Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


STABILIZATOR DE TENSIUNE CU CI 7805

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micSTABILIZATOR DE TENSIUNE CU CI 7805

I Exercitii pregatitoare1. Stabilizator cu tensiune de iesire fixa

1.1. Parametri de curent continuu

Din datele de catalog ale CI7805 notati valorile minime, tipice si maxime ale tensiunii de iesire VO si calculati apoi valoarea curentului de iesire IO pentru rezistenta de sarcina RL=47Ω.

Determinati cea mai mica valoare a tensiunii de intrare VI    pentru care CI7805 mai poate fi folosit ca si stabilizator de tensiune.

Daca VI=8V calculati valoarea curentului de iesire IO1 pentru rezistenta de sarcina RL1=22Ω.

Din datele de catalog ale CI7805 notati valoarea curentului de scurtcircuit ISC.

1.2. Stabilizarea in raport cu reteaua

Din datele de catalog ale CI7805 notati valorile tipice si maxime pentru variatia tensiunii de iesire VO cand tensiunea de intrare VI variaza intre 8V si 12V.

Pentru valorile tipice si maxime ale variatiei tensiunii de iesire calculati coeficientul de stabilizare in raport cu reteaua cu formula.

1.3. Stabilizarea in raport cu sarcina

Notati din datele de catalog ale CI7805 valorile tipice si maxime ale variatiei tensiunii de iesire in conditii de variatie a curentului de iesire.

Pentru valorile tipice si maxime ale variatiei tensiunii de iesire calculati coeficientul de stabilizare in raport cu sarcina cu formula.

Pentru circuitul din Fig.3 calculati valoarea rezistentei de sarcina RL corespunzatoare fiecarei valori (fiecarui nivel) al tensiunii TTL.

2. Stabilizator cu tensiune de iesire reglabila

Pentru circuitul din Fig.4 calculati valorile minima si maxima ale tensiunii de iesire VO.

Calculati valoarea VO pentru cursorul lui P pe pozitia de mijloc.

3. Stabilizator de tensiune cu tranzistor extern si cu circuit de protectie

Pentru circuitul din Fig.5 calculati valoarea curentului de iesire IO pentru VI=8V si RL=47Ω.

Daca RL=47Ω se inlocuieste cu RL2=22Ω recalculati valoarea curentului de iesire IO1.

Calculati valoarea curentului de scurtcircuit IO,SC si comparati-o cu valoarea curentului de scurtcircuit pentru CI7805 simplu, fara tranzistor extern si fara circuit de protectie.

II Experimentare si rezultate

1. Stabilizator cu tensiune de iesire fixa

1.1. Parametri de curent continuu

Experimentare

Pentru circuitul din Fig.1. aplicati la intrare o tensiune continua VI=8V si utilizati jumperi pentru a conecta J1 cu J2, J11 cu J12 si J14 cu J15. Masurati tensiunea de iesire VO cu un voltmetru si determinati valoarea curentului de iesire IO (RL=47Ω). Notati aceste valori.


Scadeti valoarea tensiunii de intrare VI pana cand tensiunea de iesire incepe sa scada. Notati ultima valoare a VI pentru care VO ramane constanta.

Caracteristica VO(IO)

Primele valori pentru VO si IO au fost determinate in experimentul anterior (pentru VI=8V). Pastrand aceeasi tensiune de intrare realizati urmatoarele experimente.

La iesire deconectati RL=47Ω si conectati rezistenta de sarcina RL2=22Ω prin deconectarea J14 cu J15 si conectarea J9 cu J9. Masurati din nou tensiunea de iesire VO1 si determinati valoarea curentului de iesire IO1. Notati valorile VO1 si IO1.

Conectati un miliampermetru setat pe scara de 10A intre iesire si masa (in scurtcircuit). Notati valoarea curentului astfel masurat.

Rezultate

Valoarea minima a tensiunii de intrare pentru care circuitul indeplineste functia de stabilizator de tensiune. Valoarea (VI - VO).

Tabelul completat cu cele trei seturi de date.

VO

RL

IO

Caracteristica VO(IO).

1.2. Stabilizarea in raport cu reteaua

Experimentare


Realizati circuitul din Fig.2 prin aplicarea in punctul VI a unei tensiuni continue VI=14V iar in punctul vi a unei tensiuni sinusoidale vi=2sin2π120t [V]. Circuitul se realizeaza prin deconectarea J1 cu J2, si a J11 cu J12 si conectarea J3 cu J4, si a J14 cu J15.

