Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Pornirea stea - triunghi a motorului asincron trifazat

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPornirea stea - triunghi

a motorului asincron trifazatScopul lucrarii

1.1. Identificarea aparaturii de conectare, de comanda si de protectie pentru realizarea schemei de pornire prin metoda Υ-Δ.

1.2. Insusirea deprinderilor necesare pentru interconectarea diverselor elemente ale instalatiilor folosite.

1.3. Studiul functionarii schemei de actionare electrica si operatiilor necesare a fi executate pentru pornirea prin metoda Υ-Δ.

Mod de lucru

2.1. Se analizeaza functionarea schemelor electrice de actionare, atat partea de forta cat si partea de comanda.

2.2. Se executa legaturile electrice pentru realizarea schemelor de actionare indicate.

2.3. Se executa manevrele necesare pentru realizarea operatiunilor mentionate (pornire, oprire sau reversare de sens de rotatie).

Se foloseste un simulator PMA 120 pentru realizarea schemelor de actionare electrica (schemele de forta si de comanda). Simulatorul asigura la borne tensiuni de 22/38 V si puteri de maximum 150 W.

Pentru motor se foloseste un simulator SMA 122. Acesta este folosit pentru studiul motoarelor de c.a. trifazate cu rotor in scurtcircuit care permit conectarea in Υ si in Δ. Sensul de rotatie este dat de succesiunea aprinderii LED-urilor de pe panou. Sensul de rotatie depinde de succesiunii fazelor.

La finalul lucrarii se va intocmi un referat in care se vor nota observatiile si concluziile referitoare la realizarea practica a schemei de actionare (partea de comanda si partea de forta). De asemenea, in    referat se vor nota principiile de functionare ale schemei de actionare analizate.

Schema de actionare electrica

3.1. Pornirea stea-triunghi a motorului asincron trifazat. Schema de forta.

3.2. Pornirea stea-triunghi a motorului asincron trifazat. Scheme de comanda.

Comutare Υ - Δ manuala

Comutare Υ - Δ automata

Concluzii

Pentru schema de forta de la pornirea    stea-triunghi a motorului asincron trifazat avem nevoie de trei contactoare KM1, KM2 si KM3; la inchiderea contactorului KM1 realizam alimentarea motorului la inceputurile bobinelor, pentru conectarea in stea a motorului se inchide KM2, realizand alimentarea sfarsiturilor bobinelor, iar pentru conexiunea triunghi se deshide contactorul KM2 si se inchide contactorul KM3.

Pentru comutarea manuala stea-triunghi avem nevoie de un buton de pornire in conexiune stea (S2), un buton de pornire in conexiune triunghi (S3) si unul de oprire (S1). Astfel, la actionarea butonului S2, curentul va trece prin contactorul KM1 realizand inchiderea lui, alimentarea bobinei sale de automentinere si alimentarea inceputurilor bobinelor motorului, totodata inchizandu-se si contactorul KM2 fiind alimentat motorul in conexiunea stea. La actionarea butonului S3 se intrerupe alimentarea bobinei de automentinere a contactorului KM2, acesta deschizandu-se, si se alimenteaza bobina de automentinere a contactorului KM3, acesta inchizandu-se, realizand conexiunea triunghi a motorului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9726
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved