Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Centrul logistic, expresie a globalitatii distributiei

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Centrul logistic, expresie a globalitatii distributiei

Premisele care au impus centrul logistic:
Miscarea libera a marfurilor si capitalurilor la nivel global au generat modificari de esenta a canalelor de marketing, a canalelor logistice si impunerea unor structuri care sa permita accesul acestora pe pietele emergente, la nivel international sau la nivel global.

Marcile globale (marfuri alimentare si nealimentare) se gasesc uneori la distanta mare fata de locul de manifestare a cererii, iar ca producatorii sa promoveze aceste bunuri pe pietele respective, vor apela fie la intermediarii canalelor de marketing, care dispun de logistica necesara realizarii distributiei, fie la structuri independente de logistica, care sa le asigure suportul distributiei fizice a marfurilor proprii la consumatorii finali.

Producatorii, atat a marfurilor consacrate, cat si pentru marfurile cu cerere in crestere, in special cele purtatoare de noi tehnologii, vor fi preocupati sa dezvolte pietele produselor in afara granitelor tarilor lor, fapt ce ii vor determina sa apeleze la canalele de distributie consacrate sau sa determine aparitia unor noi structuri, respectiv centru logistic care sa faca posibila cucerirea noii arii de piata.

O alta premisa care a impus aparitia centrelor logistice o constituie expansiunea marilor lanturi de super si hypermarketuri, care pentru o extindere pe noi piete zonale, a trebuit sa-si constituie centre logistice, in vederea aprovizionarii cu fondul de marfa necesar lantului de magazine propriu constituit.

Libera miscare a capitalurilor a permis investitorilor strategici, in afara membrilor canalelor de distributie, sau a canalelor logistice, sa dezvolte centre logistice, capabile sa acopere arii extinse, zone geografice ce depasesc granitele unei tari.

Producatorii (exportatorii), importatorii (distribuitorii), precum si alti membrii ai canalelor de marketing interesati de serviciile logistice (activitatile logistice) respective ale centrelor logistice independente, au impus ca o necesitate dezvoltarea acestor structuri moderne.

Daca in prima faza aceste centre logistice au aparut in tarile dezvoltate, ca urmare a evolutiei economice, aceste centre au urmat parcursul firesc al globalizarii, catre centrele zonale emergente, unde incep sa devina structuri consacrate. Aici investitorii se bucura si de concursul conducerilor teritoriale, unde se va realiza amplasamentul, deoarece centrul logistic duce la o dezvoltare a retelelor de transport si edilitare din zona respectiva. De asemeni, este generatoare de noi locuri de munca, ceea ce va creea premisele dezvoltarii economice a zonei respective in care sunt amplasate aceste structuri.

Amplasamentul centrului logistic va viza in primul rand accesibilitatea la rutele de transport, in special in zonele de interferenta a diferitelor tipuri de transport, pe apa, rutier, feroviar, aerian sau conducte, dar si apropierea de pietele vizate cu posibilitati de dezvoltare.

Centrul logistic activitatile vizate

Asa cum rezulta din analiza factorilor care au generat dezvoltarea centrelor logistice vom intalni o grupare a acestora in functie de investitori si anume:

- centre logistice atasate unui producator de marci globale sau un lant de distributie,

- centre logistice independente, dezvoltate si exploatate de un investitor strategic.

In ambele cazuri caracteristicile centrului logistic sunt cele care depasesc amplitudinea suprafetelor depozitelor clasice (ajungandu-se la dimensiuni de peste 100.000 mp), asigurand o paleta diversificata de activitati, aici se pot regasi toate activitatile, de baza si cele de sustinere realizate in cadrul unui canal logistic clasic.

Deosebirea dintre cele 2 tipuri de centre logistice este ca la cel atasat, proprietatea marfurilor apartine proprietarului acestui centru, in schimb la centrul logistic indedependent se realizeaza activitati logistice solicitate de proprietarul marfurilor sau de mandatarul acestuia.

Proiectarea si realizarea centrelor logistice va avea in vedere natura marfurilor ce vor face obiectul canalului logistic, astfel incat sa asigure mentinerea sau imbunatatirea valorii de intrebuintare a acestora. Vor dispune de dotarile tehnologice care sa permita transportul, depozitarea, manipularea, gestionarea stocurilor, ambalarea, lotizarea, transmiterea sistematica a informatiilor, astfel incat sa creasca eficacitatea si eficienta economica.

Solutiile constructive moderne, materialele de constructii, tehnologiile de constructie actuale, permit realizarea celor mai moderne centre logistice care sa presteze intreaga paleta de activitati solicitate de membrii canalelor de marketing pentru diferite marfuri.

Centru logistic independent poate asigura clientilor intreaga paleta de activitati logistice si anume:

Activitati de baza

1. - Activitati specifice caselor de expeditii, respectiv angajarea pe intreaga ruta de deplasare a marfurilor de capacitati de transport, depozitare, manipulare, asigurare si alte servicii necesare.

2. Activitati de transport de marfuri atunci cand dispune de parc propriu, pentru transportul marfurilor de la locul productiei la locul de distributie, sau de la locul de distributie    la locul de destinatie solicitat de producatorul sau proprietarul marfii, respectiv importatorul. Aceasta activitate de transport o poate realiza si cu capacitati de transport inchiriate cum ar fi: pe apa, rutiere, aeriene, feroviare si alte forme de transport.3. Activitati de depozitare, acestea pot fi realizate pentru clienti in nume proprii, sau inchiriind spatii de depozitare producatorilor sau proprietarilor de marfuri. Deoarece centrul logistic dispune de spatii mari de depozitare, acestea permit exportatorilor (producatorilor), importatorilor, depozitarea unor loturi mari de marfuri cu implicatii asupra obtinerii unui raport optim de cost/tarif pe unitatea de produs.

Tehnologiile de depozitare regasite in centrele logistice vor atrage performantele proiectelor actuale care sa asigure accelerarea transbordarilor, fluxurilor, continuitate, si un ritm accelerat al miscarii partidelor de marfa. Totodata aceste tehnologii asigura respectarea normelor merceologice de depozitare (lanturi frigorifice), norme de compatibilitate, asigurarea fluxurilor de circulatie a marfurilor, a intrarilor, a iesirilor, etc.

4. Activitati de gestionare a stocurilor atunci cand aceste servicii sunt solicitate de producatorii sau proprietarii de marfuri, asigurand totodata si servicii de expediere a loturilor communicate de acestia catre puncte de destinatie in zonele vizate de piata.

I.            Activitati de sustinere

1. Centrele logistice pot asigura ca urmare a dotarilor existente, dar si prin posibilitatile tehnice disponibile, continuarea lantului productiei prin operatiuni tehnologice de maturare a produselor, ambalare si preambalare, iar pentru anumite categorii de marfuri, remedieri in perioada de garantie si postgarantie.

2. Manipularea marfurilor va dobandi caracteristicile tehnologiilor moderne, care vor utiliza tehnologii avansate (sincrolift, sisteme R.D.I.), etichetare, care se vor baza pe tehnologia prelucrarii informatiilor si a datelor din evidenta contabila.

3. Gestionarea si comunicarea informatiilor catre clientii centrului logistic, prin utilizarea larga a tehnologiei informatiei referitoare la activitatile logistice realizate.

3. Avantajele conferite de centrul logistic independent.

Un prim avantaj oferit membrilor canalului de marketing (producatori-exportatori, distribuitori- intermediari, ofertanti de servicii) se refera la eliminarea totala a efortului investitional in dezvoltarea capacitatilor de depozitare, transport, suport tehnologic si alte investitii necesare realizarii distributiei (vanzarii) marfurilor, produselor industriale, etc.

Posibilitatea derularii unor volume (loturi) mari, fata de canalul logistic clasic, amplitudinea grupelor de marfuri derulate prin intermediul centrului logistic, care este conceput sa satisfaca exigentele membrilor diferitelor canale de marketing, diferitelor grupe de marfuri alimentare sau nealimentare, de larg consum sau de consum curent, etc.

Dotarile tehnice la cele mai moderne standarde asigurate de centrele logistice independente, fac posibila parcurgerea intregului traseu fizic al marfurilor pana la locul de manifestare a cererii consumatorului final (figura nr. 1 anexata).

Asigurarea realizarii intregii palete de activitati ce insoteste canalul logistic al marfurilor, la standarde care sa satisfaca pretentiile unei distributii fizice moderne, trasabilitatea, flexibilitatea in adoptarea solutiilor adecvate, reducerea duratei de realizare a transferurilor in cadrul canalelor logistice, adaptabilitate, productivitate marita, vor aduce economii de valoare.

Economiile aduse ca urmare a conditiilor oferite de centrul logistic independent, fata de canalul logistic clasic, cu mai multi participanti, are ca tel sa aduca un raspuns eficient de la consumatorul final (C.R.M.), prin reducerea valorii marfurilor distribuite de membrii canalului de marketing.

ANEXA
DEPOZITARE

(activitate logistica)

 

ACTIVITATI LOGISTICE DE SUSTINERE

-ambalare

-manipulare

 


Figura nr. 1 Avantajul competitiv si logistic al centrului logistic independent

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 710
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site