Vizualizati pe osciloscop tensiunea de la intrarea circuitului integrat vI(t) (VI+ vi) si tensiunea de iesire vO(t). Atentie la setarea osciliscopului pentru vizualizarea variatilor mici ale tensiunii de iesire!

Cititi de pe osciloscop valorile variatiei varf la varf pentru tensiunea de intrare ΔvI si variatiei varf la varf pentru tensiunea de iesire ΔvO. Cu ajutorul acestor valori calculati valoarea coeficientului de stabilizare in raport cu reteaua.

Rezultate

vI(t) si vO(t).

Valorile variatiei tensiunii de intrare ΔvI si a tensiunii iesire ΔvO.

Comparatie intre variatia tensiunii de iesire din catalog si variatia tensiunii de iesire masurata.

Valoarea Fr.

1.3. Stabilizarea in raport cu sarcina

Experimentare


Realizati circuitul din Fig.3 prin aplicarea la intrare a unei tensiuni VI=8V si prin aplicarea la intrarea de comanda a tranzistorului Q3 a unei tensiuni TTL cu amplitudinea de 5V si frecventa 500Hz, deconectarea    J3 cu J4, si a J14 cu J15 si conectarea J1 cu J2, si a J13 cu J14.

Vizualizati pe osciloscop tensiunea TTL si tensiunea de iesire a stabilizatorului vO(t). Atentie la setarea osciloscopului pentru vizualizarea variatilor mici ale tensiunii de iesire!

Cititi de pe osciloscop valoarea varf la varf pentru tensiunea de iesire ΔvO pentru ambele valori (nivele) ale tensiunii TTL. Calculati valoarea variatei curentului de iesire ΔiO corespunzatoare variatiei tensiunii de iesire.

Calculati valoarea coeficientului de stabilizare in raport cu sarcina.

Rezultate

Tensiunea TTL si vO(t).

Comparatie intre variatia tensiunii de iesire din catalog si variatia tensiunii de iesire obtinuta de voi pentru stabilizarea de sarcina.

Valoarea FS.

2. Stabilizator cu tensiune de iesire reglabila

Experimentare

Realizati circuitul din Fig.4 (montajul aflat in partea dreapta sus a montajului experimental) prin aplicarea tensiunii de intrare in punctul VI2.

Pentru VI=8V masurati si notati valorile minime si maxime ale tensiunii de iesire (prin modificarea valorii potentiometrului P).

Verificati daca pentru P setat la jumatate obtineti o valoare a VO in intervalul determinat de voi.


Rezultate

Valorile minime si maxime ale tensiunii de iesire. Comparati valoarea maxima a VO cu valoarea VI. Care din aceste doua valori este mai mare si de ce?

Valoarea tensiunii de iesire pentru P setat la jumatatea traseului.

3. Stabilizator de tensiune cu tranzistor extern si cu circuit de protectie

Experimentare

Realizati circuitul din Fig.5 aplicand la intrare o tensiune continua VI=8V si conectand la iesire rezistenta de sarcina RL=47Ω. Circuitul se realizeaza prin deconectarea J1 cu J2 si conectarea J5 cu J6, J7 cu J8, J9 cu J10 si a J14 cu J15.

Masurati tensiunea de iesire VO cu un voltmetru si determinati valoarea curentului de iesire IO. Notati aceste valori.

Deconectati RL=47Ω si conectati rezistenta de sarcina RL2=22Ω prin deconectarea J14 cu J15 si conectarea J9 cu J9. Masurati valoarea tensiunii de iesire VO1 si determinati valoarea curentului de iesire IO1. Notati aceste valori.

Conectati un miliampermetru setat pe scara de 10A intre iesire si masa (in scurtcircuit). Notati valoarea curentului astfel masurat.

Rezultate

Valorile tensiunii de iesire VO si curentului de iesire IO pentru RL=47Ω. Comparati aceste valori cu valorile tensiunii de iesire si curentului de iesire obtinute la Experimentul 1.1. La ce experiment ati obtinut valori mai mari pentru tensiunea de iesire si curentul de iesire si de ce?

Valorile tensiunii de iesire VO1 si curentului de iesire IO1 pentru RL2=22Ω. Comparati aceste valori cu valorile tensiunii de iesire si curentului de iesire obtinute la Experimentul 1.1. La ce experiment ati obtinut valori mai mari pentru tensiunea de iesire si curentul de iesire si de ce?

Valoarea curentului de scurtcircuit ISC. Comparati aceasta valoare cu cea obtinuta la Experimentul 1.1. La ce experiment ati obtinut valoarea mai mare pentru curentul de iesire si de ce?

Caracteristica VO(IO) pentru stabilizatorul cu tranzistor extern si circuit de protectie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2398
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved