepe a functiona in regim stabil la alune-carea s4. Reostatele de pornire sunt dimensionate pentru regimul de functionare de scurta durata si nu vor fi folosite ca reostate de reglaj.

La pornirea motoarelor asincrone cu inele de contact este posibil a atinge raportul cel mai favorabil intre Mp si Ip - moment mare de pornire la curent mic de pornire. Insa pornirea cu reostat inclus in circuitul rotoric al motorului are si unele dezavantaje cum ar fi:

Ø    complexitatea si durata procesului de pornire;

Ø    neeconomicitatea considerand pierderile de putere activa in reostatul de pornire.

Fig.3.22 Explicativa privind pornirea motorului asincron trifazat

cu rotorul bobinat prin introducerea de rezistente in circuitul rotoric:

(a) scheme de montaj; (b) desfasurarea procesului de pornire.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2295
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved